banner565

banner472

banner458

banner457

01.03.2020, 08:00 15749

Dijital Dönüşüm İçin İşbirliği

Dünyamızın, “Teknoloji Toplumu”ndan “Bilgi Toplumu”na doğru giden, “Dijital Dönüşüm Çağı”na girdiğini hepimiz, elimizdeki cep telefonundan biliyor ve görüyoruz. İş, üretim, sosyal ve kültürel gelişmelerle ilgili tüm süreçler cebimizdeki küçük ‘Akıllı Teknoloji’nin içine giriyor ve bize, üretimden, hizmetten ticarete, Ar-Ge’den eğitime kadar bütün faaliyetlerimizi denetleme ve yönetme kapasitesi sağlıyor.
Ancak unutmamak gerekir; “Dijital Dönüşüm Süreci”, önümüze çözülmesi gereken sorunları da koyan bir gelişmedir. Her ülke ve özelde her şirket, kendine özgü koşullar temelinde çözüm üretmek durumundadır.
‘Ülkemizin özgün koşulları nelerdir?’ diye bakıldığında şu görülür: Türkiye, kalkınmakta ve gelişmekte olan bir ülkedir; aynı zamanda bir KOBİ ülkesidir; dijital dönüşüm yoluna girmiş, ‘Sürdürülebilir Kalkınma’yı hedeflemiştir. Bu nedenle her alanda üretime yoğunlaşmak, önüne gelen sorunları üretici KOBİ’lerle birlikte çözmek durumundadır. Endüstriyel üretim yapan KOBİ’lerimizin çoğunluğu, az çok bir kümelenme çerçevesi de olan Organize Sanayi Bölgelerimiz’de konumlanmış bulunmaktadır.
Bilgi teknolojilerindeki başdöndürücü gelişmeler sadece üretim süreçlerini ve yönetilmesini değil, üretim ilişkilerimizi, ticari ilişkilerimizi, sosyal ve toplumsal ilişkilerimizi, ülkeler arası ilişkileri, insan-insan ilişkilerini ve hasılı bütün dünyamızı değiştiriyor. Bu dönüşümün dışında kalmak ve ertelemek mümkün değil. Ne kadar hızlı uyum sağlarsak o kadar kazançlı olacağız. Değişimin tüm boyutlarını kavramak, sorunları analiz edip çözümleri aramak ve bulmak için ‘İşbirliği Platformları’nda buluşmamız gerekir. Unutmayalım, Türkiye olarak en zayıf yönümüz kalıcı işbirlikleri kurmak ve geliştirmektir.
KobiEfor Dergimiz, değişim ve dönüşüm konularında KOBİ’leri destekleyen platformlar oluşturmada deneyimlidir. Dijital dönüşümün sorunları ve çözümleri temelinde yeni işbirliği platformları kurmak ve KOBİ’leri değişime adapte etmek konusunda 20 yıllık deneyimini ve bilgi birikimini KOBİ’ler ve girişimcilerle paylaşmaya devam edecektir.
‘Dijital Dönüşüm’ ile ilgili çözümleri KOBİ’lere ve girişimcilere ulaştırmak için ilk işbirliği platformunu, binlerce imalatçı ve girişimci KOBİ’yi bünyesinde barındıran İstanbul Dudullu Organize Sanayi Bölgesi, DES, İMES, KADOSAN Sanayi Siteleri işbirliği ve KOSGEB’in katılımıyla gerçekleştirdik. İşbirliği platformunu CLPA, ESET ve Sigorta Cini sponsor olarak desteklediler. Katkıları için teşekkür ediyoruz.
Gerçekleştirdiğimiz işbirliği platformunda şu konuları, en yetkin uzmanların sunumlarıyla KOBİ’lerin gündemine eklemeye çalıştık: “Rekabetçi yerli üretimi gerçekleştirecek strateji ve eylem planlarının hazırlanması. Dijital Fabrikalar Zamanı ve Robotlar. Siber Tehditler Karşısında Ayakta Kalmanın Yolları. Dijital Dönüşüm ve KOBİ’lerin Yol Haritası. KOSGEB 2020 Destek Vizyonu ve Uygulamaları.”
Sonuç olarak altını çizmek istediğim husus şudur: Rekabetçi yerli üretimi gerçekleştirecek olan esas gücümüz KOBİ’lerdir. KOBİ’lerimizin ve girişimcilerimizin dönüşerek rekabetçi nitelik kazanmaları ve yerli üretimin sürdürülebilir yüksek katmadeğerli olması için kamu, akademi dünyası, sivil toplum ve özel sektör işbirliklerini sağlamalı, kaynakların verimli, kaliteli ve etkin kullanımını milli bir hedef haline getirmeliyiz. Herhangi bir hükümetin veya kurumun tek başına üstesinden gelemeyeceği, hukuktan eğitime yığınla reformu ve idari düzenlemeyi gerektiren bir süreç sözkonusudur.
Formel-informel eğitim sistemini, insan kaynaklarımızı, iş ve ticaret hayatımızı bu ihtiyaca uygun ortamlara ve ekosisteme kavuşturmalı, değişimin ekosistemini ülke çapında kurmaya başlamalıyız. “Milli Görev” bu ise KobiEfor ve çözüm ortakları da işbirliği platformları oluşturmakla bir milli görev ifa etmiş olmaktadırlar.

Yorumlar (0)
banner557