KobiEfor Sanayi Ekonomi Dergisi

Pandemi sonrası dönemde ‘öç alışverişi’ patlaması yaşanabilir

YEŞİL EKONOMİ

Dünya genelinde her yıl toplam 1.3 milyar ton gıda israf ediliyor. Türkiye’de ise gıda israfının bedeli yılda 300 milyar liraya kadar ulaşıyor. Türkiye, bu veriler ile Dünya genelinde en fazla gıda israfının yapıldığı ülkeler arasında.

Fazla Gıda Kurucu Ortağı ve CEO’su Olcay Silahlı, özellikle pandemi ve yasaklarla birlikte tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarının da değiştiğinin altını çizerek pandemi sonrası dönemde ‘öç alışverişi’ patlaması yaşanabileceğini vurguladı.

2030 yılına kadar karbon salımı yarıya inmeli
Bu mücadelede firmalara ve bireylere çok önemli sorumluluklar düştüğünü de önemle vurgulayan Silahlı, “Her firma, yaptıkları iş ne olursa olsun, artık doğaya etkilerini gözetmek ve minimize etmek zorunda. 2030 yılına kadar karbon salımını yarıya indirmemiz gerekiyor, bunu ancak kolektif bir şekilde yapabiliriz” dedi.
Gıda israfını önlemede tüketicilere büyük bir rol düştüğünü belirten Silahlı, “Farkındalığı artırmak ve pandemi sebebiyle üretim ve tedarik adımlarını optimize etmekte zorlanan işletmelerin israf sorununa çözüm bulabilmek adına 2021 yılında FAZLA isimli uygulamamızı geliştirdik. Bu uygulama ile restoran, kafe, pastane, manav ve market gibi işletmeler satışa dönüştüremedikleri taze ürünlerini en az yüzde 50 indirim uygulayarak tüketici ile buluşturabilir ve fazladan fayda sağlayabilir” diye konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.