KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

Beykoz Üniversitesi’nden öğrencisine özgün modelli eğitim 

ÜNİVERSİTE

Beykoz Üniversitesi, öğrencilerine özgün ve özel eğitim modeli sunuyor. Beykoz Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Durman, “Üniversitemizin en önemli hedefi, öğrencilerimizin üniversitemizden mezun olur olmaz ve hatta öğrencilikleri sırasında, alanları ile ilgili sektörlerde tercih edilen ve öncelikli olarak istihdam edilen mezunlar olması” diyor. 

Beykoz Üniversitesi’nin temelleri 2008 yılında kurulan Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu ile atıldı. Lojistik sektöründeki eğitimli ve iyi yetişmiş insan kaynağı ihtiyacından yola çıkan Türkiye Lojistik Araştırmaları ve Eğitimi Vakfı, 2008 yılında Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu’nu hayata geçirdi ve üniversitenin kuruluşuna kadar lojistik sektörünün ihtiyaç duyduğu yetkinliklere sahip 3.000’e yakın mezun verdi. Vakıf, yüksekokulun ardından Beykoz Üniversitesi ile de gençleri yükseköğretimde farklılıkları olan, uluslararası standartlarda örnek bir üniversite ile tanıştırdı. Vakıf tarafından İstanbul’da hayata geçirilen Beykoz Üniversitesi, 7 Eylül 2016 tarihli ve 29824 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak kuruldu. Beykoz Üniversitesi’nde; ‘İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi’, ‘Sanat ve Tasarım Fakültesi’, ‘Sosyal Bilimler Fakültesi’, ‘Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’ olmak üzere dört fakülte, ‘Yabancı Diller Yüksekokulu’, ‘Sivil Havacılık Yüksekokulu’ olmak üzere iki yüksekokul, Meslek Yüksekokulu, Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu olmak üzere iki meslek yüksekokulu ve yüksek lisans ve doktora programlarının sunulduğu bir Lisansüstü Programlar Enstitüsü yer alıyor. Beykoz Üniversitesi; bugün 6 yüksek lisans, 20 lisans, 34 önlisans bölümü, 3 bin 500’e yakın öğrencisi ve 200’e yaklaşan akademik kadrosu ile her geçen gün büyüyen bir üniversite.

Kişiye özel özgün eğitim modeli Beykoz Üniversitesi’nde
Beykoz Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Durman, “Beykoz Üniversitesi öğrencilerine özgün, kendilerine özel bir eğitim sunuyor. Üniversitemizin en önemli hedefi, öğrencilerimizin üniversitemizden mezun olur olmaz ve hatta öğrencilikleri sırasında, alanları ile ilgili sektörlerde tercih edilen ve öncelikli olarak istihdam edilen mezunlar olması” diyor.  Bu nedenle tüm programlar için yapısal ve pedagojik eğitim-öğretim yaklaşımlarını geliştirerek özgün bir eğitim öğretim modeli oluşturduklarını aktaran Durman, şu bilgileri veriyor: “Özgün Eğitim Öğretim Modelimiz ile öğrencilerimizin en az bir dönemlerini alanlarında faaliyet gösteren bir işyerinde geçirmeleri sağlanır. Öğrencilerimiz fakülte lisans programlarında 7 dönem okulda, bir dönem işyerinde, önlisans programlarında ise 3 dönem okulda bir dönem işyerinde olmayı ifade eden 7+1, 3+1 müfredatı ile öğrenim görürler. ‘Öğrenci Merkezli Öğretim’ eğitim ve öğretim modelimizin önemli bir yapı taşıdır. Öğrencilerimize öğrenmeyi öğretmek, Beykoz Üniversitesi’nin de sürekli öğrenen bir kurum olmasını sağlamak, araştırmak, geliştirmek ve yenilikçilik güçlü akademik kadromuzun güvencesindedir.”

Yetkinlik Geliştirme Programı öğrenciyi iş dünyasına ve hayata hazırlıyor
Beykoz Üniversitesi’nin yükseköğretime getirdiği bir diğer önemli farklılık ise kişiye özel eğitim ve öğretim desteği sunuyor olması. Bilginin yanında yetkinliğin de önemli olduğunun bilinciyle ‘Yetkinlik Geliştirme Programı’nı hayata geçirdiklerini aktaran Durman, çalışmalarını şöyle detaylandırıyor: “Her öğrencimize özel uygulanan program, iş dünyasının en çok talep ettiği; ‘İş Yapma, Problem Çözme ve Çatışma Yönetimi, Liderlik ve Takım Çalışması, Etik ve Sosyal Sorumluluk, Yazılı ve Sözlü İletişim ve Etkileşim, Eleştirel Düşünebilme, Yaratıcı ve Yenilikçi Düşünce Geliştirme, Stratejik ve Girişimci Anlayış Geliştirebilme, Sorumluluk Alma ve Bağımsız Karar Verebilme, Değişimi Yönetebilme Öğrenmeyi Öğrenme, Kişisel ve Sosyal Gelişim, Küresel Bakış Açısı Geliştirme, Teknolojiyi Kullanabilme ve Dijital Yeterlilik, Kültürel Bilinç ve İfade, Sosyal ve Yurttaşlık Yeterliliği, Yabancı Dilde İletişim’ yetkinliklerini içeriyor. Enneagram Metodolojisi ile her bir öğrencimizin kişilik tipi ve iyileştirilmesi gereken yetkinliklerini belirliyor, üniversite hayatı süresince bu yetkinlikleri geliştirmek için yetkinlik dersleri, konferans, seminer ve atölyeleri kullanıyoruz. Üniversite eğitimini tamamlayan öğrencilerimize mezun olurken diplomalarının yanı sıra Yetkinlik Sertifikalarını da veriyoruz.”
Beykoz Üniversitesi’nin 3+1 ve 7+1 eğitim öğretim modeli ve yetkinlik geliştirme programı tamamen üniversite-sektör işbirliğine dayanıyor. Durman, “Biz üniversite olarak değerli Eğitim Bilimcisi John Dewey’in ‘Eğitim hayata hazırlık değil, hayatın ta kendisidir’ ifadesinden yola çıktık ve öğrencilerimizin öğrenimleri süresince hayatın içinde olmalarını hedefledik. Sektör işbirliği de bu yaklaşımın ve eğitim modelinin de olmazsa olmazı. Tüm bu süreci de üniversitemizin Kariyer Merkezi takip ediyor” bilgisini veriyor. Üniversite olarak öğrencinin farklılaşma çizgisinin de eğitim süresince deneyimleyerek öğrenme ve kişiye özel yetkinlik geliştirme programı olarak tanımlayan Durman, tercih edilirken bu özelliklerin kendilerini öne çıkardığını aktarıyor.

Yeni bölümler açılacak
Beykoz Üniversitesi’nin mevcut eğitim alanlarına bu yıl eklemeler olacak. Yabancı Diller Yüksekokulu’nda; Mütercim-Tercümanlık. Sanat ve Tasarım Fakültesi’nde; Çizgi Film ve Animasyon, Radyo, Televizyon ve Sinema. Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi’nde; Yazılım Mühendisliği. Meslek Yüksekokulu bünyesine ise; Eczane Hizmetleri, Ağız ve Diş Sağlığı, Optisyenlik ile Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon Programları açılacak. Durman, “Yüksek lisans tarafında da bu bahar döneminde İşletme Yüksek Lisans Programı (Tezsiz), Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yüksek Lisans Programı (Tezli/Tezsiz), İletişim Tasarımı ve Göstergebilim Yüksek Lisans Programı (Tezli/Tezsiz) ve İş ve Örgüt Psikolojisi Yüksek Lisans Programlarına (Tezsiz) öğrenci kabul ediyor olacağız” diye konuşuyor.

Kampüs üniversite olacak
Beykoz Üniversitesi: İstanbul Beykoz Kavacık’ta dört yerleşkede eğitim öğretim veriyor. Güvenli ortam, modern altyapısı ile özel olarak tasarlanan bu yerleşkeler öğrencilerin akademik ve sosyal yaşamlarına göre inşa edilmiş. Kantinler, kütüphane, laboratuvar, atölyeler ve revirler, sportif faaliyetleri ile bir üniversite kampüsünde bulunması gereken tüm olanaklara sahip. Rektör Mehmet Durman, bunlara ilave olarak, çok yakın bir gelecekte yine Beykoz’da, 80 dönümlük arazi üzerinde inşa edilmekte olan 60 bin metrekare kapalı alanı olan yerleşkeye taşınacaklarını söylüyor. Kampüs üniversitesi olacaklarını açıklayan Durman, “Çok sayıda mimari proje arasından seçilen yeşil kampüsümüz, eğitim-öğretim birimleri, laboratuvarlar, sosyal-kültürel ve spor alanları ile kütüphane ve yurtlardan oluşacak ve ülkemizin en güzel üniversite kampüslerinden biri olacak” diyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.