banner565

banner472

banner458

banner457

Belediyecilik İnsanı ve Çevreyi Korumaktır

Mersin Büyükşehir Belediyesi, hizmet ve projelerinde çevreci yaklaşımı ile iklim değişikliğine karşı çıkarken, küresel ısınmaya neden olabilecek faaliyetlerini de azaltıyor. Ulaşımda tercih ettiği çevre dostu otobüslerden kent genelinde ve kurum bünyesinde gerçekleştirdiği atık yönetimine kadar her alanda çevreci yaklaşımını ortaya koyan Büyükşehir, birçok ulusal ve uluslararası projeye de destek oluyor.

HABER 01.11.2021, 00:01 29.11.2021, 10:57
20800
Belediyecilik İnsanı ve Çevreyi Korumaktır

Atmosfere zarar veren gazların azaltımını sağlamak için yola çıkan Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin İli Sera Gazı Emisyon Envanteri’ni 6 ay süren bir çalışmanın ardından tamamladı. Sera gazı miktarındaki artışın gelecek 50 yılın en büyük sorunu olabilecek iklim değişikliğine neden olduğunu ifade eden Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Sadece Mersin’de ya da ülkemizde değil, bütün dünyada buna dur diyebilmemiz için insan eliyle karbondioksit, metan gibi gazların miktarını azaltmak, ona göre üretimler ve kentler planlamak, ona göre makinalar yaratmak ve bu miktarı azaltmak gerekiyor” dedi.

“Yenilenebilir enerjiler gereklilikten öte bir zorunluluk”
‘Dünya Belediye Başkanları Küresel İklim ve Enerji Sözleşmesi’ne imza atarak iklim değişikliğine karşı Mersin’de iklim değişikliğine neden olan olumsuzlukları azaltmak ve uyum sağlamak için de çalışmalar başlattıklarını kaydeden Başkan Seçer, “Yenilenebilir enerjiler gereklilikten öte bir zorunluluk haline gelmiştir. MESKİ’de bir Ar-Ge birimi oluşturduk ve bu alanda önemli çalışmalar yapılıyor. Trafikte devreye aldığımız akıllı kavşaklar sayesinde de günlük ortalama 100 aracın deposu kadar yakıt tasarrufu sağlanıyor” dedi. Ulaşım alanında çevre dostu toplu taşıma modeline geçtiklerini belirten Başkan Seçer, toplu taşımada çevre dostu modelleri tercih ettiklerini ve yakın zamanda temeli atılacak olan metronun da buna büyük katkı sunacağını söyledi.
Çevre açısından en önemli sorunlardan biri olan evsel katı atıkların da vahşi bir şekilde doğada depolanmasını önlemek için Katı Atık Aktarma İstasyonları kurduklarını sözlerine ekleyen Başkan Seçer, deniz kirliliğini önlemek adına ‘Temiz Akdeniz Projesi’ni de başlattıklarını vurguladı. Proje kapsamında bölgeye özgü ekosistem modeliyle yönetim planlarının gerçekleştirilmesinde kullanılacak veri seti oluşturulacak ve bulgular doğrultusunda su kalitesi iyileştirme çalışmaları gerçekleştirilecek.

Scada Sistemiyle Mersin’de Kuraklığa ve Kayıp-Kaçağa Son
Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü, Veri Tabanlı Denetim ve İzleme Sistemi (SCADA) Merkezi ile içmesuyu şebekeleri, atıksu göstergeleri, içmesuyu ve basınç değerlerinin kontrollerini anlık takip ediyor.
Kayıp-kaçağın engellenerek, suyun tüm döngüsünün takip edildiği yüksek teknolojiye sahip SCADA sistemiyle kuraklığa karşı da gerekli önlemler alınıyor. Sistemin uygulandığı bölgelerdeki arızalarda ve faturalardaki gözle görülür azalma, söz konusu teknolojinin ne kadar doğru bir yatırım olduğunu gözler önüne seriyor.
Mersin’in en uzak ilçe ve köylerindeki depoların ve şebeke hatlarının tüm bilgilerinin izlenerek kontrol edildiği SCADA sistemiyle, uyarı ve ikaz alınan durumlarda arıza ve sızıntı ekiplerine haber veriliyor. Ekipler tespit edilen bölgeye hızlıca giderek arızaya ve sızıntıya anında müdahale ediyor. Bu sayede yaşanan problem en kısa sürede çözüme ulaştırılıyor.

Anamur’dan Çamlıyayla’ya kadar tüm tesislerini SCADA sistemine aktarmaya hızla devam eden MESKİ, merkezde ve tüm ilçelerdeki içmesuyu depolarının seviyelerini online olarak uzaktan izleme şansına sahip durumda bulunuyor. Ortaya çıkacak olan büyük patlaklara sistemin vermiş olduğu alarm sayesinde kısa zamanda müdahale etme şansı bulan MESKİ, bu sayede kayıp-kaçakların da önüne geçiyor.

Yorumlar (0)