banner565

banner472

banner458

banner457

Sanayi ve ileri teknolojinin üssü; 4 mevsim turizmin de adresi; Kocaeli

Türkiye sanayisinin merkez üslerinden Kocaeli, 14 Organize Sanayi Bölgesi (OSB), 2 Serbest Bölgesi, 3 üniversitesi, Türkiye’nin Silikon Vadisi olan Bilişim Vadisi dahil 5 Teknoparkı, 30 Ar-Ge Merkezi, 18 Tasarım Merkezi, İSO Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2000 Listesi’nde 75 firması, TİM Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı Listesi’nde 59 firması, doğal liman İzmit Körfezi’ndeki 35 liman ve iskelesi, ulaşım ve lojistik avantajları, genç ve dinamik işgücüyle ileri teknoloji yatırımlarının cazibe merkezi.

DOSYA 01.02.2022, 00:00 23.02.2022, 09:29
19872
Sanayi ve ileri teknolojinin üssü; 4 mevsim turizmin de adresi; Kocaeli

Tükiye sanayisinin merkez üslerinden biri olan Kocaeli, büyük ve orta ölçekli yatırımcılara, KOBİ’lere, girişimcilere, üreticilere, sanayicilere ve turizmcilere; geniş üretim olanakları, ihracat pazarlarına kolay erişim, modern mesleki ve sosyal altyapı, genç ve dinamik işgücü, dört mevsim turizmin yanı sıra ciddi ulaşım ve lojistik avantajları sunuyor.
Türkiye’nin Silikon Vadisi olan Bilişim Vadisi, işletme aşamasındaki 14 Organize Sanayi Bölgesi (Kocaeli Alikahya OSB, Kocaeli Arslanbey OSB, Asım Kibar OSB, Kocaeli Gebze Dilovası OSB, Kocaeli Gebze Güzeller OSB, Kocaeli-Gebze Kömürcüler İhtisas OSB, Gebze OSB (GOSB), Kocaeli Gebze Plastikçiler OSB,  Kocaeli Gebze V (Kimya) İhtisas OSB (GEBKİM), Kocaeli Gebze VI (İMES) Makine İhtisas OSB, Kandıra Gıda İhtisas OSB, Kocaeli Kobi OSB, Makine İhtisas OSB, TOSB Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas OSB), 2 Serbest Bölgesi (Kocaeli Serbest Bölgesi-KOSBAŞ ve TÜBİTAK-MAM Teknoloji Serbest Bölgesi), 3 üniversitesi (Kocaeli Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi-GTÜ, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi), 5 Teknoparkı (Kocaeli Üniversitesi Teknopark, GOSB Teknopark, TÜBİTAK Marmara Teknokent, Bilişim Vadisi-Muallimköy Teknoloji Geliştirme Bölgesi, GTÜ Teknopark), Türkiye’nin en büyük araştırma merkezi TÜBİTAK MAM, TSE, 130 Ar-Ge Merkezi, 18 Tasarım Merkezi, İSO (İstanbul Sanayi Odası) Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu (2020) Listesi’nde 75 firması, İSO Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2020’de 40 firması, TİM Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı 2020 Listesi’nde 59 firması, Avrupa’nın 7. limanı olan Kocaeli Limanı başta olmak üzere doğal bir liman olan İzmit Körfezi’ndeki 35 liman ve iskelesi, Cengiz Topel Havalimanı ile hem sanayi hem de bir liman kenti olan Kocaeli, aynı zamanda ileri teknoloji yatırımları çeken bir cazibe merkezi.
İhtisas OSB’ler: Kocaeli OSB’lerinin büyük bir kısmı ihtisaslaşmış; TOSB Otomotiv Tedarik Sanayi İhtisas OSB, kimya alanında GEBKİM, makine alanında Makine İhtisas OSB ve Kocaeli Gebze VI (İMES) Makine İhtisas OSB, Kocaeli-Gebze Kömürcüler OSB ve Kandıra Gıda İhtisas OSB.
Togg’un da evsahibi Kocaeli, otomotiv, kimya ve demir-çelik sektörlerinde iddialı: İmalat sanayisinde Türkiye’nin en önde gelen illerinden Kocaeli, özellikle otomotiv, kimya ve demir-çelik sektörlerindeki iddiasıyla dikkat çekiyor. Türkiye’nin Otomobili Togg da Bilişim Vadisi’nde üretilecek.  2020 verilerine göre; Kocaeli, Türkiye araç üretiminin yüzde 36.4’ünü, Türkiye kimya sanayinin yüzde 27’sini, Türkiye metal sanayisinin yüzde 19’unu karşılıyor. Otomotiv ana ve yan sanayi, makine imalat, demir-çelik, kimya, plastik ve kauçuk, elektrikli makineler, metal ürünleri gibi katmadeğerli sektörlerin ön plana çıktığı Kocaeli, Türkiye imalat sanayisinin yüzde 13’ünü oluşturuyor. Kocaeli’de İstanbul Sanayi Odası (İSO) 2020 yılı verilerine göre Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu’nun 75’i bulunuyor, aynı listenin ilk 10’u içerisinde ise Kocaeli’den 3 firma yer alıyor. İSO 500 Büyük listesinin lideri TÜPRAŞ ve ikincisi ise Ford Otomotiv Sanayi (İSO 500 Büyük). İlk 1000 Büyük İşletme içerisinde ise 133 Kocaeli firması bulunuyor. Türkiye’nin büyük işletmelerinin yüzde 13’ünü Kocaeli firmaları oluşturuyor.
Dünya markaları, Kocaeli’den Dünya’ya üretim yapıyor: Kocaeli Sanayi Odası’na kayıtlı 3250 firmanın 315’i yabancı sermayeli. Yabancı sermayeli firmalar arasında Alman, Hollanda, Amerika, Fransa, Güney Kore, İtalya firmaları öne çıkıyor. Dünya’nın marka firmaları; Ford, Hyundai, Anadolu-Isuzu, Siemens, Türk Pirelli, Good Year, Brisa, Bridgestone, Bosch gibi firmalar Kocaeli’de üretim yapıyor, buradan dünyaya açılıyor.

33.5 milyar dolar ihracat
Kocaeli, ihracattaki başarılarıyla da öne çıkıyor. Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Kocaeli gümrüklerinden aldıkları verilere göre Aralık’ta Kocaeli’den gerçekleşen ihracatın yüzde 17.6 artışla 3 milyar 500 milyon dolar, ithalatın yüzde 18.5 artışla 5 milyar 446 milyon dolar olarak gerçekleştiğini aktardı: “Yılın tamamına baktığımızda ihracat yüzde 27.7 artışla 33.5 milyar dolara çıktı. Türkiye ihracatındaki payımız yüzde 14.8 oldu. 2020’de yüzde 15.4 idi. İthalatımız ise yüzde 38.4 artışla 59.2 milyar dolar oldu. Türkiye ithalatındaki payımız yüzde 21.8’e yükseldi. 2020’de yüzde 19.4 idi. Dolayısıyla Kocaeli dış ticaret hacmi yüzde 34.3 artışla 92.7 milyar dolara yükseldi. Türkiye dış ticaretindeki payımız yüzde 18.6 oldu. 2020’de yüzde 17.7 idi.”
Sanayi üretiminde güçlü performans: Ayhan Zeytinoğlu, sanayi üretiminin Kasım’da yıllık yüzde 11.4, aylık ise yüzde 3.3 artış gösterdiğini paylaştı: “Yıllık artış hızındaki yükselişi olumlu karşılıyoruz. 2021’in son çeyreğinde güçlü bir üretim performansı ile devam ediyoruz. Aralık’ta da devam edeceğini düşünüyoruz. Üretimde girdi olarak kullanılan ara malı ithalatında Aralık’ta yüzde 41.1’lik artış oldu. Kapasite kullanım oranları da Kasım’ın üzerinde gerçekleşti."
İstihdamda artış: Zeytinoğlu, işgücü verilerine de değindi: “İşsizlik oranı Kasım’da yüzde 11.2 olarak gerçekleşti. Ekim ile aynı seviyede olmasına rağmen aylık bazda 228 binlik istihdam artışı olduğunu görüyoruz. Aylık bazda istihdamın sektörlere göre dağılımına baktığımızda; tarımda 49 bin kişi, sanayide 73 bin kişi, inşaatta 10 bin kişi, hizmetler sektöründe ise 96 bin kişilik artış oldu. Toplam istihdam edilenler de 2021 Kasım’da 29 milyon 855 bin kişiye yükseldi.
Ar-Ge ve inovasyondaki başarısı: Son yıllarda, Ar-Ge ve inovasyonun merkez üssü olma konusunda da hızla ilerleyen Kocaeli, özel sektör Ar-Ge Merkezi sayısında İstanbul’un ardından Türkiye ikincisi. 2021 yılı Eylül ayı sonu itibarıyla Türkiye genelinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca tescil edilmiş ve faaliyette olan 1251 Ar-Ge Merkezi’nden 130’u Kocaeli’de faaliyet gösteriyor, Tasarım Merkezlerinde ise Kocaeli 18 Tasarım Merkezi ile Türkiye’de 5. sırada.
Ulaşım ve lojistik avantajları: Uzmanlar, deniz, hava ve karayolu alanında Türkiye’nin büyük projelerinin Kocaeli’yi kapsayacak şekilde planlanması ve projelendirilmesinin, gelecekte bölgenin yatırımlar açısından daha da değerli bir alan olacağına işaret ettiğini dile getiriyor. Hava, deniz, karayolu ve demiryolu ulaşımları ile tüm Türkiye’ye açılabilen Kocaeli, 2 saatlik ulaşım mesafesinde 30 milyona nüfusa erişim noktası olarak stratejik bir konumda. Marmaray Projesi, Kuzey Marmara Otoyolu Projesi ve bu projeyle entegre Çevre ve Otoyol Projeleri, İzmir-Bursa-İstanbul Otoyol Projesi ve bu projeyle bütünleşmiş Osmangazi Köprüsü, Karasu Limanı, Cengiz Topel Havalimanı ve henüz planlanma aşamasındaki birçok proje Kocaeli’nin ulaşım/erişim anlamındaki gücünü arttıracak, bölgeyi ülkenin ulaşım/erişim üssü haline getirecek.
En son öne çıkan projelerden biri de; 6 milyar TL yatırımla hayata geçirilmesi planlanan Kartepe, İzmit, Derince, Körfez, Dilovası ve Gebze’den geçerek Tuzla’ya ulaşacak YHT (yüksek hızlı tren) projesi.
Doğal turizm merkezi: Karadeniz ve Marmara Denizi olmak üzere 2 denize kıyısı olan, 4 mevsim turizm olanaklarına sahip, doğal bir cazibe merkezi, deniz, kış ve doğa turizminin önemli noktalarından biri Kocaeli’de kışın Kartepe’de (Kartepe Kayak Merkezi) kayak yapılırken, ilkbaharda Sapanca Gölü, yaylalar ve dağlarda doğa yürüyüşleri, yazın Bayramoğlu, Ereğli Kumyalı Sahili, Kovanağzı ve Sarısu, Kandıra’ya bağlı Kerpe ve Kefken, Karamürsel, plajları, çam ormanları ve kumsallar… Dünyaca ünlü komutan Hannibal’ın (M.Ö. 247-183) Anıt Mezarı, İzmit Saat Kulesi, Kasrı Hümayun diğer adıyla Av Köşkü, Atatürk ve Redif Müzesi, Osman Hamdi Bey Müzesi, Kocaeli Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi, Kaiser Wilhelm Köşkü, Sırrı Paşa Konağı, Mimar Sinan eseri Fevziye Camii, Gültepe Nekropolü, Eskihisar Kalesi, Hereke Kalesi, Hereke Halı Fabrikaları, Seka Kağıt Müzesi, Hünkar Çayırı ve Çeşmesi, Tarihi Ereğli Evleri, Gölcük Saraylı Evleri, Yalıevleri, Valide Sultan Köprüsü, Kutluca Köprüsü, Mimar Sinan eseri Sultan Süleyman Köprüsü, Sultan Orhan tarafından yaptırılan Gebze Sultan Orhan Camii, Pembe Kayalar, Ballıkayalar Tabiat Parkı, Samanlı Dağları’nda kayın ağaçları arasında Eriklitepe Tabiat Parkı, Başiskele Sahili, şelaleriyle ünlü Maşukiye, kampçıların ve günübirlik gezginlerin gözde uğrak yeri Yuvacık, İnönü Yaylası, Menekşe Yaylası, Molla Yakup Çayırı, Aşıklar Tepesi, göçmen kuşlar, flamingolar, şah kartal, kılıçgaga, yalıçapkını gibi 170’ten fazla kuş türünün evsahibi İzmit Sulak Alanı, Aytepe, Altınkemer Plajı, Cebeci Plajı, Kumcağız, Miço Koyu Kadınlar Plajı, Sardala Koyu ve Cennet Havuzu, Bağırganlı Plajı,  Dümbüldek Suyu, Yazlık Ilıca Ayazma, Kartepe’de yamaç paraşütü, su kayağı, Ballıkayalar Kanyonu’nda kaya tırmanışı, Serindere Kanyonu, Sıcakdere Kanyonu, Kandıra Kerpe’de tüplü dalış, doğa yürüyüşü için 106 parkur, birçok parkuruyla dağ bisikleti, kampçılık, Kandıra-Babalı Sahili’nde dalga sörfü, sporcular ve doğa, tarih ve kültür gezginlerinin uğrak yerleri.
Yöresel lezzetlerinden Mancarlı Pide, Dartı, Kandıra Hindisi ve Manda Yoğurdu, Değirmendere Fındığı, Eşme Ayvası ve Cezeryesi, Sütlü Nuriye ile ünlü Kocaeli’nin enfes lezzetleri ve el işçiliğindeki başarısı; coğrafi işaretli ürünlerinde gizli: Yiyenlerin değil, yemeyenlerin pişman olduğu İzmit Pişmaniyesi, İzmit Simidi, Hereke Halısı, Karamürsel Sepeti, eski Türk motiflerinin de işlendiği Kandıra Bezi, Döşeme Bebeği.
Kaynakça: www.kosano.org.tr , www.kocaeli.gov.tr , www.investinkocaeli.ka.gov.tr , www.kocaeli.bel.tr , www.investinkocaeli.ka.gov.tr , www.koto.org.tr/koto-kent

Rakamlarla Kocaeli
14 Organize Sanayi Bölgesi
Bilişim Vadisi dahil 5 Teknopark
2 Serbest Bölge
554 binin üzerinde sigortalı çalışan
130 Ar-Ge Merkezi
18 Tasarım Merkezi
Togg’un evsahibi
ISO 500 listesinde 75 Şirket
TİM İlk 1000’de 59 Şirket

“Kocaeli, bilim, sanayi ve teknoloji şehri”
2022 yılının 1. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Kocaeli Valisi Seddar Yavuz başkanlığında, Vali Yardımcısı Aslan Avşarbey, Kaymakamlar, kurul üyeleri, kurum, kuruluş temsilcileri katılımıyla Valilik Akçakoca Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
“2021’de 223 projeyi tamamladık”: Vali Yavuz, 2021 yılına ait yatırım verilerini paylaştı: “İl yatırım takip sistemine girilen verilere göre; ilimizde 2021’de kamu kurum ve kuruluşları ile belediyeler tarafından toplam 554 proje üzerinde çalışmalar yapılmıştır. Yıl sonu itibariyle 223 proje tamamlanmıştır. Devam eden proje sayısı 250, ihale aşamasında bulunan proje sayısı 22, henüz başlanamayan proje sayısı 55, tasfiye edilen proje sayısı ise 4’tür. 2021 yılı yatırımlarının proje tutarı toplam 17 milyar 868 milyon TL’dir. 2021 yılı ödenek toplamı ise 6 milyar 197 milyon TL’dir. Yıl sonuna kadar bu ödenekten yapılan harcama toplamı 4 milyar 941 milyon TL’dir. Yılı ödeneğine göre nakdi gerçekleşme oranı yüzde 80’dir.”
2021’de ihracat rakamlarında önemli bir seviyenin aşıldığını belirten Vali Yavuz; “İlimizi bilim, sanayi ve teknoloji şehri olarak tanımlıyoruz. Tam da bu tanımlamaya uygun olarak özellikle 2021’de ihracat rakamlarında önemli bir seviyeyi aşmış bulunuyoruz. Kocaeli gümrüklerinden 2021’de 93 milyar dolara yakın bir dış ticaret hacmi ve 33 milyar dolar civarında da ihracat gerçekleştirilmiş, bu rakamlarla birlikte ihracat sıralamasında 2. sırada yerini almıştır. Ayrıca ilimizde üretilip başka gümrüklerden ihracat yapan firmaların ihracat verileri de Sanayi Odamız ve Kocaeli Gümrük Müdürlüğü arasında yapılan işbirliği ve koordinasyonla tam tespit edilmesi çalışmaları da devam etmekte” diye konuştu.
OSB’lerin genişletilmesine çalışılıyor: 2022’de yeni bir rekor beklediğini ifade eden Vali Yavuz, şunları dile getirdi: “Özellikle OSB’lerimizin genişletilmesi ve yeni yatırımcılara yer tahsis edilmesi amacıyla Valiliğimizin koordinasyonunda çalışmalarımızda devam ediyor. Genişleme imkanına sahip olan OSB’lerimizi belirleyerek hükümetimizle eş güdüm içerisinde yeni yatırım alanları açmaya gayret ediyoruz.”

Başkan Büyükakın: “Maşukiye kavşağının trafiğini rahatlatacağız”
Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, kış ayları başta olmak üzere yılın her dönemi turizm faaliyetlerinin yoğun olduğu ve trafik sıkışıklığı yaşanan Maşukiye bölgesinde trafik düzenlemesi yapılması için yerinde inceleme gerçekleştirdi. Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman ve AK Parti İlçe Başkanı Sadık Yılmaz’ın da yer aldığı incelemede, Maşukiye bölgesini yakından ilgilendiren kavşakta çalışma yapılması talimatını veren Başkan Büyükakın, “Maşukiye’nin merkezinde yapacağımız bu kavşak düzenlemesiyle birlikte trafiği rahatlatma ve parklanma konusunda da iyileştirme yapmış olacağız” dedi.
Kartepe’nin zirvesine, turizm tesislerine ve kayak merkezine erişimleri sağlayan Mehmet Akif Ersoy Caddesi’nde inceleme gerçekleştiren Başkan Büyükakın, Maşukiye bölgesindeki ticari işletmelerinde yoğun bir trafikle karşılaşmasının önüne geçilmesi için yapılacak projenin detayları üzerinde bilgi aldı. Bölgede yeni yapılacak düzenlemeler ile birlikte sıkışık bir hizmet alanı içerisinde yaşanan erişim problemlerinin giderilmesi, düzensiz ve yoğun parklanmalardan kaynaklanan otopark sorununun çözülmesi ve ana yol üzerinde yaşanan trafik güvenliği problemlerinin engellenmesi hedefleniyor. Büyükakın, büyük otopark alanları ve kısa süreli parklanmalar için yol kenarı park cepleri oluşturacaklarını açıkladı.

Kimya sektöründe Ar-Ge’yi güçlendirecek işbirliği
Türkiye’nin ilk kimya ihtisas OSB’si GEBKİM’de kurulan Teknoloji Geliştirme ve Çözüm Merkezi (GEBTEK) ile Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) arasında Ar-Ge için protokol anlaşması imzalandı. Anlaşmaya göre GEBTEK, GTÜ Teknopark’ta faaliyet gösterecek. GTÜ’nün akademik gücü, yeni kimyasalların geliştirilmesi için GEBTEK’e destek olacak. Protokol anlaşmasıyla 11. Kalkınma Planı’nda yer alan üniversite-sanayi iş birliği alanında önemli bir adım atılmış oldu.
İşbirliği protokol anlaşması, GEBKİM Yönetim Kurulu Başkanı Vefa İbrahim Aracı, GTÜ Rektörü Prof.Dr. M. Hasan Aslan, GTÜ Teknopark Genel Müdürü Zübeyde Demirkapu, GEBKİM Yönetim Kurulu Üyeleri, Şafak Türkay, Cem Yelten, Eralp Erdem, Sebahattin Işık, GEBTEK Stratejik Birimi PMO Partners Kurucusu Bengü Türk, PMO Partners Eğitim Koordinatörü Funda Kılıç ve PWC Şirket Ortağı Cem Aracı’nın katıldığı toplantıda imzalandı. Başkan Aracı, “Geleceği bugünden inşa etmeliyiz. İthal ettiğimiz ana kimyasalların Türkiye’de üretimi için GEBTEK ile GTÜ’nün Ar-Ge işbirliği büyük önem taşıyor” dedi.

Yorumlar (0)