banner565

banner472

banner458

banner457

İnşaat sektörü canlanma için ‘Strateji Belgesi’ istiyor

İnşaat sektörüne yönelik çalışmamızda birçok kurumun verilerini derledik.  Türkiye Hazır Beton Birliği, sektörün canlanması için ‘strateji belgesi’ isterken Türkiye İMSAD Nisan ayında beklenen canlılığın bileşim endekse yansımadığını açıkladı.

DOSYA 01.06.2019, 07:35 04.08.2022, 21:36
6677
İnşaat sektörü canlanma için ‘Strateji Belgesi’ istiyor

Kuruluş tarihi olan 1988 yılından bu yana Türkiye’de kaliteli betonun üretilip kullanılması için önemli çabalar gösteren Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), bu amaçla yapmış olduğu çok sayıda etkinliğin yanı sıra “Beton Teknolojileri ve Doğru Beton Uygulamaları” konulu seminerler düzenliyor. THBB’nin 2017 yılında başlattığı seminerler dizisinin yirmincisini İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Edirne Temsilciliği işbirliği ile 15 Mayıs’ta TMMOB Makina Mühendisleri Odası Edirne Şubesi Ahmet Dereli Konferans Salonu'nda yapıldı.
THBB Kalite Güvence Sistemi Direktörü Selçuk Uçar, “Geride bıraktığımız yılın son çeyreğinde yüzde 8.7 gibi ciddi bir oranda daralan inşaat sektörü 2009 küresel krizinden sonraki en kötü performansını sergilemektedir. Bu yılın ilk göstergeleri, inşaat sektörünün 2019’a da iyi başlamadığını göstermektedir. Her ay üyelerimizin katılımı ile gerçekleştirdiğimiz Hazır Beton Endeksi, yılın ilk 4 ayındaki faaliyet ve beklentinin oldukça zayıf kaldığını ortaya koymuştur. Hem beklentinin hem de güven endekslerinin geçen yılın aynı dönemine kıyasla düşüş göstermesi, önümüzdeki dönemde sektörde toparlanma yaşanma ihtimalini aşağı çekmektedir” dedi. İnşaat sektörünün canlandırılması için önerilerde bulunan Uçar, “THBB olarak çözümün, kapsamlı, uzun vadeli, çok yönlü bir yol haritasının ortaya konulması ile sağlanabileceğini düşünüyoruz. Bu noktada, önceki yıllarda makine, yurt dışı müteahhitlik, demir-çelik, tekstil-konfeksiyon, turizm gibi pek çok sektör için hazırlanmış olan strateji belgesinin bir benzerinin inşaat sektörü için de kapsamlı ve geniş katılımlı olarak hazırlanmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

“Beton alırken, KGS denetiminden geçmiş olması aranmalıdır”
Seminerde kaliteli beton kullanımı konusunda değerlendirmelerde bulunan Selçuk Uçar; “Güvenli yapılar için Kalite Güvence Sistemi (KGS) denetiminden geçmiş kaliteli betonun kullanılması bir ön şarttır. Bunun sağlanması için de betonun üretimi, yerleştirilmesi ve bakımı bir bütün olarak düşünülmelidir. Beton kalitesindeki ilk önemli unsur, beton üretim yerinin ve sisteminin uygun olmasıdır. Bu nedenle beton alırken, betonun KGS denetiminden geçmiş olması aranmalıdır” uyarısını yaptı.

Beklenen canlılık Bileşik Endeks’e yansımadı
Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin Nisan 2019 sonuçları açıklandı. Nisan ayında beklenen canlılığın yansımadığı Bileşik Endeks’te şu bilgiler yer aldı: 12 ay sonra Mart ayında ilk kez artış gösteren İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi, Nisan ayında yeniden geriledi. Bileşik Endeksi oluşturan 3 alt endekste yaşanan düşüş ile Bileşik Endeks 2019 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre 1.11 puan gerileme gösterdi. 7 ayın ardından ilk kez Mart ayında artış gösteren faaliyetlerde iyileşme çok kısa sürdü. Mevsimselliğin olumlu katkısına rağmen faaliyetlerin hemen hemen tümünde sınırlı ölçüde düşüş yaşandı. Faaliyet Endeksi, Nisan ayında bir önceki aya göre 0.7 puan düştü. Yurtiçi satışlar Nisan ayında yeniden düşerken ihracatta sınırlı artış yaşandı. İhracat artış gösteren tek faaliyet olurken üretimde de sınırlı bir gerileme gerçekleşti. Cirolar ise Mart ayındaki artışın ardından Nisan ayında yeniden düştü. Yurtdışı satış fiyatlarında sınırlı bir gerileme yaşandı ve tahsilat hızı düşmeye devam etti. Beklentiler Nisan ayında, faaliyetlerde yaşanan gerileme ve ortaya çıkan siyasi ve ekonomik belirsizlikler ile zayıfladı. Beklenti Endeksi Nisan ayında bir önceki aya göre 1.3 puan, geçen yılın Nisan ayına göre 24.2 puan düştü.

Ticaret Bakan Yardımcısı Batur: “Sektörde daha büyük projelere yöneleceğiz”
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), 4. Ticaret Müşavirleri Konferansı çerçevesinde, Ticaret Müşavirleri ile üyelerini bir araya getirdi. Ankara’da gerçekleştirilen ve 160’ı aşkın Ticaret Müşavirinin hazır bulunduğu toplantıya Ticaret Bakanı Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur da katıldı. Türkiye Müteahhitler Birliği’nin yurtdışındaki faaliyetlerin başladığı 1972 yılından bu yana gerçekleştirdiği sektördeki büyük dönüşümün ve Türk inşaat sektörünün markalaşma sürecinin anlatıldığı sunumun ardından protokol konuşmaları yapıldı. Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur, inşaat sektörünün yurtdışında ticaret müşavirlerinin göğsünü kabartan çalışmalar üstlendiğini ve Türkiye Müteahhitler Birliği’ni de bu çerçevede hiçbir zaman ayrı bir bünye olarak kabul etmediklerini kaydetti. Gonca Yılmaz Batur şöyle konuştu: “Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyanın istikrarsızlığı ve geçtiğimiz dönem petrol fiyatlarında yaşanan düşüşlere rağmen Türk müteahhitlerimiz yurtdışında yeniden yıllık proje tutarında 20 milyar doları aşmayı başardı. Sırada sektörün daha büyük ve EPC (mühendislik, tedarik, müteahhitlik) projelerine daha çok odaklanması olmalı. Sektörde daha büyük projelere yönelerek yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde proje başına gelirin artırılmasını sağlamaya ihtiyaç var. Bu çerçevede ticaret müşavirleri de sektör temsilcileri ile daha yakın işbirliği çerçevesinde çalışmalarını sürdürecektir.”

“Sektörümüzün geleceğine ışık tutacak buluşma”
TMB Başkanı Mithat Yenigün, yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde 2012-2015 döneminde 25-30 milyar dolar seviyesinde olan yıllık yeni proje tutarlarının, 2016-2017 döneminde 14-15 milyar dolara indiğini, 2018’de 20 milyar dolara çıktığını hatırlattı: “Yurtdışında yeniden 30 milyar dolar seviyesine doğru çıkıyoruz. Bu çerçevede 2030’larda hedefimiz uluslararası pazardan aldığımız payı yüzde 7’lere, diğer bir ifadeyle yılda 50 milyar dolara yükseltmektir.”
Yenigün, şu noktalara değindi: “Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerimizin gelişimi için sizlerin bilgi paylaşımı, sorunlarımıza sahip çıkması ve çözüme yönelik çabaları büyük önem taşımaktadır. Ayrıca teminat mektuplarının temini ve kabulü, fon desteği ile finansman enstrümanlarının yaratılması, yurtdışında Türk istihdamının önündeki engellerin kaldırılması gibi sorunlarımızın çözümü için girişimlerimiz mevcuttur. ABD pazarına yönelik çalışmalar yapıyoruz. ABD ile 3. ülkelerde edindiğimiz ortaklık tecrübesini, bu defa ABD’de hayata geçirme imkanlarını değerlendiriyoruz.”
Markalı konut projelerinin yüzde 10’u yabancıların ‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi’ Nisan 2019 sonuçları açıklandı. Endekse göre, satışların yüzde 49’unun bitmiş, yüzde 51’inin bitmemiş konut projelerinden yapıldığı Nisan ayında, banka kredisi kullanım oranı bir önceki aya göre 6 puan arttı. Markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 10’unun yabancılara yapıldığı Nisan ayında fiyat artışı, bir önceki aya göre 0.22, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.38 oranında gerçekleşti. GYODER Başkanı Doç.Dr. Feyzullah Yetgin, “Şubat ayında yüzde 13 olan banka kredisi kullanım oranının, Mart ayında yüzde 15’e, Nisan ayında da yüzde 21’e yükselmesi, kredisi kullanımında yılın ilk ayında başlayan hareketliliğin sürdüğünü gösteriyor. Ayrıca Şubat ayında yüzde 4, Mart ayında yüzde 9 oranında gerçekleşen yabancı yatırımcıya satışlar, Nisan ayında yüzde 10’a yükseldi. Yabancı yatırımcılara satışların önümüzdeki aylarda artmaya devam edeceğine inanıyorum” dedi.

REIDIN Genel Müdürü Alp Çapa ise “Nisan ayında yapılan konut satışlarında, ‘Banka Kredisi’ kullanım oranının (yüzde 21) önceki aya göre ciddi bir artış yakaladığını görüyoruz (önceki ay yüzde 15, son 6 aylık ortalama ise yüzde13)" dedi. Yeni Konut Fiyat Endeksi, Nisan ayı stok erime hızı rakamları değerlendirildiğinde adet bazlı stoklarda yüzde 2.62 oranında erime gözlendi.İmar Barışı’ndan 19 milyar TL geldiÇevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geçtiğimiz Haziran ayı içerisinde yürürlüğe giren ve iki kez uzatılan İmar Barışı’na başvurular 15 Haziran’da son buluyor. Tektaş İmar Barışı Uzmanı ve İnşaat Yüksek Mühendisi Hakan Çatalkaya, İmar Barışı’na bugüne kadar 10 milyon başvurunun geldiğini ve 19 milyar TL’lik gelir elde edildiğini belirtti. İmar Barışı öncesi hedeflenen rakamlara değinen Çatalkaya, “İmar Barışı’nda 14 ila 15 milyon adet başvuru bekleniyordu, şu an bunun yüzde 70’i değerinde olan 10 milyon başvuru yapıldı. Gelir olarak ise 40 milyar TL’lik bir beklenti vardı. Şu ana kadar ise bunun yüzde 48’i değerinde olan 19 milyar TL’lik bir gelir sağlandı. Başvurular için 15 Haziran ve ödemeler için ise 30 Haziran 2019 tarihi son gün olacak. Vatandaşlarımızın bu konuya dikkat etmesi gerekiyor” dedi.
İmar Barışı rakamlarını il il değerlendiren Çatalkaya, İmar Barışı’na en çok başvurunun İstanbul’dan yapıldığını söyledi: “İmar Barışı’nda ilk sırayı 1 milyon 722 bin 696 başvuru ile İstanbul aldı. İkinci sırada ise 795 bin 934 başvuru ile İzmir yer alıyor. Üçüncü sırada yer alan Ankara’da 452 bin 295 başvuru yapıldı. Başvuru sıralaması Antalya, Bursa, Konya, Muğla, Kocaeli, Mersin ve Adana olarak devam ediyor.”Akzirve Strada ile Bahçeşehir’e yeni bir yaşam şekli sunacakAkzirve Gayrimenkul, projelerine devam ediyor. İstanbul’daki “Kartal Pega” projesinden sonra dikkat çekici mimarisi, avantajlı fiyatları, sosyal olanakları ile Bahçeşehir’de yükselen “Strada” projesinde de ilgi odağı haline gelen Akzirve Gayrimenkul, projenin ilk etabının satışlarını tamamladı. Bu kapsamda 747 konutun teslimine başlayan Akzirve Gayrimenkul, projenin ikinci aşaması olan “Strada Plus”ı ise 2020 yılında tamamlamayı hedefliyor. Strada Projesi 3 etaptan oluşuyor. Strada’da ilk etap, 747 konutun satışı tamamlandı, teslimlere başlandı.
Projenin tüm etapları tamamlandığında 2500 konuta ulaşılacak. Strada Projesi kapsamında 100'ün üzerinde bağımsız bölümden oluşan ticari alanlar yer alıyor. Strada Plus ise 2020 yılında tamamlanacak.Sur Yapı’dan “Her Yeni Ev Yeni Bir Yolculuk” kampanyasıTürkiye’nin özel sektördeki en büyük gayrimenkul portföyüne sahip firması Sur Yapı, İstanbul’un iki yakasında, 9 ilçede yer alan 12 konut projesi ve Antalya’da Avrupa’nın en büyük kentsel dönüşüm projesi olma özelliğini taşıyan, Sur Yapı Antalya projesini kapsayan yepyeni bir kampanya başlatıyor. Sur Yapı güvencesinde finanse edilen kampanya ile ev almak isteyenlere çok cazip ödeme alternatifleri sunuluyor.
Kampanya kapsamında İstanbul ve Antalya’daki Sur Yapı satış ofislerine gelerek evini beğenenler, uygun vade oranıyla ve ilk sene taksit ya da peşinat ödemeden ev sahibi olabiliyor. Ev sahipleri ödemeye bir yıl sonra yüzde 20 peşinat ve aylık sabit taksitleriyle başlıyor. 24’üncü ve 36’ncı aylarda ise yüzde 15’lik iki ara ödeme yapılıyor. Böylece ilk sene peşinat ve aylık taksit ödemeden, düşük kredi oranıyla evin yüzde yüzlük ödemesi yapılmış oluyor. Tamamı peşin ödemelerde ise yüzde 25 indirim uygulanıyor. “Boşta duran evini getir, 5 yıl kira garantini götür”Türkiye’de bir ilke imza atarak gayrimenkul sektöründe yeni bir dönemi başlatan Erkanlı Holding’in yatırım amaçlı öğrenci evi projesi Univa, hem yatırım yapmak hem de kira garantisi elde etmek isteyenler için bir kampanya başlattı. Univa, bu kapsamda; sahip olduğu gayrimenkulü daha karlı ve kira garantisi sunan bir yatırıma dönüştürmek isteyenlere 199 bin TL’den başlayan fırsatlarla öğrenci evleri sahibi olma imkanı sunuyor. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Erkanlı Holding Genel Müdürü Evrim Karayel, “Takas kampanyamız ile sahip olduğu gayrimenkulü öğrenci evleri ile değiştirmek isteyenlere avantajlar sunuyoruz. Böylece yatırımcılar; hem 5 yıl kira garantisine sahip oluyor hem de 8 yıl gibi Türkiye ortalamasının çok altında bir sürede yatırımlarını amorti etme imkanı elde ediyor” dedi.Çubuklu Vadisi’ne Maritza’dan yepyeni bir projeMaritza İnşaat, yeni projesini görücüye çıkardı. Boğaz'ın ve Anadolu yakasının incisi Beykoz’un gözbebeği olan Çubuklu Vadisi’nde deprem yönetmeliğine uygun olarak hayata geçirilen ‘Maritza Beykoz Vadi Evleri’ 2019 yılının üçüncü çeyreğinde satışa çıkacak.
Projede 5 tip konut seçeneği bulunuyor. Maritza Beykoz Vadi Evleri projesinde; 3+1, 4+1, 4+2, 5+2 ve 6+2 konut tiplerine sahip, büyüklükleri ise 120 metrekare ile 552 metrekare arasında değişen lüks konutlar yer alıyor. Maritza Beykoz Vadi Evleri toplam 45 bin metrekare alan üzerinde inşa edilecek. Projede 26 bin metrekarelik alan peyzaj alanı olarak ayrıldı. Doğa ile iç içe olan Maritza Beykoz Vadi Evleri’nde hayatı kolaylaştıran sosyal alanlar dikkat çekiyor.

Yorumlar (0)