banner565

banner472

banner458

banner457

‘TMB gündemi’nden sektöre destek çağrısı var

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Gündem 2018 toplantısında konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Geleneksel pazarlarımızda yaşanan siyasi istikrarsızlar nedeniyle kayıplarımız oldu. Ben inanıyorum ki her olumsuzluk yeni bir başarı ivmelenmesi için yeni bir umuttur. Bakir bir Afrika pazarı var.

DOSYA 01.12.2018, 08:41 29.12.2018, 11:44
6826
‘TMB gündemi’nden sektöre destek çağrısı var

İngiliz Exim konusunda sayın Bakan’la görüştüm. 30 milyar poundluk bir bütçeden bahsetti. Bizimle bu parayı paylaşmaya hazırlar. Yeter ki siz gidin işi alın” dedi.
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Gündem 2018 Toplantısı, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve inşaat sektöründen öne çıkan sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti. TMB Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yenigün, “İnşaat sektörü yurtiçinde ve yurtdışında zor bir dönemden geçiyor” dedi.  Yenigün, “Acil bir fiyat farkı düzenlemesi ihtiyacı olduğunu değerlendiriyoruz. Ayrıca geçmiş yıllarda ihalesi yapılan projelerde biriken yüksek hakediş alacakları da ciddi bir sorun oluşturuyor. Konut ve gayrimenkul sektöründe ise tüm destek ve kampanyalara karşın yüksek banka faizlerinin alternatif getirisi satışları olumsuz etkilemiş durumda. Tüm bu gelişmeler yurtiçinde sektörde nakit akışında büyük sorunlara yol açarak sadece üyemiz ana yüklenicileri değil, alt yüklenicileri, inşaat malzemesi tedarikçileri ile birlikte yüz binlerce çalışanı yakından ilgilendiren bir sosyal problem haline gelmek üzere” diye konuştu.
“Teklif yasalaşırsa Türk işgücü istihdamını artıracaktır”
Yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde ise teminat mektubu ile Türk istihdamı sorunlarına değinen Yenigün, ilk tercihlerinin her zaman Türk işçisi ile çalışmak olduğunu ancak uygulamada bir şeylerin yanlış gittiğini vurguladı. Yenigün şöyle devam etti: “Yurt dışında 2002 yılında 4 milyar dolar ciro yaparken 35 bin işçi götürüyorduk. Şimdi 30 milyar dolarlara çıktığımız dönemde 23-25 bine düştü. Neden? Çünkü yurt dışına götürdüğümüz işçiler dönüşte bize ağır yükler getiriyorlar. Ekonomi, Maliye, Adalet, Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıkları, Birliğimizle ortak bir çalışma yaparak bir kanun teklifi hazırlamıştı. İhtilaflara büyük ölçüde çözüm olacak ve Türk işgücü istihdamını artırmamıza olanak sağlayacak bu teklifin yasalaşmasını sektörümüz ve Türkiye ekonomisi adına son derece önemsiyoruz.”
Yenigün, teminat mektubu konusunda yaşadıkları sorunları ise şöyle anlattı: “Son birkaç aydır daha zor bir süreç yaşıyoruz. İş yaptığımız ülkelerin hiçbirinde Türk bankalarının Teminat Mektupları direkt olarak kabul edilmiyor. Kimi ülke bankaları da Türk bankalarının riskini almak istemediklerini ifade ediyorlar. Bu durum üyelerimizin ihalelere katılamama veya kazandıkları ihalelerde kesin Teminat Mektubu verememesi riskini ortaya çıkarıyor. Bu konu uzun dönemde Türk yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinin önündeki en büyük problemdir.”
Bakan Pekcan: “Her zaman Türk müteahhitlerimizin yanındayız”
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye’nin üretime ve ihracata dayalı bir büyümeye ihtiyacı olduğunu ve bu noktada müteahhitlik sektörünün önemini vurguladı, “Bugün müteahhitlerimiz ENR verilerine göre dünyada değer itibarıyla 8’inci sırada, sayı itibarıyla 46 firmayla 2’inci sırada”.  Son yıllarda iş yapılan bölgelerde yaşanan siyasi istikrarsızlıkların geleneksel pazarlarda Rusya, Irak, Suriye ve Libya’da kayıplara neden olduğunu hatırlatan Pekcan, şunları söyledi: “Bakir bir Afrika pazarı var. Afrika’da herkes Çin’den bıkmış. Ucuz kredi, para var ama kalitesinden memnun değiller. Ama bizim Türk firmaların servisinden, kalitesinden, hizmet anlayışından ve teslim süreçlerinden son derece hoşnutlar. İngiliz Exim konusunda sayın Bakan’la yaptığımız görüşmede 30 milyar poundluk bir bütçeden bahsetti. Bizimle de bu parayı paylaşmaya hazırlar. Yeter ki siz gidin iş görüşmesi yapın. İşi alın. Türk Eximbank’ı da yanınızda. Eximbank’ın kaynaklarını artırmak üzere de çalışıyoruz. Bu sene önce hedefimiz 40 milyar dolar, sonra 44, 2019’da 48 milyar dolar seviyesine ulaştırmak.”
AND Gayrimenkul, Avrupa turnesinde
Anadolu Grubu şirketi AND Gayrimenkul’ün Kartal’da hayata geçirdiği Yeni Nesil Mahalle AND Pastel, Almanya’da görücüye çıktı. Ekim ayı boyunca Köln ve Frankfurt’ta düzenlediği etkinliklerde yakaladığı başarılı satış grafiğinin ardından AND Gayrimenkul, dairelerinin teslimlerini de gerçekleştirdi.
AND Gayrimenkul Genel Müdürü Ali Baki Usta, ‘’Almanya turnemizde şunu gördük: Avrupalı konut alıcısının farklı beklentileri ve öncelikleri var. Fiyat, ödeme planı, proje özellikleri veya konseptten önce, çok titiz oldukları bir konu var: Güven. Çatısı altında faaliyet gösterdiğimiz Anadolu Grubu’nun Almanya’nın da içinde bulunduğu 19 ülkede 80’e yakın şirketi ile faaliyet göstermesi ve Avrupa’da yaşayan kişiler de dahil birçok kişiye dokunmuş olması güven tesis eden unsurlardan en önemlisi oldu. Dairelerimizin hemen teslim edilebiliyor olması ise alıcıların daireleri görerek karar verebilmelerine olanak sağladı.
AND Gayrimenkul olarak söz verdiğimiz şekilde Almanya’da yaptığımız satışların hemen sonrasında ev sahiplerini İstanbul’daki yeni ev ve yaşamlarıyla tanıştırdık’’ dedi. Usta, ilk turnenin satışlarından 18 milyon TL’lik ciro elde ettiklerini belirterek, “Stuttgard ve Berlin’in yanı sıra Hollanda ve Belçika’da da devam edeceğiz. Yurtdışında yapacağımız tanıtımlar için düşündüğümüz yeni noktaların arasında Amerika da var’’ diye konuştu.
Avrupa’dan 5 ödülle dönen Büyükyalı, dünyanın en seçkin projeleriyle yarışacak
Özak GYO, Ziylan Gayrimenkul ve Yenigün İnşaat ortaklığında, Emlak Konut GYO güvencesiyle İstanbul Boğazı’nın girişinde Kazlıçeşme sahil bandında yükselen Büyükyalı İstanbul, dünyanın en prestijli gayrimenkul ödüllerinden biri olan Avrupa Gayrimenkul Ödülleri’nde (European Property Awards) 5 farklı ödüle layık görüldü. Büyükyalı İstanbul, perakende alanlarıyla “En İyi Alışveriş Alanı Mimarisi”, farklı kullanım alanlarının mükemmel uyumuyla “En İyi Karma Kullanım Alanları Mimarisi”, Loft ve Fendi Casa örnek daireleriyle ayrı ayrı olmak üzere “En İyi Örnek Daire Tasarımı” ve Büyükyalı furnished by Fendi Casa ile “En İyi Daire İç Tasarımı” ödüllerini kazandı.
Beş farklı kategoride “En İyi” unvanına layık görülen Büyükalı İstanbul, Avrupa Gayrimenkul Ödülleri’nde elde ettiği başarıların ardından, Aralık 2018’de gerçekleştirilecek Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri’nde (International Property Awards), 3 farklı kategoride, dünyanın en seçkin projeleriyle yarışmaya hak kazandı.
Nef’ten Foldhome ile fikir ihracat
Nef; Ocak 2018’de yurtdışı yatırımları için hayata geçirdiği Nef Global ile dünyaya açılıyor. Nef Global; New York, Londra, Berlin gibi metropollerde geliştireceği projelerle küresel bir oyuncu olmayı hedefliyor.
Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, “Ocak ayında Nef Global’i kurduğumuzda 3 kişilik kadromuz yurtdışında 62 ayrı firma ile masaya oturdu. Şu anda bu rakam 200’ün üzerinde. Hedefimiz 2023’te 10 ayrı metropolde olmak‘’ dedi. İhracatta özgün üretim için fikri mülkiyet ve marka hakkına sahip olunmasının önemine değinen Timur, “Çok büyük çoğunluğu yabancılara satılacak bu projeyi Nef olarak markalayıp Foldhome konseptini veriyoruz ve sürdürülebilir bir modelle ülkemize döviz getiriyoruz" diye konuştu.
Nef Brentford London projesiyle ilgili bilgi veren Nef Global Genel Müdürü Kahraman Yiğit, ‘’Proje, Heathrow’a arabayla 15 dakika, şehir merkezine ise metroyla 20 dakika uzaklıkta olan ve son yıllarda Londra’nın en hızlı gelişen bölgelerinden birisi olarak göze çarpan Brentford bölgesinde yer alıyor’’ dedi.

Yorumlar (0)