banner565

banner472

banner458

banner457

31.07.2016, 08:00 6078

Diş Gıcırdatma ve Tedavisi (Bruksizm)

Danışmanımız ve Yazarımız Dr. Gülsemin Güloğlu, Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi’nden Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr Zekai Yaman ile diş gıcırdatma (bruksizm) ve tedavisi üzerine konuştu.

Diş gıcırdatma nedir ve sebepleri neler olabilir?
Bruksizm olarak adlandırılan diş sıkma veya gıcırdatma, çiğneme gibi herhangi bir amaca hizmet etmeyen, dişleri sıkma, kaydırma veya gıcırdatma olarak tanımlanır. Diş gıcırdatan bireylerde, çene ağrısı, çenede yorgunluk, dişlerde gevşeme hissi, bir grup dişte ağrı, şakaklarda ağrı, çene kilitlenmesi veya sabah ağız açma zorluğu en belirgin şikayetlerdir. Gece uykuda diş gıcırdatma istemsiz yapılan bir uyku bozukluğu olarak; gündüz diş gıcırdatma ise bilinçli olarak yapılan strese bağlı kaygı-duyum bozukluğu olarak değerlendirilir.

Diş gıcırdatmanın zararları nelerdir?
Diş gıcırdatma, dişler üzerinde son derece zararlı etkilere sahiptir. Kontrolsüz bir travmaya maruz kalan dişlerde aşınmalar ve kırılmalar sıklıkla izlenir. Ayrıca aşırı çalışan kasların hacmi artar ve çene köşesinde belirgin hale gelirler. Çiğneme kaslarında oluşan aşırı ağrı yaşam konforunu azaltabilir.

Diş gıcırdatma nasıl tedavi edilir?
Diş gıcırdatmanın tedavisinde birinci aşama diş yapılarını korumaya yöneliktir. Hastadan alınan diş kalıpları üzerinde akrilikplaklar (gece koruyucu splint) hazırlanır. Plak ağıza takıldığında dişler arasında 3-5 mm’lik bir açıklık sağlar ve gıcırdatmanın aşırı olduğu dönemlerde her gece takılması faydalıdır. Alkol, sigara ve kahve kullanımı diş gıcırdatmayı arttırır.
Uyku düzenini korumak için yatmadan en az 2 saat öncesinden alkol, sigara ve kahve tüketilmemesi önerilir. Gündüz bruksizminde günümüzde tercih edilen tedavi yöntemi çiğneme kaslarına (öncellikle masseter kas) Botulinum toksin (Botox) enjeksiyonudur.
Botulinum toksin, aşırı gelişmiş ve ağrılı kasta lokal olarak paralizi oluşturarak ağrıyı belirgin olarak azaltabilmektedir. Stresle mücadele yöntemleri, hayat tarzı değişiklikleri konusunda psikiyatrik destek alınabilir. 

Yorumlar (1)
Ayşegül 4 yıl önce
Oğlumda gündüz çok fazla gıcırdatıyor acaba bu botox un yan etkisi var midir
banner557