banner565

banner472

banner458

banner457

Bölgesel kalkınma ve inovasyona 750 milyon lira fon

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Kalkınma Yatırım Bankası’ndan Türkiye’nin geleceğine 750 milyon TL’lik destek sağlandı. Türkiye Kalkınma Fonu çatısı altında kurulan Teknoloji ve İnovasyon Fonu ve Bölgesel Kalkınma Fonu, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank tarafından İstanbul’da tanıtıldı.

HABER 01.01.2020, 07:52 31.01.2020, 08:59
13057
Bölgesel kalkınma ve inovasyona 750 milyon lira fon

Türkiye Kalkınma Fonu çatısı altında kurulan toplam büyüklüğü 750 milyon TL olan Bölgesel Kalkınma ile Teknoloji İnovasyon Fonları’nın tanıtım toplantısı, Yıldız Teknopark’ta gerçekleştirildi. Toplantıya Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kalkınma Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop, Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürü Bilal Macit ile çok sayıda davetli katıldı.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, büyümeyi ve kalkınmayı daha kuvvetli bir şekilde desteklemek adına finansal piyasalarda yeni bir reformu hayata geçirdiklerini söyledi. Türkiye’de girişim sermayesi uygulamalarında üç hususun dikkatlerini çektiğini kaydeden Varank, “Birincisi, gelişmiş ülkelerle kendimizi karşılaştırdığımızda, yatırım adedi ve miktarı açısından geride olduğumuzu gördük. İkincisi halihazırda ülkemizde girişimcilik neredeyse tamamen kamu tarafından destekleniyor. Evet biz her durumda girişimcilerin yanındayız, yanında olmaya da devam edeceğiz. Ancak, daha büyük işlere imza atabilmek için özel sektörün de yeni filizlenen girişimleri desteklemesi, bu işlere heyecanla yaklaşması gerekiyor. Dünyadaki uygulamalara baktığınızda da bu işi özel sektörün sırtladığını görürsünüz. Son tespitimiz ise mevcut mekanizmaların ülke geneline dengeli bir biçimde yayılmadığı oldu. Başka bir ifadeyle girişim sermayedarları, yatırımlarını ülkemizin gelişmiş bölgelerinde yoğunlaştırmış durumda. Dolayısıyla girişim sermayesi yatırımlarını artırmak, özel sektörün bu alana eğilmesini sağlamak ve bu yatırımları ülkenin geneline yaymak gerekiyor. İşte bugün Türkiye Kalkınma Fonu çatısı altında kurulacak olan Teknoloji ve İnovasyon Fonu ile Bölgesel Kalkınma Fonu bu amaçlara hizmet edecek” diye konuştu.
Toplam büyüklüğü 750 milyon lira olan fonların; teknolojiye, sanayiye, yeniliğe, inovasyona yani üretken Türkiye’nin geleceğine yatırım yapacağını kaydeden Varank, “Bu yatırımlar da yerli ve milli potansiyelden en iyi şekilde faydalanmamızı sağlayacak, sanayi ve teknolojide hedeflediğimiz köklü dönüşümü hızlandıracak. Biz burada sadece para ya da kaynaktan bahsetmiyoruz. Aynı zamanda, şirketlerin daha akılcı yatırım kararları almasını sağlayacak stratejik yönlendirmeyi de yapacağız. Kuracağımız bu iki fonla, firmalarımıza uzun vadeli sermaye desteği sunacak ve şirketlerin faiz yükü altında ezilmesine de engel olacağız” dedi.

Bu fonlar kimleri destekleyecek?

Bakan Varank şunları açıkladı: “Teknoloji ve İnovasyon Fonu: Teknoloji ve İnovasyon Fonu ile ülkemizde büyük potansiyeli olan teknoloji tabanlı girişimlere destek sağlayacağız. Burada hem şirketlere doğrudan yatırım yapacak hem de girişim sermayesi fonlarına kaynak aktaracağız. 350 milyon liralık bu fonla; teknopark firmaları başta olmak üzere, yeni nesil girişimcilerin projelerine sermaye desteği sağlayacağız.
Bölgesel Kalkınma Fonu: 400 milyon liralık bu fonla; ülkemizin her bölgesine ulaşıp, bölgesel ve küresel oyuncu olma potansiyeline sahip KOBİ’lere kaynak aktaracağız. Bu kapsamda kalkınmada öncelikli sektörleri ve istihdamı artıran yatırımları destekleyeceğiz. Kalkınma Ajanslarımız bu süreçte önemli görevler üstlenecekler. Kalkınma ajanslarının ikinci 10 yılında mevcut uygulamalarımızı daha ileriye götürüyoruz. Kalkınma Ajansları bünyesinde kurulan Yatırım Destek Ofisleri’yle yatırımcıların iş yapma olanaklarını kolaylaştırdık. 2020 yılı ajanslarımız için bir dönüşüm yılı olacak.
Yeni bir başlangıç: Anadolu’da faaliyet gösteren, büyüme potansiyeli olan fakat gerekli finansmanı bulamayan girişimcilere ve yatırımcılara bu fonla umut olacağız. İhracat ve cari açığı azaltma potansiyeli yüksek sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’leri destekleyecek, rekabet güçlerini artıracağız. Güçlü KOBİ’lerin büyümesiyle de hem istihdam artacak hem de bölgesel farklar hızla kapanacak. Biz sadece yeni bir başlangıcın fitilini ateşlemiş oluyoruz. Bu başlangıç sermayesi ve yeni alt fonlarla kısa vadede milyarlarca liralık kaynağın yatırıma ve üretime dönmesi dünyadaki uygulamalarda da elde edilen doğal bir netice.
Kaldıraç görevi olacak: Uygulayacağımız bu sistemle birlikte yatırımlardaki geri dönüşler, yeniden başka şirketlere kaynak olabilecek. Ar-Ge, Ür-Ge ve teknolojik dönüşüm artık tamamen kamu kaynaklarından, merkezi bütçeden değil, aynı zamanda bu yatırımlarından gelen geri dönüşlerle de beslenecek. Bizim amacımız toplumsal refahı güçlü ve sürdürülebilir büyümeyle, nesilden nesile aktarılabilen rekabetçi ve kurumsal bir işletme altyapısını kurmak. İşte başlattığımız fonlar, hedeflerimize varmada önemli bir kaldıraç görevi üstlenecek.
Paydaşların yatırımına açık: Bu fonlar; bankalar, nitelikli yatırımcılar, uluslararası sermaye, organize sanayi bölgeleri, ticaret/ sanayi odaları ve teknoparklar gibi tüm paydaşların yatırımına açık. Gelin bu fonlara, Türkiye’nin yarınlarına yatırım yapın. Yine buradan girişim sermayesi fonlarına çağrı yapmak istiyorum. Türkiye Kalkınma Bankası’na başvurun, keşfettiğiniz işletmelere birlikte destek olalım, Türkiye kazansın.
Girişimcilerin yanındayız: Üreten, değer katan, ticarileştiren ve istihdam oluşturan tüm girişimcilerin yanındayız. Sizler hayallerinize ulaşın diye, yeni mekanizmalar kurguluyor, işinizi büyütecek imkânları sizlere sunuyoruz. Bakanlığımızın açıkladığı her bir programı yakından takip edin. Özellikle gençlerin girişimciliğe yönelmesi son derece gerekli ve faydalı. Gençlere; iş arayan  değil iş veren olmanın peşinden koşun. Fikrim ve sermayem yok diyen gençlerin yanında olmaya devam edeceğiz.”

“Hedef 1 milyar TL”
Kalkınma Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop, Türkiye Kalkınma Fonu ve bünyesindeki fonlar ile Türkiye’nin sürdürülebilir büyümesinde stratejik öneme sahip sektörleri desteklemeye devam edeceklerini ve yeni nesil girişimlere yatırım yapacaklarını söyledi. Öztop, şöyle devam etti: “Bankamız, bugüne kadar başarıyla yerine getirdiği kalkınma bankacılığı faaliyetlerinin yanında, yatırım bankacılığı ve Türkiye Kalkınma Fonu aracılığıyla girişim sermayesi araçlarını aktif biçimde kullanarak dinamik sektörleri destekleme görevlerini de üstlenmiş bulunuyor. Türkiye Kalkınma Fonu; bünyesindeki fonlar aracılığıyla teknoloji ve inovasyon yatırımlarına, kalkınmada öncelikli stratejik sektörlerdeki sanayi kuruluşlarına ve bölgesel kalkınmaya yönelik KOBİ’lere destek verecek bir çatı fon olacak. Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiğimiz bu yapıyla, ülkemizin ihtiyaç duyduğu her alanda sürdürülebilir kalkınmasını destekleyeceğiz.”
Öztop, şu bilgileri aktardı: “Türkiye Kalkınma Fonu çatısı altında şu anda netleşen iki fon temamız var; bunlardan ilki; özellikle girişim ekosistemini hareketlendirecek Teknoloji ve İnovasyon Fonu, diğeri ise kalkınma ajansları ile koordineli olarak yürüteceğimiz Bölgesel Kalkınma Fonu. Kalkınma Yatırım Bankası olarak profesyonel ekibimizle süreci Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteğiyle yönetecek olmaktan dolayı gururluyuz. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde Teknoloji ve İnovasyon ve Bölgesel Kalkınma Fonları ile ülkemizde birçok şirket ve girişime toplamda 750 milyon TL büyüklüğünde yatırım yapacağız. Bu yatırımın, yaklaşık üç katı kadarlık bir sermayeyi ülkemizin sürdürülebilir kalkınması için mobilize etmesini bekliyoruz. Şirketlere sadece maddi olarak değil, aynı zamanda tecrübeli ekibimizle yönetimsel, finansal ve stratejik danışmanlık ile kurumsallaşma noktasında da destek olacağız. Bu fonların toplamda 2020 yıl sonuna kadar gelecek yatırımlar ile beraber 1 milyar TL’ye ulaşmasını hedefliyoruz.”
Toplantıda, Bakan Varank’ın refakatinde Kalkınma Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop ile Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürü Bilal Macit arasında protokol imzalandı. Ardından, Kalkınma Yatırım Bankası Genel Müdürü İbrahim Öztop ile Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Barış Yeniçeri bir protokol imzaladı. Programa, Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez de katıldı.

Yorumlar (0)