KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi
2019-09-01 08:00:04

Diz Ağrısını Hafife Almayın!

Dr. M. Mithat Dokur

01 Eylül 2019, 08:00

MedAmerikan Tıp Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Dr. M. Mithat Dokur ile diz ağrısının önemi üzerine konuştuk. Diz ağrısı, her yaştan insanı etkileyen yaygın bir şikayettir. Diz ağrısı, yırtılmış bir bağ veya kıkırdak hasarı gibi bir yaralanmanın sonucu olduğu gibi, artrit, gut ve enfeksiyon gibi tıbbi durumlara bağlı da olabilir.

Diz ağrısına eşlik eden bulgular nelerdir?
Diz ağrısının yeri ve ciddiyeti, sorunun nedenine bağlı olarak değişebilir. Bazen diz ağrısına eşlik eden bulgular şişme ve sertlik, dokunuşta kızarıklık ve sıcaklık, zayıflık veya kararsızlık, hareketle sürtünme sesi oluşması (krepitasyon) ve dizin tamamen düzeltilememesi şeklinde olabilir.

Ne zaman doktora görünmeli?
Dizinizin üzerine basınca ağrınız varsa veya yürümede güvensizlik hissiniz oluyorsa, dizde şişme şikayetiniz varsa, dizinizi tamamen uzatamıyor veya esnetemiyorsanız ve dizinizde kızarıklık, ağrı ve şişmeye ek olarak ateşiniz de varsa, mutlaka doktorunuza görünmelisiniz.

Diz ağrısının nedenleri nelerdir?
Diz ağrısı; yaralanmalar, mekanik problemler ve artrit gibi tıbbi problemlerden kaynaklanabilir.

En sık görülen diz yaralanmaları nelerdir?
Ön çapraz bağ (ACL) yaralanması: Ön çapraz bağ, kaval kemiğini uyluk kemiğine bağlayan 4 bağdan biridir. Ön çapraz bağ yaralanması,   özellikle basketbol, futbol ya da hareketlerin yönünde ani değişiklikler gerektiren diğer sporları yapan kişilerde yaygındır.
Menisküs yırtılması: Menisküs, sert, lastik kıkırdaktan oluşur ve kaval kemiği ile uyluk kemiği arasında bir amortisör görevi görür. Ağırlığı taşırken aniden dizinizi bükerseniz, parçalanabilir. Bazen de kıkırdak yaralamasında parça kopması olabilir, bu da “eklem faresi”ne (loose body) neden olabilir.
Bunların yanında diz kırıkları, diz önünde    mevcut bursanın iltihabı olan bursit ve patellar tendonun enflamasyonu patellar tendinit hastayı meşgul edebilir.

En sık görülen artritler nelerdir?
Diz osteoartriti - Gonartroz: Bazen dejeneratif artrit olarak da adlandırılan osteoartrit, en yaygın artrit türüdür. Dizinizdeki kıkırdak kullanım ve yaşla birlikte kötüleştiğinde ortaya çıkan aşınma ve yıpranma durumudur.
Romatoid artrit ve nadir olarak görülen gut artriti de dizi etkileyebilir.

Diz ağrısını önlemek için neler yapılabilir?
• Fazla kilolardan uzak durun. Sağlıklı bir    kiloyu korumak, dizleriniz için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Her ekstra kilo eklemlerinize ek bir baskı uygulayarak yaralanma ve osteoartrit riskini artırır.
• Zayıf kaslar diz yaralanmalarının önde gelen nedenlerinden biri olduğundan, dizlerinizi destekleyen kasları güçlendirmek fayda sağlar.
• Egzersiz konusunda dikkatli olmak gerekir. Osteoartrit, kronik diz ağrısı veya tekrarlayan yaralanmalarınız varsa, egzersiz şeklinizi   değiştirmeniz gerekebilir. Yüzme ve yürüyüş daha faydalı olur.
• Uygun ayakkabı seçimi burada önemlidir. Ayakkabıya basma şekli dizin yükünü azaltmakta ve mevcut diz ağrısını önlemektedir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.