banner565

banner472

banner458

banner457

Yabancı yatırımcı rekora doymuyor

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre Eylül ayında, markalı konut projelerinde yabancı yatırımcıların oranı son 2 yıl için rekor bir artış göstererek yüzde 18'e ulaştı.

DOSYA 01.11.2018, 00:00 29.11.2018, 09:12
7571
Yabancı yatırımcı rekora doymuyor

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi'ne göre Eylül ayında, markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 18'lik kısmının yabancı yatırımcılara yapıldığı gözlemlendi ve böylece yabancı yatırımcı oranı endeks tarihindeki en büyük sıçramalarından birini yapmış oldu. Yabancı yatırımcıların tercih noktasında ağırlıklı olarak 2+1 (yüzde 34) özellikteki konutların öne çıktığı gözlemlendi. Onu yüzde 25 ile 3+1, yüzde 20 ile 1+1 ve 4+1 konutlar izledi. Son altı aylık ortalamanın yüzde 11 olduğu yabancı yatırımcılara satışlar Mayıs ayında yüzde 7, Haziran ayında yüzde 10, Temmuz ayında yüzde 9, Ağustos ayında ise yüzde 11 oranında gerçekleşmişti.
Sonuçları değerlendiren GYODER Başkanı Doç.Dr. Feyzullah Yetgin, “Markalı konut projelerinde gerçekleştirilen satışlarda, yabancı yatırımcılara yapılan satışların ciddi oranda arttığını görüyoruz. Son dönemde yaşanan kur artışıyla beraber yabancı yatırımcı için Türkiye'de yatırım yapmak cazip hale geldi. Bu gelişmelerin etkisiyle yabancılara yapılan konut satışları, Eylül ayında son 6 aylık ortalamanın yüzde 7 üzerine çıkarak yüzde 18'e ulaştı. Ayrıca 1 milyon dolarlık gayrimenkul alımı yapan yabancı yatırımcıya ‘vatandaşlık hakkı' tanınması şartında limitin 250 bin dolara indirilmesinin de önümüzdeki dönemde yabancı yatırımcıya yapılan satışları olumlu etkileyeceğini öngörüyoruz” dedi.
Türkiye genelinde 81 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi'ne göre Türkiye genelinde konut satış fiyatları son bir ayda yüzde 0.07 düşerken son üç ayda yüzde 0.82, son altı ayda yüzde 2.56 arttı. Eylül ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 35'i bitmiş konut stoklarından oluşurken yüzde 65'i ise bitmemiş konut stoklarından oluştu.
REIDIN CEO'su Kerim Alain Bertrand şunları söyledi: “Türkiye genelinde 81 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi (TR-81) Eylül ayında ilk defa olarak düşüş eğilimi göstererek endekste yüzde 0.07 oranında değer kaybı yaşandı. Endeks değerindeki yıllık değişim geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.08 oranında artış yönlü olarak gerçekleşse de yüzde 24.52 olan yıllık TÜFE değişiminin çok altında kaldı. Aylık bazdaki değer azalışı ve yıllık bazda TÜFE değişiminin altında kalınmasının özellikle kredi faiz oranlarının hızlı yükselişinin yarattığı talep azalmasının bir sonucu olduğunu düşünmekteyiz. Ancak yeni döneme ilişkin açıklanan Orta Vadeli Mali Plan ve Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı kapsamında alınan teşvikler ve önlemler sayesinde bugünlerde yaşamış olduğumuz talepteki azalmanın sona ereceğini ve fiyatlarda düşüşün yaşandığı bu ortamın aynı zamanda gelecek dönemler için de bir alım fırsatı yaratabileceğini söyleyebiliriz.”
Eylül ayı kira artışında Antalya, satış fiyatları artışında Zonguldak öne çıktı
Eylül ayında Zonguldak'ta metrekare başına konut satış fiyatları yüzde 1.32 oranında arttı ve Zonguldak, satış fiyatlarının en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönem içerisinde Adana'da metrekare başına konut satış fiyatları yüzde 0.75 oranında azaldı ve Adana, satış fiyatlarının en çok azaldığı şehir oldu. Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi'nde Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 0.04 oranında ve geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 7.39 oranında artış gerçekleşti. Eylül ayında Antalya'da metrekare başına konut kira değerleri yüzde 1.29 oranında arttı ve Antalya kiraların en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönem içerisinde Artvin'de metrekare başına konut kira değerleri yüzde 2.58 oranında azaldı ve Artvin kiraların en çok azaldığı şehir oldu.
En yüksek yıllık kira getirisi sunan iller 6 aydır değişmiyor: Aydın, Van ve Kırklareli
Satın alınan konutların kiraya verilmesi durumunda, alış fiyatının kaç yıl içerisinde yıllık kira değeri ile karşılanabileceğini gösteren amortisman süresi verilerine göre, Eylül ayının en kısa amortisman süreleri altı aydır olduğu gibi yine Aydın, Van ve Kırklareli şehirlerinde ölçüldü. Kira değerinin konutun satış fiyatına bölünmesiyle hesaplanan ‘REIDIN Yıllık Brüt Kira Getiri Oranı’nın en yüksek olduğu şehirler de yine Aydın, Van ve Kırklareli oldu.

Polat Rezidans, mobilyalı stüdyo dairelerini satışa sundu
Türkiye’nin en köklü markalarından Polat tarafından İstanbul’un merkezi Beyoğlu’nda, Piyalepaşa İstanbul projesi içerisinde hayata geçirilen Polat Rezidans’ın mobilyalı stüdyo daireleri satışa çıktı. Rezidans’ta 1+0’dan 2+1’e kadar değişen farklı büyüklüklerde 190 daire yer alıyor. Polat Rezidans’ın 190 dairesinin, 1+0 olan 62 adet dairesi ise mobilyalı olarak satılıyor. 62 metrekarelik bu mobilyalı 1+0 daireler; kompakt tasarımı, sosyal&kültürel&sportif aktivitelere fırsat sunan özel odaları, home ofis çalışma imkanı ve metrekaresine uygun fiyatlarıyla avantajlı bir yatırım ve yaşam sunuyor. Özellikle gençlerin ihtiyaçları düşünülerek tasarlanan stüdyo daireler, yataklı kanepe, gardrop, çalışma masası ve koltuğu, duvar ünitesi ve orta sehpasıyla hazır olarak teslim ediliyor. Bu hazır mobilyalı dairelerin yanı sıra Polat Rezidans’ta yer alan “Eğlence”, “Karaoke”, “Oyun”, “Davet”, “Toplantı”, “Sinema”, “Motivasyon”, “Dinlenme”  ve “Spor Odası” ile eğlenmek, oyun oynamak, toplantılar düzenlemek, davetler vermek, dinlenmek ve spor yapmak mümkün.

MESA, gücünü Beykoz’daki yeni projesi Çubuklu 28 ile gösterdi
Gayrimenkul sektöründe 50 yıla dayanan ödünsüz kalite anlayışını nitelikli yaşam alanlarıyla buluşturan MESA; Anadolu Yakası’nın en özel lokasyonlarından biri olan Beykoz Çubuklu’da MESA Orman projesinden sonra Mesa Çubuklu 28 projesiyle bölgeye katmadeğer sağlayacak az katlı ve özgün mimarisiyle ayrıcalıklı bir yaşam fırsatı daha sunuyor. Sadece 80 bağımsız bölüm ve 1 ticari alanı ile butik bir yaşamın kurgulandığı MESA Çubuklu 28, zevk ve prestij sahibi detaylarıyla Çubuklu'nun en özel noktalarından birinde yer alıyor. Az katlı mimarisi ve estetik detaylarıyla bölgenin doğal dokusuna uyumlu şekilde tasarlanan MESA Çubuklu 28, geleneksel MESA kalitesi ve yüksek standartları ile buluşarak, ayrıcalıklı yaşam alanları sunuyor.
Hemen taşınabileceğiniz Daire Kartal kampanyasında son günler
Yapı ürünlerinde 61 yıllık köklü geçmişiyle sektöre liderlik eden Kale Grubu’nun iştiraki Bodur Gayrimenkul tarafından geliştirilen Daire Kartal, İstanbul Anadolu Yakası’nda cazip fırsatlarıyla öne çıkıyor. Daire Kartal projesinde 1+1 ve 2+1 seçeneklerinde toplam 244 daire yer alıyor. Kale markalı ürünlerin en güzel örnekleri kullanılan proje, özgün mimarisi, hayatı kolaylaştıran tasarımı, Adalar’ı tam karşıdan gören deniz manzaralı konumu ile hem yatırım yapmak, hem de keyifli bir yaşam sürdürmek isteyenler için ideal bir fırsat sunuyor. Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik Ödülü olan Leed Gold Sertifikası’nı alan Daire Kartal, yaşamın her aşamasında tasarruf ve verimlilik sunuyor. Yakacık Metro İstasyonu’na sadece 350 metre uzaklıkta bulunan ‘Daire Kartal’ın, Kartal Metro İstasyonu’na uzaklığı ise 950 metre.

Yorumlar (0)