banner565

banner472

banner458

banner457

“Akıllı’ ekosistemin her öğesini uçtan uca birbirine bağlıyor; Nesnelerin İnterneti (IoT-Internet of Things)

Dijital dönüşüm fırtınasında Nesnelerin İnterneti (IoT) pazarı hızla büyüyor. IoT ekosisteminin en önemli uygulamalarından ve üretim endüstrisine uyarlanmış hali IIoT (Endüstriyel Nesnelerin İnterneti) ise Endüstri 4.0 yolcuğundaki işletmelerin temel yapıtaşlarından biri.

DOSYA 01.12.2021, 00:46 26.12.2021, 21:09
21121
“Akıllı’ ekosistemin her öğesini uçtan uca birbirine bağlıyor; Nesnelerin İnterneti (IoT-Internet of Things)

Akıllı cihazların internet aracılığıyla birbiriyle iletişime geçmesini, haberleşmesini sağlayan, ev aletlerinden akıllı fabrika ve akıllı şehirlere pek çok alanda kullanılan Nesnelerin İnterneti (IoT-Internet of Things) pazarı hızla büyümeye devam ediyor. Statista verilerine göre, küresel IoT pazarının 2021 sonunda 520 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Cisco’nun araştırması, 2021’de dünya genelinde 27.1 milyar ağ bağlantılı cihaz olacağını ve tüm ağ bağlantılı cihazların yüzde 43’ünün mobil bağlantılı hale geleceğini gösteriyor. Gartner’ın tahminlerine göre IoT pazarı, önümüzdeki birkaç yılda yüzde 30’luk büyüme bandını koruyacak.

Çeşitli endüstrilerdeki kuruluşlar, daha verimli çalışmak, daha iyi müşteri hizmeti sunmak, daha hızlı karar vermek, karar vermeyi geliştirmek, işinin değerini artırmak, müşterilerini daha iyi anlamak için IoT teknolojisini kullanıyor. IoT teknolojisi; yapay zeka, büyük veri (big data) kuantum bilişimi, bulut teknolojileri, sanal gerçeklik teknolojileri, dijital ikizler, simülasyon, sunucusuz bilgi işlem, RFID (radyo frekansı kimliği), NFC (yakın alan iletişimi), Wi-Fi, 5G teknolojileri, dronelar, otonom araçlar, İHA’lar, SİHA’lar, sensörler, akıllı cihazlar, akıllı binalar, akıllı şehirler, ev ve bina otomasyonu, kablosuz ağlar, blokzincir, giyilebilir teknolojiler başta olmak üzere; akıllı teknolojilerin çoğuyla yakından ilişkili. Özetle; akıllı her ‘şey’in kalbinde IoT teknolojisi var. Uzmanlara göre; Pandemi’de birçok şirket, maliyetleri düşürmek için IoT’a daha fazla yatırım yapmayı öncelikli planları arasına aldı.

IoT’un 2021’de gelişmesi beklenen alanlar ise şöyle: Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT) ve otomasyon. Uzaktan çalışma uygulamaları; videkonferans, sanal toplantı teknolojileri. Yapay zeka destekli kişisel asistanlar. Akıllı ofisler, akıllı binalar, akıllı fabrikalar, akıllı şehirler. Robotlar, cobotlar. Sağlık teknolojileri. Perakende sektörü. Lojistik sektörü. Temassız ödeme sistemleri. Bulut (Cloud) Teknolojileri, Edge Computing (Kenar Bilişim).
IIoT (Industrial Internet of Things-Endüstriyel Nesnelerin İnterneti) ise imalat ve enerji yönetimi de dahil olmak üzere bilgiyasarların endüstriyel uygulamalarıyla birbirine bağlı akıllı sensörler ve cihazlar, robot kollar, akıllı robotik sistemler, gelişmiş kalite ve güvenlik, Akıllı Paket Yönetimi, Akıllı Lojistik Yönetimi, üretim ve tedarik zincirinin izlenmesi ve yönetimi, otomasyon demek. IIoT, endüstride bağlantı, verimlilik ve ölçeklenebilirlik, zaman ve maliyet tasarrufu sağlıyor.
Siber güvenliğe dikkat: IoT ile işletmedeki tüm cihazlar siber saldırılara daha açık hale geldiğinden siber güvenlik önlemleri daha sıkı biçimde takip edilip, uygulanmalı.

IoT’un işletmelere faydaları
İşletmeler, IoT ile genel iş süreçlerini izleyebilir, müşteri deneyimini geliştirir, zaman ve maliyet tasarrufu, verimlilik, hız, kalite, esneklik ve daha iyi iş kararlarının verilmesini sağlar. İşletmenin daha fazla gelir elde etmesine yardımcı olur. İş süreçlerinin ve operasyonların, üretimin veya hizmetin, çalışanların takibini kolaylaştırır.

Kaynakça: https://azure.microsoft.com/tr
https://tr.wikipedia.org/wiki
https://www.isbank.com.tr/
https://gokhana.medium.com/
https://ioturkiye.com/
https://www.webtekno.com/

Nesnelerin İnterneti  (IoT-Internet of Things) nedir?
Nesnelerin İnterneti (IoT-Internet of Things), bir tanıma göre; “akla gelebilecek tüm nesnelerin internete erişmesini ve diğer cihazlarla iletişim kurabilmesini sağlamaya yönelik teknoloji”, bir diğer tanıma göre; “Fiziksel nesnelerin birbirleriyle veya daha büyük sistemlerle bağlantılı olduğu iletişim ağıdır.” Bir başka tanım; “IoT, birbiriyle ilişkisi olan bilgi işlem cihazları, dijital makineler, mekanik nesneler veya benzersiz tanımlayıcılarla sağlanan, insana gerek duymadan ağ üstünden veri aktarımı yapabilen sistemlerin tamamı” diyor. Bir diğer tanım ise şöyle: “Birbiriyle ilişkili bilgi işlem cihazları, mekanik ve dijital makineler, nesneler, hayvanlar veya benzersiz tanımlayıcılar (UID’ler) ile sağlanan insanlara ve insandan ağa gerek duymadan bir ağ üzerinden veri aktarabilen sistemlerin tümü.”

Yorumlar (0)