banner565

banner472

banner458

banner457

03.03.2015, 19:07 8605

KOBİ’ler Orta Gelir Tuzağı ve KOBİ Zirvesi

Türkiye Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) işbirliğinde “KOBİ’lerin Orta Gelir Tuzağı’ndan Kurtulma Stratejileri” ana temalı XI. KOBİ Zirvesi, 12-13 Mart 2015 tarihlerinde İstanbul Dedeman Otel’de gerçekleştirilecek.
Bu yıl ki zirvenin ana teması; ülkemiz ekonomisi, reel sektörü ve KOBİ’leri yönünden çok önemli. Ana tema olarak seçilen “Orta Gelir Tuzağı” ekonomistlerce şöyle tanımlanmakta;
;
Bir ülkenin ekonomisinde;


- Tasarruf oranı düşükse

- Yabancı sermaye ithali zorunlu ise
- Özel sermaye yatırımlarının GSMH’ya oranı düşmekteyse

- İmalat sanayisinde gelişme yavaşlamışsa

- Sanayide geleneksel yapı, yenilikçi dönüşüme direnmekte ise

- Üretim ve ürün çeşitlenmemekteyse

- Emek piyasası kırılgan, işgücüne katılım zayıf ise
- Sermaye birikimi problemli hale gelmişse


O ülke ekonomisinde, ‘Orta Gelir Tuzağı’nın tüm göstergelerini barındırmakta olduğu kabul edilir.”


Sayılan parametreler ülkemiz ekonomisiyle ilişkilendirildiğinde Türkiye ekonomisinin ‘Orta Gelir Tuzağı’na yakalandığının göstergeleri olarak tanımlanmaktadır.

“Orta Gelir Tuzağı’nda ölçüt nedir?” sorusuna da ekonomistler;

“ ABD’de kişi başına düşen gelirin yüzde 20’si ekonomiler açısından orta gelir düzeyi olarak kabul ediliyordu. Bugünkü ölçülere göre ABD’de kişi başına gelir kabaca 50.000 dolar düzeyinde olduğuna ve bunun yüzde 20’si 10.000 dolar ettiğine göre orta gelir düzeyinin karşılığı 10.000 dolar / yıl olarak ortaya çıkmaktadır” olarak tanımlamakta.

Bir başka tanım da Dünya Bankası’nca yapılmakta. Orta gelir düzeyi belirlenmesinde Dünya Bankası’nın kişi başı gelire göre yaptığı sınıflandırma dikkate alınmaktadır.


Dünya Bankası 2015 yılı için düşük gelirli ekonomileri 1.045 dolar altı, orta gelirli ekonomileri 1.045-12.746 dolar arası, alt orta gelirli ekonomileri 1.045-4.125 dolar arası, üst orta gelirli ekonomileri 4.125-12.746 dolar arası, yüksek gelirli ekonomileri ise 12.746 dolar ve üzeri kişi başı gelire sahip ülkeler olarak sınıflandırmaktadır. Türkiye her iki tanımda da yeralan bu rakamı 2009 yılında yakalamış o tarihten bugüne kadar da 10 bin dolar / yıl bir türlü bu kritik eşiği aşamamakta.


Bir başka ifade ile 10 bin dolar / yılı aşamaması, Türkiye’nin ‘Orta Gelir Tuzağı’na yakalandığının somut göstergelerinden sadece biri…

Bu eşiği aşamamak ya da 10 bin dolar / yıla takılı kalmak çıkışı olmayan bir yol değil tam tersine bir bütünlüğü içeren bir dizi uygulamalar yürürlüğe konulduğunda bu eşik aşılabilir…

Petrol, doğalgaz gibi kaynaklara sahip olmayan ülkelerin, örneğin; Japonya, Singapur, Tayvan, Güney Kore ve İsrail’in bu tuzaktan nasıl çıktıklarına bakıldığında; eğitimin kalitesini yükselterek, inovasyon ve Ar-Ge alanlarında uygulamaya koydukları teşvik ve destek politikaları ile kendi alanlarında global oyuncular olan dünya devlerini yaratmışlardır.

Türkiye de ‘Orta Gelir Tuzağı’ndan çıkabilmesi için aynı yol ve yöntemleri izlemek zorundadır. Ülkemizin, ‘Orta Gelir Tuzağı’ndan çıkabilmesi amacıyla Hükümetimiz bir dizi kararlar almaktadır. Örneğin; geçtiğimiz günlerde açıklanan “Öncelikli Dönüşüm Programı ve her programın detaylı Eylem Planları” bu bağlamda önemli adımlar olarak görülmelidir.

“KOBİ’lerin Orta Gelir Tuzağı’ndan Kurtulma Stratejileri” ana temalı XI. KOBİ Zirvesi bu bağlamda bakılıp değerlendirildiğinde açılışta ve çağrılı konuşmacılar olarak yeralanların yanısıra oturumlarda kendi alanlarında uzmanların konuşmaları ve önerimleriyle Hükümet’e bir anlamda yol haritasının belirlenmesinde katkıda bulunacaktır.

İçinde bulunduğumuz bu önemli süreçte, ülkemizin her köşesindeki işletmelerimizin sahip ve yöneticilerini, ilgili sivil toplum kuruluşlarını, kamu kuruluşlarımızın temsilcilerini, akademisyenlerimizi, başta kadınlarımız olmak üzere tüm girişimcilerimizi, bilgilendirecek, vizyonunuzu geliştirmenizde katkıda bulunacak, ülkemizde yeni gelişmeleri ve dünyadaki gelişen trendleri sizlere sunacak XI. KOBİ Zirvesi’ne katılmalarını öneriyorum.
Yorumlar (0)
banner557