banner565

banner472

banner458

banner457

73 yaşındaki profesyonel Milli Sporcu Hayrettin Sönmez; 9 Geniuses Dünya Rekoru’na sahip

Milli Sporcu, 9 Geniuses Dünya Rekoru sahibi Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdıran 73 yaşındaki Hayrettin Sönmez, 80 yaşında 42 km maraton koşma ve 300 kg ağırlığı shoulder presste kaldırmayı hedefliyor.

HABER 01.02.2022, 00:01 23.02.2022, 09:34
23774
73 yaşındaki profesyonel Milli Sporcu Hayrettin Sönmez; 9 Geniuses Dünya Rekoru’na sahip

Sosyal medyayı aktif kullanan, Milli Sporcu, 9 Geniuses Dünya Rekoru sahibi, Bakırköy Prime Fitness Spor Kulübü sporcularından ve Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdıran 73 yaşındaki Hayrettin Sönmez, Türkiye’yi başarıyla temsil etmeye devam ediyor. Son olarak Romanya’da yapılan Dünya Bilek Güreşi Şampiyonası’ndan (2021) Grand Master Junior kategorisinde Dünya 4.’sü olarak yurda dönen milli gururumuz Hayrettin Sönmez ile konuştuk.

9 dalda sporcu Iron Man
Sporun 7’den 70’e her yaşta yapılabileceğinin örneği Hayrettin Sönmez, disk atma, çekiç, gülle, cirit atma, ağırlık atma (weight), koşu olmak üzere atletizmde, halter, bilek güreşi, judoda toplam 9 dalda müsabık sporcu. Çeşitli dallarda Türkiye birincilik ve ikincilikleri bulunuyor. Bilek güreşi sporunda lisanslı, müsabık ve iddialı sporcu Sönmez, 30 yıldır katıldığı Avrasya Maratonu’nda 15 km koşuyor. 2017’de 69 yaşındayken, Avrasya İstanbul Maratonu’nda 42 km koştu, uluslararası atlet sertifikasını alan Sönmez’in 2020’de İstanbul’daki Türkiye Atletizm Şampiyonası’nda 3 birincilik, 2 ikinciliği var.
Bu başarılarını taçlandıran Karamürsel Milli Savunma Üniversitesi, Askeri Müzesi’nde Hayrettin Sönmez adına bir onur standı oluşturdu, tüm rekor sertifikaları, kupaları, şampiyonluk madalyaları bu standda sergileniyor. Sönmez, bunu hayatının en büyük ödülü olarak nitelendiriyor. Standın bir yanında onur standları bulunan Kıbrıs Barış Harekatı’nda düşmana ilk kurşunu atan emekli SAT Komandosu İsmail Bölükbaşı, 18 Geniuses Dünya rekorlu, emekli Sat Komandosu ve can dostu, efsane sporcu Namık Ekin, diğerinde herkesin sevdiği denizci babacan yıldız, emekli Deniz Astsubayı merhum Hulusi Kentmen ki, oğlu Volkan Kentmen ile Yavuz zırhlısının radar odasında omuz omuzaydı uzun zaman.
Fizyonomi gereği bu sporların bazılarını birlikte yapabilmek için insan ‘özel’ olmalı. Lakabı Iron Man yani Demir Adam. Sporun çok faydalı olduğunun en büyük kanıtlarından biri olduğunu dile getiren Sönmez, Korana’yı da yenenlerden. 70 yaş üstü kırdığı Dünya rekorları ile Guinness Rekorlar Kitabı’na defalarca giren Demir Adam’ın hedefi, 80 yaşında 42 km maraton koşmak ve 300 kg ağırlığı shoulder press’te kaldırmak.

13 yaşında profesyonel spora ilk adım
İstanbul’da 1948’de dünyaya ‘merhaba’ diyen Ordu nüfusuna kayıtlı Hayrettin Sönmez, 11 yaşında Beylerbeyi’ndeki Deniz Astsubay Okulu’nda eğitime başlar. Sporu her zaman seven Sönmez’in 13 yaşında, 70 kg’ı tek kolla kaldırdığını gören albayla tanışması hayatını değiştirir. “Sporu bırakma, senden iyi sporcu olur” cümlesi Sönmez’i motive eder. Okuldayken Decathlon pentathlon yapan Sönmez, Deniz Astsubay olunca Yavuz zırhlısında radarcı olur. İlk resmi şampiyonluğunu judoda alır, 21 yaşında Deniz Kuvvetleri Şampiyonu olur, Adana, Mersin Bölge şampiyonlukları bulunan ve aikido da yapan Sönmez, gemide halter çalışırken bacağına düşürür ve bacağını kırar, yine de halteri bırakmaz, bilek güreşine de başlar. Emekli olduktan sonra Avrasya Maratonu’nu koşmaya başlar. 20’ye yakın koşu grubuna üye ve aktivitilerine katılan Sönmez, teknolojiyi yakından takip ediyor, kendisi ile ilgili her veriyi akıllı saatine aktarıyor. En güzel koşu anılarından biri; Yunanistan’dan Atatürk’ün evinden gelen toprağı, İpsala’dan alıp Taksim’e getiren arkadaşlarından 20 kişilik ekiple teslim almaları, gece-gündüz koşarak toprağı, 1.5 günde Ankara’da Anıtkabir’e teslim etmeleri.

İş hayatı ve spor birarada başarıyla yürür
Profesyonel spor hayatını ve iş hayatını birarada başarıyla yürüten Sönmez, emekli olduktan sonra 17 yıl Çalık Holding’de Personel İdari İşler Müdürü olarak çalışır, sonra güvenlik ve temizlik şirketleri kurar, 4 yıl önce bütün işlerini devreder. Bir dönem spor eğitmenliği de yapan, 4 çocuk sahibi Sönmez’in Kanada’dadaki oğlu, ekonomi masterına sahip Coca-Cola firmasında finansal müdürlük yapan profesyonel bir sporcu; futbolcu, Kanada’da 2 kez yılın sporcusu şeçilmiş. Rusça ve İngilizce, Fransızca bilen Sönmez, bel fıtığı ameliyatı geçirmesine rağmen spora devam ediyor.

9 Dünya Rekoru kırdı
Dünya rekorlarına gelince; uluslararası Geniuses Dünya Rekorları Derneği hakemleri ve basının önünde kırdığı ilk Dünya Rekoru’nda; 12 değişik fitness ekipmanında, bir saatte 117 ton kaldırdı. 2. Rekoru’nda, 7 Eylül 2019’da shoulder press (omuz presi) ekipmanında yine aynı ekibin önünde; 250 kg ağırlığı, 8 defa üst üste kaldırarak Geniuses Dünya Rekoru’nu kırdı, aynı ağırlığı Show TV’de canlı yayında da 8 defa kaldırdı. 3. Rekoru, 11 Ocak 2020’de aynı ekibin önünde; 100 kg ağırlığı, shoulder press ekipmanında 45 saniyede 88 defa kaldırarak kırdı.
4. Rekoru’nda; 29 Ekim 2020’de Cumhuriyet’in 97. yıldönümünde; Geniuses Dünya Rekorları Derneği Baş Hakemi ve Guinness Dünya Rekorları (GWRA) Türkiye Temsilcisi ve Baş Hakemi Namık Ekin ve basının önünde, 97 kg ağırlığı shoulder press ekipmanında 50 saniyede 97 defa kaldırdı ve 65 yaş üstü Geniuses Dünya Rekoru’nu kırdı. 5. Rekoru’nda, Cumhuriyet’in 97. yıldönümüne atfen, yine aynı ekibin önünde; bacak presi ve omuz presinde 29 dakikada 97 ton ağırlık kaldırdı, rekor sertifikaları tescil edildi. 6. Rekoru’nda; 29 Ekim 2020’de Cumhuriyet’in 98. yıldönümüne atfen, shoulder press (omuz presi) ekipmanında, strong man formatında, Geniuses Dünya Rekorları Derneği hakemleri ve basının önünde, 270 kg ağırlığı 7 defa üst üste kaldırarak Geniuses Dünya Rekoru’nu kırdı, rekor sertifikaları tescil edildi. 7. Rekoru’nda; 29 Ekim 2020’de Cumhuriyet’in 98. yıldönümüne atfen, yine Namık Ekin ve basının önünde; 98 kg ağırlığı shoulder press ekipmanında, strong man formatında, 38 saniyede 100 defa kaldırdı ve 65 yaşüstü Geniuses Dünya Rekoru’nu kırdı, rekor tescil edildi. 8. Rekoru’nda; 29 Ekim 2020’de Cumhuriyet’in 98. yıldönümüne atfen, shoulder press (omuz presi) ve leg press ekipmanında strong man formatında, Geniuses Dünya Rekorları Derneği hakemleri ve basının önünde, 18 dakikada toplamda 98 ton ağırlığı kaldırarak 65 yaş üstü, Geniuses Dünya Rekoru’nu kırdı. 9. Rekoru’nda; 29 Ekim 2020’de, Cumhuriyet’in 98. yıldönümüne atfen, shoulder press (omuz presi) ve leg press ekipmanlarında, strong man formatında, yine aynı ekibin önünde; 30 dakikada toplamda, 190 ton ağırlığı kaldırarak, 65 yaş üstü Geniuses Dünya Rekoru’nu kırdı, rekor sertifikaları tescil edildi.

Aktif ol, ayakta kal, hayatta kal. Spor yap, mutlu ol!
Gülle, çekiç, disk, cirit atma ve weightte, toplam 5 dalda Bursa veya İstanbul’da Mayıs’ta düzenlenecek Türkiye Atletizm Yarışmaları’na, Temmuz’da Azerbaycan’da Avrupa Bilek Güreşi Şampiyonası’na, 2022 Ekim’de ise Antalya’da yapılacak Dünya Bilek Güreşi Şampiyonası’na katılmayı, 2022’de; beline 75 kg ağırlık bağlayıp barfiks çekmeyi hedefleyen Sönmez, çocuklara, gençlere, yaşlılara ve her yaştan insana spor yapmayı, anne babalara ise çocuklarına örnek olmalarını öneriyor. Spordan sonra sağlıklı beslenmenin öneminin de altını çizen Sönmez’in sloganı; Aktif ol, ayakta kal, hayatta kal.
Koşunun sosyalleşmek için mükemmel bir seçenek olduğunu söyleyen Sönmez, bilek güreşinden, pinpona, hızlı yürümeden dansa kadar yüzlerce farklı dalda; her yaş, kilo ve anatomik yapıya uygun spor yapılabileceğinin altını çiziyor ve bu konuda bir kitap yazıyor. Sporun sağlığın temel taşı olduğunu vurgulayan Sönmez, “Spor mutlu bir limandır. Spor yap, mutlu ol. Her türlü hastalığın kaynağı olan stresi yok eden, yan etkisi de olmayan en ucuz, en etkili, faydalı ilaçtır spor. Sorunları çözüm odaklı hale getirir, sağlığını kazanırsın, pozitif düşünürsün. En güzel rehabilite spordur. Sporun en büyük faydası sosyalleşme. Sosyal çevreniz artar, büyük dostluklar kazanırsınız. İnsanlara zayıflamayı değil, fit ve sağlıklı bir vücuda sahip olmayı öneriyorum. Her yaş, her saat ve her yerde yapabileceğiniz spor var. Sporun bir faydası da başarılarınızı desteklemesi, okulun en haşarı çocuğuydum, spora ağırlık verdikten sonra askeri okulda son yıl sınıf birincisi oldum.”

Demir Adam’ın 1 günü
Hayrettin Sönmez 1 günlük rutinini şöyle özetliyor: “Her sabah 6:00’da uyanırım, hazırlığımı yapar, 7:00’de Yeşilköy sahilinde koşmaya başlarım, ortalama 10 km koşarım. Haftasonları, 15-20 koşucu arkadaşımla Belgrad Ormanı’nda koşu yapar, sonrasında hep birlikte kahvaltı yaparız, koşu öncesi köpekleri beslerim. Sabahları chia tohumu, çörek otu yağı, yumurta beyazı, kayısı, 1 adet muz, badem, ceviz kattığım yoğurt ile hazırlanmış yulaf ezmesi ile kahvaltı yaparım. Sonra günlük gazetemi okurum, evde spor odamda bilek güreşi masamda 1.5 saat bilek güreşi güç ve teknik çalışması yaparım, TV haberlerini mutlaka izlerim, sosyal medyada paylaşımlarımı yaparım, sporcu faaliyetlerine göz atarım. Saat 13:00’te protein ve karbonhidrat ağırlıklı hafif bir öğle yemeği yerim. Yaz aylarında sahile kumsala gidip gülle, çekiç ve disk antremanı yaparım. Kışın sadece Ataköy Atletizm Salonu’nda 1 saat gülle atma antremanı yaparım. Saat 16:00’da halter ve ağırlık çalışmalarım için halter salonuna gider, 3 saat ağırlık kaldırma antremanı yaparım. Bazı haftasonları koşu yarışlarına katılırım. Akşamları mutlaka yoğurt yerim, en geç 19:00’a kadar yediğim akşam yemeğim hafiftir. Her akşam en geç 23:00’te uyurum.”

Yorumlar (0)