banner565

banner472

banner458

banner457

Ar-Ge ve İnovasyon

Ülkeler ve şirketlerin varlığının devamı ve küresel rekabetteki gücü açısından ‘Ar-Ge ve İnovasyon’, kritik önemde. 89 teknoparkı, 1600’ün üzerinde Ar-Ge ve Tasarım Merkezi, 55 milyar Lira’ya yükselen Ar-Ge harcamaları, 200 bin Ar-Ge istihdamı, 8 bin 200 yerli patentiyle Türkiye, ‘Ar-Ge ve İnovasyon’daki potansiyeli ve gücü ile dikkat çekiyor.

DOSYA 01.12.2021, 00:21 26.12.2021, 21:06
20820
Ar-Ge ve İnovasyon

Küresel rekabette birçok ülke, fark yaratmak için ve uluslararası yarışta öne geçebilmek için ciddi çaba harcıyor. Hem ülkelerin hem şirketlerin ‘Ar-Ge ve İnovasyon’ ile teknoloji ve özellikle bilişim teknolojileri üretiminde aldığı mesafe, küresel rekabette onlara ciddi bir üstünlük sağlıyor.
Ticari bir kazanca dönüşmeyen Ar-Ge çalışmaları, buluş olmaktan öteye geçemiyor. Ancak, Ar-Ge’nin inovasyona dönüşme hikayesi, orjiinal ve ayırtedici olması, tüketici tarafından değerli bulunması, ticari ürüne dönüştürülebilir olması, cazip bir çözüm yaratması, pazar ve rekabet üzerinde etkili olması ve yaratıcı bir sürecin sonucu olmasına bağlı. Bu nedenle hem ülkeler hem de şirketlerin varlığının devamı ve küresel rekabetteki gücü açısından ‘Ar-Ge ve İnovasyon’, kritik önemde. Türkiye ise Ar-Ge ve inovasyondaki potansiyeli ve gücü ile dikkat çekiyor.
 
Kaynakça:
http://bby.hacettepe.edu.tr/yayinlar/28-%C3%96ztemiz-199-208.pdf


Türkiye’nin Ar-Ge ve inovasyon potansiyeli ve gücü
Türkiye’nin Ar-Ge ve inovasyondaki potansiyeli ve gücü, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından bu yıl 8.’si düzenlenen Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri ile Teknoloji Bölgeleri Zirvesi’nde gözler önüne serildi. Türkiye’nin bilişim ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi’nde gerçekleştirilen Zirve’de, Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri için 10 kategoride 30, Teknoparklar için de 4 kategoride 12 olmak üzere toplamda 42 ödül verildi.
Zirve’ye Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüş Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyeleri; Fahri Çakır, Ahmet Çolakoğlu, Osman Boyraz, Fuat Köktaş, Selma Kaplan Kıvırcık, Tahsin Tarhan, Abdurrahman Başkan ile Ayhan Altıntaş, Kocaeli Milletvekilleri Cemil Yaman, İlyas Şeker, Radiye Sezer Katırcıoğlu da yer aldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Zirve’deki konuşmasında, sağladıkları desteklerle sadece 5 olan Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TGB-teknopark) sayısını 89’a çıkardıklarını, teknoparkların ülkemizdeki yenilikçi ve teknoloji tabanlı girişimciliğin kalbi olduğunu, bugün gelinen noktada ulusal ve uluslararası yatırımcıların ciddi yatırımlar yaptığı, milyonlarca dolarlık ihracatın gerçekleştiği, yapay zekâ, sağlık ve drone teknolojileri gibi stratejik alanlarda kritik projelerin yürütüldüğü bölgelere dönüştüğünü anlattı.

Ar-Ge harcamaları yüzde 20 arttı: Teknoparklarla birlikte Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri’nin de inovasyon ekosistemimizi besleyen bir diğer önemli unsur olduğunu vurgulayan Varank, bu yapıların sayısının bugün 1.600’ün üzerinde olduğunu kaydetti: “Geçtiğimiz yıl Ar-Ge harcamaları, özel sektörün öncülüğünde bir önceki yıla göre yüzde 20 artarak 55 milyar Lira’ya yükseldi. Hükümetlerimiz döneminde, Ar-Ge harcamalarının milli gelire oranı binde 5’ten yüzde 1.09’a çıktı. Ar-Ge istihdamı 6 kat artarak 200 bine, yerli patent sayısı da 20 kat artışla 8 bin 200’e ulaştı.

Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla dijital dönüşüm, yeşil dönüşüm, yapay zekâ, elektrikli ve otonom araçlar, hatta uçan arabalarda firmaların ciddi çalışmalar yürüttüklerini, dijital dönüşümde ülkemizi kritik teknolojilerin pazarı değil üretim üssü yapmak için işletmelere büyük çaplı destekler sağladıklarını kaydeden Varank, “Yeşil dönüşümde AB Yeşil Mutabakatına uyum çerçevesinde eylemlerimize hız kazandırdık. TÜBİTAK aracılığıyla yeşil dönüşümde Ar-Ge ve inovasyona ilişkin ciddi destekler sağlıyoruz. Yapay zekânın doğru yönetişimi için Dijital Dönüşüm Ofisi ile birlikte Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi’ni yayımladık. Elektrikli ve otonom araçlarda yüz akımız olan TOGG, seri üretim bandından ineceği günlere hızla yaklaşıyor. Ülkemiz, teknoloji tabanlı girişimleri sayesinde dünyadan ses getiren işlere imza atıyor. Türkiye’de milyar dolar değerlemeye ulaşan start-up’ların yani unicornların bizim tabirimizle turcornların sayısı 5’e ulaştı. Bu unicornlardan bir tanesi teknoloji geliştirme bölgelerinden çıktı. Üç tanesi kendi Ar-Ge Merkezi’ne sahip. Varank, TEKNOFEST’lerle, DENEYAP Teknoloji Atölyeleri ile 42 yeni nesil yazılım okullarıyla kritik teknolojileri özümsemiş gençler yetiştirdiklerini de kaydetti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürü Bilal Macit, 8 binden fazla firmanın, 89’dan fazla Teknoparkın, 150 binden fazla Ar-Ge ve tasarım personelinin ekosistemde yer aldığını kaydederek Milli Teknoloji Hamlesiyle birlikte çok daha fazlasını yapacaklarını söyledi.

En iyi teknoparklar: Zirve kapsamında Teknoloji Geliştirme Bölgeleri 2020 yılı Performans Endeksi sonuçları da açıklandı. Buna göre; 10 yaş ve üzeri TGB sıralamasında Yıldız Teknik Üniversitesi TGB birinci, Bilkent Cyberpark ikinci, ODTÜ Teknokent üçüncü oldu. 5-10 yaş aralığında gelişmekte olan TGB’ler arasında Teknopark İstanbul, İstanbul Üniversitesi TGB, Ege Teknopark TGB ilk üçte sıralandı. 5 yaşından küçük erken aşama TGB’lerde Bilişim Vadisi, Ankara Teknopark TGB, Konya (İnnopark) TGB zirvede yer aldı. En iyi gelişme gösteren TGB’ler; Konya (İnnopark) TGB, Bilişim Vadisi ve Trabzon TGB oldu.

En başarılı Ar-Ge ve Tasarım Merkezleri
Zirvede, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin performans endeksi sonuçları da açıklandı. Başarılı Ar-Ge ve tasarım merkezleri ödülleri ve 187 firmaya Ar-Ge ve Tasarım Merkezi Belgesi verildi. 
Ar-Ge merkezleri performans endeksi ödüllerinin verildiği firmalar şöyle:
35 ve altı  Ar-Ge Personel İstihdamı: Endoks Enerji, Yeşilova Holding, Tirsan Kardan
36-50 Ar-Ge Personel İstihdamı: Borçelik, Sestek, Rollmech Automotive
51-75 Ar-Ge Personel İstihdamı: Eczacıbaşı Yapı Gereçleri, İdea Teknoloji Çözümleri, TÜPRAŞ
76 -250 Ar-Ge Personel İstihdamı: Kordsa, CMS Jant, Anadolu Isuzu
251 ve üzeri Ar-Ge Personel İstihdamı: Vestel Elektronik, TOFAŞ, ASELSAN
En Fazla Yeni Ar-Ge Personeli İstihdamı: ASELSAN, BAYKAR Makine, TUSAŞ

Tasarım Merkezleri performans endeksi ödüllerinin verildiği firmalar:
15 ve Altı Tasarım Personeli İstihdamı: Atasan Metal, Era Elektronik, Tkare Makine
16-20 Tasarım Personeli İstihdamı: Ünsa Madencilik, Eko Endüstri Kalıp, Hpp International Turkey
21 ve Üzeri Tasarım Personeli İstihdamı: Sanem Plastik, Erginoğlu Çalışlar Mimarlık, Tron Elektronik
En Fazla Yeni Tasarım Personeli İstihdamı: Rem Mimarlık, Enka İnşaat, Koton Mağazacılık.

Yorumlar (0)