banner565

banner472

banner458

banner457

Konutder Yönetim Kurulu Başkanı Z. Altan Elmas: “Konutta toparlanma devam ediyor”

1 Ağustos itibariyle kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını 15 yıl vadeye kadar yüzde 0.99’a indirmesiyle satışlar hız kesmeden artmaya devam ediyor. Bir süredir ertelenen konut talebi konut kredisi faiz indirimi sonrası canlandı ve vatandaşlar yeniden konut alımına yöneldi.Türkiye genelinde Ekim ayında 142 bin 810 adet konut satılarak aylık bazda yüksek satış rakamları elde edilmeye devam ediyor.

DOSYA 01.12.2019, 07:47 26.12.2019, 15:33
12670
Konutder Yönetim Kurulu Başkanı Z. Altan Elmas: “Konutta toparlanma devam ediyor”

Bir önceki Eylül ayına ve geçen yılın Ekim ayına göre yüzde 2,5-3 arasında düşüş görünse de bu durum baz etkisinden kaynaklanıyor, çünkü söz konusu aylarda da satışlar epey yüksek gelmişti. 140 binin üzerine çıkan aylık satışlar sektörün üzerindeki kara bulutları dağıtırken sektörün moralini de yerine getiriyor.
Konutder Yönetim Kurulu Başkanı Z. Altan Elmas, “Hem ülke ekonomisi hem de gayrimenkul sektörü için moral verici rakamlar söz konusu” dedi. Türkiye genelinde birinci el konut satışlarının bir önceki Eylül ayına göre bir miktar düşerek 50.181 adet olarak gerçekleştiğini ancak yine de bu seneki en yüksek ikinci rakamı yakaladıklarının altını çizen Elmas, “2019 yılında yeni ruhsat alımlarında çok ciddi bir düşüş gözlemliyoruz, ilk altı ayda yaklaşık olarak 120 bin ruhsat başvurusu yapılmıştı. Ruhsat alımlarındaki bu düşüş mevcut konutların değerini arttırıyor. Maliyet artışlarının konut fiyatlarına yansıtılmadığı bu süreçte vatandaşlarımız bu fiyat ve oranlarla kazançlı çıkacaklardır. İstanbul’da 250 bin taşınmaya hazır konut var. İnsanlarımızın yeni ve sağlam konutlara taşınması için bu imkanı değerlendirmesi önemli çünkü bundan sonraki üretimler yüzde 40-50 daha maliyetli olacaktır” bilgisini veriyor.
Konut alıcılarını 1. el konut alımına yönlendirecek teşvik mekanizmalarını önemsediklerinin altını çizen Elmas, şu noktaya değindi: “Toplam satışların içinde 1. el konut satışının artması demek inşaat sektörümüzün, sanayimizin, hizmet sektörümüzün ve dolayısıyla ülke ekonomimizin büyümesi demektir.”

“Yabancıya satışı daha da artırmalıyız.”
2019 yılı Ekim ayında yabancıya konut satışı 4 bin 272 adet olarak gerçekleşti. Türkiye genelinde ilk 10 ay toplamlarına bakıldığında, geçen yıla göre yüzde 20’ye yakın artış gözlemleniyor. 2018 yılında yabancıya yaklaşık 40 bin konut satılmıştı. Elmas, “2018 yılında Türkiye genelinde yabancıya konut satışının toplam konut satışı içindeki payı yaklaşık yüzde 3 iken bu oran 2019’un ilk 10 ayında yüzde 3.6’ya yükseldi. Bu oranı arttırmak ve ülke ekonomisine döviz kazandırmak için sektör olarak canla başla mücadele etmeye devam ediyoruz” dedi.

Kiralanan ofis sayısı arttı
Türkiye'nin Gayrimenkul Platformu GYODER, gayrimenkul sektörünün alt segmentlerini üçer aylık dönemler halinde irdelediği, ‘GYODER Gösterge’ Türkiye Gayrimenkul Sektörü 2019-3. Çeyrek Raporu’nu yayınladı. Raporda; İstanbul’da 100 bin 910 metrekare yeni ofis alanı pazara girerken toplam ofis arzı 6.46 milyon metrekareye çıktı. 3. çeyrekte gerçekleşen toplam kiralama işlemleri yaklaşık 78 bin 382 metrekareye ulaşarak, bir önceki çeyreğe göre yüzde 62.05 ile belirgin bir artış kaydetti. Öte yandan Türkiye genelinde toplam AVM sayısı 453’e, toplam kiralanabilir alan stoku ise 13 milyon 453 bin metrekareye ulaştı. En fazla Alışveriş Merkezi’ne sahip iller sırasıyla; İstanbul (147 adet), Ankara (38 adet), İzmir (28 adet) iken İstanbul, toplam kiralanabilir alan stokunun yaklaşık yüzde 39’una sahip.


Merkez Ankara Başkent’in buluşma noktası olacak
Emlak Konut GYO güvencesiyle Pasifik İnşaat vizyonunu bir araya getiren Merkez Ankara’nın Türkiye’nin tek parselde en büyük karma projesi olarak lansmanı yapıldı.
İstanbul’daki toplantıya Emlak Konut GYO A.Ş. Genel Müdürü Hakan Gedikli, Pasifik Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Erdoğan ile Kohn Pedersen Fox (KPF) mimarı Mustafa Chehabeddine katıldı.
Emlak Konut GYO A.Ş. Genel Müdürü Hakan Gedikli, son dönemde Merkez Bankası’nın art arda yaptığı faiz indirimleriyle beraber, ticari faaliyetlerin hızlandığının net bir şekilde görüldüğünü belirterek, “2019’un son günleri yaklaşırken bu seneyi, bölgemizdeki yoğun siyasi gelişmeler ve küresel piyasalardaki dalgalanmaların etkisinde geride bırakıyoruz. Ülke ekonomimiz açısından baktığımızda ise özellikle 2019’un ikinci yarısında tüketici eğilimlerinin ivme kazandığını, makroekonomik değişkenlerde de iyileşmenin sürdüğünü söyleyebiliriz” dedi.
Gedikli, ekonomik verilerdeki iyileşme, faiz indirimleri ve konut kredilerinin 1’in altına düşmesinin gayrimenkul sektöründeki aktiviteyi de hızlandırdığını belirterek, “Özellikle son 3-4 aylık periyottaki ön satış rakamları, satış ofislerindeki ziyaretçi sayıları ve iletişim kanallarındaki yoğunluk sektörümüzdeki olumlu yöndeki hareketlenmeyi ve tüketicinin güvenini ispatlamaktadır” diye konuştu. Merkez Ankara projesinin bölgeye canlılık getireceğine inandığını da sözlerine ekleyen Gedikli, “Merkez Ankara projesinden toplam 4 milyar 195 milyon TL satış geliri beklemekteyiz. Tabii ki dileğimiz, projenin yapımı sürecinde öngörülen rakamların üstünde bir sonuç elde edilmesidir” dedi.

“Merkez Ankara örnek bir proje”
Pasifik Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Erdoğan, Merkez Ankara’nın tek parselde 1 milyon 217 bin metrekarelik inşaat alanı ve şehir merkezinin en büyük yeşil alanı olacak AKM Millet Bahçesi’ne komşu konumuyla fark yarattığını ifade etti. Erdoğan, şunları söyledi: "Dünyanın iyi planlanmış, gelişmiş kentlerinde şehir merkezleri büyük projelerle şekilleniyor. Merkez Ankara’yla Başkent’in merkezini eski cazibesine kavuşturma projelerine katkı sağlamayı hedefliyoruz. 2016’dan bugüne projeyi sürekli geliştirdik, olgunlaştırdık. Bölgeye, başkentimize ve ülkemize yakışır bir proje ortaya çıkardık. Merkez Ankara ofis, konut, alışveriş merkezi ve otel fonksiyonlarından oluşan ve tüm ihtiyaçların çözüldüğü bir şehir projesidir. Merkez Ankara, Eski Ankara ile Yeni Ankara’nın kesiştiği, şehrin en ulaşılabilir noktasında yükseliyor. Tarihi Ankara projesi bu bölgede yer alıyor. Ankara Kalesi civarındaki eski Ankara evleri ve Ulus’ta bulunan Cumhuriyet dönemi binaları yenileniyor ve etrafları temizlenerek tarihi doku ortaya çıkarılıyor. Merkez Ankara eski ve yeni Ankara arasında adeta bir köprü oluşturuyor. İstanbul’u ve birçok şehri Başkent’e bağlayan Yüksek Hızlı Tren Garı Merkez Ankara’ya yürüme mesafesinde. Ayrıca metro ve yeni Başkentray ile projemiz şehir içi ulaşımın da merkezinde.”
Merkez Ankara’da 10 blokta, toplam bin 425 konut bulunuyor. Projede kendine özel peyzaj ve sosyal alanları ile 2+1’den 6+1’e kadar farklı daire tiplerinden oluşan 824 adet aile konutu ile 1+1 ve 2+1’lerden oluşan 601 adet şehir süitleri, açık hava alışveriş merkezinin 500 metre uzunluğundaki caddesi ile birbirinden ayrılıyor. Merkez Ankara, A plus ofis özelliklerine sahip ve Türkiye’nin modern mimarideki simge binalarından biri olacak Süper Kule’nin yanı sıra, ikiz ofis kuleleriyle şehrin en prestijli ofis parkına sahip olacak.

“Kent yaşamına zenginlik kattık”
Kohn Pedersen Fox (KPF) mimarı Mustafa Chehabeddine, Merkez Ankara projesi masterplanını Ankara’nın kent yaşamına zenginlik katmayı hedefleyen yeni bir şehir merkezi olarak tasarladıklarını söyledi. Kamusal ve yarı-kamusal mekanların çeşitli deneyimler sunmak üzere katmanlaştığı, etkinliği yüksek bir zemin kat kurgusu yarattıklarını anlatan Chehabeddine, “Yüksek kotlardaki bahçeler kamusal ortama üçüncü boyutta derinlik katarak, projeyi farklı seviyelerde çarpıcı şekilde deneyimlemeyi sağlarken konut sakinlerine de oldukça çeşitlilik gösteren sosyal alanlar sunuyor” dedi.

Yorumlar (0)