banner565

banner622

banner472

banner458

banner457

banner626

01.11.2024, 00:01 3834

EKONOMİ DÜNYASININ JEOPOLİTİK RİSKLE İMTİHANI; YENİDEN YÜKLENİYORUZ…

İş dünyasının ıskaladığı önemli bir olgu; küresel siyasi aktörler dediğimiz liderlerin, politik psikolojilerinin (!) söylem ve eylemlerine yansımasının yol açtığı  ‘jeopolitik riskler’in  ekonomiye olumsuz yansımasıdır. Özünde krizler başka bir değişik versiyonuyla yeniden yükleniyor. İnsanlık olarak varoluşsal sorun yaşıyoruz. Acil; gezegenimizi iyileştirmek zorundayız.
Gezegenimizde,  yaşanan risklerden dolayı ülkesel, yerel ve küresel bazda da yorulduk. Bunaldık. İklim değişikliğinin olumsuz etkileri, jeopolitik çatışmalar, savaşlar, toplumsal kutuplaşma ve devam eden geçim sıkıntısı, siber güvenlik, fırsat eşitsizliği, enflasyon, mecburi göç, ekonomik gerileme ve kirlilik gibi faktörler küresel düzeni istikrarsızlaştırıyor. Bu istikrarsızlıkların ve krizlerin etkisi yetmezmiş gibi iş dünyasının ıskaladığı önemli bir olgu; küresel siyasi aktörler dediğimiz liderlerin, politik psikolojilerinin (!) söylem ve eylemlerine yansımasının  yol açtığı  ‘jeopolitik riskler’in  ekonomiye olumsuz yansımasıdır.
Özünde krizler başka bir değişik versiyonuyla yeniden yükleniyor ve buna adapte olmakla boğuşuyor, insanlık olarak varoluşsal sorun yaşıyoruz. Acil; gezegenimizi iyileştirmeliyiz. Durursak düşeceğiz. Çemberin çeperindeyiz. Bütün mesele; ekosistemimizi ve liderlerin de politik psikolojilerini dengesine oturtmaya, sosyal ve toplumsal refahı tavandan tabana yaymaya, ölçüleri ve yaşamı dijital dönüşümün desteği ile yeşil yeniden dönüştürerek  sürdürülebilir kılmaya mecburuz.
Avrupa Yeşil Mutabakatı ile ilgili süreç, uygulamaya konan yeni kurallar, standartlar, mekanizmalar ve yükümlülüklerle iş yaşamını doğrudan etkiliyor. Bu nedenle Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihracat yapan ve yapmak isteyenlerin yeni dönemin koşullarına uyum sağlamaları hayati önem taşıyor. AB; Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) ile ilgili harekete geçti; ilk aşamada yüksek karbon kaçağı riski taşıyan 6 sektör bulunuyor; çimento, demir-çelik, alüminyum, gübre, hidrojen ve elektrik. İlerleyen dönemlerde bu uygulama diğer sektörlere doğru genişletiliyor.
Başta, çevresel sorunların çözülmesi için yeşil sanayileşmeye gidilmesi  önemlidir ve sorunların çözümüne yönelim olması ilkin  sanayiciler ve sanayi alanından beklenir. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın sıkça dile getirdiği gibi; Türkiye’nin 2053 net sıfır emisyon taahhüdünün ilk ve en kritik hedeflerinden biri; yeşil kalkınma devrimi olacak. Dergimiz KobiEfor’un Kasım 2024 Sayısı’nın Kapak Dosyası’nda yeşil ve dijital dönüşen sanayiyi ele alıyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2023’te  ‘Türkiye Yeşil Sanayi Projesi’ ile Dünya Bankası’ndan 450 milyon dolarlık finansmanı; sanayicilere, KOBİ’lere ve teknoloji girişimcilerine sunacaklarını açıkladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Mehmet Fatih Kacır; KOSGEB ve TÜBİTAK’la döngüsel ekonomiye ve karbon salımını azaltmaya yönelik Ar-Ge projelerini destekleyeceklerini söyledi. Bu alanda önemli bir yol alan Türkiye, stratejik yeşil ve dijital dönüşümünü hızla başarabilirse riskleri fırsata çevirebilecek, sürdürülebilir rekabet gücü kazanacak.
5 Eylül 2024 tarihli ve 32653 Sayılı Resmî Gazete’de, Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği’ne dair birçok önemli değişikliğe gidildi. İlerleyen sayılarımızda ele alacağız. Şunu da belirtmeliyim ki; bu yönetmelikte en dikkat çeken  düzenlemelerden biri: Yönetmeliğin 3’üncü maddesinin Z bendinde; ‘Yeşil OSB: Kaynak ve enerji verimliliği, yalın üretim, endüstriyel atık işbirliği ve çevreye duyarlı uygulamaları ile öne çıkan; çevresel, ekonomik, sosyal ve yönetimsel açıdan Bakanlıkça belirlenen kriterler çerçevesinde Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından sertifikalandırılan OSB’ler’ olarak tanımlanarak kavramsallaştırılmasıdır.
KalDer (Türkiye Kalite Derneği) tarafından düzenlenen Dergilerimiz;  KobiEfor’un ve DİJİTAL KobiEfor’un  basın/medya sponsoru olduğu 33. Kalite Kongresi ve Türkiye Mükemellik Ödülleri Töreni, “Yeniden Yükleniyor” ana temasıyla; 12-13 Kasım’da, Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek, anlatıyoruz. Dergimiz KobiEfor’da, Konteyner  ve  Parsiyel Taşımacılık Dosyası’nı, DİJİTAL KobiEfor’da ise Müşteri Deneyimi Yönetimi ile Bilgi Güvenliği Dosyaları’nı işliyoruz.
1999 yılının  Ekim ayında yola çıkan KobiEfor, çeyrek asırlık oldu. Ömrünü OSB oluşumlarına ve OSB kurmaya adamış ve en çok da bu uğurda genç denilecek yaşta hayatını kaybeden Kocaeli Alikahya OSB Yönetim Kurulu Başkanı, TOSYÖV eski Başkanı ve KobiEfor’un İmtiyaz Sahibi Onursal Başkanımız Yalçın Sönmez’i kaybetmemiz nedeniyle, Ekim ayında, çeyrek asrımızı kutlayamadık. Aralık 2024 sayımızda hem KobiEfor’un çeyrek asrını hem de DİJİTAL KobiEfor  Girişimcilik ve Teknoloji dergimizin dördüncü yaşını kutlayacağız. Değerli igörüş ve önerilerinizi bekliyoruz.
Büyük Önder  Mustafa Kemal ATATÜRK’ün aramızdan ayrılışının 86. yıldönümünde saygı ve minnetle anıyoruz.

Yorumlar (0)