banner565

banner472

banner458

banner457

"Bağlantılı Otonom Araç Kümelenmesi" kuruldu

TOSB İnovasyon Merkezi ve İTÜ OTAM koordinatörlüğünde “Bağlantılı Otonom Araç Kümelenmesi” lansmanı yapıldı. Toplantıda konuşan TOSB Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ömer Burhanoğlu, "Otonom araçları 2035'ten itibaren yollarda artık yüzde 25 oranında göreceğiz ve 2040'larda da Amerika'da araçların yüzde 60'ı otonom olacak” dedi.

HABER 01.12.2019, 07:55 26.12.2019, 15:32
13337
"Bağlantılı Otonom Araç Kümelenmesi" kuruldu

TOSB İnovasyon Merkezi ve İstanbul Teknik Üniversitesi Otomotiv Teknolojileri Araştırma Geliştirme Merkezi (OTAM) koordinatörlüğünde, "Bağlantılı Otonom Araç Kümelenmesi" lansmanı TOSB’da gerçekleştirildi. Otomotivde dönüşümü sağlayan mobilite, telematiks, yazılım ve benzeri sektörlerle işbirliklerinin ve iletişimin artırılması amacıyla oluşturulan Bağlantılı Otonom Araç Kümelenmesi’nin tanıtımını TOSB İnovasyon Merkezi Genel Koordinatörü ve OTAM Genel Müdürü Ekrem Özcan yaptı.
TOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Burhanoğlu'nun 'Kümelenme Vizyon' temalı konuşmasında, şirketlerin hiçbir şeyi kendi başına yapamadığını, tüm işlerin işbirliğine bağlı olduğunu söyledi. Sektörde ciddi bir değişim ve dönüşüm yaşandığını aktaran Burhanoğlu, otonom araçların yaklaşık 3 trilyon dolar pazar potansiyeline sahip olduğu belirterek, “Bizim dünyadan aldığımız otomotivdeki pay yüzde 1.5 civarında. Yine bu payı bu sektörde, mobility dünyasında alacak olursak 45 milyar dolardan bahsediyoruz ki bugün Türkiye'nin yaptığı ihracat 30 milyar dolar. Yani onun 1.5 katı” dedi. Sektör dönüşümünü ‘yıkıcı’ olarak nitelendiren Burhanoğlu, şu bilgileri verdi: “Otonom araçları 2035'te tüm araçların yüzde 25’ine ulaşacak. 2040'larda da Amerika'da araçların yüzde 60'ı otonom olacak. Değişimde malzeme teknolojisi önemli. Artık kompozit plastiklerin dışında çok daha hafif parçalar kullanılacak çünkü araçlar çarpışmayacak, çarpışma testi diye bir şey kalmıyor ortada. Hatta araçların aerodinamik yapısında çok farklı tasarımlar yapılabilir. Aracın arkası önü diye bir şey kalmayabilir. Her yöne giden yuvarlak bir cisim bile olabilir.”
Burhanoğlu, dönüşüm sonrası sürücüsüz araçlarda bugün uçaklarda kullanılan yazılımların 10 katı kadar yazılım kullanılacağını, araçların 4 tekerleği olan büyük bir bilgisayara dönüşeceğini öngördü. TOSB olarak bütün bu yeniliklerin merkezinde olmak istediklerini ifade eden Burhanoğlu, otonom test alanından 3D yazıcı merkezi ve girişimevine kadar her türlü ekosistem ihtiyacını sağlamak istediklerini söyledi.

Şimdilik 50 firma yer alıyor
Ekrem Özcan ise otomotivde dönüşümü sağlayan mobilite, telematiks, yazılım ve benzeri sektörlerle işbirliklerini ve network’ü artırmak amacıyla böyle bir etkinliği düzenlediklerini belirterek, “Türkiye’de birçok firma çok iyi işler yapıyor. Bu kümelenmenin amacı birbirimizin arasında sinerji yaratarak üreticilere bazı alt yapıları sağlamaktır. Ortak projelerin oluşması ve iletişimin artması doğrultusunda şu anda 50’yi aşkın firma kümelenmenin içerisinde yer alıyor. Bu sayı daha da artacaktır” bilgisini verdi.

Sektörün önde gelen kuruluşları buluştu
TOSB'da gerçekleşen lansman ve networking etkinliğinde, AEC, Adler, Altınay, AVL, Adastec, Akplas, Alba Plastik, Asil Çelik, Batron, BİAS, Bites, Cengiz Makine, Çözüm Makine, Eatron, Ecoplas, Eku Fren, Esim, Eteration, Farplas, FEV, FORD, Fren Teknik, GCS Gelecekhane, Hidromek, Hp Pelzer, Heksagon, Honda, IBM, İntract, İTÜ MEAM, İleri Group, Kayten, KARSAN, Leo Mühendislik, Murat Ticaret, Novasim, OTOKAR, Ortem, Ölçsan, Patika, Pimsa,  Renault, RePG, Sargetek, Saykal, SK Robotik, TOFAŞ, TÜSSİDE, Takosan, YANDEX, Würth gibi birçok firmanın üst düzey yöneticileri buluştu.

Yorumlar (0)