banner565

banner472

banner458

banner457

Sanayi, tarım, ticaret, lojistik ve turizm kenti: Mersin, 5 yılda daha da büyüyecek

Mersin, 6 OSB’si, 15 Küçük Sanayi Sitesi, 1 Serbest Bölgesi, 12 Ar-Ge Merkezi, 1 Tasarım Merkezi, 4 üniversitesi, 1 teknoparkı, Mersin Uluslararası Havalimanı, İSO 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Listesi’nde 19 firması, İSO İkinci 500’de 8 firması, TİM İlk 1000 İhracatçı Listesi’nde 13 firması ile Türkiye’nin en önemli sanayi, ticaret, tarım, lojistik ve turizm kentlerinden biri.

DOSYA 01.03.2022, 00:00 28.03.2022, 10:17
23794
Sanayi, tarım, ticaret, lojistik ve turizm kenti: Mersin, 5 yılda daha da büyüyecek

Mersin, 2’si kamulaştırma (Mersin Erdemli OSB, Mut OSB), 2’si altyapı (Mersin Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas OSB, Tarsus OSB), 2’si işletme (Mersin Tarsus OSB ve Silifke OSB) aşamasında olmak üzere 6 Organize Sanayi Bölgesi (OSB), 15 Küçük Sanayi Sitesi, Mersin Serbest Bölgesi, 12 Ar-Ge Merkezi, 1 Tasarım Merkezi, 4 üniversitesi (Mersin Üniversitesi, Tarsus Üniversitesi, Çağ Üniversitesi, Toros Üniversitesi), 1 enstitüsü, 1 meslek yüksekokulu (Orta Doğu Teknik Üniversitesi’ne bağlı Deniz Bilimleri Enstitüsü ile Selçuk Üniversitesi Silifke-Tarsus Meslek Yüksekokulu), Mersin Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Mersin Teknopark), İSO 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Listesi’nde 19 firması, İSO İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Listesi’nde 8 firması, TİM İlk 1000 İhracatçı Listesi’nde 13 firması, Mersin Uluslararası Limanı ile Türkiye’nin en önemli sanayi, ticaret, tarım, lojistik ve turizm kentlerinden biri.

“Mersin, Türk ekonomisinin can damarıdır”
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer,  “Limanı, serbest bölgesi, OSB’leri, çeşitli sektörlerdeki fabrikaları, verimli tarım alanları, lojistik avantajları ile çok önemli turizm potansiyeline sahip Mersin, Türkiye ekonomisine yön veren ve katkı sunan can damarı olan kentlerin başında gelmektedir. Önemli olan bu avantajların farkına varabilmek ve bunu en iyi şekilde değerlendirebilmek. Eksik kalan ve gerekli olan yatırımlar tamamlandığında hem Mersin hem de Türkiye kazanacaktır” diyor.
Seçer, Mersin’in; yaklaşık 150 yıl önce nüfusu 10 bini bile bulmayan küçük bir balıkçı kasabasıyken Cumhuriyet’in ilan edildiği tarihte 50 bine yaklaşan nüfusuyla önemli bir Akdeniz kentine dönüştüğünü, Süveyş Kanalı’nın açılmasıyla Akdeniz ticaretine ve dolayısıyla Mersin Limanı’na gelen canlılıkla ekonomik, sosyal ve demografik bakımından geliştiğine değiniyor: “Liman sayesinde Mersin’de sanayileşme hız kazanmıştır. Mersin, limanı ve Adana ile Tarsus demiryolu bağlantısı sayesinde, ürettiği tarımsal ürünlerin ihracatını ucuz ve güvenli yapmıştır. Bu avantajlarıyla Mersin, ithalat ve ihracatın yoğun yapıldığı bir liman kenti olmuştur. 1980 sonrasında Serbest Bölgesi ve OSB’leriyle Mersin sanayisi ve bölge ekonomisi önemli bir atılım içine girmiştir. Kentte yapılan yerli ve yabancı yatırımların da etkisiyle nüfus hızla artmıştır.”
“Türkiye’de en fazla vergi veren ilk 10 kent arasındayız, fakat bu vergilerin merkezi hükümet tarafından yatırıma dönüştürüldüğü ilk 10 kent arasında maalesef yer alamıyoruz” diyen Seçer, merkezi hükümet tarafından yapımları devam eden Çukurova Bölgesel Havalimanı, Çeşmeli-Taşucu otoyolunun devamı, Akdeniz Sahil Yolu’nun tamamlanması, Tarsus-Kazanlı Sahil Yolu projeleri gibi yatırımların tamamlanmasının Mersin’i 5 yılda çok daha ileri noktalara taşıyacağını öngörüyor: “Buna yerel yönetim olarak bizim yapacağımız yatırımlar da eklendiğinde Mersin, gerçek anlamda bir marka kent haline gelecektir. Mersin’in, gelecekte yıldızı parlayan bir kent olacağına eminim. Yakın tarihte, daha sonra orta veya uzun vadede Mersin’in nerelere evirileceğini hep beraber göreceğiz. Mersin, içerisinde tarım, lojistik, sanayi, ticaret ve turizm gibi sektörleri barındıran önemli bir kent. Bunun için ilk olarak uluslararası havalimanının bir an önce faaliyete geçmesi gerekiyor.”
İstihdama ve ihracata her zaman ihtiyacı olan kentin, mutlaka yeni sanayi alanlarına da kavuşması gerektiğini kaydeden Seçer, OSB’lerin yanı sıra özellikle küçük sanayi sitelerine de ihtiyaç bulunduğunu aktarıyor: “Meslek edindirme merkezleri kurmak, orada entegre bir yapı oluşturmak, alt yapılı, üst yapılı muazzam küçük sanayi siteleri kurmak Mersin için bir ihtiyaçtır. Bizim şu anda Mersin’de ivedi olarak küçük sanayi siteleri gibi oluşumların olabileceği imarlı alanlara ihtiyacımız var.”

İhracat, tarım ve sanayi zenginliği
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından hazırlanan 2020 Mersin Ekonomik Raporu’na göre; Mersin, Türkiye GSYH’na en fazla katkı veren ilk 10 il arasında 4. büyük il. Türkiye GSYH’si içerisinde sahip olduğu payla Mersin tarım sektörü, Türkiye genelinde 4., sanayi sektörü 18., hizmetler sektörü 7., enerji sektörü yatırımları proje adedi ve yatırım tutarı bazında genel yatırımlarda öne çıkıyor. Yoğun olarak gıda ürünleri, kimyasallar ve kimyasal ürünler ihracatı yapılan Mersin, TÜİK verilerine göre; 2020’de 3.2 milyar dolar ihracat, 2.8 milyar dolar ithalat ile dış ticaret fazlası veren illerden. Bitkisel üretim miktarında yıllık yüzde 6.4’lük güçlü artışla Türkiye’de 4., meyve üretiminde yüzde 13’lük payla lider, sebze üretiminde yüzde 7.1’lik payla 2., yaş, meyve sebze ihracatıyla Türkiye genelinin yüzde 24’ünü karşılıyor ve 1. sırada, sakız kabak, sofralık üzüm, çekirdekli, muz, limon ve misket limonu, portakal (Yafa), mandalina (King), erik, Yeni Dünya (Malta eriği), çilek, badem, keçiboynuzu (harnup) üretiminde 1. sırada. Türkiye süs bitkisi üretiminin yüzde 2’sini oluşturan Mersin’in, arazi varlığının yüzde 53’ünü orman alanı oluşturuyor, Türkiye genelinde 3. sırada. Tarımın yanı sıra hayvancılık da ilin ekonomisinde önemli yer tutuyor; Mersin, keçi varlığıyla Türkiye’nin 1., kümes hayvanı varlığıyla 5., su ürünlerinde 5. il.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Girişimci Bilgi Sistemi verilerine göre; Mersin imalat sanayisinde yoğunlaşma; gıda ürünleri imalatı, fabrikasyon metal ürünleri imalatı (makine ve teçhizatı hariç), mobilya imalatı, kauçuk ve plastik ürünleri imalatı, giyim eşyaları imalatı, makine ve ekipman kurulumu ve onarımı, başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı, diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı sektörlerinde.
Turizm cenneti: Tarsus’tan Anamur’a kadar antik kentleri, tarihi ve doğal değerleri, ören yerleri, 330 km.’lik sahil şeridiyle Türkiye’nin en uzun sahil şeritlerinden birine sahip Mersin, bir turizm kenti potansiyeline sahip. Kongre ve teşvik turizmi, dağ, yayla ve kış turizmi, inanç, kültür turizmi, termal turizmi, deniz, yat turizmi, eko turizmi gibi turizm çeşitleriyle her mevsim turizm potansiyeliyle Mersin, Silifke-Taşucu-Anamur-Antalya arası karayolu projesi, Karboğazı Kış Sporları Turizm Merkezi Projesi gibi projelerin hayata geçmesiyle sektördeki gücünü ivmelendirecek.
Müzeleri, Soli-Viranşehir (Soloi-Pompeipolis), Nagidos, Korkykos (Kızkalesi-Denizdeki Kale-Kanlıdivane),  Liman Kalesi, Kilikya Afrodisiası, Uzuncaburç (Diocaesarea), Kleopatra Kapısı (Deniz Kapısı), Justiniaus Köprüsü (Baç Köprüsü) gibi örenyerleri, Tarsus Şelalesi ve Roma Mezarları, Mut Yerköprü Şelalesi ve Caretta Caretta’lar ve  Mersin Uluslararası Narenciye Festivali ve Mersin Uluslararası Müzik Festivali şehrin görülmesi gereken güzelliklerinden. İlin ünlü lezzetleri coğrafi işaretli ürünlerinde gizli: Anamur Muzu, Bozyazı Kavutu, Erdemli Lamas Limonu, Erdemli Muzu, Gezende Eriği, Mersin Cezeryesi, Mersin Kerebici, Mersin Tantunisi, Mut Kayısısı (Yaş Sofralık), Mut Zeytinyağı, Silifke Yoğurdu, Silifke Çileği, Tarsus Beyazı Üzümü (Topacık), Tarsus Biberiyesi, Tarsus Fındık Lahmacunu, Tarsus Humusu, Tarsus Kebabı, Tarsus Sarıulak Zeytini, Sarıulak Zeytinyağı, Tarsus Yayla Bandırması, Tarsus Şalgamı.

Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ö. Abdullah Özdemir:
“Tarım ve gıda sektörü, Mersin ekonomisinin lokomotifidir”
“Mersin ekonomisinin ana omurgasını tarım ve gıda sektörü oluşturmaktadır. Kentimiz ihracatının yüzde 70’i bu ürünlerden gelmektedir. Narenciye ve bakliyat ihracatında ise Mersin ülke genelinde ilk sıradadır. AKİB verilerine göre kentimiz 365 milyon dolarlık gelirle Türkiye narenciye ihracatının yüzde 39’unu, 390 milyon dolar ihracatla da ülkemiz bakliyat ihracatının yüzde 77’sini gerçekleştirmektedir. Mersin Ticaret Borsası (MTB) her iki üründe sahip olduğu işlem hacmiyle 113 ticaret borsası içerisinde 1. sıradadır.
MTB Tohumculuk A.Ş.: MTB olarak 2015’te kurduğumuz tohumculuk şirketinin,  2015’te 4 ton/yıl ile başlayan sertifikalı tohum üretimi, 2020’de 65 kat artarak 260 ton/yıl düzeyine ulaştı. Islah çalışmalarımız sonucunda 2021’de 1 kuru fasulye ve 1  barbunya olmak üzere 2 çeşit daha tescil edilerek toplam tescilli çeşit sayımız 10 adet oldu.
MTB Bakliyat Araştırma Merkezi: MTB olarak, Çukurova Kalkınma Ajansı desteği ve Mersin Üniversitesi işbirliğiyle hazırladığımız Bakliyat Araştırma Merkezi projemiz kabul edildi ve kuruluş çalışmaları devam etmektedir.
Mersin’in marka değerinin yükselebilmesi için Valiliğimiz himayesinde ve Borsamız koordinatörlüğünde Mersin Narenciye Festivali’nin son olarak 7.’si düzenlendi. Festival meyveyle süsleme yapma konusunda Türkiye’nin ilk ve en büyük festivali.”

Tarsus Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Orhan Aydın:
“Üniversite sanayi işbirliğinin oluşturulması ve sürdürülmesi ana hedefimizdir”
“1 enstitü, 7 fakülte, bir yüksekokul ve 3 meslek yüksekokul, 5 uygulama ve araştırma merkezi bulunan Tarsus Üniversitesi, bünyesindeki nitelikli ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitim-öğretim programlarıyla sanayicimizin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını yetiştirirken diğer yandan da yapacağı Ar-Ge faaliyetleriyle sanayicimizin ihtiyaç duyduğu bilgi ve teknoloji üretimine odaklanmıştır. Üniversite ve sanayi arasından karşılıklı güvene dayalı bir işbirliğinin oluşturulması ve sürdürülmesi, ana hedefimizdir.
Mersin Tarsus OSB’de kurulan Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, bölgedeki sanayicilerin ihtiyacı olan nitelikli işgücünün sağlanmasına katkı verme amacını taşıyor. Proje Ofisimiz, üniversite-sanayi işbirliği konusunda önemli bir ara yüz olma yönünde önemli mesafeler kaydetti. Bölgemizde biri kuruluş aşamasında olan iki teknoparkın da yönetici şirketinde yer aldık. Kuruluş süreci devam eden Agropark’ın tarım odaklı tematik niteliğiyle ülkemiz için örnek bir teknokent olacağını düşünüyorum.”

Mersin Teknopark Genel Müdürü İhsan Gültekin:
“Mersin’in uzun vadede bir teknoloji kenti olmasını hedefliyoruz”
“Mersin Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Mersin Teknopark-Technoscope), 2005’te kuruldu, 2006’da faaliyete geçti. Mersin Teknopark, kentin tüm önemli aktörlerinden oluşan ortaklık yapısıyla üniversite-sanayi-kamu-özel sektör işbirliklerinin kalbi diyebileceğimiz bir kurum. Şu an 7000 m2’lik kapalı alanda hem kuluçka hem de Ar-Ge binamızda yazılımdan savunmaya, kimyadan tarıma, gıdadan sağlığa toplam 96 firma Ar-Ge çalışmalarını yürütüyor.
Mersin’in uzun vadede bir teknoloji kenti olmasını hedefliyoruz, Mersin tüm ekonomik dinamikleriyle bu potansiyele sahip bir kent. Üniversite-sanayi işbirliği temelinde, yerli ve milli teknoloji üreten firmaların globalde rekabet edebilir hale gelebilmesi için var gücümüzle çalışıyoruz.”

Neolitik çağdan bugüne Mersin
Neolitik, Kalkolitik, İlk Tunç, Orta Tunç Çağları’ndan bu yana yerleşim yeri olan, klasik devirde Kilikya diye adlandırılan Mersin’de Hititler, Frigler, Asurlar, Fenikeliler, Frikyalılar, Persler, Yunanlılar, Makedonyalılar, Selefkoslar, Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Selçuklular, Karamanoğulları, Ramazanoğulları ve Osmanlı İmparatorluğu hüküm sürmüş. Şehir, Eti Kralı Hattuşil, Makedonya Kralı Büyük İskender, Silifke’ye adını veren Kral Selefkos Nikador’un da  izlerini taşıyor. 1924’te Mersin Vilayeti kurulmuş, 1933’te vilayetin adı İçel, 2002’de kanunla Mersin olarak değiştirilmiş.

İstasyon Mersin açıldı
Meta, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) ve Habitat Derneği’nin İstanbul’da 2019 Eylül’de faaliyete geçirdikleri topluluk merkezi ‘Facebook İstasyon’un uydu merkezlerinden biri olan ‘İstasyon Mersin’, MTSO (Mersin Ticaret ve Sanayi Odası) bünyesinde faaliyet gösteren Endüstriyel Tasarım ve KOBİ Danışmanlık Merkezi (Atölye1886) çatısı altında hizmete açıldı. Açılış töreni, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Meclis Başkanı A. Hamit İzol evsahipliğinde, Mersin Valisi Ali İhsan Su, MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Sefa Çakır, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Yönetim Kurulu Başkanı Cihad Lokmanoğlu, TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Osman Kiper, TOBB Mersin Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Ayla Harp, Meta Türkiye ve Azerbaycan Kamu Politikaları Müdürü Sezen Yeşil ve Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır, Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. İsmail Yağcı ve kent protokolününün katılımıyla gerçekleşti. Türkiye toplumunun ve ekonomisinin dijitalleşmesine odaklanan bir dizi farklı eğitim, program ve atölye çalışmasına ev sahipliği yapacak İstasyon Mersin, KOBİ’lerin ve girişimcilerin dijital dönüşümünü destekliyor ve Akdeniz bölgesindeki işletmelerin küresel pazarlara ulaşmasını hedefliyor.

Yorumlar (0)