banner565

banner472

banner458

banner457

33 proje, 77 milyon liralık yatırım

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı desteğiyle Antalya, Burdur ve Isparta’da hayata geçirilen 77 milyon lira bütçeli 33 projenin toplu açılışını yaptı.

HABER 01.05.2022, 00:01 25.05.2022, 09:10
22792
33 proje, 77 milyon liralık yatırım

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) desteğiyle Antalya, Burdur ve Isparta’da hayata geçirilen 77 milyon liralık bütçeye sahip 33 projenin toplu açılışını yaptı. Bakan Varank, projelerin şehirlerin potansiyelini açığa çıkarırken, ekonomimizin gücüne güç katacağını söyledi: “Antalya, Burdur ve Isparta özelinde de turizm, tarım, tıbbi ve aromatik bitkiler alanlarındaki potansiyeli görüp planlamalarımızda ağırlıklı olarak bu alanlara yoğunlaştık. Bölgemiz 2 bin 152 konaklama tesisi, 695 bin yatak kapasitesiyle Türkiye’de turizmin başkenti konumunda. Bu kapasite sayesinde Pandemi etkisine rağmen 9 milyona yaklaşan yabancı turist sayısıyla ülke ekonomisine ciddi katkı sağlıyor. Turizmi kıyıdan iç kesimlere genişleterek dört mevsime ve tüm bölgeye yaymayı düşünüyoruz. BAKA ile 2020-2023 Ekoturizmin Geliştirilmesi Sonuç Odaklı Programı’nı hazırladık, program kapsamında yaklaşık 100 projeyi tamamladık.
Varank, Batı Akdeniz Bölgesi’nin, Türkiye’deki gül üretiminin yüzde 95’ini; rezene üretiminin yüzde 89’unu karşıladığını ifade etti:  “Lavantanın, anasonun ve adaçayının da üretimi düşünüldüğünde bu ürünlerin bölge ve ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip olduğu aşikâr. Bitkisel ürünlerin üretimini geliştirmek amacıyla Tıbbi ve Aromatik Bitkilere Dayalı Üretimin Artırılması Sonuç Odaklı Programı’nı ortaya koyduk. Bu alanda Ar-Ge ve ürün kalitesini geliştirici faaliyetleri destekliyoruz.”
TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, BAKA’nın kurulduğu günden bu yana 3 ilin gözbebeği olarak filizlendiğini, 2011’den sonra  toplamda 523 projenin desteklendiğini söyledi. Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu da desteklenen projeler ve programlarla yatırım, istihdam ve üretim artışını sağlamanın temel öncelikleri olduğunu kaydetti. Törene, Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Burdur Valisi Ali Arslantaş ile Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen de katıldı.

Desıgnhub-İst Tasarım Eğitim ve Uygulama Merkezi açıldı
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Designhub İstanbul Tasarım, Eğitim ve Uygulama Merkezi’nin açılışını yaptı. Kadir Has Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanlığı tarafından geliştirilen projeye İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) vasıtasıyla yaklaşık 1.5 milyon lira destek sağlandığını kaydeden Varank, “Bu merkez, eğitim-atölye-kuluçka modeliyle İstanbul’da yaratıcı endüstriler ekosistemini besleyen önemli merkezlerden biri haline gelecek” dedi.
Bilişim Vadisi’nde hayata geçirdikleri Tasarım Kümelenmesi hakkında bilgiler veren Varank, “Tasarım kümelenmesi inisiyatifiyle artık mimarları, tasarımcıları ve sanatçıları tek çatı altında buluşturuyor, tasarım firmalarıyla teknoloji firmalarını yan yana getiriyoruz. Ayrıca, burada kapılarımız öğrencilere de sonuna kadar açık” diye konuştu.
Uluslararası finansman anlamında projelere AB programlarıyla fon bulma imkanı olduğunu belirten Varank, “Yabancı fonlar önemli. Çok büyük imkanlardan bahsediyoruz. Buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum; 2021-2027 döneminde yürütülecek Ufuk Avrupa programında açılacak çağrıları hem hocalarımız hem öğrencilerimiz yakından takip etsinler, başvurular yapsınlar, konsorsiyumlar kursunlar. Böylece en gelişmiş araştırma altyapılarından ve en yetkin aktörlerden destek alma ve bunların finansmanına kavuşma imkanı yakalarlar” açıklamasını yaptı.
Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Sondan Durukanoğlu Feyiz, “Bu merkezin ana hedefi; kamu, özel sektör ve akademik kurumları bir araya getirecek platformlar için bir model oluşturarak kurumsal, teknolojik ve sürdürülebilir benzer yeni ekosistemlerin kurulmasına yardımcı olmaktır” dedi.
Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Can Has, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteklediği bu projeyle iç mimarlık başta olmak üzere tasarım endüstrisinin hemen hemen tüm alanlarında eşi görülmemiş bir model yaratıldığını bildirdi.

Yozgat’a 13 proje 28 milyon TL’lik yatırım
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Yozgat’ta toplu açılışı gerçekleştirilen 13 projeye ilişkin, “Eğitimden tarıma, kırsal kalkınmadan turizme kadar birçok alanı ilgilendiren bu projelerin toplam yatırım tutarı 28 milyon lirayı buluyor” dedi. Varank, bu projelerden Yozgat Hayvan Hastanesi ve Hayvan Borsası Projesi’ne değinerek, 17 milyon lira bütçeli proje çerçevesinde sektör için değerli bir ortak kullanım tesisini kente kazandırdıklarını ifade etti. Varank, 4 milyon liraya yakın bütçeli Turizm Amaçlı Jeotermal Kaynakların Etkin Kullanımı Projesi ile Yozgat’ın turizm gelirlerinin artmasının önünü açtıklarına işaret etti.
Açılış töreninde, Yozgat Valisi Ziya Polat, AK Parti Yozgat Milletvekili Yusuf Başer, MHP Yozgat Milletvekili İbrahim Ethem Sedef, Yozgat Belediye Başkanı Celal Köse, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin ve ORAN Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Emin Kilci de birer konuşma yaptı.  Açılış töreni öncesinde Bozok Teknopark’ı ziyaret eden Varank’a TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Hasan Mandal ile Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ eşlik etti.

Yozgat’a bilim merkezi

Bakan Mustafa Varank, Yozgat’a TÜBİTAK ile Yozgat Belediyesi’nin yapacağı işbirliği çerçevesinde bilim merkezi kurulacağını açıkladı ve yaklaşık 18 milyon lira yatırımla kurulacak olan bilim merkezinin, Çekerek ve Yozgat olmak üzere iki farklı yerleşkeden oluşacağını söyledi. Bilim merkezi kurulmasına ilişkin protokol Bakan Varank’ın refakatinde, TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Hasan Mandal ile Yozgat Belediye Başkanı Celal Köse tarafından imzalandı.

Hepsiburada ile TÜBİTAK ve TÜRKPATENT arasında işbirliği
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile teknoloji borsası Nasdaq’ta Türkiye’yi temsil eden ilk ve tek şirket olan Hepsiburada, e-Ticaret ekosistemi için önemli bir adım attı. Türkiye’nin milyar dolar değerlemeye ulaşan 6 unicorn’undan biri olan Hepsiburada ile TÜBİTAK ve TÜRKPATENT arasında iki önemli işbirliği hayata geçirildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Hepsiburada Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan refakatinde Hepsiburada CEO’su Murat Emirdağ ile TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Hasan Mandal ve TÜRKPATENT Başkan Vekili Cemil Başpınar arasında işbirliği protokolleri imzalandı.
Bakan Varank, “Hepsiburada-TÜBİTAK işbirliğinde kişiselleştirme, daha etkili satış, akıllı arama, sanal asistan gibi yapay zeka uygulamaları bir adım öteye taşınacak. Coğrafi işaretli ürünler Hepsiburada’da ön plana çıkarılarak coğrafi işaret farkındalığı artırılacak” dedi.
Hepsiburada Yapay Zeka ve Coğrafi İşaretli Ürünler İşBirliği Töreni, Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi’nde gerçekleştirildi. Törene Bakan Varank’ın yanı sıra Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, Bakan Yardımcıları; Mehmet Fatih Kacır, Çetin Ali Dönmez, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Hasan Mandal, TSE Başkanı Adem Şahin, TÜRKPATENT Başkan Vekili Cemil Başpınar ile Bilişim Vadisi Genel Müdürü Serdar İbrahimcioğlu katıldı.
Hanzade Doğan, 1 Temmuz 2021’den bu yana Teknoloji Borsası Nasdaq’ta Türkiye’yi temsil eden ve bayrağımızı dalgalandıran ilk ve tek şirket olmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Altunyaldız, “TÜBİTAK BİLGEM Yapay Zeka Enstitüsü ile Hepsiburada’nın etkili bir takım çalışması yürüttüğünü belirtti. Mandal, Hepsiburada işbirliği ile kurulan Yapay Zeka Enstitüsü’nün TÜBİTAK’ın 23. enstitüsü olacağına dikkat çekti. Başpınar, işbirliğinin, bir sınai mülkiyet kurumu ile elektronik ticaret platformu arasında geliştirilen ilk işbirliği olma özelliğini taşıdığını kaydetti.

Yorumlar (0)