KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

‘Teknolojinin Kalbi’ Yalova Teknopark’ta atacak

TEKNOPARKLAR

Yalova Makine İhtisas OSB ve Yalova Üniversitesi’nin işbirliğinde hayata geçirilen Yalova Teknopark, gelen başvurularla yüzde 100 doluluk oranına ulaştı. İnşaat çalışmaları süren teknoparkın tamamlanmasıyla teknoparklar arasında öncü teknoloji merkezi olması hedefleniyor.

25 Kasım 2020 tarihli Cumhurbaşkanı kararnamesi ile resmileşen, Yalova Makine İhtisas OSB’nin yüzde 60 hissesi ile kurucusu olduğu, Yalova üniversitesi ile yapılan üniversite-sanayi iş birliğine örnek bir çalışma olan Yalova Teknopark, yüzde 100 doluluk oranına ulaştı. İnşaat projelerinin devam eden Yalova Teknopark’ın 1. Etabının Yalova Üniversitesi’nde, 2. Etabı ve Merkez Yerleşkesi ise Yalova Makine İhtisas OSB içerisinde hayata geçirilecek.
Yalova Makine İhtisas OSB Başkanı Yalova Teknopark A.Ş Başkan V. Direnç Özdemir, Yalova Teknopark’ın Ar-Ge ile üretimi birleştirerek teknoloji merkezi haline geleceğini söyledi. Özdemir, “Amacımız; teknoloji transferine katkı sağlayarak teknolojinin ticarileşmesini sağlamaktır. Üniversite-Sanayi işbirliği ile ileri teknoloji kullanan veya üreten şirketlerin sayısını arttırmaya yönelik çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Yenilikçi ve yüksek teknolojili üretim düsturuyla faaliyet gösterecek firmalara Ar-Ge çalışmalarını yürütebilecekleri ortam ve desteği sağlayarak ülkenin ekonomisine uluslararası rekabet gücünü artırmayı hedefliyoruz. Yalova Teknopark benimsediği felsefeleri, uzman kadrosu ve ayrıcalıklı imkanları ile diğer 92 teknoparka öncü bir teknoloji merkezi olma yolunda hızlı adımlarla ilerliyor” diye konuştu.

Şimdiden yüzde 100’ü doldu
3600 m2 alanda 5 blok ile hizmet vermeye başlayacak olan teknopark bünyesinde; Ar-Ge, inovasyon ve tasarım projelerine ev sahipliği yapılacak. Yalova Makine İhtisas OSB’nin 5Y (Yerli, Yenilikçi, Yüksek Teknolojili, Yeşil ve Yalın) felsefesi ve vizyonu ile hayata geçirilen Yalova Teknopark öncelikli olarak Yalova ilinde, sonrasında Türkiye’de farklı bir misyon yaratması hedefleniyor. Üniversite ve sanayi işbirliği konusunda önemli bir rol oynayan Yalova Teknopark’ın Merkez Yerleşkesi olarak ilan edilen 20.000 m2  kapalı alandan oluşan 2. etabı ise Yalova Makine İhtisas OSB içerisinde yer alacak. Böylelikle yeni fikirlerin nihai çıktıların sanayi ile buluşmasının hızlanması hedefleniyor. Yalova Teknopark’ın, 1. Etabı 2022 yaz dönemi sonunda faaliyete geçmesi planlanıyor.
Dinçer Özdemir, “Ön başvuruların alınmasına başlanıldığından itibaren elde edilen yüzde 100’lük doluluk oranı, Yalova Teknopark’ın büyük ilgi gördüğünün bir göstergesi. Mevcut doluluk oranı ile başvuruların sektörel dağılımı; yazılım, savunma sanayi, makine, robotik-otomasyon ve yeşil dönüşüm teknolojileri ağırlıklı” dedi. Teknopark’ta yer alan firmaların birçok avantajı bulunuyor. Firmaların ticarileşme sürecinde akademik, ekonomik desteklerin yanında birden fazla muafiyetten yararlanması sağlanıyor. Bu muafiyetler projenin daha hızlı bir ivme yakalamasına yardımcı oluyor. Damga vergisi, Gelir vergisi, Gümrük vergisi gibi firmaları birçok vergiden muaf kılarak büyüme süreçlerinde önemli rol oynuyor. Çalışma alanları, sosyal donatı alanları, hedef projeleri, vizyonu ve Yalova Makine İhtisas OSB’nin, Yalova Üniversitesiyle kuruluşunda hayata geçirdiği üniversite-sanayi iş birliği ile diğer teknoparklardan farklı bir hizmet sunarak bünyesinde bulunan firmaların memnuniyetini artırması bekleniyor.  Özdemir, “İstanbul, Bursa, Kocaeli gibi sanayi konusunda büyük güce sahip şehirler arasında köprü görevi üstlenen Yalova ilinde ulaşım ve sanayinin merkezi konumunda olması da güçlü bir avantaj sağlıyor” diye konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.