banner565

banner472

banner458

banner457

Tarım ve turizm cenneti Balıkesir, sanayisiyle de iddialı

Türkiye’nin tarım ve turizm cenneti Balıkesir, İstanbul, Bursa ve İzmir, Çanakkale olmak üzere Marmara ve Ege’nin incisi illere yakınlığı, sunduğu lojistik avantajları, sanayisi; gıda, yenilenebilir enerji ve madencilik sektörlerindeki gücü ve potansiyeliyle; 8 OSB’si, 16 KSS’si, 2 üniversitesi, 1 teknokenti, TİM İlk 1000 İhracatçı Firma Listesi’ndeki 17 ihracatçı firması, İSO Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Listesi’ndeki 28 firması, 290 km kıyı uzunluğu ve 29 mavi bayraklı plajı, zengin tarihi mirasıyla yatırımcılar için cazibe merkezi.

DOSYA 01.01.2022, 00:00 29.01.2022, 13:30
20117
Tarım ve turizm cenneti Balıkesir, sanayisiyle de iddialı

Antik çağın simgesi zeytinin anavatanı, tarım ve turizm cenneti Balıkesir; 290 km kıyı uzunluğu ve 29 mavi bayraklı plajı, Kuş Cenneti ve Kazdağı Milli Parkı, dalış ve diğer su sporları için elverişli koy ve körfezleri, zengin tarihi mirası ve mutfağı ile gastronomi turizmi, yenilenebilir enerji, gıda, tarım ve hayvancılık, madencilik alanındaki gücü ve potansiyeli,  İstanbul, Bursa, İzmir, Çanakkale olmak üzere Marmara ve Ege’nin incisi illeri ve önemli ulaşım projelerinin kesişim noktasındaki konumu, 8 Organize Sanayi Bölgesi (OSB), 16 Küçük Sanayi Sitesi (KSS), 2 üniversitesi (Balıkesir Üniversitesi ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi) 1 teknokenti (Balıkesir Teknokent), kurulma aşamasındaki ikinci teknokenti (BANÜ-Teknopark), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından hazırlanan ‘İlk 1000 İhracatçı Firma-2020’ araştırmasında yer alan 17 firması, İSO (İstanbul Sanayi Odası) Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2020 Araştırması’nda yer alan 28 firmasıyla yatırımcılar için cazibe merkezi.

Tarıma dayalı sanayi, yenilenebilir enerji ve madencilik ile öncü
Çeşitli alanlarda kullanılabilecek jeotermal potansiyel, GES yatırımları için yüksek güneşlenme süresi, biyogaz ve biyokütle yatırımları için yüksek miktarda tarımsal, endüstriyel ve evsel atık ile RES yatırımlarında Türkiye’de birinci Balıkesir ve ilçeleri, termal turizm potansiyeliyle de öne çıkıyor. Termal kaynak zenginliğinin yanı sıra fiziksel ve kimyasal bileşimleri açısından ülkemizin üstün nitelikli şifalı sularına da sahip ilde Türkiye’de rezervi bulunan 90 çeşit madenin 32’si bulunuyor. Bölgeye özgü mermer çeşitleri, bor rezervinde zengin yataklar, birçok sektörde girdi olarak kullanılan kaolinde Türkiye rezervlerinin 3’te 2’sine sahip Balıkesir, sanayisi, her sektörden yatırıma uygun geniş arazi varlığı, nitelikli işgücü potansiyeli, önemli ulaşım güzergahlarında yer alması, deniz, kara, hava ve demiryolu lojistik avantajlarıyla dikkat çekiyor.
Tarıma dayalı sanayide öncü Balıkesir’de kırmızı ve beyaz et işlenmesi Bandırma ve Susurluk’ta, süt işleme tesisleri ise Gönen, Susurluk ve Altıeylül’de yoğunlaşmış, Körfez Bölgesi olarak bilinen Ayvalık, Gömeç, Burhaniye, Havran ve Edremit’te yetiştirilen zeytinlerden elde edilen sofralık zeytin ve zeytinyağı dünya pazarlarına ulaşıyor. Zeytin ve zeytinyağı üretiminde Türkiye’nin önde gelen illerinden Balıkesir, süt ve süt ürünleri ile beyaz et üretiminde Türkiye’de ilk 2, kırmızı et üretiminde, yumurta ve çeltik ekiminde Türkiye’de ilk 3’te yer alıyor. Balıkçılıkta da oldukça gelişmiş Balıkesir, sebze ve meyve üretimiyle de öne çıkıyor, tahıl ve baklagiller üretiminde kendi ihtiyacını karşılayan az sayıda ilden biri.

OSB zenginliği
Bandırma OSB; Burhaniye Zeytin ve Zeytin Ürünleri İşleme İhtisas ve Karma OSB, Dursunbey OSB, Gönen Deri İhtisas ve Karma, Marmara Yüksek Teknoloji ve Makine İhtisas OSB, Balıkesir OSB, Balıkesir Ayvalık Gıda ve Gıda İşleme İhtisas OSB, Edremit Jeotermal Kaynaklı TDİ Sera OSB (Süs Bitkileri) olmak üzere Balıkesir’de 3 karma, 4 ihtisas OSB’nin 4’ü işletme, 1’i planlama, 1’i kamulaştırma, 1’i altyapı, TDİ OSB (tarıma dayalı ihtisas) ise ön talep toplama aşamasında. 7 OSB’deki toplam 572 sanayi parselinin 236’sı üretimde.

İhracatını artırıyor
Balıkesir Ticaret Odası verilerine göre; Balıkesir, Ocak-Kasım döneminde 2020’nin aynı dönemine kıyasla ihracatını yüzde 30 artırarak 706 milyon dolar seviyesine taşıdı, 2021 Kasım ayı verileri ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9 artışla 59 milyon dolar seviyesine ulaştı, ihracatta ilk sırada hayvansal mamüller ve su ürünleri yer aldı.

Şehrin lojistik avantajları
Marmara ve Ege olmak üzere iki denize komşu, BALO (Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar Projesi) Projesi’nin kalbinde yer alan Balıkesir’in kara, hava, deniz ve demiryolundaki lojistik avantajları; İzmir, Ankara ve İstanbul ile bağlantılı demiryolu, tüm ülkeye demiryolu ağı ile bağlanmış ve kombine taşımacılık faaliyetlerinde her türlü yükün elleçlenebildiği Bandırma Limanı, TCDD Gökkoy Lojistik Merkezi, Koca Seyit Havalimanı. Balıkesir ile bağlantılı büyük ulaşım projeleri de sağladığı stratejik lojistik avantajlarla şehrin yatırım açısından cazibesini artırıyor. Bu projeler ise şöyle:

Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyol Projesi-Osmangazi Köprüsü.
Tekirdağ-Çanakkale-Balıkesir Otoyol Projesi Çanakkale Köprüsü.
Bandırma-Balıkesir-İzmir Yüksek Hızlı Tren Projesi
Bandırma-Bursa-Bilecik Yüksek Hızlı Tren Hattı Projesi
• Tekirdağ-Çanakkale-Bandırma Demiryolu Projesi
Körfez Hafif Raylı Sistem Projesi.

Kaynakça:
https://osbuk.org/osb-envanteri

https://www.gmka.gov.tr
http://www.balikesir.gov.tr

Yorumlar (0)