banner565

banner472

banner458

banner457

30.09.2017, 09:00 11307

İğnesiz, İlaçsız, Ameliyatsız Topuk Dikeni Tedavisi

MedAmerikan Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. İoana Yılmaz ile iğnesiz, ilaçsız, ameliyatsız topuk dikeni tedavisi üzerine konuştuk.

ESWT nedir?
İğnesiz, ilaçsız, ameliyatsız ağrılı kas iskelet rahatsızlıkları için kullanılan bir tedavi yöntemidir. “Extracorporeal Shockwave Therapy” güçlü ses dalgalarının vücudun istenilen bir bölgesine odaklanmasına dayanan ve girişim gerektirmeyen bir tedavi şeklidir.

Şok dalgası, ani çıkışlı, yüksek basınçlı ve yüksek enerjili bir uyarandır. ESWT cihazı ultrason cihazlarına göre 10 kat yüksek enerjiyi 1 mikro saniye gibi çok kısa bir sürede uygulama alanına vermektedir.

ESWT’nin etki mekanizması nedir?
Çalışma prensibi, vücut dışında üretilen akımların dokuda ses dalgaları şeklinde yayılması esasına dayanmaktadır. Uygulanan bölgede mikrosirkülasyonu artırarak ve bölgesel metabolizma uyarılarak, vücudun kendi iyileşme mekanizmasının devreye girmesini sağlar. Böylece hasarlı dokuda yeni yapılanma ve iyileşme meydana gelir.

ESWT ne kadar zamandır kullanılıyor?
Bu metod ilk olarak 20 yıl kadar önce Almanya’daki değişik merkezlerde böbrek taşlarının kırılması amacıyla klinik kullanıma girmiştir. Bu süreçte yapılan hayvan çalışmalarında, ESWT’nin kemikte iyileştirici bir etkisi olduğu tesadüfen bulunmuştur. Şok dalgasının kemik iyileşmesini uyardığı ve sağlıklı yeni doku oluşturduğu, daha sonraki birçok bilimsel çalışmada gösterilmiştir.
Cihazın kemik iyileşmesine ek olarak tendon hasarlarında da faydalı etkileri olduğu, 1990’lı yıllarda yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Tendon çevresinde yeni kan damarları oluşturmak yoluyla kan dolaşımını artırdığı, bölgesel büyüme faktörlerini salgılattığı ve kök hücreleri aktive ederek doku iyileşmesini hızlandırdığı bilinmektedir.

ESWT hangi durumlarda kullanılır?
- Ayak tabanı ve topuk ağrısıyla seyreden rahatsızlıklar
- Epin kalkanei (Topuk dikeni)
- Plantar fasiit
- Aşil tendinit
- Omuz kalsifik tendiniti
- Patellar tendiniti (koşucu dizi)
- Lateral epikondilit (tenisçi dirseği)
- Medial epikondilit (golfçü dirseği)
- Trokanterik bursiti
- Kronik kas ağrısı (kas içi fibrozitler).

ESWT hangi durumlarda yapılmaz?
- Uygulama bölgesinde ve yakınında metal implant bulunması (vida, çivi v.b.)
- Beyin ve sinir dokularına yakın bölgeler
- Çocuk hastalar
- Kalp pili olanlar
- Kanser şüphesi olan bölgeler
- Kan pıhtılaşma hastalıkları
- Enfeksiyon veya açık yara olan bölgeler
- Gebelik durumunda.

ESWT’nin yan etkileri nelerdir?
- Lokal şişlik oluşması
- Uygulama esnasında ve sonrasında bir süre ağrı olması
- Kızarıklık veya cilt altında küçük bölgesel kanama olması

Bu yan etkiler kısa sürelidir ve 1-2 gün içerisinde düzelmektedir.

ESWT’nin tedavi süresi ne kadardır ve kaç seans uygulanır?
Uygulama sayısı, tanı ve seçilen frekans ve enerji seviyesine göre farklılık gösterebilir. Ortalama olarak 3 ila 5 seans, haftada bir sıklıkla yapılır ve her seans 10-20 dakika sürer. Tedavi seansı sonrasında hasta günlük aktivitelerine devam edebilir.

Yorumlar (0)
banner557