banner565

banner472

banner458

banner457

5G’de Sahada Karşılaşılan Test Zorlukları

Beşinci nesil hücresel teknoloji olan 5G, güncel ağların sınırlarını zorlamaktadır. 5G, önümüzdeki süreçte otonom arabalar, IoT cihazları, sanal gerçeklik gibi birçok teknolojiye yön verecektir. Sorunsuz bir 5G ağ şebekesi için doğru saha test yöntemleri gerekmektedir.

HABER 01.11.2021, 00:01 29.11.2021, 10:54
21002
5G’de Sahada Karşılaşılan Test Zorlukları

Beşinci nesil hücresel teknoloji olan 5G, güncel ağların sınırlarını zorlamaktadır. 5G, önümüzdeki süreçte otonom arabalar, IoT cihazları, sanal gerçeklik gibi birçok teknolojiye yön verecektir.
Sorunsuz bir 5G ağ şebekesi için doğru saha test yöntemleri gerekmektedir. En sık rastlanan önemli test zorlukları aşağıda sıralanmıştır.

1) Yol kaybı karakterizasyonu
Elektromanyetik dalgalar uzayda yayılırken çevresel faktörler sebebiyle güç yoğunluğunu kaybeder. Güç yoğunluğundaki kayıp, yol kaybı olarak adlandırılır. Mobil kullanıcı konumu tahmin edilemez olduğundan, hizmet sağlayıcılar sinyallerine yönelik engelleri göz önünde bulundurmak zorundadır. Bu nedenle, 5G ağlarında vericiden alıcıya gönderilen sinyaldeki tüm kazanç ve kayıplar doğru olarak hesaplanmalıdır. Bu sebeple sahada yol kaybı ölçümleri yapabilen test ekipmanına sahip olmak zorunludur.

2) Baz İstasyonu Kapsama Testi
4G LTE baz istasyonu kapsama testinde her yönden enerji alabilen çok yönlü antenlere sahip tarama alıcıları kullanılır. 5G’de ise çok yönlü antenler kullanışsızdır. 5G’de kullanıcılara ulaşmak için devasa çoklu giriş çoklu çıkış (MIMO) faz dizili antenleri ve hüzmeleme teknolojisi kullanılır
Ek olarak, hüzmelemenin doğası gereği, sadece coğrafi konum noktalarının kaydedilmesi yeterli değildir, 5G baz istasyonundan azimut ve yükseklik boyunca sinyal gücü verileri de toplanmalıdır.

3) Bileşen Taşıyıcı Güç Ölçümleri
Bir baz istasyonu optimum güçte iletim yapmıyorsa kapsama alanı komşu hücreleri etkiler. Bu etkiler nedeniyle; sahadaki bileşen taşıyıcı güç seviyelerini dağıtıcılar tarafından doğrulamalıdır. Hizmeti dağıtırken veya bakımını yaparken; bu tür bir doğrulama, sağlayıcıların hatalı baz istasyonlarını belirlemesini sağlar. Bu sayede, kapsama optimizasyonu sağlanabilir ve iletilen gücün komşu bantlara sızmasını önlenebilir.

4) Havadan Kontrol Kanalı irişim Testi
5G baz istasyonları, yakındaki uydu yer istasyonları için parazit sinyaller oluşturabilir. Kritik olan uydu iletişimlerine müdahale etmek bir felakete neden olabilir. 5G ağlarını geliştirirken ve dağıtırken sahadaki parazitlerin belirlenmesi çok önemlidir.
Saha kitinde parazit sinyallerini yakalayabilen ve kontrol kanallarını görselleştirebilen bir çözüme sahip olmak 5G dönüşümünü kolaylaştıracaktır.

5) Ağ Kalitesi ve Işın Performansı Doğrulaması
Belirli bir yönde 5G baz istasyonundan yayılan her ışın SSB olarak bilinir ve atanmış bir indeks numarasına sahiptir. Cep telefonları, farklı istasyonlardaki SSB’leri algılar. Sonra en güçlü olan SSB belirlenerek lokasyonu saptanır ve buna özel ışın ile bağlanılır. Ağ kalitesini ve ışın performansını doğrulamak için saha kitinde çevredeki birkaç baz istasyonundan gelen ölçümleri okuyabilen ve görüntüleyebilen bir çözüme ihtiyac vardır.

6) Elektomanyetik Alan’a (EMF) Maruz Kalma Değerlendirmesi
5G sinyalleri LTE’den daha fazla baz istasyonu anteni gerektirir. Ayrıca 5G sinyalleri farklı elektromanyetik alan (EMF) özelliklerine sahiptir. Bu nedenle; operatörlerin sahada EMF’ye maruz kalma seviyelerini doğrulaması gerekir. Birçok ülke, EMF düzenlemelerini ICNIRP, IEEE ve FCC gibi kuruluşların bulgularına dayandırır.

Yorumlar (0)