banner565

banner472

banner458

banner457

Sektörü gelecek 5 yılda şekillendirecek teknolojilerden biri; Bulut (Cloud) Teknolojileri

Önümüzdeki 5 yılda bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünü şekillendirmesi beklenen en önemli 2 teknoloji; ‘Yapay Zeka ve Bulut Teknolojileri’. İşletmelerin verilerine zaman ve mekandan bağımsız ulaşmasını sağlayan ‘Bulut Teknolojileri’, onları Endüstri 4.0’a bir adım daha yaklaştırıyor.

DOSYA 01.12.2021, 00:23 26.12.2021, 21:06
20800
Sektörü gelecek 5 yılda şekillendirecek teknolojilerden biri; Bulut (Cloud) Teknolojileri

Pandemi’de hızlanan dijital dönüşüm sürecinde, verinin daha az maliyetle saklanması, siber güvenlik ve istenilen bilgiye istenilen yerden ulaşma ihtiyacı ile uzaktan çalışma modeli, ‘Bulut (Cloud) Teknolojileri’ne olan talebi ivmelendiriyor. Yapay Zeka, Büyük Veri (Big Data), Nesnelerin İnterneti (IoT), Endüstriyel Nesnelerin İnterneti (IIoT), Uç Bilişim (Edge Computing), Akıllı Uç Bilişim, Sis Bilişim (Fog Computing), Dağıtık Bilişim (Distributed Computing)  gibi teknolojilerle zenginleşen ‘Bulut (Cloud) Teknolojileri, işletmelere maliyet avantajı, hızlılık, veri yönetimi ve limitsiz veri saklama, kolayca veri yedekleme ve depolama, verilere ve hizmetlere her yerden erişim, verimlilik, esneklik, değişen iş gereksinimlerine uygun ekonomik ölçeklendirme yapabilme olanakları sunuyor.

TÜBİSAD’ın (Bilişim Sanayicileri Derneği) Deloitte işbirliğiyle hazırladığı TÜBİSAD 2020 Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü Pazar Verileri ve Trendleri Raporu’na göre; önümüzdeki 5 yıl içinde sektörü şekillendirecek teknolojik alanların yapay zeka ve bulut teknolojisi olması bekleniyor. İşletmelerin sürdürülebilirliğine ciddi katkı sağlayan ‘Bulut Teknolojileri’, onları Endüstri 4.0’a bir adım daha yaklaştıran teknolojilerin başında geliyor. Büyük verilerin internet üzerinde depolanmasını ve bu verilere erişilebilmesini sağlayan ‘Bulut Teknolojileri’, aynı zamanda en düşük kapasiteli cihaza bile istenilen yerden, istenilen zamanda her türlü bilgi ve kişisel veriye ulaşılmasını olanaklı hale getiriyor. Çalışanlara ve işverenlere zaman ve mekan bağımsız çalışma olanağı, her türlü veriye kolay ve güvenli ulaşım avantajı sunan bulut teknolojilerinin en önemli avantajlarından biri de siber güvenlik. Çok daha ucuza, kurulum gerektirmeden her yerden çalışabilen ‘Bulut Teknolojileri’, bilgisayar, akıllı telefon ve akıllı cihazlarda depolama ve indirme gerektirmeden uygulamalara, programlara, verilere güvenli ulaşmayı sağlıyor.

İnsanlar ve işletmeler iş hayatının her alanında ‘Bulut Teknolojileri’ni yaygın olarak kullanıyor. Örneğin; e-posta göndermek, belge düzenlemek, film, televizyon izlemek, müzik dinlemek, oyun oynamak, resimleri veya diğer dosyaları depolamak için çevrimiçi bir hizmet kullanıldığında tüm bunların altyapısı büyük olasılıkla ‘Bulut Teknolojileri’ tarafından sağlanıyor. Şirketler, üniversiteler vb. büyük kuruluşlar tarafından kurulup, paylaşılan ‘Bulut Teknolojileri, KOBİ’lerden küresel işletmelere, devlet kurumlarına ve sivil toplum örgütlerine kadar çok sayıda kuruluşça farklı amaçlarla kullanıyor.

Bulut Teknolojileri’nin işletmelere sunduğu avantajlar: Kişisel bilgisayarların (masaüstü bilgisayar, tablet, dizüstü bilgisayar), akıllı telefonlar ve akıllı cihazların yükünü azaltıyor, çeşitli sayıda uygulama, bulut sunucuları tarafından sağlanıyor. Bulutta yerel uygulamalar hızlıca oluşturulabiliyor, dağıtılıp, ölçeklendirilebiliyor, böylece uygulama geliştirmeye harcanan maliyet ve zaman azaltılabiliyor. Veriler internet üzerinden herhangi bir konumda ve cihazda erişilebilir bir bulut depolama sistemine aktarılabiliyor, yedeklenebiliyor ve kurtarılabiliyor. Veriler bulutta birleştirilebiliyor. Yüksek çözünürlüklü görüntü, ses ve video akışı sağlanabiliyor. Müşterilerle etkileşime yardımcı olabilecek, yakalanan verilerden değerli içgörüler sunabilecek akıllı modeller (makine zekası ekleme) kullanılabiliyor.

Bulut Bilişim geliştirme modelleri: Genel Bulut (Public Cloud), Özel Bulut (Private Cloud), Melez Bulut (Hybrid Cloud), Topluluk Bulut (Community Cloud).

Bulut Bilişim nedir?
Bulut Bilişim (Cloud Computing); “Bilgisayarların diğer aygıtlar aracılığıyla internet üzerinden istenilen mekanda ve istenilen zamanda her türlü bilgi ve kişisel veriye erişmeyi mümkün kılan teknoloji” olarak tanımlanıyor. Dijital bir ağ aracılığıyla çoklu sunucu bağlantısı sağlayan ‘Bulut Bilişim’in bir başka tanımı şöyle: “Bilgisayarlar ve diğer cihazlar için, istendiği zaman kullanılabilen ve kullanıcılar arasında paylaşılan bilgisayar kaynakları sağlayan, internet tabanlı bilişim hizmetlerinin genel adı.” Bir diğer tanım ise şöyle: “Bilgi işlem hizmetlerinin (sunucu, depolama, veritabanı, ağ, yazılım, analiz ve makine zekası dahil) internet (‘bulut’) üzerinden sağlanarak daha hızlı inovasyon, esnek kaynaklar ve ekonomik ölçeklendirme sunulması.”

Yorumlar (0)