banner565

banner472

banner458

banner457

Garanti BBVA Leasing Genel Müdürü Ünal Gökmen: “2021’de tekrar büyüme sağlanacaktır”

Sektörde 30. yılını kutlayan Garanti BBVA Leasing, tüm olumsuzluğa rağmen 2020 yılında hedefledikleri pazar payına ulaşmayı başardı.

FİNANS 01.01.2021, 00:01 29.01.2021, 09:48
28589
Garanti BBVA Leasing Genel Müdürü Ünal Gökmen: “2021’de tekrar büyüme sağlanacaktır”

Garanti BBVA Leasing Genel Müdürü Ünal Gökmen, “Teknolojik altyapımız ve hizmet kalitemizle sektörde fark yaratan leasing şirketi konumundayız. Müşterilerimize 30 yıllık birikim ve tecrübelerimizi, ilk yılımızdaki heyecan ve istekle sunmaya devam ediyoruz” dedi.
Garanti BBVA Leasing, 2020’nin öngörülemez gelişmelerine rağmen hedefledikleri pazar payına ulaştı. ‘Müşteri önceliğimizdir’ değeriyle bu yıl sektörde 30’uncu yıllarını kutladıklarını söyleyen Garanti BBVA Leasing Genel Müdürü Ünal Gökmen, “Yüzde 98 müşteri memnuniyet oranımız ile hizmet veren bir kurumuz. Odağımızda olan tüm sektörlerde satıcı firmalar ile iş birliklerimiz söz konusu. Bu sayede müşterilerimize uçtan uca çözümler sunuyoruz. Teknik ve dijital altyapımız sayesinde, hızlı ve verimli çözümler sağlıyoruz” dedi.
Gökmen özellikle stratejik gördükleri; üretim, tekstil, metal işleme, iş makinaları ve enerji sektöründeki yatırımların finansmanında yüzde 10 üzeri pazar payına sahip olduklarını açıkladı.
Büyümenin ve yatırımın finansmanın kendileri için önemli olduğuna dikkat çeken Gökmen, önümüzdeki döneme ilişkin ise şunları söyledi: “Sektörümüzde finansmanı yapılan ürünlere baktığımızda yüzde 20’si gayrimenkul (sat ve geri kiralama) işlemlerinden gelmekte. Bizim ise öncelikli hedefimiz büyümeyi ve yatırımı finanse etmek. Bu sebeple bu ürün grubunda çok aktif olduğumuzu söyleyemeyiz. Ancak sektörümüzde finanse edilen iş – inşaat makinalarında, metal işleme makinaları, tekstil makinaları ve enerji yatırımlarına baktığımızda ise stratejimizle uyumlu olarak pazar payımızın yüzde 15 seviyelerinde olduğunu görüyoruz. 2021 yılında da ülkemizin büyüme rakamlarının ve yatırımların artacağını ve buna paralel bir büyüme kaydedeceğimizi düşünüyoruz. Özellikle imalat sanayi, otomotiv-metal işleme, tekstil gibi ülkenin de üretimde lokomotif sektörlerindeki yüksek pazar payımızı korumayı ve yenilenebilir enerji finansmanındaki payımızı da geliştirmeyi hedefliyoruz.”

Yenilenebilir enerji yatırımlarına pozitif ayrım
Garanti BBVA Leasing, yatırımın ve büyümenin finansmanı amacıyla, “Makine ise Leasing, Leasing ise Garanti BBVA Leasing” sloganıyla tüm müşterileri için sürdürülebilir finansman çözümleri yaratıyor.
Ünal Gökmen; tekstil, metal, üretim makinaları finansmanında, müşterilerine özel çözümler sunduklarını belirterek, “Bu çözümlerimizde finansman maliyetlerinden satıcı firmalarıyla iş birliğine, müşterilerimizin nakit akışları ve yatırım ihtiyaçlarına göre çözümler üreterek, yatırımlarında destek oluyoruz. 2020 yılında da bu desteğimizle bu ürün gruplarında yüzde 15’e yaklaşan pazar payımızla müşterilerimize çözümler sunmayı sürdürdük” dedi.
2021 yılında ve yakın gelecekte enerji ihtiyacının azalmayacağı ancak enerjiyi tedarik yönteminin yeşil enerjiye kayacağının bir gerçek olduğunu hatırlatan Gökmen, şunları söyledi: “Bu ihtiyaçtan ziyade, dünyamız için bir sorumluluk aynı zamanda. Garanti BBVA Leasing olarak önümüzdeki dönemde sürdürülebilir enerjinin, enerji içinde en önemli konu olacağını öngörüyoruz ve enerji sektöründe özellikle yenilenebilir enerji yatırımlarını desteklemeye her zaman öncelik veriyoruz. Bu amaçla özellikle öz tüketime dayalı, çatı tipi güneş enerji santralleri projelerinde müşterilerimize uçtan uca çözüm paketi sunuyoruz. Burada müşterilerimize, nakit akışlarında ilave bir yük yaratmadan, elektrik faturaları öder gibi leasing taksiti ödeyecekleri çözümler sunuyoruz. Ülkemizdeki önemli ve değerli güneş paneli üreticisi ve mühendislik hizmeti veren çok sayıda firmayla da iş birliği anlaşmalarımız var. Bu çözümlerimiz sayesinde 2020 yılında finanse edilen enerji yatırımlarında yüzde 16 seviyesinde bir pazar payımız mevcut.”

Garanti Leasing’in dijital dönüşüm pandemi öncesine dayanıyor
Garanti BBVA Leasing’in dijital dönüşüme süreci pandemi öncesine dayanıyor. Dijital dönüşüm alanında yürüttükleri projelerin karşılığını pandemi sürecinde aldıklarını kaydeden Gökmen, “Hizmet süreçlerimizde ve çözümlerimizde hiçbir aksama olmadan bu süreci geçiriyoruz. Değişen teknolojik gelişmeler çerçevesinde son yıllarda biz de teknoloji altyapımızı daha da geliştirmek amacıyla yeni bir program için yatırım yapmaya karar vermiş ve buna başlamıştık. 2020 yılında bu yatırımlarımızın testine başladık. Bu yıl sonunda birinci fazını devreye almayı planlıyoruz” açıklamasını yaptı.
Müşterilerinin hızlı ve kolay ulaşması için dijital platformlar üzerinden de hizmet verdiklerinin altını çizen Gökmen, “2020 yılında dijital platformlar üzerinden yaptığımız işlemlerin payı da artış gösterdi. Ayrıca Garanti BBVA olarak internet şubesi kullanan müşterilerimize de internet şubeleri üzerinden leasing ödeme planlarını, faturaları görüntüleme gibi hizmetler sunuyoruz” dedi.
Dijitalleşme sürecinde gidilecek daha çok yol olduğunun altını çizen Gökmen, şu bilgileri verdi: “Leasing daha çok bireylerden ziyade işletmelerin kullandığı bir ürün, ayrıca dijitalleşmenin artması için mevzuatlarımızda bazı güncelleme ihtiyaçları mevcut. Islak imza zorunluluğu, e-imzanın geçerli olması, tarafların dijital platformları daha güvenli ve etkin kullanması gibi değişimler buradaki değişim hızını etkileyecektir. Garanti BBVA Leasing olarak, bu değişimler olmadan da hazırlıklarımızı yapıyoruz. 2021 yılında, dijital kanallardan yapacağımız işlem hacmini artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca müşterilerimizin bize ulaşacağı dijital kanalların sayısını da artıracağız.”

2021’e daha dikkatli olmalıyız
2020 yılını öngörmenin mümkün olmadığı bir gerçek. Bu durum: üretim, satış ve tahsilat sorunlarını da beraberinde getirdi. Ünal Gökmen, pandeminin patlak vermesiyle özellikle nisan-mayıs aylarında tüm müşterileriyle temas içinde olduklarını belirterek, yürüttükleri çalışmaları şöyle anlattı: “Bu zorlu dönemi leasing ödemelerini yapmadan geçirmek isteyen tüm müşterilerimize, koşulsuz ve şartız olarak 3-6 ay arasında ödemesiz dönem, yeni ödeme planları sunduk ve toplam müşterilerimizin yaklaşık yüzde 18’inin ödeme planlarını bu şekilde öteledik. Garanti BBVA Leasing olarak, bizim de 2020 yılında gecikmeli ödeme yapan müşterilerimizin sayısında bir artış olmadı, ayrıca 2020 yılı sorunlu alacaklarımızda düşüşler yaşadığımız bir yıl olarak gerçekleşti.”
Pandemi döneminde getirilen istisnaların 2021 yılında son bulacağını hatırlatan Gökmen, “2021’e 2020 yılının ortalamasının üzerinde TL faiz oranları ve döviz kurunda önceki yıla göre daha yüksek bir seviyede giriş yapıyoruz. Bu sebeple 2020 yılını bu konuda büyük sıkıntılar yaşanmadan geçirmiş olsak da 2021 yılında çok dikkatli olmamız gerçeği halen ortada” dedi.

2021’de tekrar büyüme sağlanacaktır
Sektörün geneline ilişkin de bilgi veren Gökmen, şunları söyledi: “Garanti BBVA Leasing olarak, leasing sektörünün 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 50 büyüyeceğini bütçelemiştik. Sektörde; 2015-2017 yıllarında 6 milyar dolar seviyesinde olan işlem hacmi, 2018 yılında 4.7 milyar dolar, 2019 yılında ise 2.5 milyar dolara kadar düşmüştü. Ancak pandemi sürecinin etkisiyle sektör hedeflerine ulaşmasa da tüm değişkenlere rağmen 2020 yılında 3 milyar dolar üzerinde bir işlem hacmi gerçekleşeceğini öngörüyoruz.”
Endişeler devam etse de aşı sürecinin devreye alınmasıyla geleceğe umutla baktıklarını kaydeden Gökmen, 2021 yılı için öngörülerini ise şöyle detaylandırdı: “Pandemi sürecinde sektör, mart-nisan aylarında yavaşlasa da yılın ikinci yarısından itibaren yatırımların devam etmesiyle birlikte tekrar yükselişe geçti. Dolayısıyla sektörün 2020 ve 2021 yılları için tekrar büyüme trendine girdiğini söyleyebiliriz. Koronavirüs salgınının etkisiyle yatırım talepleri ihtiyaçlara göre değişim gösterdi. Sağlık, gıda, tekstil ve enerji gibi alanlarda yatırım taleplerinin arttığını gördük. Ayrıca uzun vadede ulaşım ve lojistik de öne çıkan sektörler olacaktır. 2021 yılında da, 2020 yılının ikinci yarısında ortaya çıkan pozitif tablonun süreceğini ve yatırımların artış hızının devam edeceğini bekliyoruz.

Yorumlar (0)