banner565

banner472

banner458

banner457

1 Aralık’ta kış lastiği zorunluluğu başladı

Karayollarında şehirler arası yolcu ve eşya taşıyan araçların 1 Aralık’tan 1 Nisan 2022’ye kadar kış lastiği takması zorunlu.

DOSYA 01.12.2021, 00:00 26.12.2021, 20:59
21201
1 Aralık’ta kış lastiği zorunluluğu başladı

LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt, “Kış lastikleri + 7 derece altındaki sıcaklıklarda sertleşmez, yola tutunma özelliğini koruyarak trafiğin akıcı ve güvenle akmasına katkı sağlar. Kış lastiği kar lastiği değildir, Kış lastiğine geçmek için karın yağmasını beklemeyin” dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı kararıyla, 1 Aralık’ta başlayan ve 1 Nisan 2022’ye kadar sürecek zorunlu kış lastiği uygulaması ile şehirlerarası karayollarında yolcu ve eşya taşımasında kullanılan taşıtlarda kış lastiği takılması zorunlu.  Kurala uymayan karayollarında şehirlerarası yolcu ve eşya taşıyan araçlara 846 lira para cezası kesilecek. Ceza, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanacak yeniden değerleme oranı kapsamında 1 Ocak 2022 itibarıyla güncellenecek.
Uygulama ticari araçlarda zorunlu: Eşya ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için uygulama zorunlu değil ancak uzmanlar, can ve mal güvenliği, sorunsuz seyahat için kışın tüm araçlarda kış lastiği kullanılmasını öneriyor.

Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği LASİD güvenli ve akıcı bir trafik için kış lastiğini önerdi. LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt; araç sahiplerine kış lastikleri değişimini son ana bırakmamalarını hatırlatarak şunları söyledi: “Kış koşullarında gerekli önlemler alınmazsa; trafikte risk artar. Kış lastiği kışın lastiğidir. Kış lastikleri; + 7 derece altındaki sıcaklıklarda sertleşmeyerek yere tutunma özelliğini koruyor, ıslak, çamurlu veya karlı yüzeylerde sürüş emniyetini artırıyor. Bu özellikleri nedeniyle hava ve yol şartlarından kaynaklanabilecek olası risklere karşı ortak trafiğin güvenli ve akıcı olmasına katkı sağlıyor. Zorunluluk kapsamında olmasalar da biz LASİD olarak binek araç sahiplerine de kış lastiği taktırmalarını öneriyoruz. Değişen iklim koşulları, dört mevsimi aynı anda yaşamamıza sebep olabiliyor. İstanbul’da kar yağmaması kış lastiğine karşı duyarlılığımızı azaltmasın. İstanbul Türkiye değil, Türkiye de İstanbul değil. Kar yağmasını beklemeden kış koşullarının gerektirdiği önlemi almalı, kış lastiğini kullanmalıyız.”

Erdal Kurt; kış koşullarında karlı ve buzlu yola özel hazırlanan kış lastiklerinin; özel karışımı ve desen tasarımı sayesinde daha fazla yol tutuşu, daha kısa fren mesafesi sağlayarak kazaları önemli ölçüde azalttığını belirtti: “Lastik; bir araçta bizi hayata bağlayan en önemli parçalardan biridir. Doğru olmayan lastik seçimi ve kullanımı trafik kazalarına yol açabilir. Doğru lastik araca ve mevsime uygun lastiktir, güvenli sürüşün baş şartlarından biridir. Araç sahipleri lasid.org.tr web sitemizi ziyaret ederlerse lastikle ilgili merak ettikleri doğru bilgilere ulaşabilirler. Ayrıca youtube ve Facebook sosyal medya hesaplarımızdan düzenli olarak lastiği anlatmaya devam ettiğimiz paylaşımlarımızı takip edebilirler.”

Kış lastiği alırken, saklarken dikkat!: Kış lastiklerinin, otomobilinizin 4 pozisyonunda birden kullanılması gerekir. Araçta sadece 2 lastiğin kış lastiği olması, ani frenleme ve viraj alma gibi manevralar sırasında aracın kontrolünü zorlaştırır.  Kış lastiklerini yaz lastiklerinden ayırt edebilmek için yapısal farklılıklarının yanı sıra yanaklarındaki markalamaya dikkat edilmeli. Kış lastikleri; kullanılmadıkları dönemlerde, tekrar araç altına takıldıklarında performans kayıpları yaşanmaması için ideal şartlarda (kuru, serin, güneş ışığı almayan asit ve yağ benzeri kimyasallardan uzak) muhafaza edilmelidir.

Yorumlar (0)