KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

Ekonomiye güvence veren sektör; SİGORTA

DOSYA

GSYH’nin 35 katı kadar teminat sağlayarak Türkiye ekonomisine güvence veren ve hızla dijitalleşen sigorta sektörünün büyüme potansiyeli yüksek.

Türkiye Sigorta Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Can Akın Çağlar, “Sektör olarak amacımız öncelikli olarak tasarrufların artırılması ancak ekonomimizin teminatı olma fonksiyonumuzun kapsamını da büyütmeye çalışıyoruz.
Biliyoruz ki bugününü koruyamayan toplumlar geleceği güvence altına alamazlar” diyor. Sigorta sektörü, bugünkü rakamlarla GSYH’nın 35 katı kadar teminat sağlayarak Türkiye ekonomisine güvence sağlıyor. Türkiye sigorta ve emeklilik sisteminde biriken tasarruflar 142 milyar TL’ye ulaştı. Sektörün nabzı ise Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) düzenlediği “Sigorta ve Emeklilik Sektörü Strateji Belirleme Çalıştayı”nda tutuldu.
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Yönetim Kurulu Başkanı Can Akın Çağlar, Çalıştay’ın açılışında, sigorta sektörünün ekonomik sürdürülebilirliğin ve buna bağlı olarak toplumsal refahın teminatı olduğunu belirterek, finansal sistemin daha sağlıklı, dengeli ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşması gerektiğini söyledi: “Önümüzdeki 5 yıl içinde önceliklerimiz sigorta sektörünün değişen, dijitalleşen dünyada nereye konumlanması gerektiği ve yarı kamusal hizmet sunan bir sektör olarak, kamunun içinde olduğu dönüşüm sürecine eşlik etmek olacak. Sektör olarak çalıştaylar dizisi ile bir söylem birliğine varmayı hedefliyoruz.”
Can Akın Çağlar, sigorta ve emeklilik sektörünün Türkiye’nin tasarruf açığının kapatılması için çok önemli bir rol oynadığına dikkat çekti: “Yeni Ekonomi Programı’nda ifade edildiği gibi bankacılık dışı finansal kesimin büyütülmesi gerekmekte. Bu şekilde ürettiğimiz tasarrufların ekonomiye sağladığı katkı artacaktır. Bugünkü rakamlarla GSYH’nin 35 katı kadar teminat sağlayarak ekonomimize güvence sağlıyoruz. Sigorta ve emeklilik sistemimizin bugün biriktirdiği tasarruflar 142 milyar TL’ye ulaştı, bu tasarrufları bankacılık sektöründe, sermaye piyasalarında değerlendirerek tasarruflarımızı ülkemizin kalkınması için değerlendiriyoruz. Sektör olarak amacımız öncelikli olarak tasarrufların artırılması ancak ekonomimizin teminatı olma fonksiyonumuzun kapsamını da büyütmeye çalışıyoruz. Biliyoruz ki bugününü koruyamayan toplumlar geleceği güvence altına alamazlar.”
Sigorta sektörü, dünyada 39. sırada: Can Akın Çağlar, finans sektörünün yüzde 88’ini bankacılık sektörü oluştururken sigortanın payının yüzde 4.1 olduğunu ifade etti: “Ülkemiz dünyanın en büyük 17. ekonomisi ancak sigortacılık anlamında bakıldığında ise 39. sırada olduğumuzu görüyoruz. Avrupa’da kişi başı 1.650 dolar civarındaki kişi başı sigorta harcaması, ülkemizde 149 dolar civarı. Dolayısıyla bu da önümüzde potansiyel olduğunu gösteriyor. Bu potansiyeli gören uluslararası yatırımcılar, sigorta sektörüne 7.9 milyar dolar kaynak veya sermaye transfer ettiler. Sermaye katkısının yanında, iş ve istihdam, ana yapılarımızın dijitalleşme süreçleriyle uyumlu hale gelmesi ve inovasyon konularında da çok önemli katkı sağlıyorlar. Sigorta sektörü olarak, bir bütünlük içinde önümüzdeki süreçlere ve dijitalleşemeye hazırlanıyoruz.”
Sektörün büyüme potansiyeli yüksek: Sigorta sektörünün 2018’de istikrarını sürdürdüğünü belirten Sigorta Denetleme Kurulu Başkanı Mete Güler, “Sektörümüz büyümeye devam ederken finansal sağlamlığını da korumaktadır. Sigortacılık sektörü ülkemizde büyüme potansiyeli yüksek bir sektördür. Sektöre kazandırılacak yeni ürünlerle bu potansiyelin geliştirilmesi önem arz etmektedir. Bu çerçevede ülkemizde sigortacılık ve bireysel emeklilik sektörlerinin büyüme trendlerinin istikrarlı bir şekilde devam etmesini ve böylelikle her iki sektörün de finansal sistem içinde arzu edilen büyüklüğe ulaşacağını beklemekteyiz” diye konuştu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Sigortacılık Genel Müdürü Murat Kayacı, sigorta ve özel emeklilik sektörünün yıllar içinde istikrarlı büyümeye devam ettiğini belirterek, sektörün sorunlarının etkin bir çözüme kavuşturulması için sektörle işbirliği içinde bir yaklaşım sergilemeye önem verdiklerini dile getirdi.
Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, “Sigortacılık sektörü sermaye piyasalarımızın da önemli kurumsal yatırımcılarıdır” dedi ve şu değerlendirmeyi yaptı: “Sigorta şirketlerinin uzun vadeli yatırımlara yönelmeleri finansal sistemde istikrar sağlayıcı rol oynamalarını sağlayacaktır. Sigorta şirketleri yaratılan yeni finansal araçlarla sermaye piyasalarımızın gelişmesinde de önem taşımaktadır. Hava koşullarına ve doğal afetlere dayalı türev ürünler ve afet bonoları gibi sigortaya dayalı menkul kıymetler, sermaye piyasalarında ürün çeşitliliğinin artmasına yardımcı olma potansiyeline sahip ürünlerdir. Doğal afet bonoları bir anlamda sigortanın menkul kıymetleştirilmesidir.”
Cumhurbaşkanlık Finans Ofisi Başkanı Prof.Dr. Göksel Asan, şunları önerdi: “Ofisimizin en önemli işlevleri sermaye piyasalarının derinleştirilmesi, bankacılık sisteminin nispi ağırlığının azaltılması ve diğer araçlara alan açılması olacaktır. Sigorta sektörü zor bir sektör. Bugün sigorta sektörü için alınacak çok yol var ancak sektörün kat ettiği yolu da unutmamak gerekir. Hazine ve Maliye Bakanlığımız ve Genel Müdürlüğümüz sektörün gelişimi için her zaman büyük çaba içindeler. Bu süreçte önümüzdeki dönemde belki sektörün BDDK benzeri bir regülasyon kurumu konusunu tartışması lazım. Sektörlerden giden öneriler, artık alışılagelmişten çok daha hızlı sonuçlanabiliyor. Yeni fikirler geliştikçe ve karar alıcılara iletildikçe, bu konularda çok daha hızlı sonuç alınacak.”

“2019 yılında sigorta sektörü yüzde 15 büyür”
Unico Sigorta Genel Müdür Vekili Özer Özcan, yerel seçimler sonrası ekonominin canlanacağını belirterek 2019 yılında sigorta sektöründe yüzde 15 oranında büyüme öngördüklerini açıkladı. Unico Sigorta olarak da bu yıl yeni atılımlara hazırlandıklarını kaydeden Özcan, “Kasko ve sağlık branşlarında özellikle İç Anadolu ve Akdeniz Bölgesi gibi sigorta penatrasyon oranının düşük olduğu şehirlere odaklanarak acente ağımızı genişleteceğiz” dedi.
“Seçim sonrası ekonomi canlanır”: 2018 yılının ikinci yarısında döviz kurlarında yaşanan hızlı yükselişin bütün sektörlerde maliyetleri olumsuz etkilediğini belirten Özcan, “Türk sigorta sektöründe de toplam prim üretiminin yarısı ‘motor’ branşından geldiği için yedek parça maliyetlerindeki artış ister istemez büyümeyi ve karlılığı olumsuz etkiledi. Bu gelişmelere paralel sektör genelinde toplam prim üretimi yüzde 17.4 oranında artış gösterirken reel olarak yüzde 2.4 oranında geriledi” dedi. Özcan, 2019 yılının Türkiye ekonomisi açısından geçen yıla göre daha iyi gittiğini, yerel seçimler sonrası iç talebin daha da artacağını söyledi.

Anadolu Sigorta Trafik Yol Yardım Sigortası ile yolda kalmak yok
Anadolu Sigorta, yeni ürünü Trafik Yol Yardım Sigortası kapsamında poliçe sahiplerine, trafik sigortası kapsamında yer alan teminatların yanı sıra hukuksal koruma teminatı sağladığı gibi, aynı zamanda hem poliçe sahibinin hem de karşı tarafın aracının çekilmesi, kurtarılması gibi hizmetler sunuyor.
Kaza veya arıza durumunda sigortalı aracın çekilmesi, kurtarılması, aynı zamanda karşı aracın da çekilmesi ve vinç ile kurtarılması, web tabanlı hasar ön tespitinin sağlanması, sigortalı araçta kaza sonrası yaralanma gibi durumları teminat altına alan Anadolu Sigorta, Trafik Yol Yardım Sigortası kapsamında 7 gün 24 saat hizmet veriyor.
“Kaybetmek yok” ilkesi ile hizmet veren Anadolu Sigorta’nın geniş kapsamlı yeni ürünüyle sigortalıları pek çok riskten koruduğuna dikkat çeken Anadolu Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Metin Oğuz, “Bu yeni ürünümüzle, trafik sigortasına, hukuksal koruma ve Anadolu Hizmet Trafik teminatlarını ekleyerek müşterilerimizi kaza sonrasında karşılaşabilecekleri pek çok olumsuzluğa karşı korumayı amaçladık. Hukuki anlaşmazlık masraflarını ve acil yol yardım hizmetlerini teminat kapsamına alarak, her zaman olduğu gibi, müşterilerimize Anadolu Sigorta’nın ayrıcalıklı hizmetlerine erişimi mümkün kıldık” diye konuştu.

“Sarı Kareler” Fotoğraf Yarışması başladı
Vakıf Emeklilik tarafından bu yıl 7.’si düzenlenen Sarı Kareler Fotoğraf Yarışması’nda heyecan yeniden başlıyor. Fotoğraf tutkunlarının deklanşörlerine sarı bir dünya için basacağı yarışmaya başvurular, 12 Haziran 2019 tarihine kadar yapılacak. Gelenekselleşen yarışma ile Vakıf Emeklilik, amatör veya profesyonel fotoğrafçıların, kendi objektiflerinden hayata ve dünyaya bakışlarını yansıtan eserlerini toplumla paylaşmaya aracı oluyor.
Sanata ve sanatçıya saygı çerçevesinde Türkiye Fotoğraf Sanatı Federasyonu (TFSF) desteğiyle düzenlenen yarışmada; birinciye 5.000 TL, ikinciye 3.500 TL, üçüncüye 2.500 TL, üç esere 750 TL mansiyon, sergilenmeye değer bulunan 30 eserin her birine 350 TL para ödülü verilecek. Yarışma; son başvuru tarihine kadar 18 yaşını dolduran ve üzeri yaşlardaki, tüm amatör veya profesyonel fotoğraf çeken katılımcılara açık. Yarışmaya katılan eserler, 24 Haziran 2018 tarihinde değerlendirilecek. Sonuçlar; 28 Haziran 2019’da Vakıf Emeklilik’in www.vakifemeklilik.com.tr , www.sarikareler.net web sitelerinde ve TFSF’nin www.tfsf.org.tr ve www.tfsfonayliyarismalar.org web sitelerinde açıklanacak. Başvuru ve yarışmayla ilgili detaylara www.vakifemeklilik.com.tr ve www.sarikareler.net adresinden ulaşılabilir.

AvivaSA, “2019 Vizyon Toplantısı”nda
‘Güç Bizimle’ dediAvivaSA, satış ekipleri, acenteleri ve banka sigortacılığı ekipleri ile “2019 Satış Vizyon Toplantısı” için Antalya'da bir araya geldi. Sabancı Holding Sigorta Grup Başkanı ve AvivaSA Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer ile AvivaSA CEO’su Fırat Kuruca’nın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda şirketin 2018 yılı sonuçları değerlendirilerek önümüzdeki dönem hedefleri paylaşıldı.
Haluk Dinçer, “Sabancı Holding olarak ülkemizin potansiyeline inanıyor ve sigorta sektörünün geleceğine olan inancımızla stratejik planlamamızı yapıyoruz. Müşterisinin ihtiyaçları doğrultusunda en iyi ürün ve hizmeti sunan şirket olmak hedefiyle başlattığımız dijital dönüşümün en yeni ürünü AvivaSA Mobil’i hayata geçirdik” dedi.
AvivaSA Emeklilik ve Hayat CEO’su Fırat Kuruca, bu yıl ,‘Müşteriye Giden Yolda Güç Bizimle’ dediklerini ve sektörde fark yaratmanın anahtarı nın ‘müşteri odaklılık’ olduğunu söyledi.
Kuruca, 2018’de AvivaSA’nın mevcut BES’te, devlet katkısı dahil 16.9 milyar TL’lik fon büyüklüğü, yüzde 19.2 pazar payı ve 835 bin katılımcı sayısı ile 2015’te ulaştı fon büyüklüğündeki sektör liderliğini sürdürdüğünü açıkladı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.