banner565

banner472

banner458

banner457

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 136 bin KOBİ’ye müjde;

KOSGEB’in kredi destek programından faydalanan ve bankalara ödemeleri devam eden 136 bin KOBİ’nin Nisan, Mayıs ve Haziran aylarındaki kredi taksitlerini 3 ay ertelediklerini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, erteleme maliyetinin KOSGEB tarafından karşılanacağını söyledi.

DESTEK-TEŞVİK 01.05.2020, 00:05 23.03.2021, 17:28
12617
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan 136 bin KOBİ’ye müjde;

Covid-19 önlemleri: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki kabine toplantısı, video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Tarabya’daki Huber Köşkü’nden katıldığı toplantıda, yeni tip koronavirüs Covid-19 ile mücadele kapsamında alınan önlemler ve bunların ekonomiye olan yansımaları değerlendirildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “KOSGEB destekli kredilerin ödemeleri 3 ay ertelenecek. Erteleme maliyetini KOSGEB üstlenecek”
Yeni bir adım: Toplantı sonrasında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Vergi, sigorta ve kredi geri ödemelerine sağladığımız kolaylıklara bir yenisini daha ekliyoruz. KOSGEB geri ödeme desteklerinden faydalanan 136 bin işletmemize Nisan, Mayıs, Haziran ayları itibariyle yapacakları banka kredi ödemelerini de erteleme imkanı sağlıyoruz. Bu ertelemeden kaynaklanacak maliyeti KOSGEB üstlenecektir” dedi.
Kredi taksitleri ertelendi: Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan düzenleme ile Covid-19 salgınının etkilerinin azaltılması için reel sektöre destek olmak amacıyla KOSGEB tarafından uygulanan kredi destek programlarından faydalanan işletmelere bir kolaylık getirildi. Bankalara kredi ödemeleri devam eden işletmelerin Nisan, Mayıs ve Haziran aylarındaki kredi taksitleri 3 ay ertelendi.
136 bin işletme: KOSGEB’in kredi destek programları kapsamında bankalardan kredi kullanan 136 bin 255 işletme bulunuyor. Bu işletmelerin Nisan, Mayıs ve Haziran aylarına tekabül eden borçları 713 milyon TL tutuyor. Finansman maliyeti KOSGEB’e: Erteleme karşılığında işletmeler herhangi bir masraf ödemeyecek. Ertelemeden dolayı oluşacak finansman maliyetini KOSGEB karşılayacak.

KOSGEB’den Koronavirüs (Covid-19) Yatırım Desteği 10 milyon TL
Yenilikçi, teknolojik ve katmadeğeri yüksek bir ürün üreten, bu ürünü uluslararası pazarlara taşımak isteyen ve ihracat odaklı çalışan KOBİ’ler öncelikli olmak üzere KOSGEB yeni bir vizyon ile bütün KOBİ’lere gerekli desteği sağlayacak. KOSGEB, Covid-19 Salgını ile mücadelede üretimi destekleyen bir karar aldı. KOSGEB, yurt dışından ithal edilen ürünleri Türkiye’de yerli ve milli imkânlarla üretecek olan KOBİ’lere 5 milyon liraya kadar destek verecek.
KOBİ Teknoyatırım Destek Programı kapsamında Koronavirüs (COVİD-19) Salgınından Korunmak Üzere Alınan Tedbirler Kapsamında Üretilecek Ürünler Uygulama Esaslarında düzenlenen Cari İşlemler Hesabına Katkı Sağlayacak Ürünler Listesi için belirlenen usule ve teknoloji alanına bakılmaksızın ürün listesine eklenerek orta-yüksek ve yüksek teknoloji alanında yer alan ve cari işlemler hesabına katkı sağlayacak ürünlerin yerli sanayi tarafından üretimini ve ticarileştirilmesini sağlamak amacıyla desteklenecek.

Koronavirüs (Covid-19) Salgınından Korunmak Üzere Alınan Tedbirler Kapsamında Üretilecek Ürünler
KOBİ Teknoyatırım Destek Programı Uygulama Esasları 1’inci Maddesi birinci fıkrası (b) bendi kapsamında üretilecek ürünler için aranan paydaş ile işbirliği ve yatırım projesi bütçesinin 10 milyon TL’yi aşmaması koşulu ile aşağıda yer alan listedeki ürünlerin üretimi desteklenecek:

Ürünler*
• Dezenfektanlar: 
- Propan1ol (propil alkol) ve propan2ol (izopropil alkol)
- Diğer yıkama, temizleme müstahzarları
- Dezenfekte ediciler
• Kolonya:
- Kolonyalar
• Koruyucu elbise:
- Erkek/erkek çocuk için diğer giyim eşyası; pamuktan
- Erkek/erkek çocuk için diğer giyim eşyası; sentetik/suni lifden
- Kadın/kız çocuk için diğer giyim eşyası; pamuktan
- Kadın/kız çocuk için diğer giyim eşyası; sentetik/suni lifden
- Kadın/kız çocuk için diğer giyim eşyası; dokunabilir diğer maddeden
• Koruyucu gözlük: Diğer gözlükler
• Maske: Tıbbi maskeler (bir kullanımlık); dokunmamış mensucattan; örme veya kroşe hariç
• Eldiven: Cerrahide kullanılan eldiven (sertleştirilmemiş vulkanize kauçuktan)

Ventilatör**: Ozonoterapi, oksijenoterapi, /diğer terapi cihazları ve aksam, parçaları.
* Listede yer alan ürünler Koronavirüs (Covid-19) salgınından korunmak üzere alınan tedbirler kapsamında üretilmek üzere projelendirilmelidir.
** Cari İşlemler Hesabına Katkı Sağlayacak Ürün Listesi’nde yer alan Tıbbı Cihaz Ürün Listesi kapsamında projelendirilebilir.
Bilgi için: TEKNOYATIRIM Destek Programı hakkında detaylı bilgi almak için:  https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekdetay/6443/kobi-teknoyatirim-kobi-teknolojik-urun-yatirim-destek-programi
Başvuru için: (https://edevlet.kosgeb.gov.tr/OAuth?h=52F6C2FD-F685-48FB-B915-A58181351024)
Ar-Ge/yenilik faaliyetleri sonucu ortaya çıkan ürünlerin üretimini ve ticarileştirilmesini sağlamak amacıyla yapılan başvurularda düşük ve orta düşük teknoloji alanlarında verilecek desteklerin üst limiti geri ödemeli 700.000 (yedi yüz bin) TL ve geri ödemesiz 300.000 (üç yüz bin) TL olmak üzere toplam 1.000.000 (bir milyon) TL’dir. Orta yüksek ve yüksek teknoloji alanlarında verilecek desteklerin üst limiti geri ödemeli 3.500.000 (üç milyon beş yüz bin) TL ve geri ödemesiz 1.500.000 (bir milyon beş yüz bin) TL olmak üzere toplam 5.000.000 (beş milyon) TL’dir.
Orta-yüksek ve yüksek teknoloji alanında yer alan ve cari işlemler hesabına katkı sağlayacak ürünlerin yerli sanayi tarafından üretimini ve ticarileştirilmesini sağlamak amacıyla yapılan başvurularda desteklerin üst limiti geri ödemeli 4.200.000 (dörtmilyonikiyüzbin) TL ve geri ödemesiz 1.800.000 (birmilyonsekizyüzbin) TL olmak üzere toplam 6.000.000 (kriz bağlamında 10 milyon) TL’dir.

Tüm Sektörlere Salgın Desteği
Koronavirüs salgınının tüm dünyada hızla yayılması ve ekonomik hayatı da olumsuz etkilemesi nedeniyle Türkiye’de bir dizi tedbir alındı. Açıklanan 100 milyar liralık destek paketinin yanında bankalar da kişiler ve şirketler için destek paketleri açıkladı. Desteklerden birçok sektör yararlanmaya başladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) sektörlere sağlanan destekleri paylaştı. Okurlarımıza hatırlatıyoruz, almadılarsa harekete geçsinler.

Sektörlere sağlanan destekler neler?
• SGK, KDV, Muhtasar Ödemeleri Erteleme
• 518 sayılı VUK Genel Tebliği Mücbir Sebep
• Kısa Çalışma Ödeneği
• Asgari Ücret Desteği
• Çek Ödeme Destek Kredisi
• Ekonomik İstikrar Kalkanı Kredi Desteği
• Stok Finansman Desteği
• Eximbank Reeskont, Sigorta ve SÖİK Kredisi Vade Uzatımı
• DİR Süre Uzatımı
• Çek ve Sicil Affı.

Yorumlar (0)
banner557