banner565

banner472

banner458

banner457

AFEZ, Azerbaycan’ın rekabet gücünü artıracak

​​​​​​​İlk fazının Temmuz 2022’de faaliyete geçirilmesi planlanan AFEZ (ALAT Free Economic Zone-Alat Serbest Ekonomi Bölgesi), Azerbaycan’ın rekabet gücünü artıracak stratejik bir yatırım olarak dikkat çekiyor.

HABER 01.06.2021, 00:01 21.06.2021, 10:12
19476
AFEZ, Azerbaycan’ın rekabet gücünü artıracak

AFEZ Başkanı Valeh Aleskerov, AFEZ’de yatırım yapmanın avantajlarını anlatarak, yatırımcıları davet etti. AFEZ (ALAT Free Economic Zone-Alat Serbest Ekonomi Bölgesi),  Avrupa-Kafkasya-Asya ve Kuzey-Güney ulaşım koridorlarında stratejik coğrafi konumuyla bölgesel bir yatırım merkezi olarak hizmet vermek amacıyla Bakü Limanı’nın yanında kuruldu. AFEZ rekabet gücünü arttırarak Azerbaycan’ın petrol dışı sektörlerine yerli ve yabancı yatırımı çekmeyi hedefliyor.

AFEZ (Alat Serbest Ekonomi Bölgesi) Başkanı Valeh Aleskerov, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Azerbaycan’ı bilgiye ve uluslararası rekabete dayalı bir ekonomiye doğru ilerlemesi vizyonunu gerçeğe dönüştürmek için AFEZ’in merkezi bir oyuncu olarak kurulduğunu söylüyor. Aleskerov, Azerbaycan Cumhuriyeti Alat Serbest Ekonomi Bölge Kanunu (AFEZ Yasası) ile işletilen, geliştirilen ve yönetilen AFEZ’in,  mevzuatının potansiyel yatırımcılar ve en iyi uluslararası uygulamalar açısından hazırlandığını vurguluyor.


Aleskerov, çok önemli iki hedefleri bulunduğunu anlatıyor: “Öncelikle, yatırımcılar için mümkün olan en iyi ortamı yaratmak istiyoruz, böylece AFEZ’de başarılı bir şekilde iş yapmak için ihtiyaç duydukları her şeye sahip olacaklar. İkincisi, Azerbaycan halkına uluslararası rekabet ve bilgi temelli ekonomiye geçişin pratikte ne anlama geldiğini göstermek istiyoruz. Bunu Azerbaycan halkı için yeni bir iş kültürü öğrenmeleri, uygulamaları, yeni teknolojilerle çalışmaları ve Azerbaycan ekonomisi ve halkı için gerçek değer yaratacak yenilikçi girişimler yaratması için yapıyoruz. Bu stratejik hedefe ulaşacağız. Aynı zamanda uluslararası düzeyde rekabetçi ‘Made in Azerbaijan’ markasıyla ürünler üretmek için bir temel sağlayacağız.”

Yatırımcı dostu gayrimenkul çözümleri:  AFEZ, iş dostu hizmetlere ve teşviklere ek olarak, yatırımcılara ve çalışanlara modern ve amaca uygun inşa edilmiş bir çevre ve mülk çözümleri menüsü sağlayacak. AFEZ, başlangıçta üç bölgeye yayılmış yaklaşık 850 hektarlık alanda kurulacak. Bölgelerden ikisi, Zone 1 (198 hektar) ve Zone 2 (441 hektar) Bakü Limanı’nın bitişiğinde yer alıyor ve toplam 639 hektarlık bir alanı kapsıyor. Üçüncü bölge ise Bakü Limanı’ndan yaklaşık 7 km uzaklıkta, Zone 3 (211 hektar) içinde yer alıyor.

AFEZ Yönetimi, gelişim stratejisi kapsamında AFEZ aşamalı olarak oluşturulacak. Aleskerov, “Gelişimin ilk aşaması FEZ 1’de 60 hektarlık bir alanı kapsayan Faz 1A’da olacak; otoyol, demiryolu ve liman erişim yoluna bitişik olan bu bölgede yüksek profilli bir saha inşa ediyoruz. Tamamlandığında, Faz 1A beş farklı bileşen içerecek: AFEZ ana girişi, AFEZ Yönetim Binası ve onestop-shop işmerkezi, yatırımcılar için ön ofisler ve inşaata tamamen hazır araziler, Yardımcı Hizmetler Merkezi” diye konuşuyor.

AFEZ’in ilk fazı, Temmuz 2022’de faaliyette olacak
Aleskerov’un verdiği bilgilere göre; AFEZ’in gelişim programı şöyle: Aşama Faz 1A için hafriyat işleri, altyapı ve gümrük binasının inşaatı Nisan 2021’de başladı. ve onestop-shop işmerkezi inşaatına Haziran 2021’de başlanacak. Gelişimin 1. aşaması tamamlandığında Mayıs 2022’de hizmet verilen sanayi parselleriyle, Temmuz 2022’de ofis hizmetleriyle işletmeye açılacak. Projenin 2.1. aşaması 2022 için planlanıyor ve burada, işletmeler için bir dizi yeni parsel ile birlikte 84 hektarlık bir bitişik alan geliştirilecek.

Azerbaycan ekonomisinin gücü
Azerbaycan ekonomisinin 2005’ten bu yana büyüme sağlayarak yükselen, istikrarlı bir yörüngede gelişmesini devam ettirdiğini belirten Valeh Aleskerov, Azerbaycan’daki sosyal, ekonomik ve politik istikrarın, daha fazla sürdürülebilir ekonomik büyüme için dostane bir ortam oluşturduğunu söylüyor: “Kendisini Avrupa ile Asya arasında stratejik bir ulaşım merkezi olarak konumlandıran Azerbaycan’ın ekonomisi 2004-2019 arasında 3-4 kat, stratejik döviz rezervleri de 27.6 kat büyüdü. Azerbaycan ‘Doing Business’ İş Yapabilme Endeksi 2009 ve 2019 raporlarında ‘En İyi İş Alanında Reform Yapan Ülke’ olarak tanındı. Azerbaycan’da modern altyapı tesislerinin varlığı, ekonomik faaliyetin gelişip olgunlaşması için büyük fırsat yaratmaktadır.

AFEZ’in yatırımcılara sunduğu avantajlar
Aleskerov, AFEZ mali teşvikleri, ticareti kolaylaştırma önlemleri, endüstriyel beceriler ve iş dostu bir çalışma ortamının birleşiminin; dünyanın dört bir yanından şirketlere bölgesel ve uluslararası pazarlara hizmet etmek için maliyet açısından rekabetçi ve stratejik bir konum sağlayacağını ifade ediyor. Yatırımcı dostu AFEZ’in, katmadeğerli bir iş sunmak için bir araya gelen, planlanmış bir yabancı, ulusal ve yerel yatırımcı ve insan karışımından meydana geleceğini kaydeden Aleskerov, yatırımcılara sundukları avantajları şöyle özetliyor:

• “İş dostu ortam ve AFEZ’in çok yönlü konumundan elde edilen, büyük uluslararası pazarlara erişim, yatırımcılar için gerçek bir değer yaratır.
• Uluslararası konumuna uygun olarak, AFEZ Yönetimi, yüksek katma değerli ve ihracata yönelik üretim ve hizmetler ile uluslararası ticarete dayalı faaliyetler, yenilikçi teknolojiler ve yönetim deneyimi kullanan işletmelerden oluşan yatırımcılara mali ve mali olmayan teşvik paketleri sunacak.
Vergi muafiyeti: AFEZ’deki işletmelerden herhangi bir vergi alınmıyor. AFEZ’deki nitelikli bir işletmenin katmadeğer vergisi, stopaj vergisi veya başka bir kurumlar vergisi ödemesi gerekmez. AFEZ Mevzuatı, yabancı vasıflı personeli kişisel gelir vergisi, sosyal güvenlik ödemeleri ve diğer benzeri vergi ve ödemelerden muaf tutmaktadır. Bununla yatırımcı maliyetlerini düşürmenin yanı sıra vasıflı yabancı personelin cezbedilmesi amaçlanıyor. AFEZ yatırımcıları tarafından yabancı bir ülkeden herhangi bir ürün veya hizmetin ithalatı ve herhangi bir ürün ve hizmetin AFEZ yatırımcıları tarafından yabancı bir ülkeye ihraç edilmesi, katma değer vergileri dahil olmak üzere gümrük vergileri ve vergilerinden muaftır.
Yabancı mülkiyeti üzerinde kısıtlama olmaması: AFEZ yatırımcılarına yabancı mülkiyeti konusunda herhangi bir kısıtlama yoktur. Yabancı bir şirket, bir AFEZ şirketinin hisselerinin yüzde 100’üne sahip olabilir. Yabancı bir şirket, yerel bir ortak gerekmeksizin başarılı bir şekilde iş yapabilir.
Ek yararlar: Ticareti kolaylaştırmaya dayalı gümrük rejimi. Yatırımcı mülkiyetinin kamulaştırma veya diğer kısıtlamalardan muafiyeti. Döviz ve kazanç geri dönüşünde kısıtlama olmaması. Yabancı çalışanlar için devlet sosyal güvenlik fonuna gönüllü katılım. Yabancı uyruklular için vizeye erişim kolaylığı. Yerinde tek noktadan iş değerlendirme ve lisanslama. Endüstriyel eğitim merkezi. Bağımsız düzenleyici kurum. Uluslararası standartlara uygun bağımsız anlaşmazlık çözümü. Uluslararası standartlarda sağlık, güvenlik, işçilik ve çevre düzenlemeleri. Yatırımcıya tam koruma uygulaması. Fikri mülkiyet haklarının tam olarak korunması.
Sürekli yatırımcı desteği: Bu teşvikler aynı zamanda şirketlerin daha sonraki genişlemelerini ve gelecekte büyümelerini desteklemek için de mevcut olacaktır. AFEZ’in başarısı, sadece yeni yatırımcıların çekiciliğinden değil, aynı zamanda AFEZ’e yerleştikten sonra şirketlerle tutarlı bir etkileşim ve sonradan ilgilenme programından kaynaklanacaktır. Bize göre, bir AFEZ müşterisi ömür boyu müşteridir.
Vasıflı işgücüne erişim: Azerbaycan’ın enerji, hafif ve ağır imalat sanayileri, iyi işçiliğe ve temel çalışma becerilerine sahip bir bireyler ordusunun yaratılmasına yardımcı olmuştur. Dahası, Azerbaycan’ın eğitim sistemi ve genel olarak iş ortamı, herhangi bir çalışma koşulu için gerekli eğitim düzeyine ulaşmayı teşvik etmiştir. Yatırımcının iş ihtiyaçlarına kendini adamış bu işgücü, teşvik paketimizin bir parçasıdır.
Kalifiye işgücü potansiyeli: AFEZ, Azerbaycan halkına da fırsat sağlıyor. Valeh Aleskerov, AFEZ’in Azerbaycan halkına da fırsat sağladığını dile getiriyor: “AFEZ, binlerce Azerbaycan vatandaşı için istihdam yaratmayı hedeflemektedir. Her yıl yeni çalışan sayısının katlanarak artması bekleniyor. AFEZ’de, sahada endüstriyel eğitim tesisleri için planlarımız mevcuttur. Bu tesisler yerel personeline eğitimi sağlayarak, onları yeni mücadelelere hazırlayacaktır. AFEZ yatırımcılarının ihtiyaç duyduğu kalifiye işgücünü sağlamak için Azerbaycan’ın geri kalanındaki mesleki ve yüksek öğretim eğitim kurumlarıyla birlikte çalışacağız. Bu, potansiyel ve mevcut müşterilere mevcut becerilerin aktif bir veritabanını oluşturmamızı sağlayacak.”

Petrol ve gaz endüstrisinden olumlu deneyimlerini AFEZ’e taşımak: Petrol ve gaz endüstrisini düzenlemek için Azerbaycan, özellikle yatırımcılarla üretim paylaşımı ve diğer anlaşmalara hukuksal statüsü vererek özel yasalarla kabul ettiğini ve bu yasaların Azerbaycan’ın diğer yasalarının üstünde bir hakimiyete sahip olduğunu vurgulayan Aleskerov, 25 yılı aşkın süredir yatırımcılara, petrol ve gaz projelerindeki yatırımlarına tam koruma sağlandığını anlatıyor: “Petrol ve gaz sektöründeki bu ilke ve uygulamayı AFEZ’e taşıyacağız.”

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in vizyonunun, Azerbaycan’ı bilgiye ve uluslararası rekabete dayalı bir ekonomiye doğru ilerlemesini hedeflediğini aktaran Valeh Aleskerov, şunları söylüyor: “Belirlenen bu hedefe göre Azerbaycan;
• Uluslararası ekonomik ilişkilerde rekabetçi bir katılımcı olmak,
• Enerji, ulaşım, transit ve lojistik altyapısı ile dünya standartlarında bir iş ortamı oluşturmak,
• Yüksek katmadeğer yaratan, çeşitlendirilmiş ve ihracat odaklı bir ekonomi haline gelmek,
• Petrol dışı sektörün ekonomideki rolünü daha da güçlendirmek,

AFEZ, bu vizyonu gerçeğe dönüştürmek için merkezi bir oyuncudur.”

Yorumlar (0)