banner565

banner472

banner458

banner457

30.11.2016, 08:00 4953

Farklılaşmak İsteyen KOBİ’ler Ar-Ge’ye Önem Vermeli

Özellikle üretim sektörünün çok önemli gücü olan KOBİ’lerin güçlü ve nitelikli mühendislere olan ihtiyacı kaçınılmaz. Bulundukları sektörde güçlü ve öncü olabilmek üretimin kaliteli ve sorunsuz olmasından geçiyor. Ancak öte yandan KOBİ’lerin özellikle nitelikli mühendis istihdam etmeyle ya da onları elde tutmayla ilgili sıkıntıları olduğunu da biliyoruz.
Kariyer.net veri tabanında yer alan mühendis özgeçmişleri incelendiğinde yüz bini aşkın mühendisin özgeçmiş hazırladığını görüyoruz. En çok özgeçmiş bulunan mühendislik alanları ise şöyle: “İnşaat mühendisi, makine mühendisi, proje mühendisi, üretim mühendisi, elektrik&elektronik mühendisi, Ar-Ge mühendisi, satış mühendisi, yazılım mühendisi, elektrik mühendisi ve endüstri mühendisi.” Ayrıca adayların deneyim yılı aralıklarını incelediğimizde görüyoruz ki neredeyse tüm mühendislik alanlarında her seviyede deneyime sahip mühendislerimiz var. Bu durum yalnızca son yıllarda popülerliği artan “endüstri mühendisliği” alanında geçerli değil; diğer mühendislik alanları ile kıyaslandığında da tecrübesiz adayların oranı tecrübeli adaylara göre sürekli artış gösteriyor.
Yine son dönemde veri tabanımızda özgeçmişi olan adaylarımıza sorduğumuz iki anket sorumuz oldu. Sorularımız içerisinde yer alan “Sizce en geçerli mühendislik alanı hangisi?” sorusuna adayların yüzde 38’i bilgisayar ve yazılım mühendisliği, yüzde 21’i makine mühendisliği, yüzde 19’u elektrik&elektronik mühendisliği, yüzde 18’i inşaat mühendisliği ve yüzde 4’ü çevre mühendisliği cevabını verdi. Katılımcılara “Sizce en çok para kazanan mühendislik alanı hangisi?” diye sorulduğunda ise ilk sırada yine yüzde 43’lük oranıyla bilgisayar ve yazılım mühendisliği yer alırken ankete katılanların yüzde 26’sı inşaat mühendisliği, yüzde 15’i elektrik&elektronik mühendisliği, yüzde 14’ü makine mühendisliği ve yüzde 2’si ise çevre mühendisliği yanıtını verdi.
Bu rakamlara bakıldıkça KOBİ’lerimizin, özellikle de sanayi alanında çalışan KOBİ’lerimizin mühendis ihtiyacı için önemli bir kaynağın olduğunu görebiliyoruz. Ancak buna karşın KOBİ’lerin mühendis istihdamı istenilen seviyelerde değil. Elbette bu sonuçta ankette yer alan bazı mühendislik dallarının daha yüksek ücret beklentisi olabilir. Öte yandan gelişime açık bir vizyon çizerek ve onlara kariyer yollarında daha geniş alanlar sunarak KOBİ’lerin de nitelikli mühendisler tarafından tercih edileceği kaçınılmaz bir sonuç olacaktır. Çünkü farklılaşmak Ar-Ge yatırımlarından, bu yatırımların sonuçlarını alabilmek ise yetenekli işgücü istihdamından geçiyor.
Sözün kısası; üretimini artırmak, farklılaşmak, büyümek ve öne geçmek isteyen KOBİ’lerin ürünlerini farklılaştırması için Ar-Ge çalışmalarına önem vermesi, Ar-Ge birimlerinde çalıştırmak üzere nitelikli çalışanlar, mühendisler istihdam etmesi gerekir. 

Yorumlar (0)
banner557