banner565

banner472

banner458

banner457

13 ilde antikor testi yapılacak

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kocaeli ve Ankara’da sanayiye hizmet vermek üzere test laboratuvarları kurulduğunu belirterek, “Sanayide antikor testlerine başlıyoruz.

HABER 01.07.2020, 00:03 29.07.2020, 20:31
19515
13 ilde antikor testi yapılacak

13 ilimizde; İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Konya, Tekirdağ, Adana, Sakarya, Gaziantep, Manisa, Eskişehir, Bursa ve Kayseri’de antikor testleri yapılacak” dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kocaeli Sanayi Odası Meclis Toplantısı’na video konferans yöntemiyle katıldı.
“Ekonomi dipten dönüş sinyalleri vermeye başladı”: Covid-19 (yeni tip koronavirüs) salgını nedeniyle dünyanın zor bir sınavdan geçtiğini kaydeden Varank, şunları söyledi: “Yeni normale girerken, reel sektörde kalıcı ve istikrarlı bir toparlanmaya ihtiyacımız var. Sanayideki gidişatı yakından takip ediyor, üretimin öncü göstergelerini düzenli izliyoruz. Nisan ayı sadece Türkiye için değil, tüm dünya için oldukça zorlu bir dönemdi. Ülkeler neredeyse tamamen içe kapandı, ticaret durdu, talep kesildi. Dolayısıyla sanayi üretimindeki düşüş beklentilerimiz dâhilindeydi. Mayıs’tan itibarense ekonomi dipten dönüş sinyalleri vermeye başladı. Haziran’da reel sektördeki canlanma hız kazandı.”
Varank, ekonominin toparlanma hızına ilişkin güncel bir istatistik paylaştı: “Bu ayın ilk iki haftasında sanayideki elektrik tüketimi, Nisan ve Mayıs’ı şimdiden geride bıraktı. Haziran’ın ilk yarısında, OSB’lerdeki elektrik tüketimi, Mayıs’a göre yüzde 31 arttı.”
Ekonomiye yeni soluk: Bakan Varank, “Otomotiv, tekstil ve mobilya gibi öncü sektörler tekrar diriliyor. Ekonomiye olan güven artıyor. Bu senenin ilk 5 ayında sanayi siciline 5 bin 547 işletme kaydoldu.  Yani bu yılın ilk beş ayında 5 bin 547 işletme reel sektöre yeni oyuncu olarak girdi, ekonomiye yeni bir soluk getirdi” diye konuştu.
520 yeni fabrika: Bakan Varank, “Sadece organize sanayi bölgelerimizde, ilk 5 ayda, 520 yeni fabrika üretime geçti. Yatırım talebi de pandemi koşullarına rağmen geçen seneye göre daha güçlü şekilde seyrediyor” bilgisini paylaştı.
67 milyar liralık teşvik: Bakan Varank, Ocak-Mayıs döneminde 67 milyar liralık yatırım teşvik belgesi düzenlediklerini aktardı: “Bu yatırımlar hayata geçtiğinde, 110 bin vatandaşımıza yeni iş imkânları doğacak. Temel gayemiz, bu gidişatı sürekli bir yapıya oturtabilmek.”
“Güçlü büyüme oranlarına ulaşmayı bekliyoruz”: Bakan Varank, Salgının dünyadaki seyrine bağlı olmakla birlikte; Türkiye’deki  ekonomik canlanmanın daha da hızlanmasını ve yılın son iki çeyreğinde güçlü büyüme oranlarına ulaşmayı beklediklerini kaydetti: “Tabii bu dönemde, salgında ikinci bir dalgayla karşılaşmamak ve reel sektördeki iş güvenliğini azami seviyeye çekmek için attığımız somut adımlar var.”

Bakan Varank, şu bilgileri paylaştı:
“Antikor testleri:  Sağlık Bakanlığımızla birlikte, Kocaeli ve Ankara’da sanayiye hizmet vermek üzere test laboratuvarları kurduk. Düzenli PCR testleri yaptık. Şimdi de sanayide antikor testlerine başlıyoruz. 13 ilimizde (İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Konya, Tekirdağ, Adana, Sakarya, Gaziantep, Manisa, Eskişehir, Bursa ve Kayseri’de) antikor testleri yapılacak.
COVID-19 Tedbirleri:  Konya ve Bursa’da testler dün itibariyle başladı. Sizlere de müjdeyi vereyim. Kocaeli’nde antikor yani bağışıklık testleri bugün başlıyor. Tabii bu testler kadar önemli olan bir diğer konu da; sizlerin işyerlerinizde alacağınız tedbirler.
3 bin 500 kişiye istihdam: Türkiye’de sanayinin kalbi Kocaeli’de atıyor. 14 Organize Sanayi Bölgesi, 2 Serbest Bölge, 4 Teknopark ve Bilişim Vadisi’nden aldığınız güçle ülke kalkınmasında kritik bir rol oynuyorsunuz. Yılbaşından bu yana Kocaeli’de 3 buçuk milyar liralık sabit yatırıma teşvik belgesi verdik. Bu yatırımların tamamlanmasıyla birlikte 3 bin 500 vatandaşımıza yeni iş kapıları açılacak.
16 milyon liralık proje:  İMES OSB’de Kalkınma Ajansımız desteğiyle Uygulamalı İleri Mühendislik Mükemmeliyet Merkezi’ni kuracağız. 16 milyon liralık bu projenin 10 milyon lirası ajansımız tarafından finanse edilecek. Ağustos ayında da projenin temelini atmak üzere Kocaeli’ye gelmeyi planlıyorum. Bu merkezin hayata geçmesiyle; sanayinin ihtiyaç duyduğu vasıflı işgücünü yetiştirmek üzere yılda 2 bin kişiye eğitim verilecek. Firmaların yenilikçi ürün geliştirme kapasitesi artırılacak, yalın üretim ve verimlilik konularında firmalara danışmanlık desteği verilecek.”

COVID-19 Güvenli Üretim Belgesi logosu tanıtıldı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, telekonferans yöntemiyle  Deniz Ticaret Odası Meclis Toplantısı’na katıldı.
Bakan Varank,Deniz Ticaret Odası’nın,  sektörün gelişmesi ve uluslararası rekabet gücünün artması açısından kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Varank, dünya ticaretinin ve ülkemiz dış ticaretinin yüzde 90’ının deniz taşımacılığı üzerinden gerçekleştiğini söyledi. Covid-19 salgınıyla birlikte daralan dünya ticaretinden, deniz taşımacılığının da büyük ölçüde etkilendiğini aktaran Varank, “Türkiye, bu küresel krizde başarılı bir sınav veriyor, inşallah bundan sonra da vermeye devam edecek” dedi.
Güvenli Üretim Kalite Belgesi: Varank, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) ile birlikte, üretim tesislerinde alınması gereken önlemler için kılavuz hazırlandığını, tedbirleri yerine getiren firmalara, COVID-19 Güvenli Üretim Kalite Belgesi verilmeye başlandığını açıkladı. Varank, TSE’nin “Covid-19 Güvenli Üretim Belgesi” için tasarlanan logosunu da ilk kez kamuoyuyla paylaştı: “Belgeyi alan firmalar TSE logosunu; ürünlerinde, belgelerinde ve yayınlarında kullanabilecek. Deniz Ticaret Odası üyeleri de bu sürecin bir parçası olmalı. Sizleri kılavuzda yer alan önlemleri uygulamaya ve işletmelerinizi TSE logosuyla tescillemeye davet ediyorum.”
10 kostere destek: Bakan Varank, Türkiye’nin koster filosunu güçlendirmek için, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle KOSGEB Kredi Faiz Desteği Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldığını anlattı: “Projenin ilk yılında 10 kosteri desteklemeyi ve programın nasıl çalışacağını görmeyi planlıyoruz. 5 yıl süresince her bir gemi için yıllık azami 3 milyon lira kredi finansman desteği vereceğiz.”
KOSGEB devrede: Varank, bankalarla gerçekleştirilecek görüşmeyi KOSGEB’in yapacağını söyledi: “Elbette koster sahipleri de bankalarla görüşebilir. Koster yapımı için aldığınız krediye, KGF kefaleti sağlanması için KOSGEB yine devreye girecek. Gemilerin Türkiye tersanelerinde inşa edilmesini şart koşacağız. Bu gemilerin 3 bin ila 12 bin dedveyt ton aralığında olmasını bekliyoruz.”
Deniz Ticaret Filosu güçlenecek: Varank, destekten yararlanmak isteyen üyelerin; kosterin tonajı, muhtemel maliyeti, öz-kaynak miktarı, kredi ihtiyacı ve talep edilen kredi finans desteği tutarını KOSGEB’e iletmesi gerektiğini ifade etti. En fazla öz-kaynak koyan ve en az kredi faiz desteği talep eden ilk 10 koster projesi desteklenecek ve deniz ticaret filosunun güçlendirilmesi projesine başlanacak.
22 milyar liralık yatırım: Varank, gemi inşa sektörünün, oluşturduğu istihdam ve katmadeğer açısından öncelikli görülen sektörlerden birisi olduğunu ifade etti: “Bugüne kadar bu alanda 22 milyar liralık yatırımı teşvik ettik ve 45 bin kişilik istihdamın oluşmasını sağladık. Bununla birlikte; tersane, yat inşası ve armatörlük alanlarında da 3 milyar liralık yatırım, teşviklerimizle hayata geçti.”
Yeni çağrılar: Deniz taşıtlarının, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı’ndaki stratejik sektörlerden bir tanesi olduğunu hatırlatan Varank, “İnovatif ve yenilikçi projelerinize, bu program kanalıyla da destek almanız mümkün. Önümüzdeki aylarda deniz taşıtları dâhil olmak üzere, diğer öncelikli alanlarda yeni çağrıları duyuracağız” dedi.
Deniz Teknolojileri ve Sanayisi Teknik Komitesi kuruldu: Bakan Varank, 11. Kalkınma Planı ile deniz teknolojileri, gemi inşa ve yan sanayinin rekabet gücünü artırmak için ‘Deniz Teknolojileri ve Sanayisi Teknik Komitesi’nin kurulduğunu ve komitenin başkanlığının Bakanlık tarafından yürütüldüğünü açıkladı: “Sektörün tamamında Ar-Ge, yenilikçilik ve markalaşma kültürünün daha da gelişmesini istiyoruz. Teknik komite aracılığıyla nokta atışı eğitimler düzenleyip, potansiyeli olan firmaların Ar-Ge merkezi kurmasını teşvik edeceğiz. Yerli gemi ekipmanlarının, tersaneler tarafından kullanılmasını teşvik edeceğiz.”
Elektrikli batarya teknolojileri: Bakan Varank, gelecek dönemde gemi sevk sistemlerinde, elektrikli batarya teknolojilerinin yoğun biçimde kullanılacağını, iç sularda yük ve yolcu taşımacılığı yapan gemilerin, elektrikli gemilere dönüştürülmesi konusunun Bakanlığın koordinatörlüğünde yürütüldüğünü açıkladı.
Gemi İhtisas OSB: Varank,Yalova’da kurulan Gemi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin (GİOSB) faaliyete geçmesinin, sektörün dışa bağımlılığını azaltmada önemli rol oynayacağına dikkati çekti: “Yatırımcılar için 3 bin 500 m2’den 150 bin m2’ye kadar arsa tahsis imkânı bulunuyor. Bu bölge hem gemi yan sanayinin geleceği hem 10 bin kişilik istihdam hacmiyle stratejik bir önem taşıyor.”

Yorumlar (0)