banner565

banner472

banner458

banner457

‘Nefes Kredisi’ 1 Haziran’da başladı, KOBİ’ler ‘Nefes’ alacak

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan 2021 ‘Nefes Kredisi’, 10 bankanın katılımı, TOBB ve KGF işbirliğinde uygulamaya alındı. İşletmelere 6 ay ödemesiz dönem imkanı sağlayacak 2021 Nefes Kredisi geri ödemeleri 12 eşit taksitle yapılacak ve KOBİ’lere ‘Nefes’ aldıracak.

DESTEK-TEŞVİK 01.06.2021, 00:01 21.06.2021, 10:06
16827
‘Nefes Kredisi’ 1 Haziran’da başladı, KOBİ’ler ‘Nefes’ alacak

Koronavirüs salgınının ekonomik etkilerinin sınırlanmasına katkı sunmak ve KOBİ’lere uygun koşullarda finansman desteği sağlamak amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan ‘2021 Nefes Kredisi’, 10 bankanın katılımı ile TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) ve KGF (Kredi Garanti Fonu) işbirliğinde 1 Haziran 2021 itibarı ile uygulamaya alındı.

Nefes Kredi Paketi ile yıllık cirosu 10 milyon TL altında olan ve 2020 yılı cirosunda 2019 yılına göre yüzde 25 kayıp yaşayan; Ticaret, Deniz Ticaret, Sanayi, Ticaret ve Sanayi veya Ticaret Borsası’na kayıtlı üyelere işletme sermayesi finansman imkânı sağlanacak.

2020 yılı cirosu 1 milyon TL’yi aşmayan KOBİ’ler azami 50 bin TL, cirosu 1-10 milyon TL arasında olan KOBİ’ler ise azami 200 bin TL kredi kullanabilecektir. TOBB ve Oda / Borsalar da kaynaklarını bu bankalarda değerlendirerek projeye katkı sunacak.

6 ay ödemesiz dönem imkânı sağlanıyor
İşletmelere 6 ay ödemesiz dönem imkânı sağlanacak olan 2021 Nefes Kredisi uygulamasında, kredi geri ödemeleri 12 eşit taksitte yapılacak. Söz konusu uygulamada Hazine destekli KGF kefaleti sağlanacak. Faiz oranı ise yıllık yüzde 17.5 olarak belirlendi.

Katılımcı bankalar:
T.C. Ziraat Bankası A.Ş.
Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O
Türkiye Halk Bankası A.Ş.
Türkiye İş Bankası A.Ş.
T. Garanti Bankası A.Ş.
Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.
Akbank T.A.Ş.
Denizbank A.Ş.
Ziraat Katılım Bankası A.Ş.
Vakıf Katılım Bankası A.Ş.

E-Tebligat Kolaylığı
İmalatçı Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı’nda e-Tebligat zorunluluğu, ödeme aşamasında alınacak şekilde ötelendi.
KOSGEB’e ilk kez kayıt olacaklarda e-Tebligat adresi gerekli olacak. KOSGEB’e kaydı olanlar e-Tebligat adresi olmasa bile programa başvuru yapabilecek.

e-Tebligat nedir?: Tebligat Kanunu’nda belirlenen tebligat çıkarmaya yetkili merciler tarafından elektronik ortamda hazırlanan tebligatların e-Tebligat Yönetmeliğine uygun olarak değiştirilemez ve inkar edilemez bir şekilde Ulusal Elektronik Tebligat Sistemi (UETS) yoluyla alıcılarına iletilmesine, e-Tebligat deniliyor. e-Tebligat sistemine, kamu kurum ve kuruluşları ile tüzel ve özel tüm kişiler üye olabiliyor. Bu sistem ile Tebligat Kanunu’nda tebliğ çıkarmaya yetkili kılınan merciler elektronik tebligat gönderebiliyor, muhatapları da elektronik tebligat alabiliyor.

Daha kolay başvuru: Pandemiden etkilenen imalatçı mikro ve küçük işletmeler ile 2017 ve sonrasında kurulan imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerindeki yenilikçi genç mikro ve küçük işletmelere yönelik olarak başlatılan destek programına başvurularda e-Tebligat adresi zorunluluğunda değişikliğe gidildi.

Ödeme aşamasında: Bu destek programında başvuru aşamasında istenen e-Tebligat, ödeme aşamasına ertelendi.

Kaydı olan başvurabilecek: Sadece bu destek programı için KOSGEB’e hiç kaydı olmayıp ilk kez kayıt olacaklarda e-Tebligat adresi gerekliyken kaydı olanlar e-Tebligat adresi olmasa da programa başvuru yapabilecek.

e-Tebligat adresi olanlar: Ancak, e-Tebligat adresi olanların, bunu elektronik iletişim ve tebligat kolaylıkları açısından sisteme kaydetmeleri öneriliyor.

Esnaf ve sanatkarlara yeni hibe desteği
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, pandemiden olumsuz etkilenen işletmelere bir kereye mahsus olmak üzere 5 bin TL ve 3 bin TL’lik hibe desteğinde bulunulacağını açıkladı. Karar Resmi Gazete’de yayınlandı. Karar kapsamında 1 milyon 384 binden fazla esnaf ve sanatkar iki ayrı grup halinde hibe desteğinden faydalanacak ve toplamda 4 milyar 622 milyon liralık destek verilecek. Başvurular 25 Mayıs’tan itibaren 1 ay içinde e-Devlet üzerinden yapılabilecek.

Birinci grupta kafe, kahvehane, çay bahçesi gibi yerler ile düğün salonları, okul ve personel servisleri, öğrenci yurtları, kantinler, kırtasiyeler, internet kafeler, hamamlar, lunaparklar gibi işletmeler;

İkinci grupta ise bakım, onarım, kaporta işleri ile uğraşanlar, tamirat, sıhhi tesisatçılar, seyyar satıcılar, hırdavatçılar, müzisyenler, oto yıkamacılar, kuru temizlemeciler, oyuncak, kozmetik ve hediyelik eşya satıcıları, camcılar, çilingirler, bakırcılar, kalaycılar, ayakkabıcılar, konfeksiyoncular, tuhafiyeciler, zücaciyeler ve kurs işletmecileri yer alacak.

Söz konusu desteğe sadece 17 Mayıs 2021 tarihindeki vergi kayıtları esas alınarak belirlenen ve destek şartlarını taşıyan vatandaşların başvurusu kabul edilecek. Başvurular yalnızca e-Devlet  (turkiye.gov.tr) üzerinden alınacak.

Yorumlar (0)
banner557