banner565

banner472

banner458

banner457

01.09.2014, 08:12 6633

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan Üç Proje…

Geçtiğimiz günlerde TOSYÖV Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Sönmez, Başkan Yardımcısı İhsan Beşer ile birlikte Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.Dr. Veysel Eroğlu’nu ziyaret ettik.Ziyaret günü iç siyasette sıcak saatlerin yaşandığı günlerdendi.
Bu  süreçte sayın Bakan’ın siyaset gündeminin dışında kalması ve özellikle projelere odaklanmasında en büyük etken akademik dünyadan  ve uzun yıllar üstlendiği İSKİ Genel Müdürlüğü’nden siyasete gelmesiydi. Sayın Bakan konuşmasında Bakanlığı’nın su yönetimine ilişkin değerlendirmelerinden sonra sözü yeni uygulamaya koyduğu projelere getirdi.
Türkiye’nin bitki örtüsü anlamındaki zenginliğini değerlendirmek amacıyla “Afyonkarahisar Tıbbi ve Itri Bitkiler Merkezi, birinci projemiz” sözleriyle konuşmasına başladı: “Merkezin, kendi enerjisini üretmesi, kendini ısıtması ve atıklarını dönüştürmesiyle yeşil bina özelliğine sahip ve tam donanımlı laboratuvarlar bulunmakta. Merkezde ilk bitkiler de ekilmeye başlandı. Onlarca bitki üzerinde araştırmalar yapılacak, üretilmesi ve toplanması için orman köylüleri teşvik edilecek, sanayici için de ihracat imkanları ortaya konacak. Merkez ayrıca öğrenciler ve araştırmacılar için de bir okul olacak.;

İkinci projemiz;
Türkiye’de ilk olarak Sakarya’da kurduğumuz ‘Fidan ve Süs Bitkileri Borsası’

Sapanca Gölü kenarındaki Yanık Köyü’nde, 20.61 hektarlık bu arazinin üzerine yaklaşık 4 milyon liraya yakın harcama yapılarak çok çeşitli tesisler oluşturuldu. Fidan üretimi, dış mekan süs bitkilerinin tanıtımı ve geliştirilmesi noktasında çok önemli altyapıyı gerçekleştirmiş olduk. Burada hem Türkiye’deki fidan ve süs bitkisi ihtiyacını karşılayacak hem de bütün dünyaya ihraç edecek bir yapı oluşturduk. Fidanlık tesisimiz bir alanda yetiştiricilerin ürünlerini showroom niteliğinde sunabilecekleri bir tesis. Bu projeyi Bakanlığımız bütçesinden  karşıladık ve MARKA Kalkınma Ajansı da bu projeyi 5 milyon TL’lik bir bütçe ile destekleme kararı aldı.

Üçüncü projemiz ise;
Mobilya sektörünü ‘stratejik sektör’ olarak tanımlamamız. TOBB Başkanı ve sektörün temsilcileri ile birlikte bu kararı aldık. Bakanlık olarak sektöre ve mobilya yan sanayisine her türlü desteği vereceğiz. Ülkemizde üretilen mobilyaları dünyaya ihraç eden Türkiye’yi, bir üs haline getirmek için her türlü desteği vereceğiz.

Bizim çalışmalarımız elbette bu projelerimizle sınırlı değil. Orman köylerinde yaşayan yurttaşlarımıza yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kırsal kalkınmanın temel amaçlarından biri de köylü yurttaşlarımızı yaşadıkları yerlerde geçimini rahatça sağlayabileceği ortamı sağlamaktır. Bu yıl ve önümüzdeki yıllarda bu amacı gerçekleştirmek için bir dizi çalışmaları başlattık. Geliştirdiğimiz projeler ve eylem planları ile orman köylülerine ve yöre insanlarına iş olanakları sağladıklarını ve göçü önlemeye çalışıyoruz. Bu bağlamda Bakanlığımız’a bağlı Orman-Köy İlişkileri Genel Müdürlüğü (ORKÖY) desteklerimizi de hatırlatmak isterim. Örneğin; Bir yıl ödemesiz, 4-7 yıl arasında değişen vadelerde ve düşük faizli kredilerle; Eko turizm, boylu fidan yetiştiriciliği, bodur ve yarı bodur meyvecilik, bağcılık,  meyvecilik, seracılık, arıcılık, zeytin salamura, süt sığırcılığı, süt koyunculuğu, besi sığırcılığı, besi koyunculuğu, kültür mantarcılığı, kilimcilik, halıcılık, Güneş Enerjili Su Isıtma Sistemleri  konularında orman köylümüze destekler veriyoruz. Bu kredilerden yararlanabilmek için başvuru sahibinin orman köyü kapsamında olması yeterlidir.
Sayın Bakan’ın bizlere anlattıklarından hafızamda kalanlar özetle bunlardı.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.Dr. Veysel Eroğlu’nun anlattıklarının tümü elbette çok önemliydi.
Ancak daha çok ilgimi çeken ise ağırlığı KOBİ’lerden oluşan mobilya sektörünün yıllar sonra stratejik sektör olarak seçilmesiydi.

Yorumlar (0)
banner557