banner565

banner472

banner458

banner457

01.04.2018, 08:00 6535

Bağışıklık ve Beslenme

MedAmerikan Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Bölümü uzmanlarından Diyetisyen Burcu Demir ile bağışıklık ve beslenme üzerine konuştuk.

Bağışıklık sistemimizin güçlü kalması ve 
sağlıklı beslenmemiz için önerileriniz nelerdir?
Bağışıklık sistemimizin zayıfladığı bu mevsimde hem sizin hem de çocuklarınızın sağlığını korumak, hastalıklara yakalanma riskini azaltmak için dengeli ve yeterli beslenmeye özen gösterilmelidir.

Enfeksiyon çeşitli şekillerde beslenme durumunu değiştirebilir:
- İnflamatuvar etki nedeniyle oluşan iştah azalması, besin alımını azaltır.
- Bağırsak hasarı nedeniyle besin öğelerinin sindirim ve emiliminde sorunlar ortaya çıkar.
- Metabolik hızın artması veya besin öğelerinin dengesiz alımı nedeniyle besin öğelerine duyulan ihtiyaç artar.
- Diyare, kusma gibi sebeplerle vücuttan besin içindeki vitamin, mineral ve diğer besin öğelerinin kayıpları artar.

Bağışıklığınızı güçlendirmek için destek sağlayacak bazı besinler ve bitkiler:
Zencefil: Keskin tadı ve aromasıyla birçok yerde kullanabileceğiniz bir sebzedir. Solunum yollarını açıcı, sindirimi düzenleyici, toksin atıcı, gaz söktürücü ve antiseptik özellikleri vardır. Çorbalarda, taze olarak sebze yemeklerinde ve salatalarda kullanılabilir.

Oolong çayı: Çay bizim için doğru bir şekilde demlendiğinde ve uygun miktarda tüketildiğinde antioksidan etki gösterir ve içindeki fenolik bileşenlerin kronik hastalıklara karşı koruyucu etkisi vardır. Oolong çayının ise antioksidan etkisi çok daha fazladır, çünkü siyah çay ve yeşil çayın birleşimidir. Bağışıklık için çeşitli bitki çaylarına Oolong çayı eklenebilir. Oolong çayı kafein içerir ama Rooibus çayı kafein içermez.

Ekinezya: Üst solunum yolu enfeksiyonlarından koruyucu ve tedavisinde yardımcıdır. Bağışıklık sisteminin etkinliğini destekler. Son yayınlanan çalışmalara göre ekinezya ürünleri, hem soğuk algınlığına yol açan veya uçuk virüsü gibi virüsleri öldürüyor hem de virüslerin yol açtığı iltihap etkenlerinin miktarını kontrol ederek, boğaz ve akciğerlerdeki iltihabın yol açtığı hasarı engelliyor. Dilerseniz ekinezya, ıhlamur ve adaçayı ile bir karışım hazırlayarak soğuk algınlığının üstesinden gelebilirsiniz.

Ginseng: Yorgunluk, bitkinlik gibi durumlarda vücut direncini artırır, bağışıklık sistemini destekler ve düzenler. Şeker hastası olmayan kişilerde yemek sonrası kullanıldığında kan şekerinin yükselmesini önler. Kan sulandırıcı, kan basıncını ve kan şekerini düzenleyici, sinir sistemini dengeleyici etkileri bilimsel olarak ortaya konulmuştur. Ginseng, değerli ve etkili bir bitkidir. Bu nedenle piyasada çok sayıda düşük kalitede ya da sahte ürün yer almaktadır. Etkili olabilmesi için mutlaka güvenilir kaynaklı ürün satın alınmalıdır.

En değerli yağ olan Omega-3 yağ asitleri bağışıklık, beyin ve sinir sistemi, psikoloji, kalp-damar sağlığı için hayatınızda olmazsa olmaz bir besin öğesidir. Balık mevsiminin başlaması ile haftada mutlaka 2 gün balık yenmelidir. Balık Omega-3 dışında vücudunuzun üretmediği elzem aminoasitleri de içerir ki bunlar hücrelerin yenilenmesi ve yaşlanmaya karşı gereklidir.

Zerdaçal (Kurkumin): Zerdeçalın antiinflamasyon etkisi yüzyıllardır biliniyor, ancak son 20 yıldır yapılan geniş araştırmalar neticesinde zerdeçalın bu etkisinin kurkuminden kaynaklandığı belirtilmektedir. Bu etken maddenin inflamasyonla ilişkili olan enzimleri düzenlediği gösterilmiştir. İnflamasyon işleyişinin nörodejeneratif, kardiyovasküler, pulmoner (akciğer), metabolik, otoimmün hastalıklar gibi birçok kronik hastalıkta başlıca rolü olduğu gösterilmiştir.

Kuersetin: Turunçgiller, elma, kırmızı üzüm, soğan, berry (çilek, dut, böğürtlen vb.) ve kırmızı soğan gibi besinlerin kabuklarında bulunan bir pigmenttir. Kansere, kalp hastalıklarına karşı koruyucu etkisi vardır, cilt sağlığı için önemlidir ve güçlü bir antioksidandır.

Yorumlar (0)
banner557