banner565

banner472

banner458

banner457

30.11.2015, 09:00 5499

2016’ya Girerken Kurumlarda Ücretlendirme

2016 yılına girerken kurumlardaki ücretlendirme ve ücretlendirmeye bağlı olan iş değerleme sistemleri önem kazanmaktadır. Bu sayımızda iş değerlemesi ve ücretlendirme konusunu sizlerle paylaşıyor olacağım.
İş değerlemesi, şirkette yeralan tüm işlerin yapısını belirlemek, işe ait iş tanımlarını yapmak, işleri sınıflayıp, kademelendirmek ve bunlara bağlı olarak ücret yapısını belirlemek için kullanılan yöntemdir. Amaç, şirketteki ücret düzeyleri arasındaki farkları belirlemek ve tutarlı bir ücret politikası oluşturmaktır.

Ücretlendirme sistemini kurarken ücretin belirlenmesinde başlangıçta 2 temel faktör vardır. Birincisi iş analizleri, iş değerleme ve iç memnuniyet gibi başlıklardan oluşan iç faktörler, ikincisi ise genel piyasa ücretleri, sektörel piyasa ücretleri, ekonomik göstergeler ve enflasyon gibi başlıklardan oluşan dış faktörlerdir. Bu faktörlerin birleşmesinden şirket ücretlendirme sistemi oluşturulmaktadır. Bu sistemlerde kişinin temel ücretine ilave olarak direkt sağlanan fazla mesai, ek ödemeler, sosyal haklar, yardımlar, performans primi, satış primi, şirketin yaptırmış olduğu özel sağlık sigortası ve kişiye sağlanan diğer menfaatlere göre çalışanın toplam ücreti oluşacaktır.

Ücret artışları için Türkiye İstatistik Kurumu endekslerini incelediğimizde istihdamın yıllar bazında azalarak, çalışılan saatlerin düştüğü, 2016 yılı için brüt ücret ve maaş artışlarının yıllık olarak enflasyona artış rakamlarına yakın oranlarda seyir göstereceğini tahmin edebiliriz.

Ayrıca insan kaynakları süreçlerine bireysel performans sistemleri kurarak kişilerin performansları ölçülebilmektedir. Ücret artışlarına bireysel performans sonuçlarının dahil edilmesi istenir ise ücret artışlarına performans sonuçlarının etkileri artış olarak yansıtılabilecektir.
Ülkemizdeki işgücü istatistiklerini incelediğimizde, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; işsizlik oranı yüzde 9.8 seviyesinde gerçekleşti.
Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2015 yılı Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 103 bin kişi artarak 2 milyon 970 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise değişim göstermeyerek yüzde 9.8 seviyesinde gerçekleşti. İstihdam oranı yüzde 47.2 oldu.

İstihdam edilenlerin sayısı 2015 yılı Temmuz döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 932 bin kişi artarak 27 milyon 342 bin kişi, istihdam oranı ise 0.9 puanlık artış ile yüzde 47.2 oldu.

Tüm ülke istatistikleri ile birlikte sektörel verilere göre, şirketimizdeki iş değerleme ve ücretlendirme sistemleri ile çalışanlar için kuracağımız sistemler kurumsallık için çok önemli kavramlar arasında yeralmaktadır.

Yorumlar (0)
banner557