Euro: 19,272.00 TL     Usd: 1,510.00 TL     İsv. Frank: 14,924.00 TL     Sterlin: 23,201.00 TL
 

Arşiv içinde ara
 
 
 
 


OSB
KSS
STK

 

e-Kitap

 











Antalya OSB
Mayis 2004
Yatirimcilarin rotasi Antalya’yi gösteriyorAntalya OSB’de patlama

patlamaTurizm ve tarim kenti olan Antalya’nin sanayisi de bu sektörleri destekleyen gelisim çizgisinde. Son aylarda talep patlamasi yasanan Antalya OSB’de

 

1.kisim doldu, sira 2. kisimda.Türk turizminin baskenti sayilan Antalya’nin doga harikasi koylari ve plajlari her yil milyonlarca turistin akinina ugruyor. Bu ilde fabrikalarla dolu bir Organize Sanayi Bölgesi (OSB) olabilecegi, eminiz ki, Antalya’yi kum-deniz-günes üçgeni olarak kafasinda tasvir edenlerin aklinin ucundan bile geçmemistir.

 

Ancak Antalya’da bir OSB var, hem de son aylarda yatirimci akinina ugradigi için yetkililer köse bucak genisleme sahasi ariyorlar.   Antalya, yatirimciya cazip indirimler saglayan ve belli illeri kapsayan Yeni Tesvik Yasasi kapsamina da alinmadi.

 

“Öyleyse neden yatirimcilarin ilgisi bu kadar artmis?” diye sorulur? Isin temeli Antalyalilarin sanayi olmadan sadece turizmle kalkinmanin güdük kalacagi inanciyla son yillarda Antalya OSB’ye daha büyük önem vermesinde yatiyor.

 

Tüm bilesenleriyle turizmin belkemigini olusturan Antalya’nin sa-nayisi de aslinda turizmi destekleyen yapisiyla dikkat çekiyor. Sanayi kuruluslarinin düzenli ve modern bir altyapiyla bulustugu yer ise sehrin 50 km. kuzeyindeki Antalya OSB (AKORSAN). Bölgeye ziyaretimiz sirasinda görüstügümüz Antalya OSB Müdürü Süleyman Demirtas,  ekonominin olumlu seyrine bagli olarak son aylarda talep patlamasi yasadiklarini anlatiyor. Demirtas’in verdigi bilgilere göre, en çok tarim ve turizm sektörüne yönelik üretim yapan firmalar OSB’ye ilgi duyuyorlar. Tarimsal sulama için damlamali boru, gübre ve ilaç üretenlerin yani sira insaat sektörünü destekleyen boya, PVC üreticileri de arsa tahsisi için sirada bekliyor. Son 6 ayda gelen talepler nedeniyle 1. bölgenin doldugunu belirten Demirtas, 20’nin üzerinde parsel verildigini söylüyor.

 

Ayni zamanda bir tarim kenti olan Antalya, Alanya’dan Fethiye’ye kadar uzanan hinterland içerisinde Türkiye, hatta tüm Avrupa’nin tarimsal ihtiyacini karsiliyor. Dolayisiyla Akdeniz ve yöresindeki çiftçileri hedefleyen üreticiler için Antalya OSB, pazarin içinde yeralan tam bir üretim üssü konumunda.

 

Demirtas, yasanan talep artisinin diger nedenleri arasinda; “Antalya OSB’ye has” ucuz elektrik, dogalgazin bölgeye gelecek olmasi ve kurulacak otoprodüktör santralini gösteriyor. Antalya sanayisi elektrigi 180 bin TL’den alirken, OSB içindeki sanayiciler 100 bin TL’ye aliyorlar. Bölge’de suyun m3’ünün 110 bin TL olmasi ve hazir durumdaki geliskin modern alt yapi da yatirimcilari cezbeden unsurlar.

 

 

Kim hangi yatirimi yapiyor?

 

Demirtas’tan talep patlamasinin sektörler itibariyla dagilimini söyle degerlendiriyor:

 

* Yatirimcilar arasinda en büyük arazi tahsisi Adopen’e yapildi. Firma burada 20 trilyon TL’lik yatirimla, benzeri sadece ABD’de bulunan ahsap PVC ve kompozit profilden yeni kapi ve pencere tipleri üretecek. Ihracat agirlikli çalisacak tesisin kapasitesi 30 bin ton / yil olarak planlaniyor.

 

* Tarim sektörünün bilinen markasi Doktor Tansa, 2 trilyonluk yatirimla inorganik ve bakteri formunda gübre üretecek tesis kuruyor. Kapasitesi 10 bin ton/yil olacak tesiste Türkiye, Güney Avrupa ve Kuzey Afrika’ya yönelik üretim yapilacak.

 

* Sulama borulari yapan Gülbahar tarimsal boru üretmek için 1.5 trilyon TL’lik yatirim yapacak. Tesisin yillik kapasitesi 1.9 milyon ton/yil olacak.

 

* Isicam üreticisi Antcam 2 milyon dolarlik yatirimla isiya dayanikli cam üretimi yapmayi planliyor.

 

* Yetkin cam ise basta Italya olmak üzere AB pazarina yönelik dekoratif cam üretimi yapacak.

 

* Bunlarin disinda yapi kimyasallari üreten bir firma, sanayi boyasi ve izolasyon malzemesi üreten bir boya üreticisi de yatirim yapacak.

 

  Antalya tekstil sektöründeki daralma nedeniyle artik tekstilciler eskisi kadar OSB’ye ragbet etmiyorlar. Demirtas,  bu durumda özellikle Çin’in yarattigi baskinin çok büyük rol oynadigini belirtiyor.

 

 

 

Antalya’nin elektrigi OSB’den karsilanacak

 

Antalya OSB 2005 yilinda dogalgaza kavusuyor. Bu nedenle büyük miktarda enerji sarfiyati olan kuruluslarin ilgisini çekiyor. Demirtas, BOTAS’in yatirim programina alindiktan sonra dogalgazdan enerji üretecek bir çevrim ve kojenerasyon santrali için hazirliklara basladiklarini söylüyor. Niyete girilmis ama su siralar “Santral sadece OSB’ye mi elektrik versin, yoksa 300 bin megawattlik bir tesis kurarak tüm Antalya’ya mi hizmet versin” diye  düsünülüyor. Demirtas, büyük bir ihtimalle önce 100 bin megawattlik bir santral kurulacagini, sonra update edilerek gücünün 250 ve 300 bin megawatt’a yükseltilecegini belirtiyor. Yani, tüm Antalya’nin elektrik, sicak su ve buhar ihtiyacini karsilayacak bir tesis kurma düsüncesi agir basiyor.

 

  Bu isten sanayicinin karinin ne olacagini artik hiç kimse merak etmiyor.Çünkü dogalgaz, endüstriyel enerji tüketiminde nükleer enerji disinda, neredeyse alternatifsiz denebilecek cazibede bir enerji. Bölge müdürü hesabini döküyor: “Santral sayesinde sanayiciye 60 bin TL’den baslayan fiyatlarla elektrik verecegiz. OSB’nin toplam yillik enerji tüketimi 100-150 milyon kw/sa’yi asiyor. Bu yeni imkan sanayici için en büyük tesvik. Otoprodüktör santralleri 3-4 yilda yatirim bedellerini karsiliyorlar. Dis kredi kullanarak bunu yapmayi düsünüyoruz. Libor+1 veya 2 olarak kredi almak mümkün.”

 

Aritma tesisi

 

Kapisini çevreye zarar veren kuruluslara kapali tutan Antalya OSB, 3 milyon dolarlik yatirimla günde 20 bin m3 kapasiteli su aritma tesisi kurmus. Bu konuda Çevre Bakanligi kriterlerini bile geride bulan bölge yönetimi AB’nin çevre kriterlerini esas aliyor. Geçen yil faaliyete açilan tesis, su anda % 30’luk kapasiteyle OSB’deki tüm kuruluslara hizmet veriyor. Demirtas, 1. ve 2. kisim tamamen doldugu taktirde bile aritma tesisinin yeterli olacagini belirtiyor.

 

Tahlil laboratuvari ile     disa gitmeye son!

 

OSB yönetiminin en çarpici projelerinden biri, tarim, kimya ve tekstil sektörüne yönelik bir tahlil laboratuvari kurulmasi. Avrupa’dan akredite olmasi planlanan laboratuvarla firmalarin ürünlerini tahlil için büyük sehirlere veya yurt disina göndermeleri devri kapanacak. Laboratuvarin yapimi için gerekli olan finansmanin bir kismi arsa tahsisi yapilan yatirimcilardan karsilaniyor.

 

Geriye kalan kisminin da bölge bütçesinden karsilanmasi öngörülüyor. Bölge müdürü Demirtas’in hesabina göre laboratuvar birkaç milyon dolara malolacak.

 

OSB büyüyecek

 

Antalya OSB’nin büyüme hedefleri ve yatirimcilarin ilgisi dogrultusunda yeni bir genisleme alani yaratiliyor. Demirtas, 1. bölgenin yarisi kadar bir sanayi alani daha yaratilacagini kaydediyor. Diger taraftan sanayicinin ihtiyaçlari dogrultusunda mevcut tesisler de yenileniyor. Örnegin, en son bölgede bulunan SSK dispanseri büyütülerek küçük operasyonlarin ve acilmüdahalelerin yapilabilecegi hale getirilmis. Bölge itfaiyesinin kapasitesi de yükseltiliyor. Kuruluslarin talebi üzerine sosyal tesislerden bir alan ayrilarak özel kargo hizmetleri Bölge içine çekilmis.

 

Sehirden oldukça uzak mesafede olan Antalya OSB içinde yasayanlarin sosyal ihtiyaçlarini karsilamak için, finansmani da hazir bir “spor kompleksi” kurulmasi düsünülüyor. Burada tenis kortu, basketbol, voleybol ve hali futbol sahasinin yapilmasi gündemde.

 

Altin Et Hem hijyen, hem lezzet

 

  Antalya OSB’de 6.600 m2’lik alanda bulunan Altin Et, Türkiye çapinda 35 Il’e sevkiyat yaparak ürünlerini tüketiciye ulastiriyor. Fabrika bünyesinde son teknolojiye göre tasarlanan mikrobiyoloji laboratuvari, soguk hava depolari, derin muhafaza birimleri ve soklama üniteleri bulunuyor. Altin Et’in basta Metro Gros Market, Real Hipermarket, Feast Grubu, Altankaya ve Bolca Hindi olmak üzere birçok is ortagi bulunuyor.

 

  Ayrica Tekirova ve Alanya civarindaki toplu tüketim noktalari olan tatil köyü, kamp, motel, restaurant gibi yerlere bayileri araciligiyla ulasiyor. Ürün yelpazesine katilan hamburger köfte, Inegöl köfte ve hazir döner gibi yeni ve ekonomik ürünleriyle Türkiye pazarini genisletiyor.

 

Ake Asansör      Hissedilen konfor

 

  Asansör sektöründe faaliyet gösteren Ake Asansör markalasma ve kaliteyi artirma çalismalarina devam ediyor. Üretim ve satis sonrasi hizmet veren Ake, tüm Akdeniz bölgesine hitap ediyor.

 

  Ürettigi asansör kabinlerinin içini ses izolasyonu saglayan 18 mm ile kaplayan firma, tüm sac aksamlarini elektrostatik toz boya ile boyuyor. Asansörü kullanan tüketicilerin konforlu seyahat etmesi için süpürgelik ve tavan altindan hava akisini saglayan dogal havalandirmakonuluyor. Asansör tavanlarinda ise istege bagli olarak duy veya spot armatür kullaniliyor.

 

Ral Tekstil  Marka yaratmak sart

 

Üretiminin % 90’ini AB ülkelerine ihraç eden Ral Tekstil, fason olarak örme giyim agirlikli üretim yapiyor.

 

Firmanin Isletme Müdürü Fethi Süer, dövizdeki deger kaybi nedeniyle tekstilde durgunluk yasandigini belirterek sunlari söylüyor:

 

  “Bir taraftan maliyetlerimiz yükselirken müsteriler her zaman daha ucuz mal almak istiyorlar. Su anda yasanan daralma nedeniyle toplam kapasitenin % 60’i ile çalisiyoruz. Önümüzü göremedigimiz gibi yogun fiyat baskisiyla karsilasiyoruz. Marka yaratmak çok zor, gelecekte bu yönde çalismalar yapmayi planliyoruz.”

 

Phaselis Tekstil  Kalite kontrol altinda

 

Faseltur Turizm Yatirimlari A.S. bünyesinde yeralan Phaselis Tekstil Iplik Fabrikasi bünyesinde 200 kisi istihdam ediyor.

 

 

 

 

Yaklasik 45 dönümlük arazi üzerinde 10 bin m2’lik kapali alanda faaliyete geçen tesis, yilda yaklasik 3.200 ton yüksek kalitede karde ve penye pamuk ipligi üretiyor.

 

 Üretimin her safhasinda kaliteyi kontrol altinda tutan firmanin uluslar arasi ISO 9002 standartlarina uygunlugu BVQI tarafindan onaylanmis.

 

Önümüzdeki 5 yil içinde Phaselis’in yatirim hedefi, ilk asamada 25 bin ig’e, daha sonra da 40 bin ig’lik nihai kapasiteye ulasmak.Adopen’de  hedef büyük

 

Antalya’nin PVC sektöründeki güçlü markasi Adopen, yurt disi yatirimlarini sürdürüyor. Ilk fabrikasini 2003’te Tunus’ta açan firmanin önüne koydugu hedef, ihracati % 200 artirmak.

 

Dis pazarlara büyük önem verdiklerini belirten Adopen Genel Müdürü Ahmet Nazmi Yazgan, PVC pencereyi tüm dünyaya tanitmayi amaçladiklarini söyledi. Dis pazarlarda Wintech markasiyla boy gösteren ürünleri rakipleriyle kolayca rekabet edecek güçte. Adopen’in hedefleri arasinda Türkiye’yi dünyanin PVC pencere üssü yapmak oldugunu kaydeden Yazgan, bu amaçla OSB’deki dev tesislerine tasindiklarini söyledi. Böylece % 200’lük kapasite artisi sagladi. Iç pazarin ihtiyacini yeni modelleriyle karsilayan Adopen, tüketiciyle iletisime geçmek için “Türkiye’nin pencere hatti 444 24 24” uygulamasini baslatti. Tüm uluslar arasi fuarlara katilan ve Ar-Ge çalismalarini sürdüren firma, birçok kalite belgesinin de sahibi.

 

Levent Kimya dis pazarlarda

 

  Güngör Peksen tarafindan kurulan Levent Kimya, ev hanimlarinin kullandigi Porçöz, Kirçöz, Yagçöz gibi temizlik markalarini üretiyor. Almanya basta olmak üzere, Rusya, KKTC, Türk Cumhuriyetleri ve Rusya’da kendine pazar olusturan firma, Avrupa standartlarinda üretim yapiyor. Türkiye’deki tüketicilerin Almanya’daki yakinlarina tavsiye etmesiyle birlikte Almanya’ya adim atan Levent Kimya ürünleri bu ülkede en bilinen markalar arasinda. Türkiye’de ise kimyasal kireç temizleyiciler piyasasinin % 75’ini elinde tutan Levent Kimya, distribütörlük sistemiyle ürünlerini yurt geneline dagitiyor. Rusya’da açtigi üretim tesisiyle ciddi bir yatirim hamlesine giristi.

 

Hedef, kaliteden     daha fazlasi

 

  1990 yilinda kurulan Günsu Su Kimyasallari ve Cihazlari, OSB’de 20 bin m2 üzerinde market, profesyonel endüstriyel, teknik ve havuz kimyasal ürünlerinin üretim ve satis  hizmetini gerçeklestiriyor. ISO 9001:2000 kalite sistem belgesine sahip olan Günsu, standardin geregini titizlikle yerine getiriyor. Bu nedenle firma, 15 Nisan’da ikincisi düzenlenen “En Iyi Private

 

 

 

 

Label Ürün Yarismasi”nda Türkiye'nin En Iyi Çamasir Temizlik Ürünü Ödülü’nü, Migros’a Bütçem Markasi ile ürettigi Bütçem Çamasir Suyu ile aldi. Dagitim agi giderek yayginlasan Günsu’nun üretim kapasitesi sivi ve toz deterjan üretim ünitelerini kapsayacak sekilde aylik 1.500 ton üretim olarak planlanmis. Firmanin kapasite seçimini yüksek tutmadaki amaci, fason üretim de yapmak. Bu dogrultuda Migros ve Gima için çesitli ürünlerde fason üretim yapiliyor.

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
İşsizlik nasıl çözülür?
Yeni yatırımlarla
Mesleki eğitimle
İktisadi büyümeyle
İstihdam yüklerinin azalmasıyla


 




Hakkımızda | Künye | Misyon & Vizyon | Dergi İlan Tarifesi | Web Reklam Tarifesi | Okur Profili | İletişim



About Us | Employees | Mission & Vision | Advertise | Web Banner Advertise | Reader Profile | Contact