banner565

banner472

banner458

banner457

8. Türkiye İnovasyon Haftası geleceğe ışık tuttu: “2030 yılında insanlar ışınlanacak”

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM), Ticaret Bakanlığı koordinasyonuyla online düzenlediği 8. Türkiye İnovasyon Haftası’nda Türkiye’de inovasyona dokunan tüm paydaşlar buluştu ve TİM İnovaLİG 2019 Şampiyonları açıklandı.

HABER 01.01.2021, 00:01 29.01.2021, 09:40
28260
8. Türkiye İnovasyon Haftası geleceğe ışık tuttu: “2030 yılında insanlar ışınlanacak”

61 ihracatçı birliği, 27 sektör ile 100 bin ihracatçının tek çatı kuruluşu olan Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM), Ticaret Bakanlığı koordinasyonuyla 25-26 Aralık tarihlerinde online düzenlediği 8. Türkiye İnovasyon Haftası’na; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Milli Savunma Bakanı Hulisi Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli katıldı.
İnovasyon ekosisteminin en büyük buluşmalarından olan etkinlik, inovasyonun fikir liderlerini, ilham veren deneyimleri, inovasyonun farklı yönlerinin alanında uzman kişiler tarafından enine boyuna konuşulduğu panelleri (‘Estetik Cerrahide İnovasyon’, ‘İhracatta İnovasyon’, ‘Yeni Nesil Milli Ekonomi ve İnovasyon’, ‘Eğitim’, ‘Medyada İnovasyon’, ‘Sporda İnovasyon’ konulu paneller), inovatif gelişmeleri, girişimcileri, inovasyon odaklı projeleri, fark yaratan uluslararası profesyonelleri, Türkiye’nin önde gelen şirketlerin yöneticilerini, kamunun en üst düzey temsilcileri de dahil inovasyona dokunan tüm paydaşları bir araya getirdi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kovid-19 salgınıyla birlikte küresel ekonomideki daralmaya rağmen inovasyon ve dijital dönüşüm süreçlerinin hızlandığına işaret ederek, “Şirketler yetkinliklerini artırmak için bu alanlara önemli yatırımlar yaptı. İşletmelerin birçoğu hizmet ve üretim süreçlerinde, yönetim yapılarında dijitalleşmeyi ve daha inovatif yaklaşımları benimsemiş durumda. Salgın sonrası dönemde de bu eğilimin hızlanarak devam etmesini bekliyoruz. Üretkenliğimizi, teknolojik ilerlememizi ve inovasyon becerilerimizi hedeflerimizle uyumlu şekilde yukarı taşımanın derdindeyiz” diye konuştu.

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gönderdiği video mesajla; gelişmelerin 2020 yılının pozitif büyüme oranıyla kapatılacağına işaret ettiğini belirterek, “Üretim, yatırım, istihdam hedeflerimizle birlikte ihracat potansiyelimiz de hedeflerimize ulaşmada önemli bir yere sahiptir. Salgın şartlarına rağmen Ocak-Kasım döneminde 152 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu başarıda pay sahibi olan tüm kurumlarımızı, ihracatçılarımızı, girişimcilerimizi tebrik ediyorum” dedi.
Erdoğan, İnovaLİG’e, bu yıl 1236 firmanın başvuru yapmış olmasını, yakalanan başarının bir işareti olarak gördüğünü söyledi."


Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, inovasyonun bir fikri geliştirmek ve onu uygulanabilir hale getirip soruna ya da farklılaşma arayışına çözüm sağlamak olduğuna işaret etti. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, inovasyona dayalı ve katma değerli ürün ihracatının artırılmasının en önem verdikleri konulardan olduğunu ifade etti. Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, inovasyonun spordaki önemini vurguladı. Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, Türkiye’nin tarımsal hasılada Avrupa’da lider, dünyada ilk 10 arasında olduğunu belirterek, gelecek 10 yılda bilginin ve inovasyonun rekabette söz sahibi olduğu bir dönem yaşanacağını dile getirdi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da 8. Türkiye İnovasyon Haftası programına bir video mesaj gönderdi.
“İnovasyon Türkiye’nin geleceği, Türkiye’nin değeridir”: TİM Başkanı İsmail Gülle, “İnovasyon Türkiye’nin geleceği, Türkiye’nin değeridir. İhracatın geleceğinin inovasyona dayalı kalkınma ile olacağına inanıyoruz. İnovasyonun önemini anlatmayı ve inovatif çalışmaları desteklemeyi amaçladığımız etkinlikte milyonlarca kişiye ulaştık. Özellikle gençlerimizin bundan sonraki hayatlarında, tercihlerinde, mesleklerinde inovasyona değer vermelerini, inovasyonla yeni fikirler oluşturmalarını, icat çıkarmalarını arzu ediyoruz” dedi.

“Süper zeka ile birleşeceğiz”: Etkinliğe katılan ABD’li ünlü Fütürist ve Mucit Ray Kurzweil’in gelecekle ilgili, “2030’larda insan ve makine, gerçek ve sanal gerçeklik arasında net bir ayrım olmayacak. Akıllı nanorobotlar çevreye, vücudumuza ve beynimize derinlemesine entegre olacak, ışınlama deneyimi yaşayacak ve insan zekasını artıracak” sözleri dikkat çekti: “2040’lara geldiğimizde insan zekasını bir milyar çoğaltacağız. Sadece zekamızı geliştirerek dünyanın en büyük zorluklarını çözebileceğiz. Dünyayı değiştirecek araçlar bizim elimizde. Önümüzdeki on yılda fiziksel ürünler yaratmak için bilgi kullanılacak. Giysilerimizi 3 boyutlu yazıcılarla basacağız. Ucuza evler inşa etmek için birbirine geçen modüller üreteceğiz. Gıda üretimini otomatikleştiren ve ucuz hale getiren dikey tarıma sahip olacağız. Yazılım, müzik, video, film, kitap vb. alanlarda güçlü bir açık kaynak ekonomisi olacaktır. 3D baskıya erişim, günümüzde bilgi işlem platformlarında daha da yaygın olacak. Pek çok ve nihayetinde insanların tüm temel ihtiyaçları, açık kaynak bilgi formları aracılığıyla karşılanacaktır. Değişim oranı şimdi o kadar hızlı ki, her üç ila beş yılda bir iş planlarının, bir endüstrinin her seviyesinin o dönemde büyük değişiklikler geçireceğini dikkate alması gerekiyor.”
Ray Kurzweil, “Yarının ötesine baktığımızda, süper zeka ile birleşeceğiz” diyerek şunları açıkladı: 2030’larda en gelişmiş fikirlerin bulunduğu yakın korteksin üst katmanını buluta bağlayacağız. Bunu, kılcal damarlar vasıtasıyla beyne giden yakın kortikal modüllerimizle bulut arasında kablosuz iletişim sağlayan medikal nanorobotlar ile yapacağız, bugün aynı şekilde akıllı telefonlarınızda bulut ile kablosuz haberleşebiliyoruz. Akıllı telefonunuzun buluta bağlanarak yeteneklerini artırması gibi, aynı şeyi neokorteks olmadan da yapacağız. Yapay zeka alanında hayatımızın her alanını etkileyecek inanılmaz gelişmeleri görmeye devam edeceğiz.  Katlanarak gelişen teknolojinin gücünü ayrıştırmanın dünyayı etkilemenin en iyi yolu olduğunu düşünüyorum. Yakında tüm ürün ve hizmetlerin değerinin yüzde 100’ü yazılım ve ilgili bilgi biçimlerinden oluşacak.”
Savunma Sanayi Başkanı Prof.Dr. İsmail Demir, “Bağımsız savunma sanayi için ileri teknolojilerde bağımsızlık şart” dedi.
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, güçlü Türkiye’nin yolunun başta kamu olmak üzere tüm alanlarda dijitalleşmeden geçtiğini söyledi ve “dijital geleceğimizi birlikte inşa etmeliyiz” çağrısı yaptı.

"Hafta kapsamında TİM İnovaLİG 2019 Şampiyonları açıklandı. ‘Büyük Firmalar’ kategorisinde ‘İnovasyon Stratejisi’nde Arçelik A.Ş., ‘İnovasyon Organizasyonu ve Kültürü’nde Brisa Bridgestone Sabancı Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş., ‘İnovasyon Döngüsü’nde Sun Tekstil San. ve Tic. AŞ, ‘İnovasyon Kaynakları’nda Havelsan Hava Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş., ‘İnovasyon Sonuçları’nda Estaş Eksantrik San. ve Tic. A.Ş. birinci oldu. Firmalara ödüllerini, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ve TİM Başkanı İsmail Gülle takdim etti."

Yorumlar (0)