banner565

banner472

banner458

banner457

KOBİ’lere 1 milyon TL’ye kadar Dijitalleşme Desteği

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, KOSGEB’in KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı’nın ‘İmalat Sanayinde Dijitalleşme’ başlıklı 3. çağrısına çıktığını duyurarak, KOBİ’lere 1 milyon TL’ye kadar dijitalleşme desteği vereceklerini açıkladı:

DESTEK-TEŞVİK 01.05.2021, 00:01 30.05.2021, 10:09
23557
KOBİ’lere 1 milyon TL’ye kadar Dijitalleşme Desteği

“Akıllı dijital teknolojileri geliştiren veya bunları imalat süreçlerinde kullanan KOBİ’leri destekleyeceğiz.”
Son başvuru tarihi: 17 Mayıs 2021

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, KOBİ’lere 1 milyon TL’ye kadar dijitalleşme desteği vereceklerini açıkladı. KOSGEB, imalat sanayii sektörlerinde dijitalleşmenin geliştirilmesi amacıyla KOBİGEL- KOBİ Gelişim Destek Programı 2021-1 ve 2021-2 proje teklif çağrılarına çıktı. KOSGEB’in KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı’nın ‘İmalat Sanayinde Dijitalleşme’ temasıyla 3. çağrıya çıktığını duyuran Bakan Varank, “Akıllı dijital teknolojileri geliştiren veya bunları imalat süreçlerinde kullanan KOBİ’leri destekleyeceğiz” dedi. Varank, pandemi ile birlikte KOBİ’lerin iş süreçlerine dijitalleşmeyi entegre etmeye başladığına işaret etti: “Dijital teknolojilerin yerli üretimini ve ticarileşmesini sağlayarak güçlü bir dijital ekosistem oluşturmaya devam edeceğiz.”

Hedef: Varank, “İmalat sanayisinde dijital dönüşüm, 11. Kalkınma Planımız ve 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programımızın odak alanları arasında yer alıyor. Biz de dijital teknolojiler ile verimliliğin artmasını, standartlara tam uyumlu ve kaliteli ürünlerin üretilmesini ve böylece KOBİ’lerimizin rekabet gücünü arttırmayı hedeflerimiz arasına koyduk” diye konuştu.

‘İmalat Sanayinde Dijitalleşme’ temasıyla ilk çağrıya 2019’da çıktıklarını, toplamda 258 KOBİ’ye 71.5 milyon liralık desteği onayladıklarını, 2020’de ikinci çağrıyı ilan ettiklerini, 396 KOBİ’nin 158 milyon liralık destekten faydalanması yönünde karar aldıklarını aktaran Varank, bu çağrılarımızla sanayide dijitalleşme konusunda KOBİ’lerde farkındalık oluşturduklarını söyledi.

Destek miktarı ve verilecek destekler: Toplam 1 milyon TL. KOBİ’lere 300 bin liraya kadar geri ödemesiz, 700 bin lira kadar geri ödemeli olmak üzere toplam 1 milyon liraya kadar destek verilecek. Böylece yerli ve yetkin dijital teknoloji geliştiricisi KOBİ’lerin sayısını artırmayı sürdüreceklerini kaydeden Varank, başvuruları, 17 Mayıs’a kadar alacaklarını açıkladı: “KOBİ’lerimiz çağrıya e-Devlet üzerinden başvurabilir. Çağrı sonuçlarını da Temmuz ayında açıklamayı planlıyoruz.”
Nitelikli personel ve yazılım limiti arttı: Akıllı dijital teknolojileri geliştiren KOBİ’lerin ihtiyaç duydukları en önemli kaynağın nitelikli personel olduğu tespitinden hareketle personel desteği üst limiti, 90 bin TL’den 300 bin TL’ye çıkarıldı. Akıllı dijital teknolojileri kendi iş süreçlerine adapte edecek imalatçı KOBİ’lerin yazılım desteği limiti de 100 bin TL’den 300 bin TL’ye yükseltildi.
Erken ödeme imkanı: İmalat Sanayinde Dijitalleşme temalı çağrıda geri ödemeli destek tutarının yüzde 50’ye kadar olan kısmı, ‘erken ödeme’ olarak verilebilecek.
Proje süresi: KOBİ’ler çağrı kapsamında en az 8 ay, en fazla 16 ay içinde projelerini tamamlayabilecek.
8 başlıkta destek: ‘Büyük Verinin Analitik Yöntemlerle İşlenmesi ve İmalat Sanayinde Kullanımı’, ‘İmalat Sanayinde Nesnelerin İnterneti’, ‘İmalat Sanayinde Endüstriyel Robot Teknolojileri’, ‘İmalat Sanayinde Akıllı Sensör Teknolojileri’, ‘Yapay Zekaya Dayalı Siber Fiziksel Akıllı Fabrika Sistem ve Bileşenleri’, ‘İmalat Sanayinde Siber Güvenlik’, ‘İmalat Sanayinde Akıllı ve Esnek Otomasyon Sistemleri’ ve ‘İmalat Sanayinde Sanal Gerçeklik/Artırılmış Gerçeklik’ başlıklarında 8 alandaki projeler desteklenecek.
Bilgi için: https://www.yatirimadestek.gov.tr/haber/kobigel-kobi-gelisim-destek-programi-2021-yili-cagrilari-ilan-edilmistir/52

KOSGEB’in destek kapsamı genişletildi: KOSGEB spor ve eğlence eğitim kurslarını da destekleyecek
KOSGEB tarafından verilecek hizmet ve desteklere spor ve eğlence eğitim kursları da eklendi.
KOSGEB Tarafından Verilecek Hizmetler ve Desteklerden Yararlanacak Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelere İlişkin Sektörel ve Bölgesel Önceliklerin Belirlenmesi Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, KOSGEB tarafından verilen hizmetler ve desteklerden yararlanacak KOBİ’lere, temel, orta ve yükseköğretimde verilen eğitimler haricindeki spor ve eğlence eğitim kursları da (futbol, dövüş sanatları, jimnastik, binicilik, yüzme, dalgıçlık, paraşüt, briç, yoga ve benzeri eğitimi ile profesyonel spor eğitimcilerinin faaliyetleri) ilave edildi.

Ayrıca, kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor alanında şu faaliyetlerden de KOBİ’ler yararlanabilecek:
  Kütüphane ve arşivlerin faaliyetleri,
  Müzelerin faaliyetleri tarihi alanlar ve yapılar ile benzeri turistik yerlerin işletilmesi,
  Botanik bahçeleri, hayvanat bahçeleri ve tabiatı koruma alanlarıyla ilgili faaliyetleri,
  Spor tesislerinin işletilmesi (futbol, hokey, paten, golf ve benzeri sahaları, yarış pistleri, stadyumlar, yüzme havuzları, tenis kortları, bovling alanları, boks arenaları ve benzeri tesisleri),
  Form tutma ve vücut geliştirme salonlarının faaliyetleri,
  Kendi hesabına bireysel çalışan atlet, hakem, zaman tutucu, antrenör, spor eğitmeni vb. sporcuların faaliyetleri,
  Spor ve eğlence amaçlı sporlara ilişkin destek hizmetleri (balıkçılık ve avcılık spor alanlarının işletilmesi, avcılık, balıkçılık ve dağcılık rehberliği, yarış atı ahırı ve yarış aracı garajlarının hizmetleri, spor ve eğlence hayvanlarının eğitimi, ve benzeri),
  Diğer spor ve eğlence amaçlı spor hizmetleri (paraşüt hizmetleri, delta-kanat hizmetleri, dalgıçlık hizmetleri ve bys. diğer spor ve eğlence hizmetleri).

Filistin ile mutabakat zaptı
Türkiye ile Filistin arasında iki ülke KOBİ’lerinin işbirliğine dönük mutabakat zaptı, KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt ile Filistin’in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa arasında imzalandı. Mutabakat zaptı ile birçok alanda işbirliği yapılacak.
İşbirliği nasıl olacak?: İmzalanan mutabakat zaptı ile muadil kuruluş Filistin Yatırım Teşvik Ajansı’nın (PIPA) kurumsal kapasitesinin artırılması, iki ülkedeki KOBİ’ler arasındaki ekonomik ve ticari işbirliği geliştirilmesi hedefleniyor. Kurumlar arası bilgi ve tecrübe paylaşımına da imkan verecek mutabakat zaptı ile eğitmen ve uzman yetiştirmek üzere programlar düzenlenebilecek.

DOĞAKA 2021 yılı Finansman Desteği Programı
Son başvuru tarihi: 4 Haziran 2021
Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illeri için 2021 Yılı Seracılığın Geliştirilmesi Finansman Desteği Programı (SERADES) ve 2021 Yılı Turizmin Geliştirilmesi Finansman Desteği Programını (TUDES) ilan etti. Uygulanacak projelerde, aracı kurum üzerinden kullanılacak yatırım kredilerinin finansman maliyeti karşılanacak.
Başvuru için: Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı, online başvuru linki https://kaysuygulama.sanayi.gov.tr/
Bilgi için: www.yatirimadestek.gov.tr
www.dogaka.gov.tr

KOSGEB İşletme Değerlendirme Raporu KOSGEB İşletme Değerlendirme Raporu’na ücretsiz ulaşmak için: https://tinyurl.com/sj9247pc

KOSGEB ile JICA arasında 300 milyon dolarlık anlaşma
KOSGEB, Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ile 300 milyon dolarlık kredi anlaşması imzaladı. JICA kredisi, Dünya Bankası ile koordinasyon içerisinde eş finansman projesi çerçevesinde sağlandı.
Teknoloji tabanlı start-up’lar: Anlaşma, pandemiden etkilenen imalat sanayisindeki mikro ve küçük işletmeler ile 2017 yılı sonrası kurulan imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerindeki teknoloji tabanlı start-up’ları kapsıyor. Anlaşma, işletmelerin finansmana kolay erişimini sağlayacak.
Kazan-Kazan anlayışı: Anlaşmaya ilişkin imzalar, KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt ile JICA Türkiye Başkanı Nobuhiro Ikuro tarafından atıldı. KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, kazan-kazan anlayışıyla JICA ile işbirliklerini bundan sonra da arttırmayı istediklerini söyledi.
Sosyal anlamda da önemli: JICA Türkiye Ofisi Başkanı Ikuro, şunları ifade etti: “Bu projenin Türkiye ekonomisinde kilit rolü olan mikro ve küçük ölçekli işletmeler için öneminin farkındayım. Özellikle bu tip işletmelerde çalışanların işlerini koruması açısından yani sosyal anlamda da önemli bir proje olduğunu düşünüyorum. Mikro ve küçük ölçekli işletmelerin korona döneminde ve sonrasında kendinden emin şekilde Türk ekonomisine katkı sağlayacağını umuyor ve diliyorum.”

Vergi cezasını peşin ödeyene yüzde 25 indirim
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın “Vergi İncelemelerinde Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme ile vergi cezalarında peşin ödeme yapanlara yüzde 25 indirim getirildi.
Vergi incelemelerinin tamamlanma süresi, tam inceleme yapılması halinde en fazla bir yıl, sınırlı inceleme yapılması halinde 6 ay iken, KDV iade incelemelerinde ise en fazla 3 ay olarak belirlendi. Yönetmeliğin kapsamını belirleyen 2’nci maddesinde yer alan “usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları” yeni düzenlemeyle kapsamdan çıkarıldı.
17’nci maddede yapılan değişiklikle de uzlaşılan tutardan indirim istenemeyeceğine ilişkin hüküm değiştirildi.

Online girişimcilik eğitimi
KOSGEB, Twitter hesabından, “Hayallerini gerçekleştirmek isteyen girişimci adayları, ‘Online Girişimcilik Eğitimi’ sizleri bekliyor” açıklamasını yaparak, girişimci adaylarını yeni dönem girişimci eğitimlerine davet etti. KOSGEB uzaktan eğitim sisteminde Girişimcilik eğitimi, kendi işini kurmak isteyen girişimcilerin bir iş modeline dayalı olarak kuracağı işletmelerin başarı düzeylerini artırmak amacıyla düzenlenen eğitim programı.
Bilgi için: https://lms.kosgeb.gov.tr

2021 Yılı Rekabetçi Sektörlerin Geliştirilmesi-KUDAKA
Son başvuru tarihi: 23 Mayıs 2021
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) 2021 yılı Rekabetçi Sektörlerin Geliştirilmesi Finansman Desteği Programı ilan edildi. KUDAKA, Erzurum, Erzincan ve Bayburt illerinde uygulanacak projelerde, aracı kurum üzerinden kullanılacak 250.000 TL ile 2.500.000 TL arasındaki yatırım kredilerinin finansman maliyetini karşılayacak. Desteklenecek projeler için tahsis edilen toplam kaynak tutarı 10.000.000 TL’dir.
Kimler yararlanabilir?: Kooperatifler, kar amacı güden gerçek ve tüzel kişiler.
Destek miktarı: 250.000-2.500.000 TL arasında faizsiz kredi.
Proje süresi: En fazla 6 ay olmalıdır.
Başvuru için: Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı, online başvuru linki https://kaysuygulama.sanayi.gov.tr/
Bilgi için: www.yatirimadestek.gov.tr
www.kudaka.gov.tr

Yorumlar (0)
banner557