banner565

banner472

banner458

banner457

DenizFactoring, pandemide vites yükseltti; 2021’de yüzde 10 büyüme hedefleniyor

DenizFactoring Genel Müdürü Murat Kulaksız, Pandemi’nin sürmesine rağmen 2021’in ilk 9 ayında bir önceki yılın ilk 9 ayına göre işlem hacminde yüzde 90 büyüme sağladıklarını belirterek, iş yapma iştahlarının attığını söyledi.

FİNANS 01.12.2021, 00:00 26.12.2021, 20:59
21254
DenizFactoring, pandemide vites yükseltti; 2021’de yüzde 10 büyüme hedefleniyor

Pandemi’yle birlikte hızı öngörülemez şekilde artan dijital dönüşüm, tüm sektörlerde iş yapış şekillerini değiştirdi, değiştiriyor. Dijitalleşmede birçok sektöre göre hızlı bir gelişim yaşayan alternatif finans sektörü bu değişimden üzerine düşen payını alıyor. DenizFactoring, birçok sektörün durma noktasına geldiği Pandemi dönemini fırsata çevirdi; altyapı ve teknolojisine öncelik verdi.
DenizFactoring Genel Müdürü Murat Kulaksız, “2020’de hem ülkemiz hem insanlık için farklı bir dönemdi. Pandemi’nin ortaya çıkmasıyla alışkanlıklarımızın değiştiği bir döneme girdik. Ekonomin temel taşlarının sıkıntıya düştüğü dönemler yaşadık. Birçok sektör olumsuz etkilendi. Finansal kurumlar ticaretin finansmanını yaparlar. Bu durum ilk etapta tüm kurumları etkiledi. DenizFactoring olarak bu dönemi avantaja çevirdik. Tüm yatırımları altyapı ve teknolojiye yönelttik. Kurum, kuruluşundan bugüne kadar yaptığı yatırımı bu yıl ve geçen yıl hayata geçirdi” diye konuştu.

Sektörün ilk uygulamalarından olan ‘Deniz’e Çek Gönder’ uygulaması gibi ürün ve hizmetlerinin bu dönem daha da öne çıktığını kaydeden Kulaksız, şu bilgileri verdi: “Pandemi bir şey daha getirdi. Birçok firma bilanço dengesini yakalamakta zorlandı. Finans kuruluşları olarak belirli kurallar altında çalışıyoruz. Piyasanın önünü açacak, onların finansmana ulaştıracak yöntemler geliştirmeye çalışıyoruz. Deniz’e Çek Gönder bunlardan biriydi. Kullanıcı hemen elindeki çekin fotoğrafını çekip gönderdiğinde finansmana ulaşabiliyor. DenizFactoring olarak 2021’in Eylül ayını 2020’nin Eylül ayına kıyasladığımızda çok ciddi büyüme sağladık. İlk 9 ayda bir önceki yıla göre işlem hacmimiz yüzde 90 arttı. 2021’in Eylül ayı itibariyle 6 milyar TL ciro yaptık. Toplam faktoring alacaklarımız 2.2 milyar TL’ye çıktı. Pazar payımız yüzde 3.2’den, yüzde 4.4’e çıktık. Müşteri sayısında yüzde 18 artış oldu. İş yapma iştahımız arttı.”
Daha fazla KOBİ’ye ulaşmak istediklerini açıklayan Kulaksız, işletmelerin yüzde 99’unu oluşturan KOBİ’lerin finans kaynaklarından yeterince pay alamadıklarını hatırlattı. Kulaksız, “KOBİ’lerin toplam kredilerden aldığı pay yüzde 24’lerde. KOBİ’nin büyümesi işletme sermayesine bağlı. Sipariş alıyor ama sermayesi yok. Sermaye olmayınca üretim, Ar-Ge, ihracat da yapamıyor. DenizFactoring olarak gurubun sinerjisini kullanarak doğru zamanda doğru ürünü KOBİ’ye sunuyoruz” dedi.

Deniz’e Çek Gönder’e fatura da eklendi
Sektörde çek yazılma oranlarının yüzde 1’ler seviyesinde olduğunu paylaşan Kulaksız, sektörde bu dönemde firmaların desteklendiğini belirtti. KGF, Nefes Kredisi’ni bu desteğe örnek gösteren Kulaksız, firmaların üretmeye devam ettiğini söyledi. Faktoring ve leasing olarak bu dönemde işletmelerin yanında olmayı başardıklarının altını çizen Kulaksız, şunları ifade etti: “Deniz’e Çek Gönder uygulaması örneğin; sektörün ilk ürünüydü. Güzel de kullanıldı. Bugüne kadar uygulamayı 110 bin müşteri kullandı. İndirilme sayısı ise 650 bin. Uygulamayı rakiplerinden ayıran bir dizi farklılığı var. Uygulama ile çekinin fotoğrafını DenizFactoring’e gönderen müşteri çekin karşılığını anında görebiliyor. Faktoring işlemlerini hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirmeye imkan veren uygulama ile faturalı çekin karşılığı olan nakit tutarını SMS ile alabiliyor. E-fatura çözümünü de Deniz’e Çek Gönder’e platformuna ekledik ekliyoruz . Müşteri; mobil, PC veya farklı bir kanaldan elindeki fatura veya çeki aynı ara yüzden takip edebiliyor edebilecek hale gelecek. Çeki olan müşteri çekini, faturası olan müşteri de faturasını tartarak sistemde kontrolünü sağlıyor. sağlayacak.
Fatura uygulamasının önemli bir artı sağlayacağını kaydeden Kulaksız, her çekin yanında bir fatura olduğuna ama her faturanın yanında bir çek olmadığına dikkat çekerek sistemin fatura uygulamasıyla daha fazla kullanıcıya ulaşacağını öngördü.

İhracatçı KOBİ’ye müjde
DenizFactoring olarak ihracatçı firmalara yönelik özel bir çözüm üzerine çalıştıklarını da açıklayan Kulaksız, “Türkiye herkesin bildiği gibi ihracatla büyüyen bir ülke. Çok yetenekli iş gücümüz var. Ama ihracatı mal mukabili yapıyoruz. Yani karşı taraf güçlü. Karşı taraf istediği zaman malı çekebilir, istediği zaman ödeyebilir, ürünü çekmeyebilir. Peki malı üretmiş, finansmanını yapmış bizim ihracatçımız bir başka ülkenin siparişini nasıl karşılayacak? DenizFactoring olarak güzel bir çalışma yaptık. Yakında bu uygulamanın duyurusunu yapacağız. İhracatçıya güzel bir müjde vereceğiz” diye konuştu.
Türkiye’de toplam ihracatçı sayısının 70-80 bin arasında değiştiğini hatırlatan Kulaksız, ihracatçı sayısının artmasının önemli olduğunu vurguladı. KOBİ’lerin şanslı olmadığını ve desteğe ihtiyacı olduğunu dile getiren Kulaksız, DenizBank’ın yurtdışı iştirakleriyle ihracatçı KOBİ’nin yanında olacağını aktardı: “DenizFactoring, sektörde en fazla ihracatçıyla çalışan kurumdur. Eximbank Kredileri’nde hem adet hem hacimde DenizFactoring’in, yüzde 14 gibi pazar payı var. İhracata, turizme, üretime ayrı destek sağlıyor.”

İşlem hacmi ve müşteri adedinde yüzde 10 büyüme hedefliyor
Faktoringde Deniz Factoring’i tercih eden firmaların sektörel dağılımı çeşitlilik gösteriyor. İnşaat, makine ve elektrik-elektronik başı çekiyor. Sektörlerin kendi içindeki gelişiminin kendilerinin işlem hacmine yansıdığını kaydeden Kulaksız’ın, 2021 değerlendirmesi ise şöyle:  “2020’de yatırımlarımıza ağırlık vererek iyi bir büyüme sağladık. Pandemi’nin belirsizliği geçtiğimiz yıla göre azaldı. Bu yıl da işletmelerimizin yanında olarak işlem hacmi, müşteri adedi ve pazar payında en az yüzde 10’luk büyüme bekliyoruz. Ciro olarak Pazar payımız şu anda yüzde 4.4’tür, Pazar payında yüzde 6-7 aralığına ulaşmayı hedefliyoruz. Elimizden geldiğince bu alanda çalışmalar yapacağız.”

Dijitalleşme maliyetleri düşürüyor
Dijitalleşmenin büyümeye önemli bir katkı sağladığının altını çizen Kulaksız, DenizBank ve iştirakleriyle teknolojiyi önemli bir yatırım alanı olarak gördüklerini ve bu alanda iddialı çözümler geliştirdiklerini söyledi. Faktoring alanında önümüzdeki dönem mevzuat ve yönetmeliklerin de etkisiyle tamamen dijital çalışabileceklerini duyuran Kulaksız, sözlerini şöyle tamamladı: “DenizBank’ın teknoloji üssü Intertech her konuda bize destek oluyor. 20’den fazla ülkeye teknoloji ihracatı yapıyor ve 1300’e yakın çalışanı olan dev bir şirket. KOBİ’nin ihtiyacını doğru görüp ona uygun çözümler geliştirmek önemli. Tecrübeyle en hızlı en uygun çözümü sunmaya gayret ediyoruz. Teknoloji yatırımı arttıkça maliyetlere de olumlu yönde yansıyor. Dijital dönüşümü bir fırsat olarak görüyoruz.”

Yorumlar (0)