banner565

banner472

banner458

banner457

Eskişehir, sanayideki gücünü vizyon projeleriyle taçlandıracak

Katmadeğerli sanayisi, zengin yeraltı kaynakları, sektörel iş kümeleri, ulaşım ve lojistik avantajlarıyla üniversite ve sanat şehri Eskişehir, yatırımcılar için tam bir cazibe merkezi. Katmadeğerli üretimde öne çıkmayı planlayan Eskişehir’de, Otomotiv, Raylı Sistemler, Lojistik İhtisas OSB’leri ile Havacılık ve Savunma Sanayi Endüstri Bölgesi hayata geçirilecek.

DOSYA 01.04.2022, 00:00 25.04.2022, 09:29
21844
Eskişehir, sanayideki gücünü vizyon projeleriyle taçlandıracak

Demiryolları ile başlayan sonrasında beyaz eşya, otomotiv, raylı sistemler, makine imalat, savunma ve havacılık ile devam eden teknolojik üretim kabiliyeti; Türkiye’nin en büyük ve en düzenli Organize Sanayi Bölgeleri’nden (OSB) Eskişehir OSB, Eskişehir Beylikova Besi TDİOSB ve altyapı aşamasındaki Sivrihisar OSB olmak üzere 3 OSB’si, Model Fabrikası, 2 üniversitesi (Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi), 2 teknoparkı (Eskişehir Teknoloji Geliştirme Bölgesi, TEKNOGÜ Teknoloji Geliştirme Bölgesi), 20 Ar-Ge Merkezi, 5 Tasarım Merkezi, ESAC (Eskişehir Aviation Cluster-Eskişehir Havacılık Kümelenmesi Derneği), EBK (Eskişehir Bilecik Kütahya Seramik İş Kümesi Derneği), RSC (Raylı Sistemler Kümelenmesi Derneği), Eskişehir Madencilik Kümesi (Eskişehir Madencilik Sektörü İş Kümelenmesi Derneği), ESMOS (Eskişehir Mobilya Sanayi Kümesi), İSO (İstanbul Sanayi Odası) 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Listesi’nde 5 firması, İSO İkinci 500’de 2 firması ve bir asrı aşan sanayileşme kültürü ve tecrübesi, altyapı olanakları, gelişmiş ana ve yan sanayi işbirliği, sanayisindeki sektörel çeşitliliği, çevreye duyarlı, planlı, inovatif, ihracat odaklı sanayileşme anlayışı, nitelikli, eğitimli, ucuz işgücü, pazara ve önemli limanlara yakınlığı, karayolu ve demiryolu bağlantılarının kesişme noktasında bulunması, yüksek şehirleşme oranı ve kaliteli yaşam standardı, gelişmiş sosyal ve kültürel hayatı, uygun yaşam maliyetleriyle Eskişehir, yatırımcılar için cazibe merkezi olmaya devam ediyor.

Eskişehir’e 4 yeni Sanayi Bölgesi
Eskişehir, 3’ü ihtisas olmak üzere 4 yeni sanayi bölgesi ile katmadeğerli üretimde öne çıkmayı planlıyor. Eskişehir’de Sanayi Odası’nın kurulmasına öncülük ettiği seramik, raylı sistemler, havacılık kümelerinin ardından sektörlerin gelişimine ciddi katkı sağlayacak Otomotiv, Raylı Sistemler, Lojistik İhtisas OSB’leri ile Havacılık ve Savunma Sanayi Endüstri Bölgesi hayata geçirilecek. Eskişehir OSB’ye 6 km mesafede İmişehir Kalkanlı Bölgesi’nde yer alacak karşılıklı iki bölgeden biri Otomotiv Sanayi İhtisas OSB, diğeri Havacılık ve Savunma Sanayi Endüstri Bölgesi. 2 yeni bölge de Hasanbey Lojistik Köyü’nün hemen yanında Eskişehir-Ankara Demiryolu üzerinde yer alacak; Lojistik İhtisas OSB ve hemen karşısında Raylı Sistemler İhtisas OSB. Kurulacak 4 bölgenin altyapısı ve altyapı bedellerinin yapım işini, arsa temini ve satış hizmetlerini Eskişehir OSB üstlenecek.
Eskişehir’in lokomotif sektörleri: Savunma ve havacılık sektöründe marka şehir unvanına sahip, İstanbul ve Ankara’nın ardından en çok savunma sanayi ihracatı yapan Eskişehir’in en çok ihracat gerçekleştirdiği beş ürün; turbojetler, plastik ürünleri, manyeziler, uçak ve helikopter parçaları, demir çelik malzemeleri. En çok ihracata imza atılan sektörler ise; savunma ve havacılık, kimyevi maddeler ve makine aksamları.
Eskişehir’de yatırım açısından cazip sektörler; turizm, seramik, raylı sistemler, otomotiv sanayi, makine-metal sanayi, madencilik, havacılık, gıda sanayi ve animasyon. Eskişehir, başta kültür ve termal turizm olmak üzere, doğa turizmi, mağara turizmi, hava sporları turizmi, inanç turizmi, kongre turizmi, kültür turizmi gibi alternatif turizm türlerinde oldukça önemli bir potansiyele sahip.
Tarih boyunca Hititliler, Frigler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar’a evsahipliği yapan Eskişehir, Frig Vadisi, Odunpazarı Evleri, 2018’de Anadolu’daki Ahşap Tavanlı ve Ahşap Destekli Camiler kategorisinde de tescillenen Sivrihisar Ulu Cami olmak üzere 3 kültürel varlığı ile UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alıyor.
Yunus Emre, Osmanlı’nın manevi mimari Şeyh Edebali, Seyyid Battal Gazi ve Nasreddin Hoca’nın memleketi Eskişehir’in öne çıkan öne çıkan kültür, sanat, tarih, spor ve turizm değerlerinden bazıları şöyle: Devrim Otomobili, Gondol Turu, Eskişehir’in kent kimliğine ulaştığı ilk yerleşim yeri Şarhöyük / Dorylaion, Porsuk (Tembris) Vadisi, Sakarya (Sangarios) Vadisi, Uluçayır Köyü / Çatalkaya, Karacahisar Kalesi, Frig Kralı ünlü Midas’ın kenti Karahöyük / Midaion, Midas Antik Kenti (Yazılıkaya), Gerdekkaya Mezarı, Sivrihisar’daki Böğürtlen Balkayası Frig Kaya Anıtı, Ballıhisar / Pessinus Ören Yeri ve Açık Hava Teşhiri, Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi, Eskişehir Ticaret ve Sanayi Müzesi, Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi, Atatürk Kültür Sanat ve Kongre Merkezi, Ulus Anıtı, İnönü Savaşları ve Karargah Evi, İnönü Planör ve Paraşüt Kampı, Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkı, Vecihi Hürkuş Havacılık Parkı, Musaözü, Çatacık Ormanları, Kalyon Gemisi (Korsan Gemisi), Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı, Odunpazarı Evleri, Odunpazarı Belediyesi Cam Atölyeleri, Hayvanat Bahçesi&Eti Sualtı Dünyası, Kentpark, Masal Şatosu, Bilim Deney Merkezi, Büyükşehir Belediyesi Sabancı Uzay Evi, Atlıhan Lületaşı El Sanatları Çarşısı, Kurşunlu Cami ve Külliyesi, hamamları, kaplıcaları ve ılıcaları, hava sporları, mağaraları ve mağaracılık sporu, Eskişehir Atlı Spor Kulubü,  atçılık ve Mahmudiye Harası, su sporları, Balıkdamı Kuşçuluk Cenneti, Akbaş Çoban Köpeği.
Çok sayıda termal kaynağa sahip Eskişehir, Türkiye’nin en fazla kaplıcası bulunan illerinden. İlde Sakarılıca ve Kızılinler Bölgesi termal turizm bölgesi olarak ilan edilmiş. Eskişehir’de raylı sistemler alanında faaliyet gösteren en büyük kurum TÜLOMSAŞ, sektör genel olarak TÜLOMSAŞ’a tedarik sağlayan yan sanayi şeklinde yoğunlaşmış. İlde en önemli otomotiv markalarından biri Ford Otosan. Eskişehir OSB’ye ek olarak, Eskişehir-Ankara Karayolu üzerinde İmişehir-Kalkanlı sınırları içerisinde kurulması öngörülen Otomotiv İhtisas OSB’de otomotiv sanayisine 4.8 milyon m2’lik yer ayrılması planlanıyor. İlde bor ve manyezit, sepiyolit, mermer, kaolen, perlit, mika, kum-çakıl gibi endüstriyel hammadde açısından oldukça zengin maden yatakları yer alıyor.
Beyaz altın, deniz köpüğü ve Eskişehir taşı gibi isimlerle de ifade edilen lületaşının da ticari olarak işlenebilir yatakları Türkiye’de sadece Eskişehir’de bulunuyor. Türkiye’de savunma sanayisinin en önemli işletmelerini çatısı altında toplayan Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçıları Derneği’nin  (SASAD) Havacılık ve Uzay grubunda yer alan 7 ana kurumun 3’ü (Alp Havacılık, Coşkunöz Savunma Havacılık ve TEI) Eskişehir’de faaliyet gösteriyor. Türkiye’nin tek uçak motor fabrikası (TEI) ve dizel lokomotif üreten tek fabrikası (TÜLOMSAŞ) ve ülkemizin en yüksek kapasiteli buzdolabı ve kompresör fabrikası (Arçelik) Eskişehir’de. Un ve unlu mamüller, et ve süt ürünleri, çikolata ve şekerleme üretimiyle öne çıkan Eskişehir sanayisinde en büyük firma ETİ Gıda A.Ş. Şehrin gıda sanayi ihracatında öne çıkan ürün grupları ise; bisküvi, kek, çikolata, süt ürünleri. 30 yıllık animasyon geçmişi ve kültürüne sahip Eskişehir Anadolu Üniversitesi Animasyon Bölümü, önemli animasyon stüdyoları, Türkiye genelinde animasyon stüdyolarına hizmet veren Anadolu Üniversitesi bünyesinde kurulan Animasyon Ar-Ge merkezi ile animasyon sektörü şehrin gelişme potansiyeli yüksek sektörlerinden.

Eskişehir yeni hamleler geliştiriyor
Eskişehir Sanayi Odası (ESO), Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından sürdürülen Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’nın bilgilendirme toplantısına ev sahipliği yaptı. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Eskişehir Valisi Eroıl Ayyıldız ve ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Hasan Mandal toplantının açılış konuşmalarını yaptı.
Sanayimiz büyük hamleler yapacak: Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, “Kuruluş’ tan Kurtuluş’a, geçmişin mirasını her sektör ve alanda geleceğe taşımayı hedeflediğimiz Eskişehir’de sanayi hususunda da seferberlik ruhu içinde çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi. Vali Ayyıldız konuşmasında, Türkiye’nin ilk ağır sanayi işletmesine ev sahipliği yapan Eskişehir’in dün olduğu gibi bugün ve gelecekte de büyük hamleler yapma hususunda yüksek potansiyele sahip olduğunu söyledi: “Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi’nin; bu potansiyeli gözler önüne sermekle birlikte, ilimizin yüksek katmadeğerli teknoloji üretimine dayalı sanayideki gücünü de öne çıkaracağına inanıyoruz.”

Eskişehir’in ünlü lezzetleri ve el becerileri
Eskişehir’in ünlü lezzetleri ve el becerileri coğrafi işaretli ürünlerinde görmek mümkün: Eskişehir Lüle Taşı, Eskişehir Met Helvası, Eskişehir Çiğböreği (Çibörek), Sivrihisar Arabaşı, Sivrihisar Cebesi, Sivrihisar Dövme Sucuğu, Sivrihisar Höşmerim Tatlısı, Sivrihisar Muska Baklavası, Sivrihisar İncili Küpe, Sorkun Çömleği.

Sanayicinin kalkanı ihracat
Eskişehir ihracatı arttı: Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan rakamlara göre ihracattaki yükseliş devam etti. Eskişehir 2022 Şubat ayı ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18 artarak 97.8 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş, dengelenme yılı olarak geçirmek istedikleri 2022’de, yaşanan sorunlara, Ukrayna’daki gelişmelere ve ekonomik darboğazlara rağmen ihracatın hız kesmemesinin en büyük teselli olduğunu söyledi: “Geçtiğimiz yıl rekorlar kıran ihracatımızın bu yıl da aynı başarıyı yakalaması için sanayicimiz üretmeye devam ediyor. İhracat adeta bir kalkan gibi sanayicinin elindeki en büyük savunma aracı. Ancak TÜİK tarafından açıklanan ve Şubat’ta yüzde 105.1’e ulaşan üretici fiyatlarındaki artış çok sürdürülebilir bir seviyede değildir. Uzun yıllardan sonra üretici enflasyonu üç haneli rakamları aşmıştır. Tüketici ve üretici fiyatları arasındaki makas ise yüzde 50.57 olmuştur. Tüketici fiyatları üzerinde üretici fiyatları kaynaklı baskılar güçlenerek devam etmektedir. Bu durum tüketici fiyatlarını yükseltici bir basınç oluşturmaktadır.”

Ticaret Odası Başkanı Metin Güler:
“Gelişen Eskişehir’in Büyüyen Ekonomisi’ mottosuyla hareket ediyoruz”
“Eskişehir Ticaret Odası olarak ‘Gelişen Eskişehir’in Büyüyen Ekonomisi’ mottosuyla hareket ediyor, şehrimize ve üyelerimize öncülük ediyoruz. Eskişehir’in 3 milyar dolara yaklaşan ihracatında pay sahibi oluyor, şehrimizin yükselen turizm potansiyeline değer katıyor, hizmet sektörümüzün gelişmesine katkı sağlıyoruz. Faaliyete sunduğumuz Eskişehir Fuar Kongre Merkezi çatısı altındaki ETO TÜYAP Fuar Merkezi ve Vehbi Koç Kongre Merkezi’ndeki faaliyetlerimiz tüm hızıyla sürüyor. Şehrimizin ‘müzeler şehri Eskişehir’ imajını sağlamak ve Eskişehir’in ekonomi tarihine ışık tutmak amacıyla faaliyete sunduğumuz ETOMÜZE ücretsiz ziyaret edilebiliyor.
Eskişehir’de madencilik sektöründe sınav ve belgelendirme hizmeti vermek amacıyla kurduğumuz ETO-METSEM (Eskişehir Ticaret Odası Mesleki Test ve Sertifikasyon Merkezi Anonim Şirketi) de Türkiye çapında faaliyet göstermeye başladı. ETO-METSEM bahar döneminde Kırklareli’nden Ağrı’ya, Mersin’den Trabzon’a kadar Türkiye’nin dört tarafındaki 24 şehirde sınav ve belgelendirme hizmeti verecek.
Fashion Eskişehir Moda Tasarım Yarışmamızı, Ticaret Bakanlığı desteği, Eskişehir Teknik Üniversitesi ve TOBB Eskişehir İl Kadın Girişimciler Kurulu’nun işbirliğinde 2022 Ocak’ta tamamladık. Koordinatörlüğünü yürüttüğümüz TOBB Eskişehir İl Kadın Girişimciler Kurulumuza da destek oluyor, kadın girişimciliğinin gelişmesine katkı sağlıyoruz, yürütülen projeyle 1 milyon 600 bin lira civarında bir desteğin kooperatiflere ulaştırılmasını sağladık.
Üyelerimizin e-ticaret yapabilmelerini kolaylaştırmak, ürün çekiminden eğitime birçok alanda desteklemek amacıyla E-Ticaret Merkezi projemize de devam ediyoruz. Yalnızca şehir merkezinde değil ilçelerinde de ekonominin büyümesi ve Eskişehir’in potansiyelinin harekete geçmesi için gayret gösteriyoruz. Sivrihisar OSB ve Beylikova Besi OSB’nin hayata geçmesi için de Oda olarak katkı sağlıyor, iştirakçi olarak da öncü bir rol üstleniyoruz.”

Sivrihisar Karma OSB lojistik konumu ile öne çıkıyor
Eskişehir Sivrihisar, Türkiye’deki kara ve demiryolu taşımacılığının en önemli kavşak noktaları Sivrihisar Karma Organize Sanayi Bölgesi ile avantaja çevriliyor. Ankara-Afyon-Eskişehir gibi illerin kavşak noktasında yer alan Sivrihisar Karma OSB, askeri ve sivil havacılık havaalanlarına sahip olup, bölgede bulunan taş ocakları tarım ve hayvancılığa dayalı faaliyet alanları bulunuyor.
Ankara-Eskişehir karayolu üzerinde bulunan OSB, Ankara’ya 130, Eskişehir’e 80 km’lik uzaklığı ile karayolu taşımacılığının merkezi konumunda yer alıyor.
Sivrihisar Belediyesi, Eskişehir Ticaret Odası ile dönemin İl Özel İdaresi (YİKOBB) ortaklığında gerçekleştirilen Sivrihisar Organize Sanayi Bölgesi tamamlanarak parsel tahsisine hazır hale getirilmiştir.
Polatlı-Eskişehir gibi yakın demiryolu bağlantılarıyla da dikkat çeken Sivrihisar Organize Sanayi Bölgesi, Eskişehir’in sahip olduğu Gemlik liman bağlantısından da istifade edebilecek bir lojistik konuma sahip.
OSB içinde bulunan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’ne bağlı Meslek Yüksek Okulu’nda ilçenin mesleki teknik lisesi, fen lisesi düzeyinde eğitim verilmekte.
Sivrihisar Karma OSB; 218 hektar alanda 76 adet sanayi parseline sahip ve parsel alanları 5000 m² ile 100.000m² arasında değişiyor. Alt yapısı (yol, su, kanalizasyon, su deposu, Telekom altyapısı) tamamlanan OSB, savunma sanayi ve medikal sanayi için uygun olmakla beraber ‘Karma OSB’ olarak her türlü sanayi yatırımına imkan sağlıyor.

Odunpazarı’nda yeni proje
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof.Dr. Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Kent Müzeleri Kompleksi Sergi Salonu’ndaki Serpil Akyıl’ın “Mitler… Tılsımlar ve Eskiler” Sergisi açılışında, tarihi Odunpazarı bölgesini sanatla iç içe bir bölge yapmak için çalışmalarının sürdüğünü söyledi: “Kent Müzeleri Kompleksimizin bir üst sokağını Sanat Sokağı yapacağız ve orada yeni müzelerimizin yanı sıra sokağın duvarlarını süsleyen resimler olacak. Böylelikle daha çok sanatçımızın eserlerini sizlerle buluşturabileceğiz.” Büyükerşen, Sanatçı Serpil Akyıl’ı her biri birbirinden özel çalışmalarından dolayı tebrik etti.

Yorumlar (0)