banner565

banner472

banner458

banner457

Güvenli Ticaretin Anahtarı: Karekodlu Çek Sistemi

Ülkemizde çek, ticari hayat için son derece önemli ödeme araçlarından biri olarak yerini korumaya devam ediyor.

FİRMA TANITIM 01.04.2019, 08:54 26.04.2019, 09:10
11710
Güvenli Ticaretin Anahtarı: Karekodlu Çek Sistemi

Diğer ülkelerden farklı olarak vadeli işlemlerde kullanılan çek yoluyla satıcı alıcıyı yani keşideciyi finanse etmiş oluyor. Buna bağlı olarak çek ülkemizde çok yaygın kullanılıyor ve her yıl 20 milyon adedin üzerinde çek keşide ediliyor.Ülkemizde çek, ticari hayat için son derece önemli ödeme araçlarından biri olarak yerini korumaya devam ediyor. Diğer ülkelerden farklı olarak vadeli işlemlerde kullanılan çek yoluyla satıcı alıcıyı yani keşideciyi finanse etmiş oluyor. Buna bağlı olarak çek ülkemizde çok yaygın kullanılıyor ve her yıl 20 milyon adedin üzerinde çek keşide ediliyor.
Hem bir ödeme aracı olması hem de özellikle KOBİ’ler açısından bir finansman ve vadeli alım sağlama aracı olması nedeniyle çekle yapılan ödemelerin sağlıklı bir şekilde devam etmesi reel sektör açısından büyük önem taşıyor. 2018 yılında, ülkemizde toplamda hacim olarak 900 milyar TL’nin, adet olarak ise 21 milyonun üzerinde çek keşide edilmiştir. Her çekin ortalama 5 kez el değiştirdiği varsayıldığında 100 milyon adede yakın alışveriş işleminde ödemenin çekle yapıldığı görülmektedir.  Çek ile ödemenin bu denli yaygın olması, özellikle alacak riski açısından, sistemin güvenli bir şekilde işlemesinin ne derece önemli olduğunu göstermektedir.
Çekle yapılan alım satım işlemlerini daha güvenli hale getirmek, çeklerdeki tahsilat riskini azaltmak amacıyla geliştirilen Karekodlu Çek    Sistemi 2017 yılında zorunlu hale geldi. Bu sayede, alınan bir çekin bankanın kayıtlarında mevcut olup olmadığı bilgisinden, keşidecinin son beş yılda düzenlediği çeklerin ödenip ödenmediği, ilk çekini ve son çekini ne zaman düzenlediği, düzenlediği çeklerin ortalama tutarı gibi çek keşidecisinin çek ödeme geçmişini ortaya koyan pek çok veriye saniyeler içerisinde ulaşılabiliyor. Bu yolla da ödeme kabiliyeti yüksek olan keşidecilerin çeklerini kabul ederek karşılıksız çek alma riskinin azaltılması sağlanabiliyor.

Karşılıksız çek riskini önlemek için Karekodlu Çek kabul edin
Karekodlu çek sayesinde tıpkı bankalar gibi çek kabul eden tarafların da çeki keşide eden kişi veya şirketin geçmiş çek ödeme performansını izleyebileceğini vurgulayan Kredi Kayıt Bürosu Genel Müdürü Kasım Akdeniz, “Her ay yaptığımız analizler karşılıksız çek keşide eden kişilerin yüzde 80’inin geçmiş beş yılda en az bir kere karşılıksız çek keşide ettiğini gösteriyor. Bunun yanı sıra son 12 ay içerisinde karşılıksız çeki olan keşidecilerin yüzde 79’unun tekrar karşılıksız çek verdikleri görülmektedir. Vadeli satışlarınız karşılığı size sunulan çekleri Karekodlu Çek Raporu’nu inceleyerek aldığınız takdirde karşılıksız çek ile karşılaşma riskinizi yüzde 80 oranında azaltmış olursunuz” açıklamasında bulunuyor.
Piyasada bulunan çeklerin yaklaşık yüzde 99’unun karekodlu olduğu değerlendirildiğinde, çeki kabul ederken çekin üzerindeki karekodu okutarak “Karekodlu Çek Raporu”nun alınması ile karşılıksız çeklerin yüzde 80’inin, çekin kabulü aşamasında önlenmesi mümkün oluyor.

Ticari hayatta bir devrin başlangıcı olan Karekodlu Çek Sistemi
Yapılan yasal değişiklik ile artık basılan tüm çeklerin üzerinde karekod bulunması zorunlu hale geldi. Üzerinde karekod olan çek, Findeks Mobil Uygulaması’na okutulduğunda herhangi bir onaya gerek olmaksızın çek keşidecisinin geçmiş çek ödeme bilgilerinin görüntülenerek çek kabul veya ret kararının daha doğru, güvenli ve hızlı şekilde verilmesini sağlıyor.  Bu sayede vadeli satış için alıcı ve satıcının uzun süre birbirlerini tanımaları gerekmeden; Karekodlu Çek  Raporu yoluyla alıcı kredibilitesini satıcıya anında gösterirken, satıcı da alıcının geçmiş çek ödeme performansını görerek doğru ve tam bilgiye dayanarak kararını hızlıca verebiliyor. Karekodlu Çek Sistemi, bu yönüyle çek ile ödemelerin riskini azaltırken yarattığı güvenli ortam ile ticaretin de hacmini de artırıyor.

Karekodlu Çek’te yeni özellik: Çek Kayıt Sistemi
Karekodlu Çek Sistemi’ne getirilen yeni özellik  Karekodlu Çek Kayıt Sistemi, 1 Ocak 2018 itibarıyla geçerli hale gelerek çeki keşide edip alacaklısına verdikten sonra yetkilisini değiştiren kurumların ‘imza sahibi yetkili değil’ itirazlarını da ortadan kaldırıyor. Çekin ülkemiz açısından yaygın bir kredilendirme aracı olduğunun altını çizen          Akdeniz, “Çekin ticari hayattaki önemi göz önünde bulundurulduğunda güvenli ve şeffaf ticaretin önünü açan Karekodlu Çek Sistemi ticaret hacminin artırılması ve buna bağlı olarak üretim ve istihdamda artış sağlanması noktasında hayati önem taşıyor. Karekodlu Çek’e yeni bir özellik olarak geliştirdiğimiz Karekodlu Çek Kayıt Sistemi sayesinde ise çeki keşide edip alacaklısına verdikten sonra yetkilisini değiştiren kurumların ‘bu imza sahibi yetkili değil’ itirazları da artık ortadan kalkacak” dedi.

Çek Kayıt Sistemi’ni kullanmak da çeki kaydetmek de çok kolay
Çekin üzerindeki karekodu okutmak isteyenlerin akıllı cep telefonlarına Findeks Mobil Uygulaması’nı indirmesi gerekiyor. Bu uygulamayı indirip, tamamen ücretsiz bir şekilde Findeks üyeliği tamamlandıktan sonra, önce çeki kayıt edecek kişinin kimliğinin teyit edilmesi gerekiyor. Hemen ardından çekin üzerindeki karekod, uygulama aracılığı ile okutularak bilgilerin girilmesi ile kayıt işlemi tamamlanabiliyor.

Yorumlar (0)