KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

Bakan Pekcan’dan yatırım daveti

HABER

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yeni nesil ihtisas serbest bölge modelinin dünyadaki iyi uygulama örnekleri arasına gireceğini, üreticiye ve ihracatçıya cazip imkanlar sunacağını belirterek, yatırım yapma çağrısında bulundu.

Bakan Pekcan, ‘İhtisas Serbest Bölgeleri Tanıtım Toplantısı’ndaki konuşmasında, Türkiye’de 18 serbest bölgede, 500’e yakını yabancı sermayeli olmak üzere 1900 firmanın faaliyet gösterdiğini, 80 bin civarında istihdam sağlandığını, Ticaret Bakanlığı olarak, zamanın ruhunu daha iyi yakalamak ve serbest bölgeleri geleceğe daha iyi taşımak üzere yeni bir model geliştirmeyi amaçladıklarını açıkladı: “Bu doğrultuda, yeni nesil ihtisas serbest bölge modelimizi kurgulayarak hayata geçirdik.”
Pekcan, yeni nesil ihtisas serbest bölge modeli ile Ar-Ge yoğun, yüksek katmadeğerli, inovasyon ve teknoloji odaklı mal ve hizmet sektörlerinde, uzmanlaşma temelinde serbest bölgeler kurulabilmesini amaçladıklarını söyledi.
Yatırımcılara kira, nitelikli istihdam, faiz ve kar payı desteği: Pekcan, ihtisas serbest bölgelerinde sektörel bazda oluşacak ve firmaların bölgelere yatırım kararlarını etkileyecek temel ihtiyaçların desteklenmesi amacıyla kira, nitelikli istihdam, faiz ve kar payı unsurlarına yönelik ilave destek mekanizmalarının sağlandığını açıkladı: “Halihazırda sunulan mevcut serbest bölge desteklerine ilave olarak, firmaların istihdam ettikleri 10 nitelikli personelin her birinin yıllık 15 bin dolara kadar olan brüt ücretlerinin yarısı ile ihtisas serbest bölgelerinde kiraladıkları arazi ve binalara ilişkin 75 bin dolara kadar olan kira harcamalarının yarısını da 5 yıl süresince destekleyeceğiz. İhtisas serbest bölgesinin oluşturulmasında ciddi yatırım taahhüdü altına giren Bölge Kurucu ve İşleticilerinin taahhütlerini eksiksiz ve amaca uygun bir şekilde gerçekleştirmeleri kaydıyla 10 yıl süreyle, sabit yatırım taahhütlerinin yarısına kadar kullanacağı krediler için faiz veya kar payı desteği veriyoruz. Sağladığımız bu destekleri, önümüzdeki dönemlerde, sektörel beklentiler ve ihtiyaçlar doğrultusunda daha da özelleştirerek çeşitlendirebileceğimizi öngörüyoruz.”
Bakan Pekcan, yeni nesil ihtisas serbest bölgelerin, çağın değer zincirleri ve dijital altyapısına uygun bir ekosistemi sağlayacağını, bunun da Türkiye’de yabancı ve yerli yatırımların artırılması noktasında elini oldukça güçlendireceğini söyledi. Pekcan, bu bölgelerin etkin ve yatırımcı memnuniyetinin üst seviyede olduğu birer cazibe merkezleri olarak faaliyet göstereceklerini aktardı: “Bürokratik izin ve başvuru süreçleri tek elden, Bakanlığımız koordinasyonunda yönetilecek, bölgenin altyapı imkanları da yine Bakanlığımız gözetiminde özel bir kurucu/işletici şirket eliyle etkin biçimde sağlanacaktır.”
Pekcan, yazılım sektöründeki firmalara etkin destekler sunabilmek için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile yakın işbirliği içinde çalıştıklarını, ihtisas serbest bölgelerinde yapılacak yazılım ve bilişim ürünleri üretimine yönelik yatırımların ‘öncelikli yatırım konuları’ arasına alındığını, firmaların sigorta primi işveren hissesi desteği ile faiz desteğinden yararlanır hale geldiğini kaydetti.
Yatırımcılara davet: Pekcan, ilk etapta İstanbul İhtisas Serbest Bölgesi’nde yatırım yapacak yazılım ve bilişim sektöründe faaliyet gösteren firmalar için uygulanacak bu tür destekleri, ilerleyen dönemlerde diğer yüksek teknolojili ve katmadeğeri yüksek sektörler için de genişletmeyi planladıklarını aktardı: “Ülkemizde yüksek teknoloji ihracat oranı yüzde 3.4, serbest bölgelerde ise yüzde 9 düzeyindedir. İhtisas serbest bölgeleri ile bu oranları daha yukarı seviyelere çıkarmayı hedefliyoruz.”
Pekcan, “Özel sektörümüze ve yabancı yatırımcıya seslenerek, kendilerini yeni nesil ihtisas serbest bölgelerimizde yatırım yapmaya davet ediyorum” dedi.
Küresel tedarik zincirine katılım için destekler sağlanıyor: Pekcan, Bakanlık tarafından pazara giriş, markalaşma ve küresel tedarik zincirlerinden tasarıma kadar katmadeğeri yüksek ürün ihracatının artırılması hedefiyle ihracatçıların desteklendiğini, bu desteklerin en önemlilerinden Küresel Tedarik Zinciri Yetkinlik Projesi Desteği ile uzay, havacılık, elektrik-elektronik, makine, otomotiv, maden ve metaller ile kimya sektörlerinde faaliyet gösteren üretici firmaların, küresel ölçekteki yabancı firmaların tedarik zincirlerinde yer alabilmeleri için üretimlerinde ihtiyaç duydukları makine, ekipman ve donanım alımlarına destek sağlandığını anlattı.  Cazip sektörler: Öne çıkan alanlar; enerji teknolojileri, medikal teknolojiler, elektrik-elektronik, lojistik, petrokimya, otomotiv, demir yolu taşımacılığı, bilgi ile iletişim teknolojileri, tarımsal sanayi teknolojileri ve diğer tüm Ar-Ge yoğun sektörler.
Serbest Bölgelerde ateşli silah üretimi yapılabilecek: Ticaret Bakanlığı, Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliği’ni değiştirerek, serbest bölgelerde ateşli silah üretiminin önü açıldı.
Resmi Gazete’de yayınlanan değişiklikle, Serbest Bölgeler Uygulama Yönetmeliği’nin ‘Bölgeye getirilmesi yasak olan veya özel düzenek gerektiren mallar’ başlıklı 32’nci maddesine bir fıkra eklendi. Buna göre; ateşli silahların bölgede üretilmesi ve çıkışı ile bu üretim faaliyetinin bir parçası olarak yürütülen Ar-Ge faaliyetlerinde kullanılacak mühimmatın bölgeye giriş ve çıkışı, İçişleri Bakanlığı veya Milli Savunma Bakanlığının uyguladığı mevzuat hükümlerine tabi olacak.

Eximbank’ın 2021 hedefleri
Bakan Pekcan, Ticaret Bakanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında Türk Eximbank’ın 2020 yılı faaliyet sonuçlarını değerlendirerek 2021 yılı hedef ve stratejilerini paylaştı.
Toplam destek 45.6 milyar dolara yükseldi: Pekcan, Eximbank’ın geçen yıl toplam desteğinin bir önceki yıla göre dolar bazında yüzde 4 artışla 45.6 milyar dolara yükseldiğini, ihracatı destekleme oranının da yüzde 24.3’ten yüzde 26.9’a çıktığını açıkladı. Pekcan, küresel salgın koşullarının egemen olduğu 2020’yi 169.5 milyar dolarlık ihracatla kapatmayı başardıklarını, 2021 için 184 milyar dolar ihracat hedeflendiğini söyledi.
Kahramanmaraş ve İkitelli OSB’ye 2 yeni şube: Bakan Pekcan’ın verdiği bilgilere göre; Türk Eximbank 20 şube ve 11 irtibat bürosuna sahip. 2021’de de ihracat ve ihracatçıların yoğun olduğu bölgelerde 5 yeni şube daha açacak. Öncelikle Kahramanmaraş ile İstanbul İkitelli OSB’de olmak üzere iki yeni şubeyi yakın zamanda açacak.
Kredi Mobil Projesi ile artık Türk Eximbank kredi uygulamaları cep telefonlarından da ulaşılabilir hale geldi, Türkiye’nin her yerinde Türk Eximbank’ın dijital şubesi açıldı. İlk defa katılım finans sistemi prensipleriyle çalışmak isteyen ihracatçılara yönelik 10 yıla kadar vadeli Katılım Finans Yatırım Kredisi’ni hizmete sunuldu. Sigortalı Alacağın Teminatına Dayalı Kredi ile ihracatçılar, Türk Eximbank sigorta poliçesiyle garanti altına alınmış tüm kısa vadeli alacaklarını bir havuz teminat niteliğinde kabul ederek 1 yıla varan finansman sağlanıyor. Teminat oluşturma sıkıntısı yaşayan ihracatçıların ve KOBİ’lerin kısa vadeli alacaklarıyla uzun vadeli finansman sağlayacakları bir program. Yurt dışı teminat mektubuyla müteahhitlik firmalarının, gemi inşa firmalarının, yatırım malı üretimi yapan firmaların, geçici teminat mektubu, kesin teminat mektubu ve avans teminat mektubu ihtiyaçları karşılanmaya başladı.
Eximbank uluslararası piyasalardan 2.8 milyar dolar fon temini ile Türkiye’ye uygun maliyetli kaynak girişi sağlayarak ihracatçıları desteklemeye devam ediyor. Eximbank’ın uzun vadeli kredi desteği de bir önceki yıla göre 3 kat arttı. Halihazırda ‘İhracata Yönelik İşletme Sermayesi Kredisi’ azami 5 yıl vadeyle ‘İhracata Yönelik Yatırım Kredisi’ ise 2 yılı geri ödemesiz toplam 10 yıla varan vadelerle ihracatçılara sunmaya devam ediliyor. Amerika, Fransa, İngiltere, Danimarka ve Avusturya ihracat destek kuruluşlarıyla Türk Eximbank arasında reasürans işlemlerine yönelik işbirliği anlaşmaları imzalandı. Pekcan, bu anlaşmalarla İngiltere ihracat destek kuruluşuyla ilk ortak projemizi bu yıl Irak’ta gerçekleştirdiğimizi, Macaristan ile anlaşmamızı imzalayacağımızı, İsveç, Finlandiya, Hollanda ve Japonya gibi ülkelerin kuruluşlarıyla benzer anlaşmaların imzalanmasına yönelik görüşmeleri sürdürdüklerini aktardı: “Afrika’daki bölgesel kalkınma kuruluşlarından African Trade Insurance Agency (ATI) ile 2019’da imzaladığımız çerçeve işbirliği anlaşmasına benzer bir anlaşmayı Eastern and Southern African Trade and Development Bank (TDB) ile de imzaladık.”
Türk Eximbank’ın kredi programlarında ve teminat yöntemlerinde çeşitlilik sağlandı, kredi vadesi, ihracat taahhüt süresi ve alıcı limit vadelerinde uzatım imkanı getirildi. TL Reeskont Kredisi ve Stok Finansman Kredisi programları, KGF teminatıyla da kullandırılarak ihracatçılara teminat çeşitliliği sağlandı, ihracat taahhüt süreleri 12 ay uzatıldı.
“Banka 2021’de 50 milyar doların üzerinde ihracat desteği sağlayacak”: Eximbank, 2021’de ihracatçılara sağladığı nakdi kredi ve sigorta desteğini artırarak sürdürecek. Pekcan, “Hedefimiz, 2021’de toplam ihracat desteğimizi geçen yıla göre yüzde 11 artırarak 50 milyar doların üzerine, ihracat destek oranını da yüzde 27.7’ye yükseltmektir” dedi.
Hizmet ihracatı da alacak sigortası kapsamına alınacak.
Kadın ve genç girişimcilere destek devam edecek, bu çerçevede 2021’de de bankalar aracılığıyla kullandırılan yabancı para kredilerinde 25 baz puan indirim uygulanmaya devam edilecek.
Önümüzdeki aylarda gemi inşa sektörünün yapacağı ihracatlara yönelik Finlandiya ihracat destek kuruluşu Finnvera ile ortak bir destek paketi açıklanacak.
Savunma sanayisi ve yatırım malı ihracatçılarının ihracatları, gemi inşa firmaları ve müteahhitlerin yurt dışında gerçekleştirdiği projelere ilişkin mevcut ve yeni pazarlarda rekabet gücü sağlamaları amacıyla alıcı kredilerini artırılacak. ‘İhracata Yönelik İşletme Sermayesi Kredi Programı’, azami 5 yıl vadeyle, ‘İhracata Yönelik Yatırım Kredi Programı’ ise 2 yılı geri ödemesiz toplam 10 yıla varan vadelerle ihracatçılara sunulmaya devam edecek.

Gıdada ve temel tüketim ürünlerinde ‘Gramaj Oyunu’nu önleyecek düzenleme
Bakan Pekcan, özellikle gıda ve temel tüketim ürünlerinde gramajı azaltma yoluyla tüketicileri mağdur eden gizli zam uygulamalarının önüne geçecek düzenlemeyi hayata geçirdiklerini açıkladı.   Pekcan, Ticaret Bakanlığınca hazırlanan Ticari Reklam ve Haksız Ticari Uygulamalar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini, yönetmelikle gıda, temel tüketim, kozmetik ve temizlik ürünlerinde yapılan gramaj oyunlarına idari para cezası uygulanacağını duyurdu.
114 bin 326 liraya varan ceza geliyor: Düzenlemeyle özellikle gıda ve temel tüketim ürünlerinde gramajı azaltma yoluyla tüketicileri mağdur eden gizli zam uygulamalarına 114 bin 326 liraya varan idari para cezası verilecek.

2 milyon vatandaş İYS’de
Bakan Pekcan, 2 milyon vatandaşın İYS’de ticari elektronik ileti onaylarını kontrol ettiğini bildirdi. Pekcan, istenmeyen SMS, sesli arama ve e-posta gibi ticari elektronik iletilerin önüne geçmek amacıyla 7 Ocak’ta hizmete açtıkları Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi’ne (İYS) vatandaşların büyük ilgi gösterdiğini, 32.2 milyon ret işlemi ve 300 bine yakın onay işlemi gerçekleştiğini aktardı. Pekcan, bundan sonra da vatandaşların ticari elektronik ileti tercihlerini kolayca e-Devlet Kapısı’ndan veya www.iys.org.tr adresinden arzu ettikleri anda değiştirebileceklerini belirtti. Bakanlığın İYS uygulamasıyla tüketiciler, tüm ticari elektronik ileti onaylarını tek bir noktadan görebiliyor, kontrol edebiliyor ve reddedebiliyor.
150 binin üstünde ticari elektronik ileti onayı olan hizmet sağlayıcılara, mevcut onaylarını İYS’ye yüklemeleri için verilen süre 31 Aralık 2020’de sona erdi. 16 Şubat itibarıyla vatandaşlarca ret hakkının kullanılmaması üzerine, hizmet sağlayıcılar tarafından İYS’ye aktarılan mevcut veriler onaylı sayıldı.
Ticari ileti onayı 150 binin altındakiler için son tarih 31 Mayıs: 150 bin ve altında ticari elektronik ileti onayı olan hizmet sağlayıcılar için onay yükleme süreci 31 Mayıs’ta dolacak. Söz konusu yüklemeler sonrası bu onayların vatandaş tarafından kontrol edilme son tarihi ise 15 Temmuz 2021 olarak tespit edildi. Vatandaşlar bu onaylarını da 1 Haziran-15 Temmuz döneminde kontrol edebilecek.

Hizmet ihracatı için Genel Sekreterlik
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, hizmet sektörünün daha da kurumsallaşması amacıyla, yalnızca hizmet ihracatı için faaliyet gösterecek yeni bir Genel Sekreterlik kurduklarını açıkladı. Ticaret Bakanlığı’nın ‘Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliğinin Unvanının Değiştirilmesi ve Hizmet İhracatçıları Birliği Kurulmasına İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği’ Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Pekcan, Hizmet İhracatçıları Birliği’nin sekretarya hizmetlerinin artık bu yeni Genel Sekreterlik tarafından yürütüleceğini belirtti.

Esnaf ve sanatkarlara destek
Bakan Pekcan, esnaf ve sanatkarlarla gerçek kişi tacirlere yönelik şubat ayı gelir kaybı ve kira desteği ödemelerine başladıklarını bildirdi. Gelen talepler üzerine desteklerden yararlanma şartlarını taşıyan ancak müracaatta bulunmayanlara yönelik e-Devlet üzerinden son başvuru tarihi 31 Mart 2021’e uzatılmıştı. Gelir kaybı desteği 3 ay süreyle 1000 lira, kira desteği ise büyükşehirlerde 750, diğer şehirlerde de 500 lira olarak veriliyor.

Elektronik ortamda şirket kurulabilecek
Bakan Pekcan, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, elektronik ortamda şirket kurulmasına olanak sağlayan düzenlemeye ilişkin, “Ülkemizdeki iş süreçlerini kolaylaştırmak konusundaki çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz” dedi.
Yürürlüğe giren düzenleme, şirket kuruluş sözleşmelerinin ticaret sicili müdürlüklerine gitmeden elektronik ortamda imzalanmasına imkan tanıyor. Pekcan, işletmelerin imza beyanlarının tamamen elektronik ortamda temin edilebilmesine ilişkin yasal altyapıyı oluşturduklarını ve diğer kurumlarla entegrasyon çalışmalarına da başladıklarını anlattı: “Süreç tamamlandığında imza verileri Bakanlığımızca elektronik ortamda temin edilerek Merkezi Sicil Kayıt Sistemi’ne (MERSİS) kaydedilecek, böylece ticaret sicili müdürlüğüne gidilmesine gerek kalmadan elektronik ortamda şirket kurma süreçlerinin tamamlanması mümkün olacak.” Pekcan, düzenlemeyle fiziki olarak verilecek imza beyanlarında ticaret sicili müdürlüklerinin yanı sıra noterleri de yetkilendirdiklerini ifade etti.

Stopaj istisnasında yüzde 85 ihracat şartı, 2020 için yüzde 80’e düşürüldü
Bakan Pekcan, serbest bölgelerde faaliyette bulunan mükelleflere yönelik Cumhurbaşkanı Kararı’na değinerek, ağırlıklı olarak yüksek ve orta-yüksek teknolojili üretim yapan serbest bölge firmalarının istihdam ettikleri personel için yararlandıkları stopaj istisnasında yüzde 85 ihracat şartının 2020 yılı için yüzde 80’e düşürüldüğünü belirtti.

İhracatçılar 2021 yılına da rekorla başladı
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle, Ocak ayı geçici dış ticaret verilerini, Ankara’da, Ticaret Bakanlığı’nda, TİM’in düzenlediği toplantıyla açıkladı. Genel Ticaret Sistemi’ne (GTS) göre Ocak’ta ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2.5 artışla 15 milyar 48 milyon dolara ulaştı. Bakan Pekcan, “Bu rakam tüm zamanların en yüksek Ocak ayı ihracat rakamıdır” dedi.
Ocak’ta bir önceki yılın aynı ayına göre 17 sektör ihracatını artırdı. Özellikle en güçlü performansa imza atan sektörler; ‘mücevher’, ‘iklimlendirme’ ve ‘yaş meyve sebze’ sektörleri oldu, 2 milyar 267 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren otomotiv sektörü liderliğini korudu. En çok ihracat gerçekleştirilen 10 ülkenin 6’sına ihracatın arttığı Ocak’ta Türk bayrağını 215 ülke ve bölgede dalgalandıran Türk ihracatçısının, en çok ihracat yaptığı ülke 1 milyar 455 milyon dolarla Almanya oldu. 52 ilin ihracatını artırdığı Ocak’ta 1457 firma ilk kez ihracata katıldı. Ocak’ta Türk lirası ile açılan beyannamelere göre, 169 ülkeye toplam 5 milyar 215 milyon TL tutarında Türk Lirası ile ihracat gerçekleştirildi.
Bakan Pekcan, bu yıl ihracat vizyonu kapsamında, dijital pazarlama faaliyetlerine yönelik desteklerin gelecek dönemde de artarak sürdürüleceğini, e-ihracatın artırılmasına yönelik çalışmaların hızlandırılacağını, 2019’da kamuoyuyla paylaştıkları İhracat Ana Planı’nda belirlenen 17 hedef ülke ve 5 hedef sektöre yönelik odaklanma çalışmalarının sürdürüleceğini, bu ülkelere yönelik ihracatçılara ilave destekler sağlanacağını söyledi. Bakanlığın diğer çalışmalarına devam edeceklerini belirten Pekcan, pandemi sürecindeki gelişmelere de bağlı olarak 2021 yılı için öngörülen 184 milyar dolarlık ihracat hedefini aşmayı hedeflediklerini açıkladı. Pekcan, mal ve hizmet ihracatçılarına toplamda bu yıl da ihracatçılara 4.1 milyar lira destek vermeyi hedeflediklerini açıkladı.
“İhracatta 200 milyar doları aşma zamanı geldi”: TİM Başkanı İsmail Gülle, “2020’nin son çeyreğinde, ihracatımızı 50 milyar doların üzerine çıkardıklarını söyledi: “Bu rakam, bize artık ihracatta yıllık 200 milyar dolar seviyesini aşmanın zamanının geldiğini gösteriyor. Mal İhracatına Yönelik Desteklerde Hedef Ülke ve Sektörlerde İlave Desteklerin Sağlanması kararı yürülüğe girdi. Bu ilave destekle beraber, hedef ülkelerde pazar payımızı artırırken katmadeğerli sektörlerimizde yeni rekorlar kıracağız. 2021 yılına, tüm dünyada hızla başlanan aşılama çalışmalarıyla, umutla başladık.”

Türk Eximbank ile Avusturyalı ihracat destek kuruluşu OeKB ile işbirliği
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türk Eximbank’ın Avusturya’nın resmi ihracat destek kuruluşu OeKB Oesterreichische Kontrollbank AG ile reasürans işbirliği anlaşması imzaladığını açıkladı. Pekcan, daha hızlı ve etkin bir kredi tahsis süreci sağlanacak anlaşmayla Türk ve Avusturyalı firmaların üçüncü ülkelerde birlikte gerçekleştirecekleri projeler için kendi ülkelerinden yapacakları mal ve hizmet ihracatına Türk Eximbank ve OeKB tarafından sigorta desteği sağlanacağını, buna ilişkin mekanizmanın başvurulara hazır hale getirildiğini dile getirdi.

Hizmet ihracatında KVD iadesi imkanı
“Faturasında TL karşılığı gösterilen hizmet ihraçlarında da KDV iadesi imkanı sağlandı”: Bakan Pekcan, Resmi Gazete’de yayımlanan KDV Uygulama Tebliği değişikliği ile faturasında Türk lirası (TL) karşılığı gösterilen hizmet ihraçlarında da KDV iadesi imkanı sağlandığını açıkladı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.