KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

Türkiye’ye beyin göçünde ikinci çağrı

HABER

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı’nın ikinci çağrısını duyurdu:

“TÜBİTAK’ın çağrısıyla Türkiye’ye gelecek lider veya genç araştırmacılarımıza burs, aile yaşam gideri, sağlık sigortası ve yol desteği gibi mali teşviklerin yanında 720 bin TL’ye kadar araştırma proje desteği vereceğiz. Uluslararası Lider araştırmacılarımıza 1 milyon lira, uluslararası genç araştırmacılarımıza da 500 bin lira araştırma başlangıç ödeneği imkanı tanıyoruz.”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı Tanıtım Toplantısı’na katılarak, programın ikinci çağrısını duyurdu. Toplantıya, Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ile TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Hasan Mandal da katıldı. Varank, 2018’in sonunda başlatılan TÜBİTAK Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı ve Türkiye’de yerleşik bilim insanları için başlatılan Ulusal Lider Araştırmacılar Programı’nın kapsamını genişlettiklerini açıkladı.

Mustafa Varank, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından yürütülen programlarla Türkiye’ye beyin göçünü özendirirken, üst düzey bilimsel çalışmalar yapan nitelikli insanların ülkede kalmasını teşvik ettiklerini belirterek, “TÜBİTAK’ın çağrısıyla Türkiye’ye gelecek lider veya genç araştırmacılarımıza burs, aile yaşam gideri, sağlık sigortası ve yol desteği gibi mali teşviklerin yanında 720 bin TL’ye kadar araştırma proje desteği vereceğiz. Ayrıca bu program kapsamında, Uluslararası Lider araştırmacılarımıza 1 milyon lira, uluslararası genç araştırmacılarımıza da 500 bin lira araştırma başlangıç ödeneği imkanı tanıyoruz” dedi.

Bakan Varank, Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı ve Ulusal Lider Araştırmacılar Programı’na genç araştırmacıları da dahil ederek yeni çağrılara çıktıklarını açıkladı: “Uluslararası Lider Araştırmacılar ve yeni başlattığımız Uluslararası Genç Araştırmacılar Programları ile bu yıl en az 100 lider veya gelecek vadeden genç araştırmacıyı daha ülkemizin bilim ekosistemine dahil etmeyi hedefliyoruz.”

Ar-Ge Destek Teşvik Paketi: Bakan Varank, halihazırda Türkiye’de ikamet eden araştırmacılar için başlattıkları yeni programla, ulusal lider araştırmacılar için 1 milyon lira, ulusal genç araştırmacılar için de 750 bin liraya kadar Ar-Ge destek teşvik paketi sunduklarını da duyurdu.

Tersine beyin göçü: Bakan Varank, Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı’nın ilk çağrısına 152’si Türk vatandaşı 91’i yabancı uyruklu olmak üzere 243 araştırmacı başvurduğunu, bu başvuruların 173’ünün alanında dünyadaki ilk 100 üniversiteden; 31’inin dünyada en çok Ar-Ge harcaması yapan global şirketlerden, 28’inin ise dünyadaki en başarılı ilk 250 kamu kurumu ve enstitüden yapıldığını anlattı: “Başvurular sonucunda; 74’ü teknik bilimler, 18’i yaşam bilimleri, 16’sı temel bilimler, 12’si sosyal ve beşeri bilimler ve 7’si sağlık bilimleri alanında olmak üzere, 21 farklı ülkeden 127 çok üst düzey araştırmalar yapan lider araştırmacıyı ülkemize kazandırdık. Bu kişiler, Harvard, Stanford, Oxford, Cambridge, Columbia gibi dünyanın en önde gelen araştırma üniversitelerinde, Amazon, Apple, Bosch, Volvo gibi küresel Ar-Ge şirketlerinde edindikleri deneyimleri aktarmak için Türkiye’yi tercih ettiler. İşte tersine beyin göçü dediğimiz şey bu!”

Bakan Varank, 2020’de Türkiye’de araştırmalarına devam eden bilim insanlarımız için başlattıkları ve sağladığı imkanlarla yeni ve öncü olan Ulusal Lider Araştırmacılar Programı ile bilimin sınırında, çığır açıcı, alışılagelen araştırma yöntemlerinin dışında unsurlar içeren yüksek riskli proje ve fikirlere sahip Türkiye’de ikamet eden yetkin bilim insanlarını desteklediklerini, geçen 108 araştırmacı arasından seçilen 38’i Türk, 4’ü yabancı uyruklu, farklı alanlardan toplam 42 yetkin bilim insanına destek verdiklerini dile getirdi.

Bilim insanlarına çağrı: Bakan Varank, bir kez daha, Türk veya yabancı dünyadaki tüm bilim insanlarını TÜBİTAK’ın başlattığı çağrılara başvuru yapmaya; araştırmalarını Türkiye’de sürdürmeye davet etti.

Rekabetçi Sektörler Programı’nda üçüncü dönem
Ankara’da gerçekleştirilen, Türkiye-Avrupa Birliği (AB) arasındaki mali işbirliği kapsamında işletmelerin iç ve dış piyasada rekabet gücünü artırmayı amaçlayan Rekabetçi Sektörler Programı’nın “Etkisi ve Ötesi” başlıklı tanıtım toplantısına katılan Bakan Varank, AB ile ilişkileri güçlendirmenin, tam üyelik yolundaki çalışmalara odaklanmanın her zamankinden daha elzem olduğunun bilincinde olduklarını söyledi: “AB ile uyum sürecinde başvurduğumuz başlıca mali araçlardan olan IPA ve Birlik programlarından daha fazla istifade etmek istiyoruz. Programlar kapsamında sağlanan destekler Bakanlığımızın genel teşvik ve destek sisteminin önemli bir ayağını oluşturuyor. Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) kapsamında bugüne kadar toplam 87 projeye, 800 milyon avro destek sağladık. Destek verilen projeler de ekonomik katkının yanında Türkiye’nin AB mevzuat ve standartlarıyla uyumunda da önemli bir işlev gördü.”

IPA III dönemi başlıyor
KOBİ’lere 1 milyar avroluk finansman: Rekabetçi Sektörler Programı’nın 2007-2013 yıllarını kapsayan I. döneminde, 43 şehirde toplam 520 milyon avro bütçeli 46 projeyi hayata geçirdiklerini aktaran Varank, IPA 1 döneminde desteklenen projelerden yaklaşık 1500 KOBİ’nin faydalandığını, 300’e yakın yeni işletmenin bu projeler aracılığıyla kurulduğunu, çeşitli fonlar vasıtasıyla KOBİ’ler için 1 milyar avroluk sermaye finansmanı imkanı oluşturduklarını paylaştı: “Rekabetçi Sektörler Programı’nın 2014-2020 yıllarını kapsayan II. dönemini ise ‘Rekabetçilik ve Yenilik’ temasıyla hayata geçirdik, yaklaşık 260 milyon avro bütçeli 41 projeyi destekledik. Bunlar arasında, yerli Kovid-19 aşı ve ilaçlarının geliştirilmesinden otonom araçlara, dijital oyun sektöründen yosundan yakıt elde edilmesine, kanserle mücadeleden dijital dönüşüme kadar çok çeşitli projeler yer aldı. Firma ve kurumların AB programlarından daha fazla yararlanabilmesi noktasında rehberlik hizmeti veren teknik destek projelerine de ağırlık verdik. 2000’li yılların başından bu yana katılım sağladığımız Birlik programlarına ödediğimiz ulusal katkı payından daha fazla bir kaynağı ülkemize geri kazandırmayı başardık. Kapasite geliştirme alanındaki teknik destek projelerimize 2021-2027 yıllarını kapsayan IPA III döneminde de hız kesmeden devam edeceğiz.”

1 trilyon avroluk kaynak: Varank, yaklaşık 1 trilyon avroluk bir kaynağı harekete geçirecek bu programın, yeşil ve dijital dönüşüm için gereken yatırımlara kaynak ve bütçe garantisi sağlayacağını dile getirdi: “Covid-19 süreciyle birlikte yaşanan ekonomik daralmanın etkilerini bertaraf etmek ve AB sanayisini yeniden canlandırmak için bu projelere hız verildiğini görüyoruz. YatırımAB programı dışında, 2021-2027 döneminde Tek Pazar, Ufuk Avrupa ve Dijital Avrupa programları da hayata geçirilecek.”
Varank, Avrupa Yeşil Mutabakatı’na yönelik Ulusal Eylem Planı ve Yol Haritası çalışmalarının devam ettiğini, 2021-2027 döneminde AB’den sağlanacak Katılım Öncesi Fonlar ve AB programlarına ulusal katılım noktasında tüm paydaşlarla istişare halinde olduklarını, Türkiye’nin geleceğini Avrupa’da gördüklerini, Avrupa’nın geleceğinin de Türkiye’ye bağlı olduğuna inandıklarını dile getirdi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği Başkanı Faruk Kaymakcı ve  Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Mustafa Erdoğan’ın da konuşma yaptığı toplantıda, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Büyükelçisi Nikolaus Meyer-Landrut, Türkiye ile AB’nin sanayi ve teknoloji alanında yürüttüğü işbirliğine değinerek, “AB tarafından finanse edilen Rekabet, Yenilik, İstihdam ve Eğitim Eylemleri arasında tamamlayıcılık ve sinerji sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

Kartepe’ye teleferik hattı
Bakan Varank, Kocaeli’de “Kartepe Teleferik Hattı Projesi” tanıtım toplantısına katılarak, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Türkiye’ye örnek olacak bir modeli hizmete aldığını söyledi. Toplantıya, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz ile Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın da katıldı.
Bakan Varank, şunları söyledi: “Kartepe Teleferik Hattı’nı Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz tamamen kendi kaynaklarıyla Türkiye’de bir ilk olarak Sanayi İş Birliği Projesi kapsamında gerçekleştirilecek. Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz, Kartepe Teleferik Hattı Projesini yerli sanayinin gelişimi için kullanacak. Kartepe Teleferik Hattı, en önemli Sanayi İş Birliği Projelerimizden bir tanesi olacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak, ihale için gerekli teknik çalışmaları belediyemizle birlikte yürütüyoruz. İhaleyle, teleferik hattının üretiminde yurt içindeki imkan ve kabiliyetlerin azami oranda kullanılacağı bir sanayileşme modeli oluşacak.”

İhale Nisan’da: Varank, teleferik sistemini oluşturan araçlar, sistem, alt sistem ve bileşenlerden yurt içinde tasarlanması, geliştirilmesi ve üretilmesi mümkün olanların Bakanlık tarafından belirleneceğini, katmadeğerli ve nitelikli faaliyetlerin yerli firmalar tarafından gerçekleştirilmesinin sağlanacağını en geç Nisan’da teleferik ihalesini yapmayı hedeflediklerini paylaştı.
2 istasyon: Bakan Varank şu bilgileri verdi: “Zengin bitki örtüsü ve Sapanca Gölü manzarasına sahip Kuzuyayla Tabiat Parkı’na ulaşımı sağlayacak hat 4.7 km uzunluğunda olacak. 2 istasyona ve saatte 1500 kişi taşıma kapasitesine sahip olacak teleferiğimiz aynı anda 10 kişiyi taşıyabilecek kabinlerden oluşacak.”
Bakan Varank, tüm belediyelere seslenerek, bu tür ihalelerini Sanayi İşbirliği Projesi’ne dahil etmelerini, sanayinin gelişmesine destek olmalarını istedi.

Oppo, test üretimine başladı
Çinli cep telefonu üreticisi OPPO, İstanbul Tuzla’da yapımı devam eden fabrikasında test üretimine başladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yatırım teşviğiyle desteklenen OPPO, Tuzla’da 12 bin m2 kapalı alana sahip bir fabrikayı akıllı telefon üretim tesisine dönüştürdü. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, fabrikanın kurulum çalışmalarını ve test üretimlerini yerinde inceledi. Bakan Varank’a, OPPO Türkiye CEO’su Weijian Zhou, Fabrika CEO’su Lianbing Zhu ve OPPO Türkiye Kamu İlişkileri Direktörü Deniz Erkmen eşlik etti.

Türkiye, üreterek büyümeye devam ediyor
Bakan Varank, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2020 yılı ve yılın 4. çeyreğine ilişkin büyüme rakamlarını değerlendirdi: “Türkiye imalat sanayisi öncülüğünde üreterek büyümeye devam etti. İmalat sanayisi, 2020 yılının 4. çeyreğindeki yüzde 10.5’lik büyüme ile GSYH’ye (gayrisafi yurt içi hasıla) en çok katkı sağlayan sektör oldu. En güzel tarafı ise üretimdeki artışın istihdama da yansıması. Sosyal Güvenlik Kurumu’na kayıtlı imalat sanayi istihdamı 325 bin artarak Aralık 2020’de bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8.6 yükselişle 4 milyon 99 bin kişiye ulaştı” dedi.

Varank, geçen yılın 4. çeyreğinde makine ve teçhizat yatırımlarında yüzde 38.7’lik güçlü artış gerçekleştiğine dikkati çekti: “Bu durum, imalat sanayisinin önümüzdeki dönemde büyümeye devam edeceğinin göstergesi. Teşvik ve desteklerimizin karşılığını görmek bizleri mutlu ediyor.” Varank paylaşımında, GSYH, imalat sanayii GSYH ve makine-teçhizat yatırımlarının yıllık değişimleriyle imalat sanayisi istihdamının yer aldığı infografiklere de yer verdi.

2020’de yüzde 1.8 büyüyen Türkiye’de:
773 bin otomobil ve ticari araç
1 milyon 353 bin tablet
983 bin bilgisayar
10.8 milyon cep telefonu
2.6 milyon televizyon
7.6 milyon beyaz eşya satıldı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.