KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

BRICA İstanbul Zirvesi yapıldı

HABER

TÜSİAD evsahipliğinde gerçekleştirilen BRICA İstanbul Zirvesi’ne 25 ülkeden 700'ün üstünde temsilci katıldı. Kuşak ve Yol Girişimi’nin tüm boyutlarının tartışıldığı Zirve’de Türkiye’nin önündeki fırsatlar da değerlendirildi.

“Kuşak ve Yol Girişimi”nin iş dünyası ayağı olan “BRICA Zirvesi”, TÜSİAD evsahipliğinde ve Çin Sanayi Ekonomileri Federasyonu’nun (CFIE) işbirliğinde, 18-19 Ekim 2018 tarihlerinde İstanbul’da düzenlendi. Çin’in tarihi İpek Yolu'nu canlandırmak amacıyla başlattığı Kuşak ve Yol Girişimi, İpek Yolu üzerindeki ülkeler arası ortaklıkları ve ilişkileri daha yüksek seviyeye getirmeyi amaçlıyor. Toplam büyüklüğü 21 trilyon dolara ulaşan 68 ülkenin yer aldığı proje, yüzyılın en büyük ekonomi projesi olarak görülüyor.
Zirve’nin ilk gününde, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, CFIE Başkan Yardımcısı ve Genel Sekreteri Xiong Meng, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Başkanı Suma Chakrabarti ve TÜSİAD Çin Network Grubu Başkanı Korhan Kurdoğlu açılış konuşmalarını yaptı. Zirvenin ilk günündeki oturumların ardından İş Bankası’nın sponsorluğundaki Gala Yemeği, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Albayrak: “Ticarette korumacılığa karşı çıktık
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Kuşak ve Yol girişiminin bütünleşik bir şekilde ulaşım altyapısını adım adım iyileştirme imkanı verdiğini vurgulayarak, "Türkiye olarak biz Kuşak ve Yol girişimini en başından beri güçlü bir şekilde destekledik. Kasım 2002'den beri Türkiye'de hayata getirmeye çalıştığımız kapsamlı altyapı hamlesi bu girişime büyük bir avantaj sağladı" dedi.
Adil, serbest ve çok taraflı kurallara dayalı bir ticaret sisteminin tüm dünya ekonomilerinin çıkarına olduğunu uzun dönemdir ifade ettiklerini kaydeden Albayrak, “Biz bu zamana kadar Türkiye olarak hep ticarette korumacılığa karşı çıktık. Rekabetçiliğin ancak inovasyon ve verimlilikle geleceğini savunduk. Bu duruşumuzu, söylemimizi savunmaya devam edeceğiz. Zaten Türkiye olarak ekonomi politikalarımızı da yenilikçiliği, teknolojik gelişmeyi ve verimliliği destekleyecek şekilde kurguluyoruz. Bu yönde değişim ve dönüşüm adımlarını attık, atmaya devam ediyoruz."

Bilecik: “BRICA ticaretin tarihini değiştirecek”
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik BRICA zirvesi açılışında yaptığı konuşmada şunları ifade etti: “Bundan 5 sene önce başlatılan Kuşak ve Yol Girişimi, bugün toplam ekonomik büyüklüğü 21 trilyon dolara ulaşan 68 ülkeyi kapsaması nedeniyle, yüzyılın en büyük ekonomik projesi olarak gösteriliyor. TÜSİAD olarak kurucu üyeleri arasında yer aldığımız, kısaca Kuşak ve Yol Girişimi’nin iş dünyası ayağı olarak tanımlayabileceğimiz Kuşak ve Yol Sanayi ve Ticaret Birliği (BRICA), emin olun sadece dünyanın ticari seyrini değil; ticaret tarihinin seyrini değiştirecek güce sahiptir. İşte bu nedenle TÜSİAD olarak BRICA’nın ikinci zirvesine, doğu ve batının buluştuğu, medeniyetler şehri İstanbul’da ev sahipliği yapmaktan büyük bir heyecan ve memnuniyet duyuyoruz. 4 kıta ve 29 ülkeden iş dünyası kuruluşlarının üye olduğu bu çok taraflı işbirliği mekanizmasının temel amacı, İpek Yolu üzerindeki ülkeler arası ortaklıkları ve ilişkileri geliştirmektir. Zirve süresince yanıt arayacağımız temel soru, özel sektörün Kuşak ve Yol Girişimi’nde nasıl bir rol oynayacağı olacak.”

BRICA nedir?: Çin hükümetinin 2013 yılında açıkladığı ‘Kuşak ve Yol’ girişiminin iş dünyası ayağı olarak nitelendirilebilecek BRICA (Kuşak ve Yol Sanayi ve Ticaret Birliği), İpek Yolu üzerindeki ülkeler arasındaki ortaklıkları artırmak amacıyla CFIE tarafından 2016’da Pekin’de kurulan çok taraflı bir işbirliği mekanizmasıdır. 29 ülke & bölgeden 31 iş dünyası kuruluşunun üyesi olduğu BRICA’da TÜSİAD da kurucu üyedir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.