banner565

banner472

banner458

banner457

“Fırtınalı Havada Dümende Olmak”

Türkiye İMSAD’ın Gündem Buluşmaları’na katılan Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, “Uzun vadeli hedefleri gözden kaçırmadan yol almak önemlidir. Esas önceliğimiz uzun vadeli, sürdürülebilir değer yaratmaktır” dedi.

DOSYA 01.10.2019, 07:34 25.10.2019, 09:21
13526
“Fırtınalı Havada Dümende Olmak”

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından düzenlenen ‘Gündem Buluşmaları’ toplantısı, ‘Fırtınalı Havada Dümende Olmak’ başlığı altında gerçekleştirildi. Türkiye İMSAD 2013-2015 Dönemi Yönetim Kurulu Başkanı, 2017-2020 Dönemi Yönetim Kurulu Başkan Vekili A. Dündar Yetişener’in açılış konuşmasını yaptığı ‘Gündem Buluşmaları’nda, TİM Genel Sekreteri Prof.Dr. Kerem Alkin ile Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel, ekonomi ve sektöre yönelik değerlendirmelerini aktardı. Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı A. Nuri Bulut’un moderatörlüğünde gerçekleşen ‘Fırtınalı Havada Dümende Olmak’ başlıklı oturumun konuk konuşmacısı ise Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu oldu.
“Katmadeğerli üretimden vazgeçmiyoruz”: Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili A. Dündar Yetişener, “Eylül başında açıklanan 2019 ilk yarıyıl büyüme rakamlarına göre, fırtınalı bir havanın etkisi altında olduğumuz ortada. Ancak bugüne kadar yaşadığımız deneyimlerle, fırtınalardan her seferinde daha da güçlenerek çıktık. Yurt içi pazardaki daralmayı, yurt dışı pazarlarda artırdığımız performansımızla telafi etmeye çalışıyoruz. Kaliteli üretim yapma kapasitesine sahip tesislerimiz ve her alanda yetkin insan kaynağımız var. Teknolojik devrimin gereklerini yapıyoruz ve katmadeğerli üretimden de vazgeçmiyoruz” dedi. Yetişener, Türkiye’nin inşaat malzemesi üretiminde dünyanın en büyük 5 ülkesinden biri olduğunu vurguladı: “Küresel Rekabet Endeksi'nde yer alan 140 ülkenin 115'ine ihracat gerçekleştiriyoruz. Ama 140 ülkenin tamamına da ihracat yapabilecek kapasitemiz var. Almanya, İngiltere, ABD’nin yanı sıra Orta Doğu'da; İsrail ve Irak en önemli pazarlarımız. Bu ülkelerle birlikte Çin, Romanya, Fransa, Yemen ve İtalya; 2018 yılında en çok ihracat yaptığımız ilk 10 ülkeyi oluşturuyor. Dış pazarda ‘Türk Malı’ inşaat malzemelerine çok güveniliyor. Türkiye inşaat malzemeleri sanayicileri olarak Batı’nın standartlarıyla üretip Doğu’nun fiyatlarıyla rekabet ediyoruz. 2018 yılında Türkiye’nin toplam ihracatı içinde inşaat malzemeleri sektörünün payı yüzde 12.7’ye ulaştı ve ihracatımız 21 milyar dolar seviyesini aştı.”
Koç Holding CEO’su Levent Çakıroğlu, “Fırtınalı havada güvenle yol alabilmek için öncelikle her hava şartına göre gerekli hazırlıkların zamanında yapılması gerektiğine inanıyorum. Hava bozduktan sonra hazırlık yapmak zor olur, bazen sonuç vermez” dedi. Çakıroğlu konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ana stratejimiz sürdürülebilir ve kârlı büyüme. Stratejimizi destekleyen ana taşıyıcıları; teknoloji sahipliği, güçlü markalar, inovasyon ve girişimcilik becerisi ve değişime öncülük edecek kültürün geliştirilmesi olarak ifade ediyorum. Küresel vizyon deyince, elbette uluslararası pazarlarda büyümeyi ve pazarları çeşitlendirmeyi hedefliyoruz. Ancak bu Türkiye’de büyümeyeceğiz anlamına gelmiyor. Türkiye’nin çok önemli potansiyeli olduğuna inanıyor ve büyümeye devam ediyoruz. Son beş yılda toplam 37 milyar TL yatırım gerçekleştirdik. Son beş yılda Ar-Ge’ye 2 milyar doların üzerinde yatırım yaptık. 27 Ar-Ge merkezimizde yaklaşık 4 bin 500 Ar-Ge personelimiz var. Bugünün dünyasında sadece değişimi yönetmek yeterli değil, mevcut rekabetçi gücümüzü daha da yukarı taşımak için değişime öncülük etmek durumundayız.”
TİM Genel Sekreteri Prof.Dr. Kerem Alkin, “Son 7 yıl içerisinde Türkiye aslında özel sektör bazlı çok enteresan bir dayanıklılık ve beceri kazandı. Tarihte hiç görmediğimiz bir reel sektör krizi yaşıyoruz. Türk özel sektörümüz bu krizin içerisinden de yine kendine özgü çözümleriyle çıkacaktır” diye konuştu.
İnşaat malzemesi sektörünün son dönemini grafiklerle anlatan Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel, “Ticaret savaşları, Brexit, jeopolitik riskler gibi konular dünya ekonomisinde bir yavaşlama, dünya ticaretinde bir küçülme olarak karşımıza çıktı. Muhtemelen bu önümüzdeki yıla da sirayet edecek. Fakat burada yine çok da öngörülmeyen dünya ekonomisinde genişletici bir para politikası uygulanması yeniden gündeme geldi. Küresel finansal sistemin de yumuşadığını, Türkiye açısından da pozitif bir yumuşama olduğunu söylemek mümkün” dedi.

Markalı konut projelerine yabancı ilgisi
(Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği) GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Doç.Dr. Feyzullah Yetgin, ‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ 2019 yılı Ağustos ayı sonuçlarını değerlendirdi: “Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında yüzde 14 olan banka kredisi kullanımı oranı Ağustos ayında yüzde 15’e yükselse de bu oranın oldukça düşük olduğunu söyleyebilirim. Faizlerin inmeye devam etmesiyle konut kredisi kullanımı da yeniden yükselişe geçecektir. Ayrıca Temmuz ayında yüzde 5 olan yabancıya satış oranının Ağustos ayında 5 puan birden artarak yüzde 10’a çıktığını görüyoruz. Önümüzdeki aylarda yeni konutlarda hareketliliğin süreceğine ve yabancı yatırımcılara satışların artmaya devam edeceğine inanıyorum.”
Yeni konutlarda fiyat artışı yüzde 0.43: Kamuoyunda ‘markalı projeler’ olarak adlandırılan, ağırlıklı olarak kurumsal gayrimenkul şirketlerinin ürettiği konutlar üzerinden geliştirilen ‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ sonuçlarına göre; Ağustos’ta bir önceki aya göre yüzde 0.43, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.80 ve endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 87.40 oranında nominal artış gerçekleşti. Yeni Konut Fiyat Endeksi, Ağustos adet bazlı stoklarda yüzde 3.18 oranında erime gözlendi; satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 56’sı bitmiş, yüzde 44’ü bitmemiş konut stoklarından oluştu.
GYODER Kentsel Dönüşüm Eylem Planı açıklaması: Türkiye gayrimenkul sektörünün çatı kuruluşu GYODER, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un kamuoyu ile paylaştığı “Kentsel Dönüşüm'de Yeni Yol Haritası”na yönelik açıklama yaptı. GYODER Başkanı Yetgin, şunları söyledi: “Çevre ve Şehircilik Bakanı sayın Murat Kurum tarafından 100 bini İstanbul'da olmak üzere her yıl 300 bin konutun kentsel dönüşümünün yapılacağı, belirlenen bu eylemle hâlihazırda acil dönüştürülmesi gereken 1 milyon 500 bin konutun 5 yıl içerisinde dönüştürüleceği açıklandı. Ayrıca yeni dönemde, İller Bankası kanalıyla belediyelere 4 milyar liralık dönüşüm kredisi verileceği ve yüzde 50'ye kadar kredi finansmanında hibe desteği sağlanacağı belirtildi. Emlak Katılım Bankası ile de konut alım sürecinde, konut alıcıları ve yatırımcılara finansman sağlanacağı ve konut alımının çok daha kolaylaştırılacağı vurgulandı. Yeni yasal düzenlemelerle kentsel dönüşümde yeni bir dönem başladı. Son değişikliklerle yükleniciye teminat zorunluluğu getirilirken kentsel dönüşüm kapsamındaki inşaatları, yeterliliği olan firmaların üstlenebileceği bir süreç başladı. Hem yüklenicilerin hem vatandaşların mağduriyetinin önüne geçilmesinin amaçlandığı yeni düzenlemeler ve eylem planı, dönüşümü hızlandıracaktır.”

Ağustos 2018’de toparlanma başlıyor
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (Türkiye İMSAD) sektörün çatı kuruluşu olarak hazırladığı ‘Ağustos 2019 Sektör Raporu’nda şu tespitler yer aldı: İnşaat malzemeleri sanayi üretimi 2019 yılının Haziran ayında 2018 yılının Haziran ayına göre yüzde 21.2 daraldı. 2019 yılının ilk yarısında üretim yüzde 20.3 geriledi. Bu dönemde yaklaşık 5’te 1’lik bir üretim kaybı ortaya çıktı. Bu gerilemede iç pazardaki keskin daralma etkili olmaya devam etti. İhracattaki miktar artışı ise üretim kaybını telafi edemedi. 2019’un Haziran’ında 22 alt sektörün tamamında üretim geçen yılın aynı ayına göre geriledi. 2019’un ilk yarısında üretimde en yüksek gerilemenin yaşandığı üç sektör yüzde 47.2 ile hazır beton, yüzde 45.8 ile fırınlanmış kilden inşaat malzemeleri ve yüzde 31.4 ile birleştirilmiş parke ve yer döşemeleri oldu. Yılın ilk yarısında 2 sektörde üretim gerilemesi yüzde 40’ın, b1 sektörde yüzde 30’un ve 7 sektörde ise yüzde 20’nin üzerinde gerçekleşti. Tek haneli gerileme yaşanan 2 sektör ise düz camlar ile soğutma ve havalandırma donanımları oldu.
Yeni alınan inşaat işleri seviyesinde 2.9 puan artış yaşandı: İnşaat sektöründe alınan yeni iş siparişleri 2019 yılı Temmuz’unda ilk kez aylık bazda artış gösterdikten sonra Ağustos’ta da bir önceki aya göre 2.9 puan birden yükseldi. Yeni alınan inşaat işlerinde sınırlı bir toparlanma görüldü ve dip seviyeden bir dönüş oldu. Ancak alınan yeni iş siparişleri seviyesinin halen çok düşük olduğu ve bu seviyenin inşaat sektöründe önümüzdeki çeyrek dönemlerde de daralma olacağına işaret ettiği görüldü. İnşaat sektörü 2019’un ikinci çeyreğinde yüzde 12.7 küçüldü. Böylece inşaat sektörü dört çeyrektir üst üste küçülürken en hızlı küçülme bu çeyrekte yaşandı.

Elite Concept’te yüzde 10 indirim
İnşaat sektöründe 27 yıldır yaşama değer katan projeler üreten Şua İnşaat, kamu bankaları tarafından başlatılan 0.99 faiz oranıyla 120 aydan 180 aya kadar vade fırsatı kampanyasına Elite Concept projesi ile destek veriyor. Yaşamın başladığı ve hemen teslim, hemen tapu özelliğiyle avantaj sağlayan Elite Concept’te bu koşullara ek olarak yüzde 10 indirim, 36 ay sıfır faiz ve kişiye özel ödeme planı da uygulanıyor. 24 katlı 3 blokta 1+1’den 4+1’e kadar çeşitli büyüklük ve özellikte 785 konut, 26 ticari ünite ve sosyal yaşam alanlarından oluşan Elite Concept, eğlence, kültür, alışveriş, yatırım ve konumu,  İstanbul’un dört bir yanına hakim manzarasıyla elit bir yaşam konseptinin yanı sıra yüksek kazanç vadediyor.

Sinpaş, 13 projesiyle 2019’a hız kesmeden devam ediyor
Sinpaş köklü geçmişi, yatırımcısı, çalışma ortakları, müşterileri üzerindeki olumlu algısı ve hiç değişmeyen istikrarlı tavrıyla 45 yılını tamamlıyor. Türkiye’de ve yurtdışında birbirinin tekrarı olmayan farklı konseptlerle proje geliştiren markanın amacı dün olduğu gibi bugün de gerçekleştirdikleri ve sağladıkları güvenle bir iz bırakabilmek. 13 projesi satışta olan Sinpaş'ın 2020 hedeflerinin başında yenilikçi vizyonuyla daha fazla insana ulaşmak geliyor. İstanbul’da Sinpaş Country, Queen Bomonti, Gökorman, Metrolife, Finans Şehir, Sinpaş Time Ankara’da Altınoran, Marina Ankara, Marina Towers, Ege Vadisi, Bursa’da Bursa Modern ve Denizli’de Aqua City projelerinde 0.99 oran, 180 ay vade seçeneğiyle satışlar devam ediyor.

Ankara’daki Bulvar Loft projesinde kiralama hareketliliği
Akfen Gayrimenkul Portföy Yönetimi A.Ş. (Akfen GPYŞ) Genel Müdürü Barış Barçak, kredi faiz oranlarının son dönemde geri gelmesiyle birlikte satış ofislerinde son iki yıldır görülmeyen hareketin başladığını, bu hareketin şimdilik daha çok düşük segment konut projelerinde satış işlemleriyle sonuçlandığını söyledi ve “Lüks segmentte alımların artması için biraz daha zamana ihtiyaç olduğu görünüyor” dedi.
Ulaşım kolaylığının yanı sıra çevresinde bulunan eğitim kurumları, yargı kampüsü ve yaşam alanlarına yakınlığı bakımından bir çekim merkezi üzerine kurulan Bulvar Loft’ta oturuma hazır, hemen taşınılabilecek dairelerin satışına devam ediliyor. Bulvar Loft’ta fitness center, kapalı yüzme havuzu, güneşlenme terası, açık satranç, basketbol, boccia sahalarının yanı sıra hobi odası, cep sineması, paten pisti, güneş bahçesi, fire pit gibi oturumcuların sosyal hayatına renk katan alanlar da bulunuyor.

Yorumlar (0)