banner565

banner472

banner458

banner457

2021 yılını başarıyla tamamlayan; İMES OSB’de istihdam ve ihracat yükseldi

Kocaeli-Gebze VI. (İMES) Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyet Toplantısı Kocaeli Valisi Seddar Yavuz’un başkanlığında gerçekleşti. 2021 yılının faaliyetlerinin değerlendirildiği, 2022 yılında yapılacak olan çalışmaları kapsayan gündem maddelerinin görüşüldüğü Müteşebbis Heyet Toplantısına İMES OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tokkan, Başkanvekili Kerim Çolakoğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri; Ahmet Şahin, Enver Kaya, İsmail Akbıyık ve Müteşebbis Heyet Üyeleri; Süleyman Akar, Erol Elmas, Turan Durmuşoğlu, Hasan İstanbulluoğlu, Ahmet Sözer, Vedat Kirişçi, Şakir Eriş, Hüseyin Öztürk, Barış Er ve Bölge Müdürü Onur Kesici katıldı. Vali Yavuz, “İMES OSB’miz büyümeye devam ediyor. Pandemi’ye rağmen 2021’de istihdamda % 22’lik bir artış oldu” sözleriyle İMES OSB’yi tebrik etti.

HABER 01.03.2022, 00:01 28.03.2022, 10:25
23052
2021 yılını başarıyla tamamlayan; İMES OSB’de istihdam ve ihracat yükseldi

Enerji verileri üretimin gücünü gösterdi: Pandemi’ye rağmen hiçbir şekilde üretimin aksamadığı İMES OSB’de istihdam ve ihracat artış gösterdi. 2021’de 2020’ye oranla İMES OSB’de elektrik tüketimi yaklaşık olarak %25’lik bir artış gösterdi. Bu artış üretimin yaşanan zorlu Pandemi şartlarına rağmen devam ettiğinin ve kapasitenin artışının göstergesi olarak nitelendirildi. Su tüketiminde ise yaklaşık  %33, doğalgaz tüketiminde yaklaşık %36’lık bir artış gözlemlendi.
İMES OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tokkan, “Bölgemiz her geçen gün cazibe merkezi olmaya devam ediyor. İşletmelerimiz Covid-19 Pandemisi’nin getirdiği olumsuzluklara rağmen üretmeye, geliştirmeye ve ihracat yapmaya devam etti. Her ay uzaktan okuma sistemlerimizle fabrikalarımızda tüketilen enerji verilerini kontrol ediyoruz. Türkiye ekonomisine yüksek katmadeğer oluşturmak için çalışmaya ve üretmeye devam edeceğiz” dedi.
Sanayileşme talebi arttı: İMES OSB halihazırda 80’i küçük, toplamda 322 işletmenin faaliyet gösterdiği büyük bir makina ekosistemi. Bölgeye yakın otoyollar, limanlar, havaalanları ve diğer ulaşım olanaklarının varlığı bölgeyi cazibe merkezi haline getirdi. 301 hektarlık alanda toplamda 299 sanayi parseli olan İMES OSB’de 2020’de 258 sanayi parseli ruhsat aldı, 220’si iskan edildi ve 38 sanayi parseli tahsis edildi. 2021’de ruhsat sayısı 279, iskân sayısı 238 ve tahsis sayısı 8 oldu. Halihazırda 130 milyar TL’lik fabrika yatırım bedeli ile İMES OSB, yeni yatırım alanları için cazibe merkezi oluyor.
İstihdam %22, ihracat %13 artış gösterdi: 2020’de istihdam rakamı 9840 olan İMES OSB, 2021’de %22’lik bir artışla istihdam sayısını 12070’e yükseltti. Covid-19’a rağmen işletmeler üretimlerini durdurmazken insan kaynaklarına yatırım yapmaya devam ettiler. 2020’de 850 milyon dolar ihracat potansiyeli bulunan 322 işletme, 2021’de %13’lük bir artışla 961 milyon dolarlık bir satış gerçekleştirildi.
İMES OSB Mükemmeliyet Merkezi kapılarını açtı: İMES OSB’nin bölgedeki işletmecilere nitelikli istihdam, eğitim, danışmanlık ve Ar-Ge desteği sunacağı projesi İMES Uygulamalı İleri Mühendislik Mükemmeliyet Merkezi’nin binasının temel atma töreni Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla gerçekleştirildi, 2021’de bina kullanıma hazır hale getirildi, ilgili işbirlikleri ve protokol süreçleri tamamlandı, Merkez’de faaliyet gösterecek makine ve ekipmanları temin edildi.
İhracat Odaklı Kümelenme Programı: 2021’de İMES OSB firmalarının ihracat potansiyellerini arttırmak için İMES Kümelenme Programı kapsamında tüm küme üyesi firmaların üretim sahalarında incelemeler yapıldı. Savunma, otomotiv ve makine sektörlerine yönelik oluşturulan üç ayrı kümede halihazırda 35 firma bulunuyor. Düzenlenen çevrimiçi toplantılara; savunma sanayiyle ilgili SAHA İstanbul Genel Sekreteri İlhami Keleş, otomotiv sektörüyle ilgili İnnoway Yönetici Ortağı Süheyl Baybalı, Avrupa Yeşil Mutabakatı, dijitalleşme ve bölgesel işbirlikleriyle ilgili Ekonomist Prof.Dr. Güven Sak katıldı.
Eğitim ve proje odaklı 60 toplantı, 20 etkinlik, Bölge Yönetimi’nce 32 farklı ziyaret yapıldı. İMES OSB ve Dünya Gazetesi işbirliğiyle Bilişim Vadisi’nde gerçekleştirilen İMES Ekonomi Zirvesi’nde İMES OSB Bölge Müdürü Onur Kesici, bölgenin yaşadığı gelişimi son süreçte elde ettiği verileri içeren bir sunum gerçekleştirdi.
imeskariyer.com yayın hayatına başladı, Gebze ve Dilovası Belediyeleri İstihdam Ofisleri, Ali Nuri Çolakoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Gebze STFA Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile işbirliği protokolü imzalandı.
Yeşile gönül veren OSB; İMES: İMES OSB’de “Yeşile Gönül Ver” sloganıyla gerçekleştirilen fidan dikim etkinliğinde toplam 995 fidan dikildi. Kurulduğu günden bu yana Bölge’de toplam 850 bin m2 ağaçlandırma çalışması yapılırken 2022’de bu sayıyı 1 milyon m2’ye çıkarmak için çalışmalar yapılacak. İMES OSB Sıfır Atık Belgesi de aldı. 

Yorumlar (0)