banner565

banner472

banner458

banner457

200 milyar dolar ihracat hedefi artık çok yakın 

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, TİM Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle ile Nisan ayı ihracat rakamlarını açıkladı ve yıllık 200 milyar dolar ihracat hedefinin artık çok yakın olduğunu dile getirdiler.

HABER 01.06.2021, 00:01 24.05.2021, 11:52
670
200 milyar dolar ihracat hedefi artık çok yakın 

Türkiye İhracatçılar Meclisi, Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un katılımıyla Nisan ayı geçici dış ticaret verilerini, Ankara’da düzenlediği toplantıyla açıkladı. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ihracatın 2020’nin son çeyreği itibarıyla güçlü toparlanma yaşadığını, 2021’in ilk çeyreğinde daha da ivmelenerek milli gelir büyümesinin en güçlü bileşeni haline geldiğini belirterek, “2021 yılına ilişkin açıklanan göstergeler de Türkiye ekonomisindeki güçlü gidişata işaret etmektedir” dedi.

Bakan Muş, bu yılın ilk çeyreğinde ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 17.2 artarak 50 milyar dolar, ithalatın ise yüzde 9.6 artışla 61 milyar dolar olduğunu, Nisan’da ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 109 artışla 18 milyar 766 milyon dolara ulaştığını açıkladı: “Bu değerle tüm zamanların en yüksek Nisan ayı ihracat rakamını ve ayrıca tüm yılların ikinci en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirmiş bulunuyoruz.”

Bakan Muş, ‘pandemi’ gerçekliğiyle 2020’de küresel ekonominin yüzde 3.3 daraldığını, açıklanan çeyreklik büyüme verileri, öncü göstergeler ve baz etkisiyle 2021’in küresel ekonominin toparlanma yılı olacağı görüldüğünü ifade etti. Muş, hedef ve öncelikler doğrultusunda kapsamlı bir ajandayla yola çıktıklarını ifade etti: “Dış ticaretimizde Avrupa, Asya ve Orta Doğu pazarlarına yakınlığımızı daha etkin kullanmak ve ülkemizin üretim ve tedarik konusundaki üstünlüğünü pekiştirmek istiyoruz. Ayrıca önümüzdeki dönemde Mısır ile gelişen diplomatik ilişkilere paralel olarak ticari ve ekonomik ilişkilerimizi güçlendirmek arzusundayız.”

“Hizmet sektörlerimizin ihracatını artırmayı hedefliyoruz”: Hizmet sektörlerinin son 10 yılda küresel mal ticaretinden daha hızlı bir seyirde büyüdüğünü kaydeden Muş, “Biz de yalnız turizmi değil, diğer hizmet sektörlerini de bacasız sanayimiz olarak tasavvur ediyoruz. 2019’da bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 8.5 artarak 63.6 milyar dolar olarak gerçekleşen ülkemiz hizmet ihracatı, 2020’de pandeminin etkisiyle bir önceki yıla kıyasla yüzde 45.5 azalarak 34.7 milyar dolar düzeyinde gerçekleşmiştir. Bu rakamı yukarıya çekmek ve dünya hizmet ihracatından aldığımız payı artırmak için Bakanlığımızca mal ihracatında olduğu gibi hizmet ihracatında da önemli destekler sunulduğunun ve bu desteklerden önemli sonuçlar alındığının altını çizmek isterim.”

Muş, şu bilgileri verdi: “Bilişim ihracatımızın önemli bileşenlerinden olan dijital oyun sektöründeki ihracatımızın son 6 yılda 5 kata yakın artış göstererek 2020 itibarıyla 1.9 milyar dolara yükselmesi beklenmektedir. Bugün Türk dizileri 146 ülkede 700 milyon kişi tarafından izlenmektedir. En değerli kaynağımız ve üretim girdimiz olan insan unsurunun başat rol oynadığı, kalitesi dünya çapında kanıtlanmış, sağlık, turizm, eğitim, bilişim gibi hizmet sektörlerimizin ihracatını artırmayı hedefliyoruz.”

‘Mal ve hizmet ihracatında sıfır açık’ hedefi: Muş, ‘mal ve hizmet ihracatında sıfır açık’ hedefiyle yola çıktıklarını, ‘kendi kendine yeten, mal ve hizmet ticaretinde fazla veren ve katmadeğerli üretim ve ihracat yapan’ bir ülke olmak için çalışacaklarını vurguladı. Muş, ikili ticarette yüksek dış ticaret açığı verilen ülkeleri analiz edeceklerini de aktardı: “Bu ülkelerle ikili ticaretin daha adil ve dengeli şekilde gerçekleşmesini öncelikli gündem maddemiz, hatta milli meselemiz olarak görüyoruz.”

Bakan Muş, sektör temsilcileri, ihracatçılar, esnaf ve girişimcilere seslendi: “Çözüm üreteceğiz, yol bulacağız, yol açacağız.” Muş, artık yıllık ihracatı 200 milyar dolar seviyesinin üzerine taşımayı konuşma zamanının geldiğini vurgulayarak, üretim, istihdam ve ihracat temelinde büyüyen daha müreffeh bir Türkiye hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdüreceklerini dile getirdi.

“200 milyar dolar ihracat hedefine yakın zamanda ulaşacağız”
Otomotiv lider, halı ihracatında yüzde 305 artış: TİM Başkanı İsmail Gülle’nin verdiği bilgilere göre; ihracat ailesi Ocak-Nisan döneminde 2020’deki aynı döneme göre yüzde 33’lük artışla 68 milyar 752 milyon dolarlık ihracata imza attı. Nisan’da bir önceki yılın aynı ayına göre 25 sektör ihracatını artırdı. 9 sektör tarihlerinin en yüksek aylık ihracat rekorunu kırdı, 2 milyar 466 milyon dolarla otomotiv sektörü liderliğini korudu. İhracatta yüzde 313 artışla otomotiv lider oldu, halı ihracatı yüzde 305, gemi ve yat sektörleri ihracatı yüzde 280 arttı. Nisan’da Türk bayrağını 218 ülke ve bölgede dalgalandırmayı başaran Türk ihracatçısı, 182 ülkeye ihracatını artırdı. 176 ülkeye TL ile ihracat yapıldı. İhracat ailesine 2 bin 444 yeni firma katıldı.

“Bu yıla ihracatla damga vurmanın; 2021’i ihracat yılı yapmanın zamanı geldi. Türk ihracatçısı olağanüstü bir performans gösteriyor” diyen Gülle, şu bilgileri verdi: “Yılbaşından beri toplam ihracatımız 68 milyar doları, son 6 ayda ise 102 milyar doları aştı. Bugün ise Cumhuriyet tarihimizin en yüksek Nisan ayı ihracatını gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Böylece ardı ardına son beş ayda ihracat rekoru kırmış olduk. Rakamlar gösteriyor ki inşallah yıllık ihracat hedefimiz olan 184 milyar dolardan çok daha yüksek rakamlara, 200 milyar dolarlara hep birlikte, yakın zamanda ulaşacağız. Pandemi dönemininde Türk ihracatçısının elde ettiği başarılar iktisat tarihine altın harflerle yazılacak.”

“Hizmet ihracatında önemli başarılara imza atacağız”: Gülle, “Geçtiğimiz hafta, Cumhurbaşkanımızın açıkladığı ek tedbirlerle beraber, 2021 sezonunda inşallah turizm öncülüğünde hizmet ihracatımızda da önemli başarılar elde edeceğiz. Hizmet ihracatçılarımız, güvenli turizm sertifikalarıyla misafirlerini ağırlamaya hazır” dedi. Gülle, çok yakında, Türkiye Lojistik Portalı’nı faaliyete geçirerek, lojistikte yaşanan küresel soruna, ulusal bir çözüm sunacaklarını dile getirdi.

Çeklerin İbrazı ve Ödemelerine İlişkin Uygulama Tebliği yayımlandı
Ticaret Bakanlığınca yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla mücadele kapsamında ülke genelinde uygulanan kısıtlamalar dikkate alınarak hak kayıplarının önlenmesi amacıyla çeklerin ibrazı ve ödemelerinde yapılan yeni düzenlemenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar belirlenerek Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı.
Tebliğ kapsamında, ibraz süresinin son günü, 30 Nisan-31 Mayıs arasına isabet eden çeklerin, belirtilen tarihler arasında bankaya ibraz edilmesi halinde, çek hesabı sahibinin hesabında çekin karşılığının bulunması kaydıyla çek bedeli ödenecek.

İbraz süresinin son günü, söz konusu tarihler arasına isabet eden çeklerin, belirtilen tarihler arasında bankaya ibraz edilmesi ve çek hesabı sahibinin hesabında çekin karşılığının bulunmaması halinde ise 1 Haziran 2021 tarihinden önce Çek Kanunu kapsamında ‘karşılıksızdır’ işlemi yapılmayacak, 1 Haziran’dan sonra ise söz konusu çeklerle ilgili gerekli işlemler yapılabilecek.

Yorumlar (0)