banner565

banner472

banner458

banner457

01.07.2014, 19:32 1225

Kronik Migrende Botox Uygulaması

Danışmanımız ve Yazarımız Dr. Gülsemin Güloğlu,
Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi’nden Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op.Dr. Hilal Bankeroğlu ile kronik migren tedavisinde botox uygulaması üzerine konuştu.

Migreni diğer baş ağrılarından ayıran özellikler nelerdir? Migren toplumda ne sıklıkta görülür?
Migrenin günümüze değin nedeni tam olarak bulunamadığından çaresinin de yüzyıllardır aranmasına rağmen bulunamamış olması en önemli özelliği olsa gerek. Toplumda çok sık rastlanan hatta şeker hastalığından bile daha sık görülen bir problemdir. Her yaş grubunda görülebilmekte birlikte kadınlarda daha yaygındır. Nörovasküler dediğimiz bir baş ağrısı türüdür. Altta yatan organik bir sebep yoktur, ancak herhangi bir gıda, stres, hava değişimi, ışık veya ses situmilasyonu ile migren başlayabilir. Bu esnada beyin damarlarında ağrı oluşturan maddeler damar dışına sızarak bir çeşit beyin zarı enflamasyonu oluştururlar. Ağrı genellikle tek taraflı, şiddetli ve zonklayıcıdır. Beraberinde bulantı, kusma, gözde ışık çakması hatta baş dönmesi de görülebilir. Hastaların günlük ev, iş, okul yaşamlarını ciddi olarak kısıtlar. Sıklığı arttıkça hastayı psikolojik olarak zorlar ve hastalar kendilerini depresif hissedebilirler.
Ayda 15 ve üzeri atak geçirenleri ise “Kronik Migren” hastası olarak tanımlarız. Dünyada kabul edilmiş olan MIDAS sorgulamasına göre 21 puan ve üzerindeki hastalar kronik migren hastalarıdır. Bu hastalarda günümüze değin çeşitli ilaçlar (triptanlar, antideprasanlar, betablokerler) tedavi amaçlı kullanılmıştır. Ancak bunların hiçbiri kesin çözüm olamamıştır. Migren 21. yüzyılda da sorun olmakta ısrarcıdır.

Migrende botoxun yeri nedir ve nasıl etkilemektedir? Sonuçlar hastalar açısından ne derece olumludur?
Botox son 10 yıldır kronik migren hastalarında yüzde 80 başarı oranı ile kullanılmaktadır. Botoxun migreni tamamen iyileştirici, ortadan kaldırıcı etkisi olmamakla birlikte 3-6 ay süre ile hastanın migren sıklık ve şiddetini belirgin olarak azalttığı gözlenmiştir. Bu sonuç hasta yaşam kalitesinde ciddi bir artış demektir. Uygulama kolaylığı komplikasyon olasılığının düşüklüğü, yan etki ihtimalinin seyrekliği de gözönüne alındığında her kronik migren hastasının en az 1 kez deneyebileceği güvenli bir seçenek olarak sunulmaktadır.
Kronik migrende botox alın kenarları, burun ve kaş bileşkesi, ense ve boyun bölgesi ile omuz derin ve yüzeysel kaslarına çok ince bir iğne ile uygulanır. Migreni başlatan ağrı odaklarının doktor tarafından tespit edilmesi, işaretlenmesi ve doz ayarlanması uygulama öncesinde yapılır. Tek seansta uygulanan miktarın en fazla 150 ünite civarında olması önerilmektedir. İlacın etkisi 7-10 gün içinde görülmeye başlar. Yapılan çalışmalar 3-6 ay arası değişen sürelerde migrenden uzak kalmasını sağladığı yönünde sonuçlanmıştır.

Uygulama öncesinde ve sonrasında alınması gereken önlemler var mıdır? Anestezi verilmesi gerekir mi?
Uygulamadan önce 1 hafta süre ile aspirin veya kan sulandırıcı ilaç kullanılmaması gerekir. Uygulama klinik ortamda yapılır ve herhangi bir lokal veya bölgesel anestezi gerektirmez. Hasta botox sonrası günlük yaşamına kaldığı yerden devam edebilir.
 
Yorumlar (0)
banner557