banner565

banner472

banner458

banner457

Mikro, küçük işletmelere ve teknoloji tabanlı start-uplara; “Hızlı destek programı”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, KOSGEB’in 5 milyar TL bütçeli yeni Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı ile mikro ölçekli işletmelere 30, küçük işletmelere 75 bin TL üst limitli destek vereceklerini, teknoloji tabanlı start-up’ların test ve sertifikasyon gibi ihtiyaçları için de 25 bin TL’ye kadar ilave destek sağlayacaklarını açıkladı.

DESTEK-TEŞVİK 04.05.2021, 13:31 20.05.2021, 12:49
10010
Mikro, küçük işletmelere ve teknoloji tabanlı start-uplara; “Hızlı destek programı”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, MKE’de katıldığı etkinlikte duyurduğu KOSGEB’in 5 milyar TL bütçeli yeni destek programının ayrıntılarını Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank anlattı. KOSGEB’in Kovid-19’dan zarar gören imalat sektöründeki işletmelerle 2017 ve sonrasında kurulan teknoloji tabanlı start up’lar için bu programı başlattığını belirten Bakan Varank, başvuruları 3-21 Mayıs arası alacaklarını aktardı.

Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı
Amaç:
Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı; imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge gibi sektörlerde faaliyet gösteren mikro ve küçük işletmelerin finansmana kolay erişimini hedefliyor.

Teknolojik faaliyetlere ilave 25 bin TL
Destek miktarı:
Varank, bu programla bir yıl önceki istihdamlarını koruyan işletmelere mikro ölçekliyse 3 ayda toplamda 30, küçük ölçekliyse yine 3 ayda toplamda 75 bin TL’ye kadar (üst limitli) destek vereceklerini, teknoloji tabanlı start-up’ların test ve sertifikasyon gibi ihtiyaçları, bu yıl içinde gerçekleştirdikleri veya gerçekleştirmeyi planladıkları teknoloji faaliyetleri için de ekstra 25 bin TL’ye kadar ilave destek sağlayacaklarını açıkladı: “Yine bu start-up’lara özel olarak, gelir kaybı veya nakit akışı kriterine bakmayacağız. Toplamda yaklaşık 130 bin işletmemizin bu programdan yararlanabileceğini öngörüyoruz.”

KOBİ’lere desteğe devam: Kovid-19’a karşı ilk aksiyon alan ülkelerden biri olduğumuzu ifade eden Varank, “Pandeminin KOBİ’ler üzerindeki etkisini azaltmak için elimizdeki tüm enstrümanları aktif şekilde kullanmaya başladık” dedi. Varank, KOSGEB alacaklarını 3 ay süreyle ertelediklerini, projelere de 4 ay ek süre tanıdıklarını söyledi.

Geri ödemeli faizsiz destek, ödemeler 2024’ten sonra:  Programla Kovid-19’dan etkilenen işletmeleri destekleyeceklerini vurgulayan Varank, “2020’de 2019’a kıyasla belirli bir gelir kaybına uğrama veya nakit akışı bozulma durumuna bakacağız. Kapsama giren ve 2020 yılı Mart ayı istihdamını koruyan işletmelerimiz, geri ödemeli bu desteğimizden faizsiz olarak yararlanabilecek. İşletmelerimiz 3 yıl sonra yani 2024’ten itibaren ödemelerini eşit taksitlerle yapacak” dedi.

Mikro ve küçük ölçekli işletmelere (KOBİ’lere) çağrı: Bakan Varank, “Toplamda yaklaşık 130 bin işletmemizin bu programdan yararlanabileceğini öngörüyoruz. Şu anki hedefimiz, Haziran ayında ilk destek ödemelerini yapmak” dedi. Mikro ve küçük ölçekli şartları tutan işletmelerin finansmana hızlı ve kolay erişimini sağlayacak bu destek programından KOBİ ekosistemindeki mikro ve küçük işletmeleri yararlanmaya davet etti.

Başvuru için: Destek öncelikle Kovid salgını sebebiyle gelir kaybına uğramış veya nakit akışı bozulmuş ama istihdamını koruyan imalat sektörlerinde faaliyet gösteren mikro ve küçük ölçekli işletmelere yönelik. Teknoloji alanında faaliyet gösteren filiz şirketler de bu desteğe başvurabilecek. Bu şartları taşıyan mikro veya küçük işletmeler, e-Devlet üzerinden KOSGEB aracılığı ile başvurularını yapabiliyor.

Yorumlar (0)
banner557